Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon EOS M50
Canon popełnił coś takiego, Canon EOS M50 (https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-m50). Wygląda jak klon M5, technicznie na papierze trochę lepiej, za to obudowa skromniejsza w elementy sterujące. Na szczęście poprawili "gibany" LCD.
I tak wciąż zestawienie podstawowych cech, takich jak złącze mikrofonowe, obrotowy ekran, dobry AF-C w wideo, wydajna stabilizacja matrycy w wideo i rodzielczość 4K, jest pułapem nie do osiągnięcia dla producentów sprzętu. Ciekawe, ile lat jeszcze będzie trzeba na to czekać.
To oczywiste: nigdy.
Wyprodukowanie "skończenie doskonałego" sprzętu nie jest w interesie producenta, bo czym zachęci klientów do zakupu kolejnego modelu?
I tak wciąż zestawienie podstawowych cech, takich jak złącze mikrofonowe, obrotowy ekran, dobry AF-C w wideo, wydajna stabilizacja matrycy w wideo i rodzielczość 4K, jest pułapem nie do osiągnięcia dla producentów sprzętu. Ciekawe, ile lat jeszcze będzie trzeba na to czekać.
z drugiej strony czemu po prostu nie kupic sobie kamery, a aparaty zostawic chetnym robic zdjecia?
dla mnie osobiscie ten M50 to "ziewlem, pierdlem, wyszlem" (cytujac klasyka), bo w zasadzie nie ma nic co by mnie krecilo. ale jakbym byl zlosliwy to, prafrazujac innego klasyka: #stillbettermirrorlessthannikon ( http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/007/975/still-a-better-love-story-than-twilight-shit.jpeg ) :)
z drugiej strony czemu po prostu nie kupic sobie kamery, a aparaty zostawic chetnym robic zdjecia?
Bo: a) kamery mają paznokciowe matryce i ciemne obiektywy; b) trzeba wydać kasę na drugie urządzenie; c) trzeba to drugie urządzenie ze sobą dźwigać.
stachmuszel
26-02-2018, 17:44
A ja myślałem, że takie urządzenie już jest. Np. Sony RX10m2, 3, 4 ;-)
A ja myślałem, że takie urządzenie już jest. Np. Sony RX10m2, 3, 4 ;-)
Nie ma obrotowego ekranu.
jurkarol
26-02-2018, 18:59
niczym nie porywa. canony bezlusterkowe maja nudny design. nie wiadomo do kogo skierowanym, coś pomiędzy pstrykaczem na komunie a pseudo-pro szpanem na Krupówkach
Borat1979
26-02-2018, 19:06
To jedyny system, który ma więcej puszek niż szkieł :) To już bodaj ósme z kolei body, do którego nie bardzo jest co podpiąć a premiera systemu była w 2012 roku.
Puszkę z bagnetem EF-M można kupić już dla samego 22/2.
To jedyny system, który ma więcej puszek niż szkieł :) To już bodaj ósme z kolei body, do którego nie bardzo jest co podpiąć a premiera systemu była w 2012 roku.
Te szkła które są, pokrywają pełen zakres ogniskowych, jakich potrzebuje amator, który jest adresatem tego body (niecałe 2600 zł). To nie jest profesjonalne body. To się ma sprzedawać, a nie błyszczeć w specyfikacjach.
Vlogerzy się na to rzucą jak Reksio na szynkę.
Borat1979
26-02-2018, 19:31
Vlogerzy się na to rzucą jak Reksio na szynkę.
Jasne będą się w kolejkach ustawiać :)
Raczej nie, Canon to wypuści w milionach, kolejek nie będzie.
Jasne będą się w kolejkach ustawiać :)
Będą, będą. To proste body ma wszystko, czego oni potrzebują. Sprzeda się w ilościach, a jakich Sony może sobie tylko pomarzyć. Za klika miesięcy pojawi się profesjonalne body APS-C, jesienią pełna klatka i Canon jak zwykle pozamiata.
Borat1979
26-02-2018, 20:04
Będą, będą. To proste body ma wszystko, czego oni potrzebują. Sprzeda się w ilościach, a jakich Sony może sobie tylko pomarzyć. Za klika miesięcy pojawi się profesjonalne body APS-C, jesienią pełna klatka i Canon jak zwykle pozamiata.
Szczególnie to 4K gdzie nie dość, że z dodatkowym cropem to jeszcze bez Dual Pixel i 120fps w HD bez ciągłego AF. Czyli to co ma być niby największymi zaletami dla filmowców jak zawsze w Canonie wykastrowane.
Normalnie wszyscy vlogerzy będą lecieć do sklepów aż stratują statywy i połamią gimbale :grin:
Vlogerzy to żadni filmowcy. Mają w d... 4K, byle się ekran gibał i AF śledził ryja.
Borat1979
26-02-2018, 20:48
Vlogerzy to żadni filmowcy. Mają w d... 4K, byle się ekran gibał i AF śledził ryja.
To to już dawno mają w swoich aparat po cholerę im ten Canon?
Bo gibany. Zaraz obok Panasia, chociaż Canon w gibanym i tak był pierwszy.
Myślisz, że oni używają tylko tego, co im absolutnie potrzebne? Gdyby nie recenzje nowych zabawek, to by w ogóle nie mieli o czym kręcić tych swoich vlogów. Poza tym do tej pory mieli te wszystkie gadżety jedynie w lustrzankach Canona. Teraz będą mieć to samo w mniejszej formie.
Szczególnie to 4K gdzie nie dość, że z dodatkowym cropem . ...:grin:
A do czego im potrzebne 4k? 1080 jest aż nadto, skoro większość treści ich odbiorcy konsumują na telefonach. To nie jest sony a6300/6500 gdzie musisz nagrywać 4k, bo 1080 mają tak słabe, że trzeba konwertować z 4k, żeby to się dało oglądać. Wspomnisz moje słowa. Do końca roku Canon będzie nr 1 w ilości sprzedanych bezlusterkowców.
cybulski
26-02-2018, 21:37
Dr ciągle 12 EV :) czy coś już podnieśli w segmencie konsumenckim?
- - - - kolejny post - - - - - -
Lepiej już sprawić sobie Olka niż to coś
Dr ciągle 12 EV :) czy coś już podnieśli w segmencie konsumenckim?
a to ma w tym segmencie konsumenckim jakies znaczenie?
cybulski
26-02-2018, 21:42
Nie wiem, ale śmiesznie gdy dają apsc (a nawet ff ) o parametrach jak 4/3.
A jeszcze śmieszniejsze jest to, że jak sobie prześledzisz jakie sprzęty wygrywają konkursy fotograficzne, to wszędzie jest Canon :D I co powiesz jury? Że Canon ciągle ma 12 EV?
cybulski
26-02-2018, 22:07
Ktoś za to płaci aby tak było i karawana idzie dalej.
Canon przekupił jury wszystkich konkursów foto? :D
Amatorzy z małymi Canonami najczęściej nie wiedzą, że ich aparat ma 12EV, więc robią takie foty, jak gdyby miał dużo więcej.:-)
Kolekcjoner
27-02-2018, 03:17
Myślę że nigdy się nie doczekasz. Canon produkuje kamery ze złączem do swoich obiektywów i nie chcą sobie robić konkurencji.
To nie musi być Canon. Sony ma dobry AF, dobre wideo i w miarę dobrą stabilizację. Gdyby tylko chcieli/umieli odpowiednio połączyć kropki...
A przez "nierobienie sobie konkurencji" cała branża foto tkwi teraz z ręką w nocniku. Mogli już wiele lat temu wypuścić wypasione kompakty z dużymi matrycami i jasnymi obiektywami, ale bali się, że zagroziłyby lustrzankom. A teraz kwiczą patrząc, jak kompakty znikają pod naporem smartfonów.
cz4rnuch
03-03-2018, 14:40
https://www.eoshd.com/2018/02/warning-4k-canon-eos-m50/
Czy ktoś ma doświadczenia z m5/m6 ? O m50 nie pytam bo raczej za wcześnie na opinie .
Da się tym robić dobrej jakości fhd ?
AF canona w tych modelach działa rewelacyjnie . Przynajmniej na dostępnych samplach wygląda na bardzo płynny.
Właśnie dostałem M50 do testów :)
I właśnie opublikowałem recenzję:
http://www.epicure.pl/canon-eos-m50/
Okrągły miesiąc to chyba mój rekord szybkości ;)
Nawet o mnie wspomniałeś w porównaniu X100f.
Jak milo.?
Władca Pixeli
21-12-2019, 02:07
Ceny spadły do poziomu kompaktów, przynajmniej w USA
35019
Nie doczekasz się odpowiedzi bo koleżanka to spamerka, a takie wpisy to żeby cyferka przy "posty" była inna niż 0 czy 1.