PDA

Zobacz pełną wersję : d300, d5100 czy coś jeszcze innego?

polarnaja
25-02-2018, 21:30
Witajcie,
Szukam lustrzanki do sesji plenerowych, krajobrazów, chrzcin, komunii. Interesuje mnie sprzęt nowy, do 5k z obiektywami - profesjonalny lub półprofesjonalny.
Co sądzicie o d300/d5100? Na jakie korpusy jeszcze zwrócić uwagę (jakie proponujecie z dXXX)? Zależy mi na solidnym wykonaniu, szczelności, jak najlepszej matrycy, jakości zdjęć, nie bardzo na bajerach w stylu wifi czy gps.
Bardziej skupiłabym się na korpusie na razie do 3k, żeby od czegoś zacząć, a za jakiś czas do 2k lub więcej obiektyw/y.

Edit: Ech, tych lustrzanek już chyba nie da się kupić nowych. Więc co proponujecie nowego, a co będzie porządnym sprzętem? d5300?

Teu
25-02-2018, 22:06
Witajcie,
Szukam lustrzanki do sesji plenerowych, krajobrazów, chrzcin, komunii.
Czyli fotografia do kotleta: masz jakieś doświadczenie?

Witajcie,
Interesuje mnie sprzęt nowy, do 5k z obiektywami - profesjonalny lub półprofesjonalny.

Ha-Ha-Ha. Jak znajdziesz taki to daj cynk.

Witajcie,
Co sądzicie o d300/d5100? Na jakie korpusy jeszcze zwrócić uwagę (jakie proponujecie z dXXX)? Zależy mi na solidnym wykonaniu, szczelności, jak najlepszej matrycy, jakości zdjęć, nie bardzo na bajerach w stylu wifi czy gps.

Zależy na matrycy / jakości zdjęć / szczelności? Proszę: D7500 / D500 / D750 / D850 / D4 / D5.

Witajcie,
Bardziej skupiłabym się na korpusie na razie do 3k, żeby od czegoś zacząć

Pro / semi-pro za 3 tysie...

Witajcie,
Interesuje mnie sprzęt nowy (...) a za jakiś czas do 2k lub więcej obiektyw/y.

Słowo klucz: ,,lub więcej''.

Edit: Ech, tych lustrzanek już chyba nie da się kupić nowych. Więc co proponujecie nowego, a co będzie porządnym sprzętem? d5300?

No faktycznie, teraz ciężko dorwać jakąś nową lustrzankę- nic tylko używki. :(

A tak na poważnie: masz jakieś doświadczenie w komercyjnych reportażach? Czy po prostu w piątek po robocie wpadłeś na pomysł, że wystarczy kupić aparat z obiektywem- wykosztujesz się 5 tys. i zwróci się po 3 zleceniach? A gdzie komp do obróbki / monitor / lampy / karty / programy / kursy i jakiś sprawdzony lab do wydruków ?

Widzę, że z Krakowa jesteś- podobnie jak ja i powiem wprost: rynek jest tak nasycony, że znalezienie na targach ślubnych fotografa ze sprzętem za >20 tys. który obskoczy ślub za 2 tys. to nie problem.

Osobiście nigdy się nie zajmowałem reportażami i nie zamierzam, bo raz nie chce psuć rynku, na którym już trudno wyżyć, a dwa to nie moja bajka, ale oczywiście mogę się mylić i dobrze wstrzelisz się w rynek ze swoją usługą, czego serdecznie życzę.

yasiu18
25-02-2018, 22:17
Teu, ale to jest chyba kobieta [emoji53]

Ligo
25-02-2018, 22:25
Powiadasz, że kobieta ma jednak szanse na "sprzęt nowy, do 5k z obiektywami - profesjonalny lub półprofesjonalny." ??

OjTam
25-02-2018, 23:26
"sprzęt nowy, do 5k z obiektywami - profesjonalny lub półprofesjonalny."

Panowie, a czy gdzieś tu widzicie określenie waluty? ;)
Może koleżanka ma 5k€ do wydania. A to już ciut postać rzeczy zmienia. :lol:

ksh
25-02-2018, 23:28
Najtaniej nowy sprzęt to chyba D7200 + 35mm + 85mm lub używany D600 + takie same obiektywy.

yasiu18
26-02-2018, 04:41
Powiadasz, że kobieta ma jednak szanse na "sprzęt nowy, do 5k z obiektywami - profesjonalny lub półprofesjonalny." ??No tak ten świat jest zbudowany, że my, faceci, czasem ulegamy płci pięknej i jesteśmy bardziej skorzy do ustępstw :)
A tak na poważnie to dziwnie czyta się gdy ktoś mówi "wpadłeś" do kobiety.

Teu
26-02-2018, 10:42
Może faktycznie się ciulłem pisząc w rodzaju męskim- mój błąd i złe przyzwyczajenie.

Panowie, a czy gdzieś tu widzicie określenie waluty? ;)
Może koleżanka ma 5k€ do wydania. A to już ciut postać rzeczy zmienia. :lol:

Jeżeli 5k€ to zupełnie wykonalne. Nie bawiłbym się w półśrodki: D500 + Nikkor AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED, a za resztę stacja robocza / monitor / lampy. ;-)

polarnaja
26-02-2018, 21:37
Wczoraj się bardzo zakręciłam :D Chodziło o polskie złote oczywiście w domyśle.
Po 5h czytania ciągiem zdecydowałam, że kupię d5300, a więcej będzie na obiektywy.

Powiedzcie mi, czy kupując Sigmę czy Tamrona 70-300mm jak nałożę filtr UV to zlikwiduje on popularne odblaski, które pokazują się pod ostre świetło? Jakie jeszcze warte uwagi są obiektywy do 2000zł do krajobrazów?

madebyzosiek
26-02-2018, 21:52
Powiedzcie mi, czy kupując Sigmę czy Tamrona 70-300mm

Mówisz o tych tanich 70-300 do 1000? Lepiej sobie zostaw w skarbonce i zbieraj dalej na Tamrona 70-300 VC USD, o ile potrzebujesz takiego szkła... A najlepiej kup D5300 z 18-105 i się ucz...

jak nałożę filtr UV to zlikwiduje on popularne odblaski, które pokazują się pod ostre świetło?

Takie cuda, to tylko na etykietach z pudełek filtrów są ;)

Jakie jeszcze warte uwagi są obiektywy do 2000zł do krajobrazów?

Nikkor 10-20, Nikkor 12-24, Sigma 10-20, przy odrobinie szczęścia Nikkor 10-24...

OjTam
26-02-2018, 21:54
Zosiek, krajobrazy to nie tylko UWA. ;)

A co do 70-300, to może tani i dobry af-p?

Ligo
26-02-2018, 21:55
jak nałożę filtr UV to zlikwiduje on popularne odblaski, które pokazują się pod ostre świetło?
Filtr UV może zwiększyć odblaski pod światło, to jest zawsze dodatkowy i niepożądany element optyczny obiektywu. Do tego służy osłona przeciwsłoneczna. Jeśli masz zamiar często fotografować ze słońcem w kadrze, najlepiej jest wybrać taki obiektyw, który nie ma z tym problemu. Bo są różne.

polarnaja
26-02-2018, 22:09
madebyzosiek, czyli odblaski zlikwiduje tylko szkło z górnej półki?

Ligo, oj bardzo dużo robię zdjęć pod słońce. O jakim jeszcze poczytać do 2000zł?

Ligo
26-02-2018, 22:15
Akurat nie znam za bardzo dzisiejszych obiektywów Nikona, ale tutaj mogę polecić Sigmę 10-20/3.5, która pod światło sprawdza się wyśmienicie.

Nikomat
27-02-2018, 06:54
Kazdy obiektyw ma "rozblyski" od slonca czy innego ostrego swiatla.
Niezaleznie od jego ceny.
Oczywiscie drogie obiektywy maja "rozblyski" ladniejsze :^)))

Oko i reka mistrza czyni rozblyski niewidocznymi albo zdatnymi do zaakceptowania.

Od kiedy odkrylem, ze filtry wprowadzaja "niepozadane efekty" - nawet te bardzo drogie, wrocilem do korzeni - czyli obiektywy sa gole, nieubrane.
A cala kolekcja fitrow wyladowala gleboko w szafce i tam lezy juz kilkanascie lat ...

- - - - kolejny post - - - - - -

Aha - sugeruje na poczatek D5500, D5600 -moze D3400.
D7200 oczywiscie tez ale on juz jest jakby poza zasiegiem cenowym, zeby dodac jeszcze obiektywy ...

pietiamax
27-02-2018, 09:26
Troszkę ponad 5k
Nikon d7200 + sigma 17-50 f2.8 (resztę typu karty, statyw, torba-plecak chociażby posiadasz ?)