Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S DX 12-24mm f/4G IF-ED, czy Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR
Geraldus
23-02-2018, 14:25
Posiadam "puszkę" d7500 i zastanawiam się, które szkło wybrać. Nikon AF-P DX Nikkor 10-20mm f/4.5-5.6G VR nowsze, czy starsze Nikkor AF-S DX 12-24mm f/4G IF-ED? Proszę o doradzenie.
Mam 12-24 od wielu lat
Moj ulubiony obiektyw
Nigdy nie czulem potrzeby posiadania VR w szerokim kacie !
2pompony
23-02-2018, 16:30
Ja podobnie - mam 12-24 od lat i ten obiektyw był moim ulubionym do momentu, w którym zakochałem się w Sigmie 8-16.
N12-24/4 ma pancerną budowę, body nie zmienia długości podczas zoomowania (aczkolwiek rusza delikatnie przednią soczewką, choć filtrem nie kręci), ma wewnętrzne focusowanie, silnik ultra, stałę światlo przez cały zakres, optycznie jest co najmniej niezły, a po tym jak mimo starości trzyma cenę - opinie o nim są na ogół świetne. Ja mam o nim wyłącznie dobre zdanie. I podobnie jak przedmówca uważam VR przy tych ogniskowych za zbytek łąski - no ale może to taki trend, żeby go dawać gdzie się da czy potrzeba, czy nie...
Z drugiej strony 2 mm różnicy na dole, w okolicach 12 mm to jest różnica w szerokości, tego nie można nie zauważyć. Jeśli priorytetm będą wnętrza, gdzie jak wiadomo nie mozna się odsunąć bardziej niż pozwala ściana, to te 2 mm na dole potrafią zrobić różnicę.
No i po ostatnie - jest jeszcze kwestia ceny, co za ile..
ck_dezerter
23-02-2018, 16:48
A brałeś pod uwagę N10-24? U mnie było to szkło przez które długo nie mogłem się zdecydować na przejście na fx.
To idac dalej ta sciezka - ekstra 2mm to faktycznie duzo.
Ale czasem 8mm to juz jest duzo za duzo, ale oczwiscie, jak komus potrzebny i lubi to czemu nie.
Moj inny szeroki wybor to 10.5/2.8
Mialem ich juz kilka, zawsze kupowany na konkretna "okazje" a potem, zawsze z zalem. sprzedawany.
Ale polecam oboma trzema rekami, jak przy glosowaniu.
Mam af-p 10-20 vr sam af jest dosłownie natychmiastowy vr skuteczny a obrazek przyjemny. 12-24 nie miałem, ale myśle że na prawdę powinieneś się pobawić af-p bo dla mnie ten silnik to przyszłość.
af-p to przyszlosc :^)))
pewnie tak, ale to nie znaczy nic dobrego, przynajmiej dla fotografujacych
dla wlascicieli firmy, zdecydowanie 3x TAK
Zapytam się: miałeś coś z af-p? Jego szybkość deklasuje af-s a tym bardziej śrubokręt.
Jakieś merytoryczne spostrzeżenia masz, czy od tak marudzisz, bo ja mając bądź co bądź plastiki 10-20 dx i 18-55 w af-p chętnie bym zobaczył ten silniczek w 50 1.4.
af-p to jest krok w strone oszczednosci
a nie w strone osiagow
wypadalo by choc to wiedziec
Jeżeli producent daje mi szybszy i bezgłośny AF to wisi mi czy kierowane jest to oszczędnością producenta. Jak AF zdechnie po 4-5 latach to po prostu wymienię moduł af lub obiektyw, bo jestem z niego zadowolony.
Jeżeli nie widzisz ,,osiągów'' w af-p to musisz mieć inne kryteria, ale wypadałoby chociaż wiedzieć, że w dyskusji liczą się argumenty których u Ciebie nie widzę, a nie puste frazesy.
Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 dc hsm wydaje się być mega fajna, tylko kosztuje swoje.
Też się napalam na któryś z powyższych, ale z przewagą na tą Sigmę właśnie ....
nikoniarz
24-02-2018, 12:38
Cokolwiek by nie pisać o 12-24/4 to AF w nim jest petardą. Ogólnie to zupełnie inna klasa obiektywu przeciez...
Jeżeli producent daje mi szybszy i bezgłośny AF to wisi mi czy kierowane jest to oszczędnością producenta. Jak AF zdechnie po 4-5 latach to po prostu wymienię moduł af lub obiektyw, bo jestem z niego zadowolony.
Jeżeli nie widzisz ,,osiągów'' w af-p to musisz mieć inne kryteria, ale wypadałoby chociaż wiedzieć, że w dyskusji liczą się argumenty których u Ciebie nie widzę, a nie puste frazesy.
Hmmm... Argument? - To może taki, że AF-P nie współpracuje z większością puszek? Albo współpracuje w pełnym zakresie tylko z D7500? ( z D7100, D7200 bez możliwości wyłączenia VR) Czy jakoś tak? Bo jeśli chodzi o jakość obrazka, to naprawdę jest nieźle. Nawet są tu sample z AF-P 10-20 vs. 14-24: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=282124&page=28&p=3885989&viewfull=1#post3885989 Co do trwałości - czas pokaże.
nikoniarz
26-02-2018, 22:08
AF-P póki co są tylko w budżetowej optyce. N180-400 dostał jednak AF-S...
Chce sie gosciu pochwalic, ze ma jakis aparat i jakis obiektyw - niech sobie popisze ...
madebyzosiek
27-02-2018, 08:08
Chce sie gosciu pochwalic, ze ma jakis aparat i jakis obiektyw - niech sobie popisze ...Ciężko pisać coś o szkle, którego się nie miało w rękach i to w każdą stronę... Ja czytałem sporo dobrego o 10-20 AF-P, ale go nie kupię, bo nie gada z D200, a ja chcę taki gadający, więc ogarniam temat N12-24, który jest świetny, choć nie wolny od wad. Każdy ma jakieś kryteria dla siebie najlepsze ;)
2pompony
27-02-2018, 14:00
Jeśli się zastanawiasz nad N12-24 - to znaczy uznałeś, że ogniskowe/kąty Ci wystarczą - ja w tym obiektywie nie znajduję żadnego przeciwwskazania, poza jednym: nie wolno narzeczonej stawiać po bokach kadru, bo z powodu samej fizyki boki są trochę rozciągnięte, co powoduje - na zdjęciach - pozorny przyrost numeracji kiecek. A to nie jest cecha pożądana przez narzeczone. :)
Miałem N12-24/4 przez dobrych kilka lat. Sprzedałem go tu na forum.
Obiektyw rewelacyjny. U mnie to była miłość od pierwszego przypięcia do puszki.
Piękne obrazowanie, szybki, do tego jakość wykonania.
Drugim takim szkłem jest 17-55/2.8. Tylko wielki i ciężki skurczysyn :)
madebyzosiek
27-02-2018, 16:48
Miałem N12-24/4 przez dobrych kilka lat. Sprzedałem go tu na forum.
No sprzedałeś :) Jest nadal rewelacyjny :)
Mógłby ktoś z szanownych kolegów sprawdzić jak wygląda pokrycie kadru i jego brzegi Nikkora 12-24 na matrycy FX?
Potrzebuję stosunkowo niewielkiego i lekkiego UWA na bardzo rzadkie okazje i zastanawiam się nad takim mocno połowicznym rozwiązaniem...
No sprzedałeś :) Jest nadal rewelacyjny :)
Wspominam go z łezką w oku. Cieszę się, że sprawia radochę :)
2pompony
27-02-2018, 17:51
Mógłby ktoś z szanownych kolegów sprawdzić jak wygląda pokrycie kadru i jego brzegi Nikkora 12-24 na matrycy FX?
Potrzebuję stosunkowo niewielkiego i lekkiego UWA na bardzo rzadkie okazje i zastanawiam się nad takim mocno połowicznym rozwiązaniem...
Od 16-17 mm pokrywa całość kadru z tego co pamiętam, nie pamiętam za to jak z winietowaniem (mocno, czy niezbyt).
madebyzosiek
27-02-2018, 19:18
Potrzebuję stosunkowo niewielkiego i lekkiego UWA na bardzo rzadkie okazje i zastanawiam się nad takim mocno połowicznym rozwiązaniem...Spróbuję jutro pamiętać, zrobię Ci zdjęcia.
ck_dezerter
27-02-2018, 19:24
A jaki to ma sens? W tej samej kasie kupisz fx-owego N18-35 3.5-4.5 który jest niezły i pokryje Ci pełną klatkę.
No własnie nie wiem, czy to ma sens, dlatego pytam :-).
Nie pomyślałem o 18-35, jakoś tak zawsze miałem w pamięci ten starszy model, a z tego co czytam wersja as-f jest całkiem niezła.
Gdyby jednak koledze madebyzosiek zechciało się w weekend zrobić kilka zdjęć N12-24 na korpusie FX, to byłbym bardzo wdzięczny.
Geraldus
01-03-2018, 09:19
Wybrałem ten: NIKON 14-24mm f/2.8G ED AF-S. Dziękuję za rady i komentarze, przyczyniły się one do wybrania jaśniejszego szkła.
Do DX??? (14mm do nie 10mm) Zresztą, kto bogatemu zabroni? ;) ;)
Geraldus
01-03-2018, 15:56
Była niesamowita okazja. Grzechem było by nie kupić.
Jak zapewne wiesz puszkę się wymienia częściej niż obiektywy.
nikoniarz
01-03-2018, 18:46
puszkę się wymienia częściej niż obiektywy.
Można by polemizować... Nie ma reguły.