Zobacz pełną wersję : Małe pytanie o SB600
martin204
10-06-2007, 14:36
Witam
Mam pytanie czy jest jakaś możliwość wyzwolenia zdalnie w/w lampy przez D50 (wiem że nie posiada CLS) tzn czy SB600 posiada wbudowaną fotocelę a jeżeli tak to jak to uaktywnić.
Pozdrawiam i proszę o info z góry dzieki
Szemhazej
10-06-2007, 16:41
Witam
Ja akurat mam SB800 z D50 - wywołuję moją sabinkę błyskiem z wbudowanej lampy D50. Ale powinno być tak samo przy SB600. Bądź co bądź spróbuj - w D50 przełączyć lampę z TTL na manuala, a w lampie ustawić SU-4. Błysk lampy będzie wyzwalany błyskiem z lampy wbudowanej D50. U mnie to działa, możliwe że w SB600 będzie tak samo.
Pozdro Szem
Niestety takie pytanko zadałem jakiś czas temu panu z NIKON Polska, a odpowiedz była że niestety nie. chciałbym żeby ten Pan sie mylił.
Niestety takie pytanko zadałem jakiś czas temu panu z NIKON Polska, a odpowiedz była że niestety nie. chciałbym żeby ten Pan sie mylił.
Niestety się nie mylił :( .
Szemhazej
10-06-2007, 21:33
Z SB800 działa tak jak pisałem powyżej... ale SB600 nie potwierdze, bo nie testowalem tego z tego typu lampa.
Pozdro Szem
martin204
10-06-2007, 23:17
Dzięki za odpowiedź
Ps szkoda że nie działa
Pozdrawiam
sb 600 nie ma fotoceli do wyzwalania blyskiem i nie pracuje w su4 - tym sie min rozni od 800
Dokup sobie fotocelę z możliwością ustawienia na drugi błysk i po kłopocie. Dostępna np. tutaj: http://www.funsports.pl
hmm to dziwne, ale ostatno zakupiłem sb-600 i przy pomocy lampy wbudowanej z D-70s wyzwalam błysk zdalnie, tyle razy pisano że to jest nie możliwe i myślałem nawet o zakupie fotoceli a tu zaskoczenie.
ustawiebua w lampie- CH3, GROUP A
w aparacie jak dobrze pamiętam to lampa ustawiona w menu na command ttl
Terrorysta
12-06-2007, 21:30
bo w D70s jest taka możliwość, w D50 nie :)
martin204
12-06-2007, 22:41
Szkoda że nie mam D70s (żartuję) czyli pozostaje fotocela lub o ile dobrze pamiętam wyzwalacz od NIKONA SU 4 (nie wiem czy dobrze napisałem) a i w związku z tym mam pytanie czy poprzez SU 4 m(lub coś podobnego) poprawnie będzie działał iTTL acha czy istnieje jakiś zamiennik SU 4 (jakaś chińszczyzna lub coś w tym stylu)
Pozdrawiam
w D70 też można bezprzewodowo
szelak bo D70 posiada CLS'a wlasnie..
bears_company
15-06-2007, 09:31
Ten pan sie ne imyli Sb600 nei ma wbudowanej Fotoceli wiec z twoich planów nici
Szkoda że nie mam D70s (żartuję) czyli pozostaje fotocela lub o ile dobrze pamiętam wyzwalacz od NIKONA SU 4 (nie wiem czy dobrze napisałem) a i w związku z tym mam pytanie czy poprzez SU 4 m(lub coś podobnego) poprawnie będzie działał iTTL acha czy istnieje jakiś zamiennik SU 4 (jakaś chińszczyzna lub coś w tym stylu)
Pozdrawiam
i-TTL nie będzie działał z SU-4. Zamiennik do SU-4 to np. chiński DS-1 (link powyżej) za ok. 110 zł. O tyle dobry, że można przełącznikiem nastawić na ominięcie przedbłysków.
martin204
15-06-2007, 21:17
i-TTL nie będzie działał z SU-4. Zamiennik do SU-4 to np. chiński DS-1 (link powyżej) za ok. 110 zł. O tyle dobry, że można przełącznikiem nastawić na ominięcie przedbłysków.
Dzieki za pomoc ale przepraszam nie widzę linku do tego wyzwalacza
Pozdrawiam
Ten pan sie ne imyli Sb600 nei ma wbudowanej Fotoceli wiec z twoich planów nici
A jakie ja miałem plany?
Nie rozumiem co masz na myśli.
odpowiedz moja miała na celu pokazanie źródła mej wiedzy.
ray_knox
22-08-2007, 14:04
Witam
Ja akurat mam SB800 z D50 - wywołuję moją sabinkę błyskiem z wbudowanej lampy D50. Ale powinno być tak samo przy SB600. Bądź co bądź spróbuj - w D50 przełączyć lampę z TTL na manuala, a w lampie ustawić SU-4. Błysk lampy będzie wyzwalany błyskiem z lampy wbudowanej D50. U mnie to działa, możliwe że w SB600 będzie tak samo.
Pozdro Szem
a czy jest taka możliwość, że SB-800 (ustawiona jako su-4 i odpalona przez D50 w manualu) odpali dodatkowe lampy (konkretnie SB-600)?