PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zakupem przez Paypal, proszę o pomoc

kardamon
28-02-2018, 12:40
Witam,

Proszę o pomoc.
Pierwszy raz chciałem kupić telefon z iBuygou wysyłka z EU i bez opłat dodatkowych z iBuygou. Zalecany system transakcji to Paypal, założyłem konto, wydawało mi się że zapłaciłem ale kwota nie została pobrana z konta bankowego.
Nie widzę nic w liście Paypal żadnej informacji odnośnie zakupu, z mojego konta też pieniądze nie zostały pobrane. Natomiast na stronie iBuygou jest informacja że mam czekać . Po wysłaniu maila kontaktowego do iBuygou napisano mi że zamówienie jest w stanie nieodpłatnej i proszą mnie o identyfikator transakcji. Nie wiem o jaki identyfikator im chodzi.
Co mam teraz zrobić ? nigdy wcześniej nie używałem Paypala, czy muszę najpierw przelać pieniądze z mojego konta na konta Paypal w kwocie za jaką był do kupienia telefon ?
Po założeniu konta w Paypalu powiązało mi kartę wiec byłem pewny że to wystarczy.

ksh
28-02-2018, 12:52
Ale jeśli nie masz środków na paypal to musisz mieć podpięte konto bankowe lub kartę żeby mogło pobrać kasę, druga sprawa zawsze możesz płacić kartą "via paypal" bez logowania się do paypal.
Nie boisz się kupować na takich dziwnych stronkach ?
Może chcą wymusić inną płatność bo wiedzą że paypal może cofnąć kasę przy oszustwie ?

kardamon
28-02-2018, 13:25
Przy zakładaniu konta na PayPalu dodałem kartę bankową, nie było problemu z moją kartę bankową, nie wiem tylko czy muszę dodatkowo przelać kwotę za telefon na PayPala .
Jak dla mnie to dziwne, wiele osób poleca płatności PayPalem a co do strony to myślę podobnie ma się jak aliexpress. Informacje o dobrej cenie znalazłem na kilku naszych serwisach, wiec wątpię o tym że sklep jest nieuczciwy bo i opinii jest dużo pozytywnych.Więc skoro sami polecają PayPala to chyba nic nieuczciwego nie ma.

Chciałbym dowiedzieć się jak ktoś pierwszy raz założył konto i czy miał coś podobnego i co ewentualnie muszę zrobić.

Po transakcji dostałem taką taka wiadomość:
Dziękujemy za zamówienie na ibuygou.com .
Twoje zamówienie zostało odebrane przez Ibuygou.com. Nie martw !!!
Jeśli nie masz jeszcze konta Ibuygou, należy zarejestrować konto na naszej stronie za pomocą adresu e-mail. Następnie można śledzić stan swojego zamówienia.
Informacje o płatności metoda: Paypal. Ibuygou na konto Paypal
Rzeczywista całkowita opłata i jest podana suma

ksh
28-02-2018, 13:30
Musisz mieć środki na koncie paypal albo działającą zweryfikowaną kartę lub zweryfikowane podpięto konto bankowe.

TOP67
28-02-2018, 13:44
Sprawę wyjaśniaj z PayPall. Przy zakupie wskazywałeś źródło pochodzenia pieniędzy:
1. saldo PayPall (czyli środki, które sam sobie przelejesz lub zwroty od sprzedawców)
2. karta płatnicza
3. podpięte konto

kardamon
28-02-2018, 13:49
Na Paypalu dodałem kartę i jest widoczna, wiec wydaje mi się że jest zweryfikowana. Mimo to muszę dodać sumę za którą zamówiłem telefon, czy dobrze rozumie ?

TOP67 Piszesz że sam muszę jednak przelać środki wcześniej na PayPal, może to w tym jest problem ?
Gdy przeleje odpowiednia kwotę co dalej zrobić ? Powinna mi się pojawić jakaś informacja ?

Mane
28-02-2018, 14:14
Sprawdź na koncie, skoro płatność nie poszła, to trzeba wyklikać płatność jeszcze raz. Ostatnio coraz częściej mam takie sytuację, że niby płacę PayPalem, a po transakcji powracam do sklepu z zamówieniem w stanie, w którym mam do kliknięcia przycisk "zapłać".

Gdy przeleje odpowiednia kwotę co dalej zrobić ? Powinna mi się pojawić jakaś informacja ?

Na koncie PayPal będziesz miał dostępne środki, ale jak masz podpiętą kartę i jest ona zweryfikowana to nie ma konieczności przelewania środków, zostaną ściągnięte z karty, nie dostałeś żadnej wiadomości z banko o np. blokadzie transakcji internetowych na karcie?

2pompony
28-02-2018, 14:16
Na Paypalu dodałem kartę i jest widoczna, wiec wydaje mi się że jest zweryfikowana. Mimo to muszę dodać sumę za którą zamówiłem telefon, czy dobrze rozumie ?

TOP67 Piszesz że sam muszę jednak przelać środki wcześniej na PayPal, może to w tym jest problem ?

1. Karta dodana i widoczna nei musi być zweryfikowana - tak, wiem ze to dziwne, ale tak bywa, nie wiem od czego to zależy, ale chyba od banku. Mni edawno temu pobrali i oddali 1 złoty i dopiero wtedy karta zrobiła się zweryfikowana - nie wiem, czy dalej tal jest.

2. Jeśli wszystko działa jak trzeba, to nie musisz przelewać pieniędzy na konto PayPal. Jak wszystkobędzie OK, PayPal sobie pobierze z karty (lub konta) kwotę, jaką będziesz każdorazowo musiał zaakceptować podczas kupna. Chociaż oczywiście można sobie przelać do nich kasę, jeśli ktoś uzna to za dobry pomysł.

Reasumując - wybierz na stronie PayPala 'kontakt', pojawi się numer który musisz spisać na karteczce i zadzwoń do nich po pomoc czy wyjaśnienie co zrobić zeby było dobrze. Są naprawdę pomocni, wiem z autopsji. Numer będzie im potrzebny do weryfikacji, czy rozmawiaja z dobra osobą.

TOP67
28-02-2018, 14:40

Jak masz podpięta kartę, to przelewanie mija się z celem. Wybierasz najdogodniejsze źródło finansowania, a to zwykle karta.

Me_how
28-02-2018, 19:38
A ta karta, to karta płatnicza (wydawana do konta bankowego), czy karta kredytowa (Visa, MasterCard). Niektóre systemy (nie pamiętam czy Paypal) nie lubią kart debetowych i nie chcą obsługiwać takich transakcji. Może być jeszcze tak, że karta ma zablokowane (lub niedostępne) płatności internetowe.

kardamon
01-03-2018, 11:39
Dziękuje za informacje .

Z tego z czym mógł być problem na PayPalu to w zakładce Portfel nie dodałem Powiąż Bank a tylko wcześniej dodałem kartę (Master Cart)
Po przeczytaniu wszystkich Waszych wiadomości, sprawdziłem jeszcze raz i okazało się że znajduje się opcja Rachunki bankowe i jest tam informacja powiąż bank, tego wcześniej nie zrobiłem. Po wypełnieniu widzę informacje o o banku jak i karcie.Dostałem mailem potwierdzenie o dodaniu banku od Paypala
W kontakcie wcześniejszym ze sprzedawca na iBuygou chcą mieć identyfikator transakcji, aby sprawdzić co dalej, niestety ale po wejściu na Paypala nie znajduje mi żadnych transakcji pod datami w których próbowałem dokonać zakupu .Co teraz mam zrobić ?

Me_how
01-03-2018, 13:23
Jeżeli w wyciągach z karty bądź konta bankowego nie masz śladu po tej operacji, to znaczy że nie doszła ona do skutku. Pewnie należy zapłacić.

ksh
01-03-2018, 13:43
Tak tylko dodam że jak już powiążesz z kontem paypal kartę i/lub konto bankowe to ustaw sobie autoryzacje każdorazową na sms, to tak odnośnie bezpieczeństwa.

kardamon
01-03-2018, 13:51
Sprawdzałem jeszcze raz, nie pobrało mi środków z konta bankowego i nie ma żadnej informacji na Paypalu.
Na stronie ibuygou też się nic nie zmieniło, mogę jedynie kliknąć na zapłać teraz i wyświetla mi twój koszyk 0.

- - - - kolejny post - - - - - -

Dzięki, ale teraz mam już telefon zupełnie niesprawny wiec to odpada, swojej karty nie mogę przełożyć do telefonu dziewczyny bo ma w innej sieci.