PDA

Zobacz pełną wersję : D50 i jego nie pracujaca lampa...HEEELP !!!

Orfi
21-09-2005, 08:04
Witajcie ! jako że jestem tu pierwszy raz..prosze o wyrozumiałosc .
Możliwe ze mój problem jest prozaiczny , ale nie mam doświadczenia jeszcze z SLRami...mianowicie zakupiłem niedawno D50 (wcześniej posiadałem Coolpixa 5700) , puki co ładowałem akumulator dopiero raz, więc moze stąd wynika problem. a mianowicie..po włączeniu aparatu i ustawieniu na "zieloną małpę" lampa uruchamia się kilka razy, potem zaś spust migawki jest zablokowany...i chroniczny brak flesza jednocześnie.Na wyświetlaczu nie pali się "zielony piorun" wskazuący na gotowośc lampy...możliwe ze to problem akumulatora..ale to czemu wskaźnik jeego naładowania jest na full ? po wyłączeniu aparatu , odczekaniu kilku chwil, historia się powtarza..lampa jest ..pare razy "cyk" i lampy niet....czy ktos sie spotkał z takim objawem?
Byłbym wdzięczny za info bo to mnie irytuje na maxa...
Mat

szymony
21-09-2005, 09:28
Sprawdź to samo w manualu. Jeżeli możesz wyzwolić migawkę, a błyskograt nie będzie działał, to na jesteś w domu (czytaj niestety serwis, błyskograt kaput). A jak również nie będziesz mógł wyzwolić migawki to również serwis, ale w tym wypadku to raczej nie wina błyskograta.
Mam nadzieję że robiąc swą próbę nie strzelałeś jak z pepeszy, bo w takim wypadku żaden akumulator nie jest w stanie naładować kondensatora błyskograta, w tak krótkim czasie. :wink:

Orfi
21-09-2005, 09:33
dzięki za poradę...mam nadzieję ze wszytko wróci do normy i że nie będę musiał go reklamować...a tak swoją drogą...czy nową baterię..akumulator..powinno się formatować ..tak jak w przypadku komórkowych baterii ? ja swoja pierwszy raz ładowałem (jak dotąd jedyny raz) około 4 h.

irekka
22-09-2005, 08:03
Nie formatować tylko formować - było o tym kilka razy - użyj szukaj.

Orfi
22-09-2005, 08:08
Dzięki za sprostowanie...a swoją drogą... znasz odpowiedź na moje pytanie bo bardziej mnie to interesuje niż słowne potyczki....nie odbierz mnie źle.. lubie przyjmować słowa krytyki o ile są słuszne.a te były..

irekka
22-09-2005, 09:44
Znam odpowiedź na Twoje pytanie - ale uwierz mi, że odpowiadałem w tym temacie już kilka razy. Wystarczy poszukać - może powinienem podać Ci link do odpowiedzi, ale w tym czasie wolę zająć się czymś innym. Nie traktuj tego jako potyczki - sprostowałem tylko Twoją wypowiedź i poleciłem klawisz "szukaj". Sam po jakimś czasie pobytu tu na forum zauważysz, że są pytania które często są powtarzane - a świadczy to o tym, że "nowi" użytkownicy nie chcą korzystać ze skarbnicy wiedzy jaką jest przepastne archiwum tego forum, albo tez nie wiedzą, że mozna do tej skarbnicy sięgnąć.

Orfi
22-09-2005, 09:49
Ok..jako młody stażem poszperam w archeo..mam nadzieje ze znajdę odpowiedź..

irekka
22-09-2005, 10:55
np tutaj
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=10940

Orfi
22-09-2005, 11:03
dziękuje.... :D

[ Dodano: Pią 13 Sty, 2006 ]
Witajcie..to już bardzo stary post ale postanowiłem , że opowiem co w końcu z tą lampą.
Zniesmaczony nieprawidłowoscią w działaniu lampy ( wbudowanej ), napisałem krótki list do Serwisu naszego szanownego NPL, zapakowałem solidnie i wysłałem kurierem.
Po 3 dniach otrzymałem odpowiedź - telefoniczną - no po prostu byłem w totalnym szoku ... i bardzo miły Pan technik z serwisu wyjaśnił mi, że w tym modelu lampa posiada elektroniczne zabezpieczenie przed przegrzaniem żarnika, co skutkuje , ze po wykonaniu kilku zdjęć lampa się blokuje celem jej ochrony.
Wyjaśnienie przyjąłem ,a le i tsak byłem pewien ze coś jest nie halo...więc napisałem do nich ponownie, ze nie zgadzam się z taką decyzją i ...
W międzyczasie okazało się że mój akku znajduje się wśród wadliwej serii....
Wysłałem akku wraz z ponownym listem, z prośbaą o głębsze przyjrzenie sie tej lampie...
Finał był tego taki, ze faktycznie coś padło w płytce elektronicznej odpowiedzialnej za lampe...wymienili i działa aż miło...nie zawiechła ani razu,,,zero blokowania....w dodatku mam nowy akku i wszytko dziabie przecudnie...tylko PSTRYKAĆ....
Tak więc - nie taki serwis straszny jak go malują...
Podziękowania dla Serwisu NPL... :D