PDA

Zobacz pełną wersję : r27 w Nikon D7200

clem
22-02-2018, 17:35
Cześć, potrzebuję Waszej pomocy lub podpowiedzi, niestety nie znalazłam na ten temat żadnych informacji w internecie. Zakupiłam właśnie nowe body Nikona D7200. Próbowałam wykonać kilka zdjęć oryginalnym obiektywem Nikkor 18-140 mm oraz Tamron 70-300 mm f/4-5.6 (obydwa działały świetnie w poprzednim aparacie D7100). Z pierwszym obiektywem nie było żadnego problemu, natomiast podczas używania drugiego, kiedy chciałam zrobić zdjęcie na LV, aparat zawiesił się, a w momencie próby wciśnięcia wyzwalacza migawki pojawił się napis "r27" na górnym LCD. Aparat odmówił posłuszeństwa, nie robi zdjęć już z żadnym obiektywem. Próbowałam wyjmować karty oraz baterię, bez rezultatu. Dodam, że znaczek baterii już migał, pokazując niski stan naładowania. Aktualnie ją ładuję. Czy wiecie, co może być przyczyną odmowy posłuszeństwa aparatu? Czy mógł to sprowodować niski stan baterii?

madebyzosiek
22-02-2018, 17:48
Sformatuj kartę pamięci z poziomu menu aparatu.

clem
22-02-2018, 17:57
Nie mam takiej możliwości, nie wyświetla się ani menu ani podgląd zdjeć :(

madebyzosiek
22-02-2018, 18:06
A bez karty pamięci?

Teu
22-02-2018, 18:11
R27 to chyba błąd obiektywu- pojawiający się np. jak w obiektywach D nie ustawimy na minimalną przysłonę. Sprawdź czy popychacz przysłony (nie wiem czy tak się to nazywa) jest na swoim miejscu. Spróbuj też z inną SD.

Trzymam kciuki, że uda się rozwiązać problem, ale z tego co mi wiadomo szanse są niezbyt optymistyczne.

OjTam
22-02-2018, 18:29
A ten "r27" to czasem nie tak wyglądał?
5310
A migający znaczek baterii, to bateria rozładowana, nie niski stan naładowania.
Naładuj baterię i daj znać.

clem
22-02-2018, 18:30
Aparat dzisiaj odbrany od kuriera, co to się dzieje :( Bez karty pamięci chyba nie pojawiał się ten napis. Wyczytałam w instrukcji, że przy niskim poziomie baterii (migająca ikonka) automatycznie blokuje się spust migawki. Obecnie bateria się ładuje, więc jak będzie gotowa spróbuję jeszcze raz z kartą pamięci, choć sprawdzałam dwie (różne firmy, różne prędkosci odczytu).

- - - - kolejny post - - - - - -

Dokładnie tak wyglądało to r27, pierwszy raz się z czymś takim spotkałam, a że aparat "nówka" to zaczynam panikować. Z poprzednim d7100 przeszłam taką drogę przez "serwisy", że załamana zainwestowałam w d7200, a tamten ostatecznie wyląduje w serwisie Nikona w końcu.

OjTam
22-02-2018, 18:34
Było instrukcję przeczytać. To liczba zdjęć w buforze. ;)
Więc jeden powód do paniki mniej.
Naładuj spokojnie baterię i będziemy myśleć dalej.

R27 to chyba błąd obiektywu- pojawiający się np. jak w obiektywach D nie ustawimy na minimalną przysłonę.

Ten błąd, jeśli dobrze pamiętam, wyświetla się fEE.

clem
22-02-2018, 18:36
Instrukcję mam niestety tylko w języku angielskim. Poszukiwałam w internecie informacji, ale nie znalazłam nic co by mi wyjasniło sytuacje :( przez niemal 4 lata użytkowania d7100 nigdy nie wyświetliło mi się coś takiego, więc to dla mnie kompletna nowość.

nikoniarz
22-02-2018, 18:39
Pobierz sobie za darmo polską instrukcję i pewne odpowiedzi znajdziesz od razu...

jurkarol
22-02-2018, 18:40
r27 to pozostala pojemność bufora na daną serię. zależy jeszcze od ustawienia RAW czy jpg. a że nic więcej nie dało się zrobić, to wina baterii.

Teu
22-02-2018, 18:41
Było instrukcję przeczytać. To liczba zdjęć w buforze. ;)
Ten błąd, jeśli dobrze pamiętam, wyświetla się fEE.

Chyba masz rację- mój błąd. ;)

Instrukcję mam niestety tylko w języku angielskim. Poszukiwałam w internecie informacji, ale nie znalazłam nic co by mi wyjasniło sytuacje :( przez niemal 4 lata użytkowania d7100 nigdy nie wyświetliło mi się coś takiego, więc to dla mnie kompletna nowość.

Aparat pochodzi z polskiej dystrybucji?

clem
22-02-2018, 18:43
Kupiony w sklepie internetowym zarejestrowanym w Polsce, ale instrukcja i pudło w j. angielskim

GonzoG
23-02-2018, 01:54
Instrukcje masz do pobrania na stronie Nikona.

Nikomat
23-02-2018, 04:20
A bateria juz w koncu naladowana ???
Czy tak dalej walimy w ciemno na oslep ...

clem
23-02-2018, 11:48
Bateria naładowana, aparat ruszył i działa... ufff. Jednak dalej przy wciśnięciu spustu migawki i próbie zrobienia zdjęcia wyświetla się "r27". Sprawdzałam obydwie karty w różnych kombinacjach, niby z nimi wszystko jest ok i zdjęcia zapisują się na nich normalnie. "R27" nie pojawia się jedynie przy próbie zrobienia zdjęcia bez kart SD.

madebyzosiek
23-02-2018, 11:52
Bateria naładowana, aparat ruszył i działa... ufff. Jednak dalej przy wciśnięciu spustu migawki i próbie zrobienia zdjęcia wyświetla się "r27". Sprawdzałam obydwie karty w różnych kombinacjach, niby z nimi wszystko jest ok i zdjęcia zapisują się na nich normalnie. "R27" nie pojawia się jedynie przy próbie zrobienia zdjęcia bez kart SD.

Przecież było już pisane, że to pojemność bufora... czyli mówiąc krótko - aparat mówi Ci ile zrobi zdjęć, zanim nie będzie zadławiony zapisem ich na kartę ;)

clem
23-02-2018, 11:57
Do kobiety w takich sprawach to trzeba jednak najprostszym językiem, teraz już rozumiem :) Tak jak mówiłam, w starszym modelu nigdy się z czymś takim nie spotkałam, a że przeszłam z nim niejedno piekło to wystraszyłam się, że i z tym coś jest nie tak. Po przeczytaniu instrukcji moje wątpliwości nie zostały rozwiane, dopiero tutaj na forum. Dziękuję bardzo :)

nikoniarz
23-02-2018, 12:00
Szacunek trzeba mieć też do instrukcji obsługi jako najważniejszej rzeczy w przypadku użytkowania nowo zakupionego produktu. Tam takie rzeczy są wyjaśnione.

clem
23-02-2018, 12:16
Nawet po przeczytaniu instrukcji dla mnie była to czarna magia, na szczęście na forum są Nikoniarze, którzy potrafili w prosty sposób wytłumaczyć :) Jeszcze raz dziękuję :)

Nikomat
23-02-2018, 12:57

Bo jak nie ma karty TO NIE MA AKTYWNAGO BUFORA !!!
Polecam bardzo dokladna lekture instrukcji obslugi :oops:
I nalezy pamietac, ze cyfrowe aparaty chodza na prund.

Nawet po przeczytaniu instrukcji dla mnie była to czarna magia, na szczęście na forum są Nikoniarze, którzy potrafili w prosty sposób wytłumaczyć :) Jeszcze raz dziękuję :)

No pomogli - powiedzieli - wsadz wtyczke w kontakt :^D

jurkarol
23-02-2018, 15:07
rany bo mnie trzasnie
strona 68

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/02/b0345aef15bd03d2e1a8fce67f81d975-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180223/b0345aef15bd03d2e1a8fce67f81d975.jpg)

nikoniarz
23-02-2018, 15:48
Jeszcze jedna uwaga- warto mieć dystans do tego co pokazuje wyświetlacz w kwestii bufora. Bo np. u mnie wyświetla 9 i 16 podczas gdy realnie zapycha się po 18 klatkach...

EDIT:
A przy skrajnych ustawieniach pokazuje 35 a robi ponad 100...

jurkarol
23-02-2018, 15:49
oczywiście, mniejsza o liczby, tylko to r, które się nagle objawiło :)