PDA

Zobacz pełną wersję : Zakupy zagramanico

Dex
21-02-2018, 11:51
TAK w tytule specjalnie jest tak napisane bo nie ma takiego miasta jak Londyn, jest Lądek, Lądek Zdrój.

Człowiek w tych sprawach ciemny więc proszę o porade :)

Od czasu do czasu bym sobie coś kupił za granicą. Czy to ali czy jakiś sklep. A nigdy jeszcze tego nie robiłem. I tu moje pytanie - jak najlepiej/najwygodniej/najtaniej z płatnością, najprawdopodobniej w $$? Jakieś konto walutowe? Karta kredytowa? Coś jeszcze innego?

grizz
21-02-2018, 11:52
PayPal, karta walutowa.

Nikomat
21-02-2018, 11:54
Najpierw to bardzo duzo zalezy za KTORA granica ?
A potem to juz tylko schody ...

P.S. tu w zeszlym roku byl taki potezny watek w tym temacie.
Pamietam, ze grupa partyjotow z PISu krzyczala, jak to fe i fuj okradac partie z cla, VATu i innych naleznych panszczyzn.
Mozesz wywolac kolejna burze w Sejmie ...

2pompony
21-02-2018, 12:56
PayPal, karta walutowa.

Gwoli ścisłości nie trzeba mieć karty walutowej, złotówkowa wystarczy - choć oczywiście najbardziej się opłaca mieć konto i kartę w takiej walucie, w jakiej się płaci; odpadają koszty przewalutowania (jeśli ktoś je ponosi, bo można nie ponosić), ale bankowy kurs przeliczenia walut zawsze jest niekorzystny, więc karta w walucie płatności pozwala ominąć ten złodziejski kurs wymiany.

Po drugie, czy na AliExpress da się płacić PayPalem? Kiedyś dawno próbowałem, ale oni oferowali wtedy tylko jakieś swoje wynalazki, czy teraz już można? To by mi znacznie ułatwiło życie...

grizz
21-02-2018, 13:09
Nie trzeba mieć, ale pytanie było jak najłatwiej i najtaniej.

Na ali można przez przelewy24 i BLIKiem ;) Paypala nie widzę.

Dex
21-02-2018, 13:15
Nikomat, nie pamiętam tamtego wątku :\ a szukajka nie zawsze wszystko znajduje więc założyłem nowy. Nie wrzucajmy tu polityki ;)
adming, może i być ciut trudniej. Jakoś sobie chyba dam rade ;) a dobrze będzie usłyszeć o jeszcze innych metodach. Może komuś sie kiedyś też przyda.

2pompony
21-02-2018, 13:16
Na ali można przez przelewy24 i BLIKiem ;) Paypala nie widzę.

Dzięki, nie wiedziałem o tym. Trochę uspokaja mnie to, że nie muszę rejestrować kart w jakimś chińskim wynalazku.

grizz
21-02-2018, 13:19
Nie ma się co bać. Ali to nie wynalazek, ale ogromna firma działająca od lat. Bezpieczniej będzie podać kartę tam niż w jakimś lokalnym sklepiku.

A i karty mają chargeback.

2pompony
21-02-2018, 13:27
Ja karty nigdy i nikomu nie podaję, dlatego gdzie się da płacę PayPalem. Kiedyś miałem karty wirtualne (PLN i walutowe), te podawałem liniom lotniczym i innym bileciarskim, ale już ich nie mam (warunki w banku się zmieniły), więc teraz czuję się spokojnie tylko przy PayPalu.

Kiedyś chciałem zarejestrować się w tych płatnościach AliExpressu (dawno), ale zaczęli ode mnie wymagać numeru karty i wszystkich danych i nagle przestało mi się podobać. Wiem że to może wyglądaćna fobię - ale fobie mają to do siebie, że trwają mimo tłumaczeń. :|

nubius
21-02-2018, 13:53
Spokojnie można płacić jakąkolwiek kartą. Nawet wiele lat temu robiłem zakupy i to na sumy rzędu 1000$ miesięcznie (kupowałem dla znajomego do jego sklepu z elektroniką) i nigdy żadnych problemów. Zero problemów. Przelicznik nie jest taki zły. Traci się coś rzędu 1zł na każde 100zł, więc można sobie takie obawy odpuścić.

2pompony
21-02-2018, 14:01
Za to moja szczera przyjaciółka, z którą miałem poniekąd wspólne finanse (stąd to wiem i wiem, że to nei bujda) kiedyś dowiedziała się, że będąc w Paryżu kupiła sobie kilka biletów na rejs jakimś statkiem miłości po Karaibach - kartą citibanku, więc nie jakiejś wydmuszki. Nota bene to bank do niej zadzwonił w tej sprawie (w Paryżu rzeczywiście byliśmy w inkryminowanym okresie).

Skracając opowieść - w końcu odzyskała swoje pieniądze, które ktoś sobie wyprowdził 'na bilety', ale trwało to więcej niż kwartał. Przez ten kwartał nie było najlepszej atmosfery, więc ja od tej pory staram się unikać podawania karty gdzie popadnie.

Mane
21-02-2018, 15:43
Udało się wydumać gdzie numer karty wyciekł (mógł wyciec)?

Jak ktoś jednak korzysta w internecie z karty, to jedyne rozwiązani to limity, kiedyś ustawione miałem zawsze na 0, zakupy robiłem rzadko, więc jakoś to jeszcze miało sens, ale odkąd coraz częściej kupuje w chinach to ustawiam na miesięczne jakieś śmieszne limity 200-300zł.
Druga sprawa, że coraz więcej banków wprowadza zabezpieczenia w postaci smsa, i chyba już nie wystarczy sam numer kary i cvv.

Mój kolega jeszcze w czasie studiów dowiedział się, że robił zakupy w Londynie :) ale on miał taki dziwny nawyk, że jak mu się nie chciało iść do bankomatu, to dawał kartę kolegom, żeby mu kasę wybrali :)

2pompony
21-02-2018, 16:39
Udało się wydumać gdzie numer karty wyciekł (mógł wyciec)?

Chyba w knajpie. Kelner przyniósł rachunek, trzy panienki były już pod dobrą gwiazdą, dopisały napiwek i dały kartę kelnerowi. Ten gdzieś poszedł, za chwilę przyszedł, oddał kartę i wszystko - parę lat temu takie były zwyczaje, jak przenośne terminale nie były tak powszechne. Knajpa była dobra, w dobrej dzielnicy, żadnych szemranych nastrojów - a jednak chyba tam (ale dowodów nie mamy, a bank nie podał, to moje domysły). Mnie przy tym nie było, ale nawet gdybym był, też robiłem tak samo jak bywaliśmy razem w knajpach.

Bank kasę w końcu zwrócił, więc de facto nastąpił happy end, ale uraz pozostał. Największy kłopot był w tym (jak twierdzili), ze właścicielka karty rzeczywiście była wtedy na miejscu. Jeśli ktoś by kupił te bilety w Australii albo w Patagonii - wtedy procedura trwałaby krócej ponoć.

Jak ktoś jednak korzysta w internecie z karty, to jedyne rozwiązani to limity,

Świetnym wyjściem są karty wirtualne - po pierwsze nei można zrobić jej fizycznego klona, więc nawet jak ktoś to zrobi i spróbuje zapłacić gdziekolwiek w realu, to tego nei zrobi (system tego nie przyjmie w realu) - można nią płacić wyłącznie w sieci. Po drugie ona nie ma dojścia do konta, tylko do subkonta. Działa to tak, że na koncie masz swoje pieniądze, ale na subkoncie 0, zero i nic. W momencie płacenia wchodzisz do banku i niejako 'przelewasz' sobie na subkonto tyle kasy, ile mniej więcej będziesz płacić. Wtedy płącisz kartą, z której znika kwota i dalej jest 0. I teraz niech sobie wszyscy na świecie kopiują jej numery, robią klony i wszystko co chcą - skoro na jej subkoncie jest cały czas 0 zł. A jak bank wykryje, że cokolwiek na świecie ją obciążyło bez Twojej reakcji - zadzwoni i spyta czy to Twoja operacja, czy działanie nieautoryzowane.

Niestety dawniej ta karta była bezpłatna, bez dodatkowych udziwnień typu 'ubezpieczenie znienacka', transakcje wiązane, akcje rabatowo-lojalnościowe i tym podobne układy - teraz to już nei jest tak kolorowo, więc w dobie PayPala z tego zrezygnowałem.

ksh
21-02-2018, 18:16
Nie wiem czy już ktoś wspomniał o Revolut w systemie mastercard, dobra karta do płatności.

ta_dziq
21-02-2018, 18:25
Od miesiąca używam i polecam to: https://www.revolut.com/pl/?lang=en

W telegraficznym skrócie:
- karta wirtualna za darmo, plastik ok 20zł
- płatność przy dużo lepszym kursie wymiany, bez prowizji - średnio względem mojej kk master carda wychodzi 4-5% taniej
- plastikiem na takich samych warunkach można płacić za granicą i wypłacać lokalną walutę - tego jeszcze nie testowałem
- idea prepaid - najpierw ładujemy konto, później płacimy do wysokości salda - nikt nic więcej nie ukradnie
- kartę można deaktywować jeśli nie jest używana - jak mamy jakieś dodatnie saldo na niej to też nikt nic nie ukradnie

jaś
21-02-2018, 19:50
kiedyś były jeszcze karty prepaid też dobrze to działalo (korzystałem) ale komuś się bardzo nie podobało (ponoc zbyt anonimowe były) więc już ni ma kart prepaid

black70
23-02-2018, 15:52
Mi też brakuje prepaida. Na Aliexpresie kupuję od 5 lat. Wcześniej miałem podpiętego prepaida, a teraz wirtualną kartę. Też na doładowanie, jak kolega wyżej wspomniał. Paypalem oczywiście na Ali nie można płacić. Kiedyś było. Paypalem to na ebayu.

ksh
23-02-2018, 16:14
Ale jak ktoś ma obawy co do płatności kartą to ma przelewy24 praktycznie wszędzie, a tu mamy już autoryzacje banku i własne zabezpieczenia.

krzysztofz24
23-02-2018, 21:37
A mozna na Alliexpress albo Ebayu placic Paysafecards?
U nas na allegro nie mozna i jeszcze nie spotkalem sklepu w Pl, ktory by tak forme platnosci honorowal.

Ale jest to bardzo popularny i dostepny sposob platnosci np na Steam czy innej platformie z grami komputerowymi.
A Steam to zagramanica przeciez:-)
To moze zagraniczne portale wspomniane na poczatku to honoruja?

ksh
23-02-2018, 21:48
Nie ma bo to konkurencyjny dla nich system tak samo jak paypal, który jest przecież ebayowy.

krzysztofz24
23-02-2018, 22:24
Nie ma bo to konkurencyjny dla nich system tak samo jak paypal, który jest przecież ebayowy.

Konkurencyjny dla kogo konkretnie?
Po za tym chyba chodzi o to, zeby jak najwieksza ilosc klientow mogla dogodnie dla siebie zaplacic...

Albo moze nie mam racji, jakby co prosze o szersze uswiadomienie:-)

ksh
23-02-2018, 22:37
Paypal jest własnością ebay, a to konkurencja, ebay też nie wprowadza systemów płatności z rynku chińskiego, taka mała przepychanka interesów miedzy dwoma gigantami na rynku czyli ebay i alibaba.

Nikomat
24-02-2018, 05:34
To sa historyczne wiadomosci !
PayPal byl zalozony przez konsorcjum bankow z Dojcze Bank na czele.
Po wielu latach zostal sprzedany ebajowi, lub platnie przekazany w uzywanie.
Od paru lat ebaj pozbyl sie pajpala i go wiecej nie posiada, wiec tylko bajki pozostaly.
Nadal jest wspolnie uzywany bo umowy jeszcze nie wygasly ...

ksh
24-02-2018, 10:57
Nie zależało mi tu na historycznych wywodach jak to Elon Musk zakładał paypal i potem kupił ich ebay, który zastąpił własny system płatności tym, a teraz powoli chce go "odpiąć" od serwisy ebay.
Chodzi o konflikt interesów, to tak jakby płatnościami za sprzęt nikona zajmował się canon :)
alibaba i ebay to są równe sobie giganty, więc nie dziwi że jeśli jeden z nich ma wpływ na takiego giganta w płatnościach jak paypal to drugi raczej nie chce go włączać do swojego systemu, nasze gówniane allegro też zmieniło płatności bo był konflikt interesów.