Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 161
siemalysy
19-02-2018, 21:11
Cześć :-)
Witam Was serdecznie w ten poniedziałkowy wieczór. Ruszamy z kolejną, już 161 zabawą w RAWki. Zapraszam Was serdecznie do zmierzenia się RAWkiem i wzięcia udziału w zabawie:-)
Bardzo proszę aby w mailu podczas wysyłania prac dopisać:
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP"
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć :-)
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 27.02.2018 o godzinie 21:00 (wtorek)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy (3 dni), lub dogrywka (1 dzień)
Autorem rawa jest: crusiek
Plik NEF (Nikon D 7500) do pobrania: 5191
Plik DNG (Nikon D 7500) do pobrania: 5192
Obrobione pliki wysyłamy na maila
[email protected]
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na prawidłowy adres. Czyli ten standardowy:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
5193
Babie Doły, Torpedownia ;)
Powodzenia !
Pozdrawiam,
crusiek
Miłej zabawy :-D
Życzę Wam miłego wieczoru :-)
Torpedownia co? Hm... No tak...
Szkoda że do spec eda nie trafiła. :lol:
siemalysy
19-02-2018, 21:42
Fajne miejsce. Tu ładnie, niebieskie niebo :-) Ja jak byłem tam niedawno to mgła, mgła, mgła...
Wiem wiem.
Chodziło mi raczej o to, co można by dokleić jakby to spec ed był. ;)
A co do Twojej torpedowni, coś mi do łepetyny przyszło. Walnę na pw zaraz.
siemalysy
19-02-2018, 21:49
Doklejanie będzie za ok. 4,5 miesiąca :-)
A tam. Mogę i tu dokleić. I w wątek wrzucić. ;)
A tam. Mogę i tu dokleić. I w wątek wrzucić. ;)
Fajne miejsce. Tu ładnie, niebieskie niebo Ja jak byłem tam niedawno to mgła, mgła, mgła...
Można wypocząć.... jak nie wieje mrozem :D a latem można się pościgać kto pierwszy do torpedowni ;)
Tutaj by się dużo dział przeciwlotniczych zmieściło :)
siemalysy
19-02-2018, 21:54
crusiek, a jak tam z dzikami?
Było mocno poryte. Spotkałem gościa, młodego, jak robiłem zdjęcia. Pogadaliśmy trochę o miejscu, fotografii i wspomniał, że jest tam sporo dzików ale są "oswojone". Prawda, czy ściemniał?
Osobiście miałem na myśli desant Formozy z góry i dołu. I Wełniaka niechcącego Dex'a z piwnicy wypuścić. :lol:
Tam jest bardzo dużo dzików, one brzegiem w tym lasku łażą i po osiedlu, tym razem nie spotkałem, ale wcześniej miałem tą nieprzyjemność oko w oko z lochą i małymi ....
siemalysy
19-02-2018, 22:05
Czyli nie nawiajł makaronu na uszy. Rzeczywiście poryte mocno, na plaży też :-D
Eeeeeeee, wystarczy, ze ide na spacer wieczorem z kudłaczem i czasami wpadamy na dziką ekipe. Kiedyś na Kamiennej cała ferajna grasowała, dzień jak codzien ;)
OjTam, ja od dawna jestem wolny :)
Ha, na coś sie przydaje pudło z trubadurami - Best of Metallica ^^ jeśli ktoś ma ochote i ma Stars TV
https://www.youtube.com/watch?v=83ClmJ-itQk - oswojone czy nie, to dzikie zwierzęta.... moje spotkanie było takie, że stałem spokojnie a locha z małymi 2 metry ode mnie, ale nie ryzykowałem spokojnego spaceru dalej i delikatnie się wycofałem, jedno dziecko w nosidle na plecach, drugie małe z zabawkami w rekach. A ja w ręce jedynie aparat i hulajnogę miałem :)
A tak już abstrahując od dzików... ponoć ma być to miejsce rewitalizowane niedługo :)
OjTam, ja od dawna jestem wolny :)
Spsułeś mi zabawę... Lord Psuj, jak w mordę strzelił...
Ha, na coś sie przydaje pudło z trubadurami - Best of Metallica ^^ jeśli ktoś ma ochote i ma Stars TV
Hm? Rozjaśnij?
siemalysy
19-02-2018, 22:11
crusiek racja. Dziki zwierz to dziki zwierz. A tym bardziej locha z małymi.
Spsułeś mi zabawę... Lord Psuj, jak w mordę strzelił...
Hm? Rozjaśnij?
Wiem, zem psuj :D
Nie wiesz co to pudło z trubadurami? Nie oglądałes nigdy "Goście, goście"? Tam na telewizor powiedzieli pudło z trubadurami :D
Nie wiesz co to pudło z trubadurami? Nie oglądałes nigdy "Goście, goście"? Tam na telewizor powiedzieli pudło z trubadurami :D
Nope. Nope. Aha.
:p
Taaa... dziki... Kosmitów się bójcie... :mrgreen: Kierownik w siemalysy w ostatniej zabawie nie zawiódł, do tego jedna maruda standardowa OjTam... dzików nie trza... nie napiszę zę "więcej" przez przyzwoitość... :mrgreen: :lol:
pumeeque
19-02-2018, 22:59
Wysłane :)
siemalysy
19-02-2018, 23:18
frogi co masz na myśli? Bo chyba nie mój kiepski kosmiczny gniot...
@frogi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=13791) co masz na myśli? Bo chyba nie mój kiepski kosmiczny gniot...Moje myśli krążą po meandrach Kosmosu... A gniotki jak to gniotki... "Kosmiczne były i trawę zryły..." :mrgreen: :lol:
siemalysy
20-02-2018, 18:13
Moje myśli krążą po meandrach Kosmosu... A gniotki jak to gniotki... "Kosmiczne były i trawę zryły..." :mrgreen: :lol:
A to takie buty :-P
A to takie buty :-P
Ani "bity" ani "buty"... tylko Kosmici dzicy... :-P :lol:
siemalysy
20-02-2018, 18:35
frogi nie czujesz jak rymujesz :-P :-D :mrgreen:
pumeeque
20-02-2018, 18:45
Dużo już prac? :)
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Tak sie zastanawiałem czemu mi RAWy takie ciemne ciagle wychodza a na puszcze wydawalo sie ok, a tutaj sie okazuje ze mialem D-Lightning wlaczony grrrrrr
W jaki sposób mogę uzyskać plik XMP po edycji zdjęcia z pliku DNG?
siemalysy
20-02-2018, 22:06
W jaki sposób mogę uzyskać plik XMP po edycji zdjęcia z pliku DNG?Nie uzyskasz. Dane takie, jakie zapisane są w pliku xmp, podczas edycji pliku DNG zapisane są właśnie w tym pliku. Przyślij tylko jpg-a i będzie dobrze.
Nie uzyskasz. Dane takie, jakie zapisane są w pliku xmp, podczas edycji pliku DNG zapisane są właśnie w tym pliku. Przyślij tylko jpg-a i będzie dobrze.
Dzięki za szybką odpowiedź. Więc wysyłam same JPG. Nie wiem dlaczego, ale nie mogę w LR ver. 5.6 otworzyć tego pliku NEF. Mam zbyt starą wersję LR względem pliku przesłanego na konkurs?
Ano zbyt stara. 6.12 ma obsługę chyba dopiero dla modelu D7500
Taka dzika cisza się tu zrobiła :)
Taka dzika cisza się tu zrobiła :)Dziki dzik zaorał... Kierownik podobno już szykuje talony na mycie rowerka, oczywiście woda i środki powierzchniowo czynne we własnym zakresie, dodatkowo mile widziane polerowanie z woskiem. Kosmici nie zawiedźcie... :mrgreen: :lol:
ps łańcuch koniecznie do kąpieli olejowej, linki przesmarować słoninką... ;)
siemalysy
21-02-2018, 21:01
frogi w żadnym wypadku kąpiel olejowa dla łańcucha :mrgreen:
ps łańcuch koniecznie do kąpieli olejowej, linki przesmarować słoninką... ;)
A jakby tak zostawić słoninkę na lince to może by się ptaszory zleciały i byłyby fotki ? :)
Tak się zbierałem na sezon zimowy na rowerze, wyposażyłem się nawet porządnie (chyba) ale jakoś się nie przemogłem, poczekam do wiosny na kręcenie :)
siemalysy
21-02-2018, 21:12
crusiek zimą fajnie jest:
1 (https://www.instagram.com/p/BeLgfBqlO39/?taken-by=siemalysy) i 2 (https://www.instagram.com/p/BevgQ26lNF0/?taken-by=siemalysy)
:-P
crusiek zimą fajnie jest:
1 (https://www.instagram.com/p/BeLgfBqlO39/?taken-by=siemalysy) i 2 (https://www.instagram.com/p/BevgQ26lNF0/?taken-by=siemalysy)
:-P
Noooooo, zazwyczaj jak jest +10 to śmigam sobie do pracy rowerkiem omijając korki, albo opcja nr 2 (https://photos.app.goo.gl/OcaN0sTYNtmxgCnu2) na wycieczki i w tym roku chciałem kontynuować zimą, ale jakoś kurcze samochód ciągle wygrywa o tej porze roku, chyba jestem zbyt wygodny :D
Ten rawek to na nolimit trzeba było zostawić :)
to by dopiero była apokalipsaaaaa :D
siemalysy
22-02-2018, 20:42
Siema :-)
Jeżeli wysyłacie też plik xmp to proszę, co też napisane jest w pierwszym poście - w mojej ocenie logicznie, żeby napisać czy wyrażacie, czy też nie wyrażacie zgody na publikację tego pliku. Załącznik w e-mailu, taki jak poniżej, za wiele mi o tym nie mówi.
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP"
Stan na dziś to 4 prace na skrzynce.
Słabiutko.... czy wstawiający rawka też może wysłać pracę ? :)
siemalysy
22-02-2018, 21:04
Słabiutko.... czy wstawiający rawka też może wysłać pracę ? :)
Koniecznie :-)
siemalysy
22-02-2018, 23:04
Dorzuciłem się do puli i na skrzynce jest 6 prac. Koniec ociągania się, obrabiać RAWka :-D
Kerowniku Zaczeska, Mocium Panie Michale, oby Twój Rowerz zawsze sprawny był. Cierpiąc na nadmiar irysów, zdecydowałem się byłem włączyć w magicznym pudełku zestaw czarnomagiczny, ACRer w skrócie zwany, i do pliku DNG zasiąść. Efekt wypocin moich wysłać raczyłem drogą standardową, znaczy gołębiem. Gdyby gadzina niewychowana znów raczyła ulżyć sobie na Waszmości okna, czuj się Waść usprawiedliwiony, i przerób ją na gulasz, tudzież inną potrawę.
To pisałem ja, OjTam OjTamowicz OjTamski.
OjTamsson, OjTamsen, OjTamura, OjTamayer, OjTamann, OjTamieyeseigha, OjTamwuatuegwu... :)
OjTamura dobre. :mrgreen:
Zassane... :mrgreen:
Dopiero? Ehm... Mniejsza... Sam niedawno pobrałem. :p
siemalysy
23-02-2018, 20:56
OjTamie OjTamowiczu gołąb przybył, dostarczył, ale nie powróci do Waszmości :-P
Znów napaskudził? A to gadzina... Może powinienem im dietę zmienić...
Zassane... :mrgreen:
Jeszcze nie...
Może jutro wciągnę :-P
Jeszcze nie...
Może jutro wciągnę :-P
I wyślesz 20:58 co? ;)
Ja już dawno zassałem ale dodanie całego desantu d-day troszkę trwa, nie ma szansy żeby przed 27 wysłać :(
Do 27 zdążysz jakiegoś superkomputra od ESA zaiwanić. :p
siemalysy
23-02-2018, 21:41
Znów napaskudził? A to gadzina... Może powinienem im dietę zmienić...
Tym razem nie... Nie miałem pomysłu na kolację :mrgreen:
Tym razem nie... Nie miałem pomysłu na kolację :mrgreen:
Hmm... No tak...
siemalysy
24-02-2018, 11:27
Siema :-)
Na skrzynce bez zmian. Zapraszam do pobierania i zabawy z RAWkiem :-)
Dziki poryły i ich przegoniły :D
Co mają ludzie wysyłać gołębie do Kerownika, jak Kerownik osobiście się przyznał że je na kolacje zjada...
siemalysy
24-02-2018, 13:05
Co mają ludzie wysyłać gołębie do Kerownika, jak Kerownik osobiście się przyznał że je na kolacje zjada...
Ale dzięki tym gołębiom łysy ma siły żeby wstać skoro świt i zdążyć na wschód słońca :-D
Jeśli potrzebujesz gołębi żeby przed 6:30 wstać, to co trzeba będzie latem jeść? :p
siemalysy
24-02-2018, 13:28
Jeśli potrzebujesz gołębi żeby przed 6:30 wstać, to co trzeba będzie latem jeść? :p
Pobudka przed 5:00 bo trzeba było jeszcze ~60 km przejechać :-) A latem to przerzucę się na boćki :-P
Sugeruję koty. :p
Więcej tego niż boćków jest. :lol:
siemalysy
24-02-2018, 13:37
Co racja to racja :-) Boćków szkoda ;-)
... Boćków szkoda ;-)
Żaby żreją i Zwinki... nie szkoda :mrgreen:
siemalysy
24-02-2018, 15:56
Żaby żreją i Zwinki... nie szkoda :mrgreen:
Tylko teraz boćka nie uświadczysz :-P Zostają koty, gołębie ;-)
Wczoraj uroił mi się pomysł na zdjęcia ruin zamku we wschodzącym słońcu. Około godz. 23 piękne, bezchmurne niebo i banan na gębie. Rano o 5 śnieg i śladu po bezchmurnym nie było gdzie szukać... Szału jednak nie było ale przynajmniej poranek fajny :-D
5418
Tylko teraz boćka nie uświadczysz :-P Zostają koty, gołębie ;-)
. Szału jednak nie było ale przynajmniej poranek fajny :-D
Podobno rosołek na gołębiu i mięsko dobre są. Poranek pewnie rześki był... :mrgreen:
siemalysy
24-02-2018, 16:24
Bardzo [emoji4]
ee no mi się to podoba :)
siemalysy
25-02-2018, 12:16
Brawo :-) frogi powrócił :-D
...powrócił
Nigdzie się nie oddalałem... co najwyżej obserwowałem z ubocza poczynania innych Kosmitów... :mrgreen: :lol:
Taka próba w GIMP-ie
5469
Pozdrawiam
siemalysy
26-02-2018, 18:14
Taka próba w GIMP-ie
PozdrawiamJeżeli chcesz wziąć udział w zabawie to prace wyślij na e-maila, który podany jest w pierwszym poście.
paparapa
26-02-2018, 18:23
Taka próba w GIMP-ie
Pozdrawiam
Niebo w ciapki Ci wyszło :)....
Też pozdrawiam
siemalysy
26-02-2018, 20:17
Na skrzynce mamy tyko 7 prac.
Na skrzynce mamy tyko 7 prac.
To albo w pi... za mało, albo o 4 za dużo. Zależy jak patrzyć. ;)
siemalysy
26-02-2018, 20:26
Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia [emoji38]
Drodzy forumowicze nie bądźcie dziki, wyślijcie pracę :D
Może by tam jakąś ofiarę dla urozmaicenia podrzucić spróbować...
5523
Te plamy to po jakieś teksańskiej masakrze piłą łańcuchową ? :D
Jakaś noga tam chyba leży... ;)
Dziki się agresywne zrobiły. :mrgreen:
Dziki się agresywne zrobiły. :mrgreen:
Widzisz siemalysy nie trzeba nawet tam być, żeby wiedzieć jaką dziki masakrę potrafią zrobić w Babich Dołach :)
siemalysy
26-02-2018, 21:59
Miejsce znane i sławne [emoji4]
Kurde, niby morze zimne i rekinów nie ma, ale i tak trza uważać... Na dziki i Offce... Ech, życie życie...
siemalysy
27-02-2018, 16:05
Na skrzynce - 8 prac.
Wystartował... :mrgreen: :lol:
siemalysy
27-02-2018, 18:55
Głosowanie dziś niestety nie wystartuje. Postaram się jutro ok. południa wrzucić. Przepraszam za usterki [emoji4]
Czarna_Offca
27-02-2018, 19:03
te plamy to nie po dzikach tylko po dzikich offcach xD
Dzik, Offca, czy dzikoffca... Jeden diabeł... Nad morze to się chyba szybko nie zapuszczę...
z DNG da się zapisać xmp z metadanymi? LR gdzieś je zapisuje, bo dają się przywrócić ale gdzie? W oryginalnym pliku DNG?
Czarna_Offca
27-02-2018, 19:20
a bo tylko nad morzem takie stworzenia są :D
siemalysy
27-02-2018, 19:29
z DNG da się zapisać xmp z metadanymi? LR gdzieś je zapisuje, bo dają się przywrócić ale gdzie? W oryginalnym pliku DNG?Z DNG nie da się zapisać xmp. Dane te zapisywane są w pliku DNG. Wyślij sam jpg.
Czarna_Offca
27-02-2018, 19:55
moje tyż poszło :D
Dzikie Offce, Dzikie Żaby
dzikie Oj tam i oj tamy
Rawkę trzeba w mig obrobić
bo Kierownik może obić....
Zjeść gołębia, poszczuć Offcą
i napuścić na nas drogowców ;)
Dzikie Rawki tutaj mamy
Nogi Wam pourywamy ....
Hej :)
hmmm :) 4 piwka na zdrowie robią dobrze :)
siemalysy
27-02-2018, 20:01
Ile kosmitów? :mrgreen:Nawet nie wiem. Nie rzuciło mi się w oczy coś arcy kosmicznego. Teraz nie jestem w stanie tego podejrzeć.
pumeeque
27-02-2018, 20:02
Nawet nie wiem. Nie rzuciło mi się w oczy coś arcy kosmicznego. Teraz nie jestem w stanie tego podejrzeć.Ja tym razem grzecznie ;D
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Ja miałem dwie wersje, niegrzeczną i grzeczną, poszła ta druga bo pierwsza musiałaby być wyświetlana tylko po 22 ;)
siemalysy
27-02-2018, 20:09
crusiek co za trójmiejskie rymy [emoji3]
Czarna_Offca
27-02-2018, 20:12
crusiek podziel się piwem :D
Niby trójmiejskie a jednak wiejskie [emoji3]
Koesh az strach pomyslec co tam moglo byc niegrzecznego [emoji41]
crusiek podziel się piwem :DNie mam takiego duzego beretu zeby tak mocno rzucić [emoji3]
Czarna_Offca
27-02-2018, 20:15
Nie mam takiego duzego beretu zeby tak mocno rzucić [emoji3]
a kto mówi kreciku o rzucaniu xD Choć teraz ziemia zmarznięta to ciężko Ci będzie sięprzez nią przebijać :D
U ciężka sprawa, kto wie gdzie bym sie dokopał, pewnie do jakis katakumb [emoji3]
Czarna_Offca
27-02-2018, 20:22
albo morze by Cię zalało :D
siemalysy będzie dziś głosowanie?
siemalysy
27-02-2018, 23:42
Głosowanie dziś niestety nie wystartuje. Postaram się jutro ok. południa wrzucić. Przepraszam za usterki [emoji4]
siemalysy będzie dziś głosowanie?Niestety nie dam rady dziś wrzucić głosowania. Przepraszam wszystkich zawiedzionych.
O. Przegapiłem. Cóż. Chyba nic dziwnego...
To do jutra. Poczekamy. Się nie pali.
siemalysy
28-02-2018, 09:42
OjTam coś z artystycznego kosmosu się znajdzie. Myślę, że frogi znajdzie swojego faworyta :mrgreen:
- - - - kolejny post - - - - - -
Zapraszam do głosowania (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=287865&p=3933810#post3933810) :-)