PDA

Zobacz pełną wersję : aparat do mini studio ...

pawelns
22-02-2018, 19:38
Witam. poszukuje aparatu do mini studio własnego użytku tj. stół bezcieniowy, parasolki, 8 x lampy światło stałe. Aparat będzie używany tylko w celu robienia zdjęć w tym studio głównie zdjęcia galanterii (torebki, aktówki) max wielkość 50x50cm. Wykluczam filmy, inne plenery, makro kwiatki itp. Do zdjęć rodzinnych mam kompakta. Po przeczytaniu kilku wątków z Waszego forum stawiam na 7100 jednak nie mam pojęcia jaki obiektyw wybrać wystarczy kit ? czy brać samo body + coś dedykowanego ? Na fotografii praktycznie się nie znam zdjęcia metodą prób i błędów na 20 zrobionych wybieram 1. ISO focusy itp to dla mnie czarna magia. Do tej pory pstrykałem pożyczonym eos600d i efekty były zadowalające. Chciałem kupić coś swojego budżet 3-4k. Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam

andrzej_abc
22-02-2018, 21:55
Proponuję Fuji XT1 z obiektywem 18-55 2,8/4 -- jest to bezlusterkowiec, którym można wykonać świetne zdjęcia, nie trzeba się "bawić" w RAW-y - obrazek jpg. jest naprawdę b. dobry. W aparacie można wybrać kilka rodzajów symulacji filmu fotograficznego, od zdjęć kolorystycznie bardzo nasyconych, do zdjęć z bardzo subtelną kolorystyką. ,Również obiektyw który proponuję jest bardzo uniwersalny i "daje" on obrazek bardzo dobrej jakości. Cena kpl. aparat + obiektyw - sprzęt używany w b. dobrym stanie 3200 zł do 3600.
Jest jeden warunek - piszesz, że "Na fotografii praktycznie się nie znam zdjęcia metodą prób i błędów na 20 zrobionych wybieram 1" na pewno musiałbyś trochę zgłębić tajniki fotografii. W aparacie nie ma przełącznika "AUTO" jednakże można robić nim zdjęcia w automacie, ale wymaga to ustawienia dwóch pokręteł, i kilku zakładek w menu aparatu.

Teu
22-02-2018, 22:56
andrzej_abc od razu jpeg? A to nie jest tak, że w fot. produktowej właśnie lepiej RAWy pstrykać bo potem łatwiej szparować zdjęcia? I oczywiście w post produkcji WB na punkt bieli ustawić by mieć prawidłowe kolorki.
Jak masz firmę i VAT+dochodowy odliczysz z faktury to uważam, że nowy D5500 + kit + 35 1.8g (jakby trochę ostrzejsze zdjęcia były potrzebne np. na reklamę) to kolega przy odrobinie nauki obróbki i wprawy by mógł naprawdę niezłe fotki robić, a gibany ekranik się przyda bo śmiało można na LV w studiu pstrykać.

ksh
23-02-2018, 00:02
35mm jest za szerokie i mało wygodne do takich zdjęć, prędzej 50mm, a aparat spokojnie nawet D3300/3400 można kupić, nie ma tu wymagań wielkich, obiektyw tradycyjnie polecę Sigme 17-50 bo ostrość jest zwłaszcza na 50mm, a jak będzie trzeba szerzej to też jest, do tego statyw i zabawa z oświetleniem co przy świetlówkach i stole bezcieniowym może być bardzo bardzo mozolną pracą żeby dopracować dobry powtarzalny efekt.

andrzej_abc
23-02-2018, 12:47
andrzej_abc od razu jpeg? A to nie jest tak, że w fot. produktowej właśnie lepiej RAWy .... .

Teu - ja się nie upieram przy XT1 i jpg, tylko proponuję. Obróbka jpg. jak ją wykonujemy jet banalnie prosta - wszystko z takim plikiem możemy zrobić (zmienić balans bieli, wyciągnąć szczegóły ze świateł jak i z cieni, wyostrzyć odszumić ...).
Ja RAW-y XT 1 robię tylko w przypadku jak się chcę "pobawić", RAW-y z XT 1 to pliki rzędu - 30MB, natomiast jpg. fine ~ 6MB. PONADTO jpg. z Fuji j.w. to w 90% a dla niektórych w 100% gotowe zdjęcia - b. dobre zdjęcia.

Ponadto "pawelns" jak sam pisze ma małą wiedzę z fotografii, więc w przypadku dobrego obrazka z "puszki" zostało by mu ewentualnie odpowiednie wykadrowanie.

ksh
23-02-2018, 13:00
Ale on chce robić zdjęcia produktów na stole bezcieniowym z świetlówkami, zatem obróbka będzie i kompletnie nie mam pojęcia po co mu jpg z tym co dodaje od siebie fuji czy inna firma, surowy plik pozwala na więcej, braki w umiejętnościach można nadrobić obróbką.
Podobne jpg dają najnowsze nikony D3400 i D5600 co sam się przekonałem, można jeszcze lekko podbić kontrast i wyostrzenie jak w fuji.
Nie polecam do takiej pracy bezlustra żadnego, nie że się nie da ale to zbyt duża fantazja żeby wydawać tyle kasy na sprzęt, który dużo taniej można kupić w nikon/canon.

poste
23-02-2018, 13:12
"Fuji XT1 z obiektywem 18-55 2,8/4 " do fotografii produktowej, no kolega ma fantazję, gratuluję :grin:

Na jakich ogniskowych robiłeś tym Canonem?

Dobrze koledzy piszą, obróbka pozwoli poprawić wiele błędów i łatwiej osiągnąć efekt zachęcający do zakupów, a o to w końcu chodzi.

pawelns
23-02-2018, 16:04
Dziękuje Państwu za zainteresowanie, tak jak pisałem jestem zdecydowany na lustrzankę. Aparat tylko i wyłącznie do pracy w mini studio, nie interesuje mnie kręcenie filmów itp od tego mam smartphona. Kompaktami nie jestem zainteresowany chciałbym przetestować na różnych obiektywach. Po przeczytaniu wątków wydaję się, że muszę kupić coś stał ogniskowego i teraz pytanie czy lepiej 7100 za 2900 zł + Nikon AF-S DX NIKKOR 50MM F/1.8G za 800zł razem 3700zl. Czy brać np wspomnianego D5300 za 1900zł + Nikon NIKKOR AF-S 50mm f/1.4G + 1800zł całość też wychodzi 3700zł. Dziękuje pozdrawiam

ksh
23-02-2018, 16:12
Śmiało możesz brać D3300 lub D5300, nie potrzebujesz nic specjalnego, a co do obiektywu nie będę popadał w skrajność że kit 18-55 wystarczy ale miałem długo 18-105 i było ok, może być 50mm 1.8 ale osobiście wolałbym sigme 17-50 bo ostrość bardzo dobra, a zoom będzie przydatny i wygodny.

andrzej_abc
23-02-2018, 16:54
"Fuji XT1 z obiektywem 18-55 2,8/4 " do fotografii produktowej, no kolega ma fantazję, gratuluję :grin:

.

Jedno pytanie - a co ty masz do Fuji XT 1 - jeżeli chodzi o fotografowanie "produktów" ??? Ja uważam, że produkty można fotografować praktycznie każdym aparatem, a mały zoom typu 18-55 mm jest bardziej praktyczny niż stałka (jedna stałka).

Teu
23-02-2018, 17:36
Dziękuje Państwu za zainteresowanie, tak jak pisałem jestem zdecydowany na lustrzankę. Aparat tylko i wyłącznie do pracy w mini studio, nie interesuje mnie kręcenie filmów itp od tego mam smartphona. Kompaktami nie jestem zainteresowany chciałbym przetestować na różnych obiektywach. Po przeczytaniu wątków wydaję się, że muszę kupić coś stał ogniskowego i teraz pytanie czy lepiej 7100 za 2900 zł + Nikon AF-S DX NIKKOR 50MM F/1.8G za 800zł razem 3700zl. Czy brać np wspomnianego D5300 za 1900zł + Nikon NIKKOR AF-S 50mm f/1.4G + 1800zł całość też wychodzi 3700zł. Dziękuje pozdrawiam

Z 50 1.4G zrezygnuj- nie potrzebujesz ani płytkiej głębi ostrości, ani dużej przysłony. Weź 35 1.8 DX- piszesz, że obiekty mają max 50X50 - 50mm (85 po cropie) może być po prostu za wąskie, choć jak masz duże pomieszczenie to bez problemu das radę i w takim przypadku warto rozważyć 50 1.8G.

D5500 z kitem 18-55 + 35 1.8G (ew. 50 1.8G jak masz więcej miejsca) + dobry statyw za resztę budżetu to moim zdaniem zestaw na Twoje potrzeby więcej niż wystarczający. :)

poste
23-02-2018, 17:48
Jedno pytanie - a co ty masz do Fuji XT 1 - jeżeli chodzi o fotografowanie "produktów" ??? Ja uważam, że produkty można fotografować praktycznie każdym aparatem, a mały zoom typu 18-55 mm jest bardziej praktyczny niż stałka (jedna stałka).

Nic. Tylko trudniej na tych fotografowanych produktach zarobić 6 000 zł na Fuji niż 3k zł na Nikona, który da podobną jakość. Kolega wyraźnie pisze, że żadnych wodotrysków nie potrzebuje.

N 50 ma dość małą skalę odwzorowania, jeśli potrzebujesz zbliżenia detali. 1.4 też generalnie się nie przyda, zbędny wydatek. Jak chcesz, żeby przedmiot typu torebka był cały ostry, musisz i tak przymknąć obiektyw do co najmnie np.j f5.6 . Przymknięte obiektywy generalnie są ostre, polecana S17-50 to aż nadto do takiej fotografii. Pytałem, jakimi ogniskowymi fotografujesz, bo przy 50 mm trzeba mieć trochę miejsca, kwestia wygody. Co do obiektywu, wystarczy kit, np 18-55 AF-P, wystarczy 35DX, N40/2.8 makro i wiele innych.
D7100 da tyle, że jeśli zechcesz do takiej fotografii jednak kiedyś używać lamp błyskowych, można je wyzwolić za pomocą lampy wbudowanej. Niby drobiazg, ale...

andrzej_abc
23-02-2018, 18:43
Nic. Tylko trudniej na tych fotografowanych produktach zarobić 6 000 zł na Fuji niż 3k zł na Nikona, który da podobną jakość. Kolega wyraźnie pisze, że żadnych wodotrysków nie potrzebuje.

.

poste - skup się jak czytasz czyjeś posty a później na nie odpowiadasz - ja zaproponowałem aparat używany za 3200 zł - 3600 zł. (już z obiektywem) a nie za 6000 zł.
Cytuję ciebie "Fuji XT1 z obiektywem 18-55 2,8/4 " do fotografii produktowej, no kolega ma fantazję, gratuluję" i "Kolega wyraźnie pisze, że żadnych wodotrysków nie potrzebuje" o jaką fantazję tu chodzi o jakie wodotryski ?
To,że XT1 nie ma przełącznika AUTO i może stanowić dla ciebie jakiś problem, to tylko skłania do samokształcenia.

Pozdrawiam i zachęcam do zgłębiania wiedzy, ale przede wszystkim tej wiedzy praktycznej czyli umiejętności. Pozdrawiam jeszcze raz. ;-)

ksh
23-02-2018, 19:34
Ja tu dostrzegam jakąś krucjatę fuji ;)

Skup się, oferujesz używane bezlustro aps-c w cenie używanej pełnej klatki w nikonie albo nawet w sony, jaki to ma sens ?
Co może osiągnąć kupując fuji w tak wysokiej cenie zamiast nikona dużo tańszego ?

poste
23-02-2018, 19:40
andrzej_abc
Widzę, że jednak bez osobistych wycieczek nie potrafisz. A najlepsze jest jak przypisujesz mi jakieś swoje problemy (z wiedzą, umiejętnościami) i z nimi dyskutujesz.:grin:
Nie chce mi się odpisywać na twoje śmieszne wpisy, wszystkich głupot w internecie i tak nie wyprostuję.

Ja tu dostrzegam jakąś krucjatę fuji ;)

Skup się, oferujesz używane bezlustro aps-c w cenie używanej pełnej klatki w nikonie albo nawet w sony, jaki to ma sens ?
Co może osiągnąć kupując fuji w tak wysokiej cenie zamiast nikona dużo tańszego ?

W zasadzie w cenie nowego a7 :) Ale to jest FUJI!

Nbogdan
23-02-2018, 19:40
A ten fuji to jakichś rawów nie umie robić?
Nie rozumiem logiki ,,obrabiania,, jpega już obrobionego przez aparat. Nie wierzę w jakikolwiek pozytywny aspekt takiego działania.
Może andrzej_abc podasz zalety takiej obróbki ?

andrzej_abc
23-02-2018, 19:43
andrzej_abc
Widzę, że jednak bez osobistych wycieczek nie potrafisz. A najlepsze jest jak przypisujesz mi jakieś swoje problemy (z wiedzą, umiejętnościami) i z nimi dyskutujesz.:grin:
Nie chce mi się odpisywać na twoje śmieszne wpisy, wszystkich głupot w internecie i tak nie wyprostuję.

Ja tylko zadaję proste pytania, które dotyczą twoich wpisów, ale jak masz problemy z odpowiedzią na nie, to tylko utwierdzasz mnie w przekonaniu, że "bijesz pianę na forum"

Pozdrawiam

poste
23-02-2018, 19:45
Ja tylko zadaję proste pytania, które dotyczą twoich wpisów, ale jak masz problemy z odpowiedzią na nie, to tylko utwierdzasz mnie w przekonaniu, że "bijesz pianę na forum"

Pozdrawiam

Wystarczy, że przeczytasz ze zrozumieniem, zamiast bić pianę.

andrzej_abc
23-02-2018, 19:57
A ten fuji to jakichś rawów nie umie robić?
Nie rozumiem logiki ,,obrabiania,, jpega już obrobionego przez aparat. Nie wierzę w jakikolwiek pozytywny aspekt takiego działania.
Może andrzej_abc podasz zalety takiej obróbki ?

Nbogdan - przecież jpg też można "obrabiać" chociażby rozjaśnić, wyostrzyć, skorygować balans bieli, wykadrować ...... . A zalety: jak pisałem w poście 90% gotowych wywołanych zdjęć, oszczędność czasu, oszczędność miejsca na dysku (mniejsze pliki), możliwość używania mniej wydajnego sprzętu komputerowego do "zabawy" z fotografią ...., ja nie mam nic przeciwko plikom RAW - sam je czasami wykonuję, ale proponowanie wykonywanie RAW osobie, która ma bardzo małą wiedzę na temat fotografii (jak sama pisze), to jakieś nieporozumienie.

ksh
23-02-2018, 19:59
Ale to jest twoja rada dla pytającego żeby robił zdjęcia produktów w jpg, tak ?

andrzej_abc
23-02-2018, 20:01
andrzej_abc

W zasadzie w cenie nowego a7 :) Ale to jest FUJI!

A czy nowy A7 ma przełącznik AUTO ?

Nbogdan
23-02-2018, 20:04
Skoro Pytający ''ma bardzo małą wiedzę o fotografii'' to tym bardziej nie może mieć pojęcia o obróbce.
Jakby to musiało iść w parze...

andrzej_abc
23-02-2018, 20:14

Jeżeli osoba prosząca o radę pisze - cytuję " Na fotografii praktycznie się nie znam zdjęcia metodą prób i błędów na 20 zrobionych wybieram 1. ISO focusy itp to dla mnie czarna magia" to jest to moja propozycja - rada dla takiej osoby.

- - - - kolejny post - - - - - -

Skoro Pytający ''ma bardzo małą wiedzę o fotografii'' to tym bardziej nie może mieć pojęcia o obróbce.
Jakby to musiało iść w parze...

Nbogdan - zadaj pytanie tej osobie, która rozpoczęła ten wątek, to na 100% odpowie ci , "że nie ma pojęcia o obróbce zdjęć". Dla mnie jest to oczywiste i logiczne, ale zadaj tej osobie pytanie osobiście ....
Czy ty najpierw uczyłeś się obróbki a później zasad fotografowania ..... - bez komentarza

ksh
23-02-2018, 20:16
Nie dość że ta osoba będzie walczyła ze stołem, świetlówkami, jako początkująca musi ogarnąć i focus i balans bieli i stety niestety obróbkę, inaczej już wydane pieniążki będą zmarnowane, a przed nią kolejne wydatki, po których okaże się że jpg są kiepskie, a obróbka degraduje dodatkowo, zatem po co i dlaczego komuś tak utrudniać życie ?
Może sprzedawca w sklepie fuji takie coś mógłby doradzić myśląc że klient coś tam słyszał o mitycznie pięknych jpg z fuji, inaczej jest to wrabianie w kłopoty pytającego i tyle.

cybulski
23-02-2018, 20:43
Przy okazji tego wątku wychodzi ze osoby które są krócej zarejestrowane niż rok dwa na forum w ogóle nie powinny udzielać żadnych rad. Tego nie da się czytać. Poza tym to jest dział o Nikonach kolego abc.

- - - - kolejny post - - - - - -

Chcesz pisać o Fuji to skup się na dziale inne systemy zamiast pisać bzdury na forum.

Nbogdan
23-02-2018, 20:57
Czy ty najpierw uczyłeś się obróbki a później zasad fotografowania ..... - bez komentarza
Może cię zadziwię, ale w zasadzie tak było ;-)
Zanim nabyłem ''duży czarny aparat,, to zrobiłem dwie rzeczy.
1. Przeczytałem instrukcję obsługi! Dziwne, nie? Jeszcze przed zakupem! Głupi jakiś :-P
2. Popróbowałem obróbki rawów pobranych z różnych źródeł, spróbować co to za czort :grin:
Dopiero po tych zabiegach zdecydowałem, czy to ma sens, czy lepiej focić jotpegi smartfonem.
Nie kupiłem lustra z mody.
Może jestem dziwny, ale już nastolatkiem też nie jestem, i tak to było. :mrgreen:

pawelns
24-02-2018, 10:52
Jak na każdym forum widzę że u Was też jakieś takie osobiste zaczepki nie w temacie :) . Z mojej strony jakbym chciał fuji nie pytałbym na tym forum o radę ;). Faktycznie nie znam się na obróbce, zdjęć ale moje zdjęcia są obrabiane i szparowane przez zewnętrzną firmę. Właściwie całość zleciłbym jakiejś firmie/osobie, ale niestety do tej pory nie znalazłem osoby firmy która "czuje" robienie zdjęć torebek. Jakoś tak bez polotu, a stać nad kimś i pokazywać jakie ujęcia ma robić to się mija z celem. Od początku pytam o 7100, ale nie mam żadnej odpowiedzi :) pozdrawiam

ksh
24-02-2018, 11:08
Spokojnie możesz kupić w tym budżecie używane lub część z nich nowe D3300, D3400, D5300, D5500, D5600, D7100, D7200, D600, D610 i będzie podobny efekt.

poste
24-02-2018, 11:58
Jak na każdym forum widzę że u Was też jakieś takie osobiste zaczepki nie w temacie :) . Z mojej strony jakbym chciał fuji nie pytałbym na tym forum o radę ;). Faktycznie nie znam się na obróbce, zdjęć ale moje zdjęcia są obrabiane i szparowane przez zewnętrzną firmę. Właściwie całość zleciłbym jakiejś firmie/osobie, ale niestety do tej pory nie znalazłem osoby firmy która "czuje" robienie zdjęć torebek. Jakoś tak bez polotu, a stać nad kimś i pokazywać jakie ujęcia ma robić to się mija z celem. Od początku pytam o 7100, ale nie mam żadnej odpowiedzi :) pozdrawiam

Dostałeś odpowiedź, może nie łopatologiczną, ale dostałeś ;)
D7100 jest Ci raczej nie potrzebny do takich zdjęć, po prostu nie wykorzystasz jego funkcji czy zalet w stosunku do entry level (poza ewentualnie wyzwalaniem zewnętrznych lamp, o czym napisałem). Właściwości matrycy z najtańszego d3300 czy d5300 z odchylaym ekranem będą aż nadto to takich zdjęć. Oczywiście możesz kupić d7100, a możesz tego tysiaka zaoszczędzić czy przeznaczyć na obiektyw (też dostałeś info jakie będą ok). Nie zawsze droższe znaczy lepsze. W tym wypadku ważniejsze niż aparat będzie oświetlenie i dobry statyw.

Jeszcze jedna oczywistość, o której było. Założony efekt łatwiej osiągniesz obrabiając zdjęcie zrobione w RAW, jest kilka programów, z najpopularniejszych to Adobe Lightroom (polecam, wersja pudełkowa wystarczy) Photoshop Elements (chyba byłby lepszy i nawet tańszy) czy darmowy soft Nikona Capture NX-D. To jest bardzo prosta sprawa i w zasadzie można zautomatyzować proces tzw. wywoływania zdjęcia pod własne potrzeby i oczekiwania.

Ps. Co do obiektywu to polecałbym jakiś makro, które generalnie mają b. dobrą ostrość, nawet najtańszy Nikon 40/2.8 , 60, itd. żeby się nie powtarzać.

pawelns
24-02-2018, 16:39
W takim razie wezmę ten zestaw z kitem http://allegro.pl/nikon-d5300-18-55-vr-zestaw-xxl-i7160847052.html . Gdyby nie wystarczał będę myślał nad obiektywem, bardzo dziękuje za podpowiedzi ! pozdrawiam

ps. orientujecie się czy w nikonie przy zakupie na fv automatycznie gwarancja skraca się do 1 roku? Pamiętam, że np tak jest z laptopami della

ksh
24-02-2018, 17:14
Kup w normalnym sklepie bez zbędnych dodatków.

poste
24-02-2018, 17:15
Statyw, teoretycznie największy plus tego zestawu jest śmieciowy, będzie tylko frustrował bądź zagracał. Musisz sprawdzić, czy to aparat z oficjalnej dystrybucji Nikona, gwarancja powinna być niezależnie od f vat. Mnie ta firma wygląda podejrzane, zresztą piszą "gwarancja sklepu" czyli raczej żadna.

pawelns
24-02-2018, 17:35
nie bardzo wiem jaka jest różnica miedzy AF-P 18-55 VR i AF-P 18-55 VR II ? pozdrawiam

Teu
24-02-2018, 18:10
nie bardzo wiem jaka jest różnica miedzy AF-P 18-55 VR i AF-P 18-55 VR II ? pozdrawiam

VR II nie ma przełączników i ładnie się obiektyw chowa z blokadą (taki guziczek). Bierz II.

Celuj w sklepy sprawdzone (nie robię jakiejś reklamy, tylko wymieniam): fotoplus , cyfrowe, abfoto, fotojoker, x-kom, nawet taki saturn, czy MM etc. W razie czego wiesz przy najmniej kogo naciskać. ;)

ksh
24-02-2018, 18:14
Nie mylcie modeli AF-S z AF-P bo aktualnie są tylko dwa najnowsze 18-55 AF-P w wersji z VR i bez VR, a poprzednie modele AF-S VRII był najnowszy i bardzo udany.

pawelns
24-02-2018, 19:07
Właśnie te aukcje z allegro trochę podejrzane wezmę ten zestaw z euro https://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d5300-af-p-18-55-vr-torba-karta-8gb.bhtml

ksh
24-02-2018, 19:09
Albo 100zł taniej i sam sobie kupisz karte https://www.e-fotojoker.pl/nikon-d5300-z-ob-af-p-18-55mm-vr--80046572-007

pawelns
04-03-2018, 14:00
Dzięki za rady aparat (nikon 5300+kit) spełnia swoje zadania, jestem zadowolony z zakupu. Myślałem, że będę musiał jakoś rozbudować "studio", ale dwie parasolki z żarówkami 85W, tło fotograficzne, dają radę. Zastanawiam się jeszcze tylko nad filtrem polaryzacyjnym robiąc zdjęcia torebek lakierowanych mam dużo odbić światła czy taki filtr wystarczy aby pozbyć się tego efektu? Czy filtry nikona są dobrej jakości czy szukać czegoś innej firmy ?

poste
04-03-2018, 14:26
Jak znajdziesz filtr polaryzacyjny Nikona to się pochwal, gdzie i za ile można takie coś kupić ;)
Średnia półka filtrów, powinny wystarczyć, to Marumi, Hoya. Z tanią chińszczyzną może być różnie.

OjTam
04-03-2018, 14:38
Jak znajdziesz filtr polaryzacyjny Nikona to się pochwal, gdzie i za ile można takie coś kupić ;)

Gdzie? Na store.nikon.pl
Za ile? Za dużo. 1 (https://store.nikon.pl/accessories-accessories-for-nikkor-lenses-filters-for-nikkor-lenses/77mm-c-pl-ii-filter/FTA61001/details) 2 (https://store.nikon.pl/accessories-accessories-for-nikkor-lenses-filters-for-nikkor-lenses/67mm-c-pl-ii-filter/FTA13201/details)

I na cyfrowe.pl (https://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-filtr-polaryzacyjny-kolowy-77-mm-c-plii.html)

pawelns
04-03-2018, 14:43
Kupiłem na allegro gość miał 1 szt. www.allegro.pl/oryginalny-filtr-c-pl-nikon-52mm-polaryzacyjny-i7147455786.html . Pewnie podróbę jakąś kupiłem...

ps. i chyba za mały

Obiektyw w zestawie AF-P DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR
Zbliżenie optyczne 3 x
Jasność f/3.5-5.6
Średnica filtra 55 mm

poste
04-03-2018, 16:09
E tam, zaraz podróbka... po prostu Nikon tak odfrunął z ceną, że daawno nie widziałem ich filtrów polaryzacyjnych. Ciekawe kto to jeszcze kupuje?
No to sam sobie odpowiedziałeś obiektyw 55 mm, filtr 52 :confused:
Zwrot, do szuflady lub ratuj się redukcją 55-52 mm, oczywiście obetnie trochę obrazek.

pawelns
04-03-2018, 20:43
Miał jeszcze 67mm kupie reduktor na 55 i będzie ;) pozdrawiam

pawelns
14-03-2018, 18:00
Filtr okazał się klapą przynajmniej w moim wydaniu, refleksy od żarówek z parasolek niestety nie zostały zniwelowane, zdjęcia z filtrem są do tego jakby bardziej "miekkie" brak ostrości. Ogólnie działam w trybie auto bez lampy zdjęcia póki co mocno średnie. Nie mogę opanować tej maszyny :/ pozdrawiam

poste
14-03-2018, 20:00
Może czas pójść krok do przodu poza tryb auto? Być może filtr polaryzacyjny powoduje gubienie się autofocusa bo jest po prostu ciemno. Jak widać potrzebujesz innych modyfikatorów światła bo wygląda, że parasolki się do tego za bardzo nie nadają. Ewentualnie innych ustawień światła, trudno zgadywać. Filtr pomoże ewentualnie w drobiazgach, nie zastąpi bardziej miękkiego oświetlenia.

pawelns
14-03-2018, 21:20
Zalaczam zdjecia jutro potestuje jeszcze opcje kompensacji swiatla pozdrawiam
6139
6140

TOP67
14-03-2018, 21:54
Zdjęcia na białym tle nie są takie proste. W torebce odbija się kawałek tła przed nią. Należało by je przykryć czarnym kartonem, prawie do samej torebki. A potem wykasować w PS.
Na refleks od parasolki pomoże tylko przestawienie światła w bok (lub obrócenie torebki, jak u góry). Ale refleksu na samym brzegu trudno się będzie pozbyć. Pozostaje zrobić drugą fotę z lampą w zupełnie innym miejscu i sklonować ten fragment.

Teu
14-03-2018, 22:05
Zdjęcia na białym tle nie są takie proste. W torebce odbija się kawałek tła przed nią. Należało by je przykryć czarnym kartonem, prawie do samej torebki.

Nigdy nie fotografowałem takich błyszczących się produktów, więc się zapytam: a na takie odblaski polar by nie pomógł?

andrzej_abc
14-03-2018, 22:12
Na błyszczących pow. przedmiotów dość ciężko wyeliminować odbicia światła - ale spróbuj oświetlać przedmioty bardziej rozproszonym światłem i o mniejszym natężeniu, doświadczalnie dobierz również kąt ustawienia oświetlenia.

ksh
14-03-2018, 22:25
Polar może wyeliminować tylko część takich odblasków, wszystkich nie da rady.
Może trzeba zacząć od powolnego nauczenia się "światła", włącz jedną lampę i ustaw tak żeby było ok, potem drugą i znowu ustawiasz jak potrzeba, może jakieś zastawki zrobić, jak zostanie coś z jednej lampy czy to odbicie od ściany itp to wtedy polar, odbicie od stołu, bajzel na jakiś klamrach i sprzączkach też trzeba ogarnąć.
Aparat na automacie i jakieś ustawienia odpuściłbym, ostatecznie tryb A i BW na sztywno.

TOP67
14-03-2018, 22:39
Nigdy nie fotografowałem takich błyszczących się produktów, więc się zapytam: a na takie odblaski polar by nie pomógł?

Na odblaski różnie spolaryzowane, albo wręcz niespolaryzowane. Takie odbicia tła będą również na matowych powierzchniach. Bo to nie tylko odbicie, ale również doświetlenie światłem odbitym od tła.

pawelns
15-03-2018, 08:17
Kombinuje ze światłem, może zbyt mocne lampy w tych parasolkach albo oddale je jeszcze bardziej. Może stół bezcieniowy lub namiot ?

ksh
15-03-2018, 14:14
Ani stół ani namiot, tak jak ci napisałem, opanuj jedną lampę, potem drugą żeby zrozumieć co gdzie się odbija, do tego można zastawić niepotrzebne odblaski czarnym bristolem czy materiałem, a jak chcesz zmiękczyć srebrną parasolkę to nałóż na nią cieniutki biały materiał i już będziesz wiedział co się dzieje.

Wujot
15-03-2018, 14:58
Przede wszystkim to trzeba wiedzieć co się chce osiągnąć. Jak rozumiem istotny jest fason (czyli bryłę) oraz własności materiału. Skoro przedmiot jest "lakierkiem" to należy to pokazać. Już samo postawienie na tle pokazuje tę właściwość. Nie jest to jednak rozwiązanie eleganckie. Ja bym zrezygnował z tej drogi a założył tintę odbicia tak aby w prawym dolnym rogu było najjaśniej a w lewym górnym było czarno. Oczywiście "łuska" powinna być widoczna - to powinno samo wyjść.
Realizacyjnie. Przedmiot w perspektywie zawieszony na linkach (pewnie trzech), z tyłu oddzielnie oświetlane tło. Z przodu świecąca płaszczyzna z bardzo łagodnym przejściem świetlnym. Zdecydowanie dłuższa ogniskowa (70-105 mm dla DX)

Świetny efekt dałoby głęboko czarne tło zamiast białego.

Pozdro
Wiesiek