PDA

Zobacz pełną wersję : Lustrzanka 120 fps czy Zhiyun crane 2?

ku2yn
18-02-2018, 10:54
Sie ma! Albo się nie ma :)
Nie mam lustrzanki 120fps dlatego potrzebuje waszych opinii.
Używam aktualnie Nikona d5300, który nagrywa 60fps w 1080p ale slow motion z 60fps nie daje dużego pola do manewru i jednak obraz nie jest tak stabilny jakbym sobie tego życzył.
Oglądałem lustrzanki z 120fps ale chyba najtańsze co znalazłem to Nikon d7200 a to ponad 6tys :(
Uznałem, że kompromisem może być Zhiyun crane 2, tylko nie jestem przekonany co do wygody użytkowania takiego czegoś.
Dużo podróżuje i o tyle o ile obecny aparat z gorrila podem moge łatwo pomieścić czy bez problemu się z nim poruszać o tyle ten gimbal wydaje się być dość kłopotliwy w uzytkowaniu\poruszaniu się z nim.
Jakie są wasze opinie? Może znacie jakieś tańsze aparaty które nagrywają 120fps? Albo uważacie że ten Zhiyun crane 2 nie jest taki problematyczny jak mi się wydaje?

ksh
18-02-2018, 10:58
Pytasz o lustrzankę z video 120fps ale co ma do tego system stabilizacji jaki podałeś, D7200 nie kosztuje 6 tysięcy ale nie ma video 120fps.

Borat1979
18-02-2018, 13:16
Jakie są wasze opinie? Może znacie jakieś tańsze aparaty które nagrywają 120fps? Albo uważacie że ten Zhiyun crane 2 nie jest taki problematyczny jak mi się wydaje?

Tańszego od chińszczyzny?

Grochu7
18-02-2018, 14:52
Zaraz, zaraz - ja w ogóle nie rozumiem tego wątku.

Z tego co pamiętam nie ma amatorskich lustrzanek Nikona nagrywających FHD w 120 fps - tylko D850 ma taką możliwość (ale na "tani aparat" się nie łapie). No, chyba, że szukasz niższych rozdzielczości - wtedy powodzenia z D7200 albo którymś z bezlusterkowców... ale uprasza się o nie narzekanie na niską rozdzielczość.

Z tego co pamiętam Zhiyun crane 2 to gimbal do aparatu... który nijak nie zmienia FPS nagrań (ale tak, pozwoli nagrywać znacznie stabilniejsze video). Jeśli szukasz systemu stabilizacji - ok, kup go sobie, powinien się nadać. Jeśli chcesz zrobić mocno spowolnione nagrania - hmm... będzie trochę stabilniejsze, ale ani trochę bardziej płynne.

ku2yn
18-02-2018, 21:10
Dlaczego chce 120fps? Bo moge uzyskać dajmy na to dwusekundową sekwencje slowmo która nie będzie taka niestabilna ale że sprzęt który nagrywa w 120fps chyba będzie dla mnie za drogi to zacząłem rozważać gimbal.

Wiec proszę o wasze zdanie. Czy szukalibyście sprzętu, który nagrywa w 120fps czy decydowalibyście się na gimbal ten czy inny?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

wojtek321
18-02-2018, 23:21
Co rozumiesz przez stabilność i co do rzeczy tutaj ma ilość klatek na sekundę z systemem stabilizacji? 120fps nie sprawi że twoje nagrania będą stabilniejsze, jeśli rozumiemy przez to brak poruszenia.

Weź też pod uwagę że nagrywanie Nikonem na Gimbalu będzie ciężkie z uwagi na brak skutecznego autofokusa, a ręczne ostrzenie przy gimbalu odpada

docxxx
20-02-2018, 09:12
Nikon nie ma takich lustrzanek, a w bezlusterkowcach kłamie. Kłamie, bo podaje, że mają pierdyliard fps, ale zapomniał dopisać w folderze reklamowym, że tylko sekundę i w rozdzielczości pudełka zapałek.

Może to Ci pomoże: https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsMovieHDMode%2CSpecsMovieMax FPS&paramSpecsMovieHDMode=1920x1080&paramSpecsMovieMaxFPS=120%2B