Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm 1.8 i 85mm 1.8 pod DX?
Witam
posiadam w tej chwili Nikona d3300 i stałki jak w temacie. Zamierzam zająć się fotografią bardziej na poważnie i dlatego stoję przed wyborem nowego body ale nie chciałbym inwestować.
Jak że nie mam doświadczenie oraz jak widać jeszcze wiedzy proszę o pomoc, lepiej zainwestować w Nikona d610 czy 7200?
nie czaje zwiazku tytulu z pytaniem w watku
proste pytanie: czemu chcesz wymieniac D3300? jakie dokladnie braki tego korpusu zauwazasz?
Chciałbym coś bardziej profesjonalnego, coś czego za chwilę nie będę musiał wymienić. Chodzi o to czy te obiektywy będą dobrze współgrać z pełną klatką czy też nie ma sensu dopłacać i lepiej zainwestować w d7200
Jak nie masz dobrych obiektywów po co Ci 2x puszka DX? Myślę, że w Twoim przypadku D7100 czy nawet D500 nie da Ci więcej (pod względem obrazka) ponad to co masz.
Kupuj obiektywy i ucz się. ;)
madebyzosiek
23-02-2018, 10:28
Chciałbym coś bardziej profesjonalnego, coś czego za chwilę nie będę musiał wymienić. Chodzi o to czy te obiektywy będą dobrze współgrać z pełną klatką czy też nie ma sensu dopłacać i lepiej zainwestować w d7200
35 masz pewnie DX, więc nie jest pod pełna klatkę. 85 1.8 to obiektyw FX. Odpowiadając na Twoje pytanie - jak już dojdziesz do momentu, że będziesz wiedział co Cię ogranicza w posiadanym aparacie, to nie będziesz zadawał takiego pytania... Skoro nie wiesz czego potrzebujesz, to znaczy że jeszcze nie doszedłeś do skraju możliwości tego co masz...
Co mi przeszkadza? Słaba ergonomia, brak silnika AF w body (zostaje mi w tej chwil manualny w 85mm), mały obszar fotografowania w obiektywie.
Rozumiem więc że 85mm lepsza będzie z FX, natomiast 35mm z DX? Czy w takim razie 85mm lepiej sprzedać jeśli pójdę w stronę DX a 35mm jeśli w stronę FX? Czy może chociaż nie są dedykowane to zdjęcia i tak będą ok?
Może prościej będzie, jak napiszesz, po co Ci nowy aparat. Jakie zdjęcia robisz czy masz zamiar, ile chcesz na to przeznaczyć gotówki. Bez obiektywów trudno fotografować, a żeby coś doradzić to warto coś więcej wiedzieć.
Fotografia dziecięca (bardziej studyjna) i reportaże weselne głównie, chciałbym coś co pozwoli mi w tej dziedzinie nie zmieniać co chwilę sprzętu. Budżet to około 5 tys.
Pomysł był taki aby zainwestować w stałki na początku zamiast w zoom, jestem zadowolony z obiektywów (przeszkadza brak AF w 85mm) i chciałbym kupić body które posłuży mi dłużej bez całkowitej zmiany w posiadanych obiektywach
Co mi przeszkadza? Słaba ergonomia, brak silnika AF w body (zostaje mi w tej chwil manualny w 85mm), mały obszar fotografowania w obiektywie.
Rozumiem więc że 85mm lepsza będzie z FX, natomiast 35mm z DX? Czy w takim razie 85mm lepiej sprzedać jeśli pójdę w stronę DX a 35mm jeśli w stronę FX? Czy może chociaż nie są dedykowane to zdjęcia i tak będą ok?
Oba obiektywy są OK- mają tylko różne kąty widzenia. Zamiast pchać się w D7100 czy FX kup obiektywy z serii ,,G'' (z silnikiem'') najlepiej zoom i rób zdjęcia. Będziesz miał wyrobione zdanie na jakich ogniskowych najczęściej robisz zdjęcia i potem te stałki kupujesz. A jak masz budżet na FX to kup nikkora 17-55 2.8- co prawda d3300 z tym obiektywem będzie wyglądał dość dziwnie, ale obrazek na pewno będzie odjazdowy.
Dziękuję za sugestie, a przyszłościowo posiadając dwa obecne obiektywy lepiej inwestować w D7100 czy FX? Dla mnie D3300 jest już trochę za "mały"
madebyzosiek
23-02-2018, 11:13
Dziękuję za sugestie, a przyszłościowo posiadając dwa obecne obiektywy lepiej inwestować w D7100 czy FX? Dla mnie D3300 jest już trochę za "mały"
Czyli wnioskuję, że masz 85 1.8D... To jest takie sobie szkło, bez znaczenia czy będzie siedzieć na DX, czy na FX. 35 DX to też nie jest wysoki lot. Do tego na FX go nie poużywasz za dużo, bo będzie winieta przy ostrzeniu na dalsze odległości. D7100 na śluby będzie tak samo ok, jak D3300 (oczywiście nie mówię o ergonomii). Z kolei 5000 to za mało, żeby Ci coś sensownego pod takie założenia doradzić. Chcesz tanio wejść w FXa, to poszukaj D700, dokup do tego lampę, do tego zamień 35 DX na 35 2.0D, dołóż 50 1.8G lub 1.4D i zobacz jak się będziesz czuł. Jak chcesz spróbować z DXem, to za 5000 kupić D7100, jakąś lampę i chociaż Sigmę 17-50 2.8.
Ale cały czas jestem zdania, że jak nie wiesz czego potrzebujesz, to znaczy że jeszcze niczego nie potrzebujesz ;)
Cenne uwagi, dziękuję ale nie jest tak że 2.8 to krok wstecz w stosunku do tego co mam z 1.8? Do tego dublowanie 35mm z tą Sigmą. Uważacie że do fotografii dziecięcej i ślubnej D7100 + obecne 35mm i 85mm będzie ok na początek? Po jakimś czasie tak jak radzicie znów zastanowie się nad FX
nie.Znajomy
23-02-2018, 11:53
W podtekście dotychczasowych wypowiedzi pytającego wyczuwam, że w związku z planami zabrania się za zarobkową fotografię chodzi mu o poradę co kupić za max. 5 tyś aby wyglądało profesjonalnie (było duże) i robiło wrażenie na klienteli. Dobrze nadaje się do tego celu d700 z gripem. Nie dość że duży to mocno klapie migawą. Pełna profeska (w rozumieniu gawiedzi). 85/1,8d da na nim dobry obrazek. Trzeba dokupić do zestawu coś szerszego i tu widziałbym np. Nikora 17-35/2,8 albo 20-35/2,8.
d700 z gripem => ok.2500-3000 zł, szeroki zoom => ok.2000 - 2500 zł, posiadane d3300 z 35 zostawić na zapas
madebyzosiek
23-02-2018, 11:58
Cenne uwagi, dziękuję ale nie jest tak że 2.8 to krok wstecz w stosunku do tego co mam z 1.8? Do tego dublowanie 35mm z tą Sigmą. Uważacie że do fotografii dziecięcej i ślubnej D7100 + obecne 35mm i 85mm będzie ok na początek? Po jakimś czasie tak jak radzicie znów zastanowie się nad FX
To nie jest krok wstecz, tylko dobre uniwersalne światło obiektywów reporterskich. 1.8 jest Ci potrzebne dla mniejszej głębi ostrości. Z drugiej strony ostrość na 1.8 obu Twoich szkieł jest... taka sobie. Możesz też kupić Sigmę 18-35 1.8 Art i pozbyć się 35 DX. Będziesz miał dużo ostrzejsze szkło na 1.8, do tego jeszcze w całym zakresie. Czy D7100 wystarczy? Zależy... od wymagań osoby której robisz zdjęcia i od Twoich umiejętności i wiedzy... Sam musisz to sprawdzić. Ja wnioskuję z pytań, że Tobie wystarczy D3300 z Sigmą 17-50 i lampą, do tego 85 1.8 G. Obecnie posiadane szkła możesz sprzedać. Jak będziesz czuł czego Ci brakuje, to będziesz wiedział co kupić.
cenne uwagi, dziękuję jeszcze raz za wypowiedzi wszystkich
Dzieci w studio to nie tylko aparat i obiektywy. Przyda Ci się zestaw do rozstawienia tła, same tło, coś do zmiękczenia światła (parasolka, softbox, blenda), trochę gratów - koszyki, futerka, kocyki.