Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw 1,4 czy 1,8
Michu053
23-02-2018, 15:49
Witam wszystkich mam pytanie odnośnie obiektywów stało-ogniskowych a dokładniej 35mm 1,4, 35mm 1,8, fotografuje śluby chciałem zapytać czy warto dołożyć do 35mm 1,4 czy wystarczy z światłem 1,8 to samo jeśli chodzi o obiektyw 85mm, będę wdzięczny za odpowiedz Pozdrawiam Wszystkich
themadablues
23-02-2018, 16:09
W przypadku 35 mm, zdecydowanie warto dołożyć do 1.4. To są zupełnie różne obiektywy. W przypadku 85 mm, głębia nawet przy 1.8 jest baaaardzo mała, więc spokojnie mozna na tym poprzestać i poszukać np. Tamrona 85 1.8 .
Pugilares
26-02-2018, 03:19
Jeśli masz nadmiar wolnej kasy i lubisz nosić ciężkie torby z dużymi obiektywami to zdecydowanie polecam 1.4.
Od siebie dodam, że przy takim dylemacie wybrał bym obiektyw SIGMA A 35MM F/1.4 DG HSM
soliders32
28-02-2018, 21:06
mam arta i trafiłem na jakiś szajs brak ostrości ;)
Panowie, sztuka sztuce nierówna -> obiektywy testuje się przed zakupem. Warto odsiać badziewie i oszczędzać czas. Lepsza selekcja wstępna niż nieskuteczne naprawy po nabyciu bubla.
Mój rekord to... jeden obiektyw wybrany spośród pięciu. Dwa były słabe, jeden dramatyczny, jeden był dobry a jeden bardzo dobry...
Poczytaj te testy:
N 35mm 1,4G:
https://photographylife.com/reviews/nikon-35mm-f1-4g
S 35mm 1,4Art
https://photographylife.com/reviews/sigma-35mm-f1-4
Hancock55
02-03-2018, 21:01
Obiektywy sa kalibrowane pod pewien wzorzec w fabryce. A punty ostrosci AF w aparatach sa roznie ustawione. Obiektywy systemowe omijaja ta rozbieznosc programowo z miejsca wprowdzajac korekte ( chociaz moge sie mylic slyszac ze systemowe tez maja problemy). Dlatego trzeba czasem ustawic fabryczny punkt ostrosci pod aparat. A ta rozbieznosc to nie wada. Mozna to przyrownac do nowych okularow - oprawki trzeba dopasowac ( noski fachowo? ) bo inaczej to nie da rady ich nosic.
Wysłane z mojego Hol-U19 przy użyciu Tapatalka
Tak ogolnie w temacie, jesli masz kase ale w umiarkownych ilosciach to :
35/1.4 i 85/1.8
Na poczatek smialo wystarczy, a i na pozniej tez.
Xavier80
02-03-2018, 23:07
Poczytaj te testy:
N 35mm 1,4G:
https://photographylife.com/reviews/nikon-35mm-f1-4g
S 35mm 1,4Art
https://photographylife.com/reviews/sigma-35mm-f1-4
Ten Nikkor to jest tragedia, używałem go przez chwilę. Bokeh może i fajny, dla koneserów, o ostrości nie wspominam, bo dla różnych osób to bardziej lub mniej ważne, ale af to jest w tym szkle prawdziwa tragedia. Raz w punkt, raz ff, raz bf, szybkość fatalna, powtarzalność bardzo słaba, w świetle żarowym wręcz tragiczna. Porównywałem do trzy razy tańszego 1.8 ED
Dariusz Breś
03-03-2018, 20:49
Obiektywy sa kalibrowane pod pewien wzorzec w fabryce. A punty ostrosci AF w aparatach sa roznie ustawione. Obiektywy systemowe omijaja ta rozbieznosc programowo z miejsca wprowdzajac korekte ( chociaz moge sie mylic slyszac ze systemowe tez maja problemy). Dlatego trzeba czasem ustawic fabryczny punkt ostrosci pod aparat. A ta rozbieznosc to nie wada. Mozna to przyrownac do nowych okularow - oprawki trzeba dopasowac ( noski fachowo? ) bo inaczej to nie da rady ich nosic.
Nieprawda, w żaden sposób systemówki nie omijają tej rozbieżoności, ba, potrafią mieć więcej nietrafień niż konkurencja. Co do reszty zgoda, dopasowanie konieczne.
- - - - kolejny post - - - - - -
Witam wszystkich mam pytanie odnośnie obiektywów stało-ogniskowych a dokładniej 35mm 1,4, 35mm 1,8, fotografuje śluby chciałem zapytać czy warto dołożyć do 35mm 1,4 czy wystarczy z światłem 1,8 to samo jeśli chodzi o obiektyw 85mm, będę wdzięczny za odpowiedz Pozdrawiam Wszystkich
Jeśli nikkor to 1,8, jeśli 1,4 to sigma art. Nikkorowskie stałki 1,4 dają mega aberacje więc nie skorzystasz na 1,4 nic. No chyba że lubisz takie kolorowe obramówki albo masz czas na ich usuwanie.
Hancock55
03-03-2018, 21:22
Toteż zaznaczylem ze moge sie mylic co do automatycznej korekcji obiektywow systemowych. Luz. Zawsze trzeba podkreslac ze rozbieznosc AF w przypadku np sigmy czy innych pozasystemowych nie jest wada tylko wynika z ustawien konkretnej sztuki obiektywu.
Wysłane z mojego Hol-U19 przy użyciu Tapatalka
Jeśli rozpatrujemy, to koniecznie trzeba wziąć pod uwagę Tamrony 35/45 no i przede wszystkim 85. Wszystkie oferują wydajną stabilizację, co w niektórych przypadkach da nam więcej niż 2/3 EV jaśniej. 85 to nawet nie odstaje plastyką od obiektywów 1.4.
Panowie, sztuka sztuce nierówna -> obiektywy testuje się przed zakupem. Warto odsiać badziewie i oszczędzać czas. Lepsza selekcja wstępna niż nieskuteczne naprawy po nabyciu bubla.
Mój rekord to... jeden obiektyw wybrany spośród pięciu. Dwa były słabe, jeden dramatyczny, jeden był dobry a jeden bardzo dobry...
Czy to byly Sigmy ?