Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Jackowy plener w Górznie 2017
Powoli bardzo przeglądam zdjęcia....
5070
Poza urokiem samej modelki cała reszta bez zachwytu. Widoczny paskudny cień. Nic niewnoszące do całości tło. Przesadna obróbka. Miało być mroczno i eterycznie a wyszło, jak wyszło.
Ned Stark
18-02-2018, 11:27
Poza urokiem samej modelki cała reszta bez zachwytu. Widoczny paskudny cień. Nic niewnoszące do całości tło. Przesadna obróbka. Miało być mroczno i eterycznie a wyszło, jak wyszło.
Serio uważasz, że cień pod nosem jest lub może być paskudny?
Myślałem o cieniu znajdującym się za modelką po jej prawej stronie.
Ned Stark
18-02-2018, 11:42
No dobra ;-)
Co do samego zdjęcia to mnie się podoba wszystko poza skórą.
hmmm ... dyskutować nad "paskudnym cieniem" nie mogę bo to bardzo subiektywna obserwacja, zdanie. Ja odpowiem w ten sposób. Jest światło to jest i cień. Fotografia bezcieniowa tez jest faktem , ale jest ona dla mnie szalenie nienaturalna.
To nie jest arcydzieło ;) - ot po prostu kolejny portret w którym urzekło mnie ułożenie obszarów jasności i cienia. Sformułowanie "przesadna obróbka" bardziej pasuje raczej do działu "glamour" - tutaj jest tylko to co mozna normalnie było wykonać pod powiększalnikiem. Kontrast i jasność + korekcja ekspozycji
To samo mógłbyś zarzucić temu zdjęciu:
5082
- - - - kolejny post - - - - - -
Co do samego zdjęcia to mnie się podoba wszystko poza skórą.
możesz sprecyzować kwestię skóry ?
seawolf001
18-02-2018, 12:07
Chyba wiem o co chodzi i podoba mi się wykonanie.
Ned Stark
18-02-2018, 12:09
Skóra wygląda jakbyś zdjął clarity... takie mam odczucie jak na nią patrzę. To było pierwsze coś co rzuciło mi się w oczy na telefonie, odpaliłem na kompie i mam podobne wrażenie.
muszę spojrzeć ale to bardzo prawdopodobne - drażni mnie jak cholera cyfrowa ostrość
Kolejne zamieszczone zdjęcie jest wspaniałe. Wracając do poprzedniego, twierdzisz przewrotnie ''jest światło to, jest i cień''. Pozwól, że w tym przypadku będę innego zdania. Napisałeś ,,urzekło mnie ułożenie obszarów jasności i cienia' tj. parametrów, na które miałeś lub mogłeś mieć wpływ. Tak więc jest światło, ale czy musi być aż taki cień i w takim miejscu? :grin:
Kolejne zamieszczone zdjęcie jest wspaniałe.
Jak będe na grobie Taty to mu pogratuluję ;)
Wracając do poprzedniego, twierdzisz przewrotnie ''jest światło to, jest i cień''. Pozwól, że w tym przypadku będę innego zdania. Napisałeś ,,urzekło mnie ułożenie obszarów jasności i cienia' tj. parametrów, na które miałeś lub mogłeś mieć wpływ. Tak więc jest światło, ale czy musi być aż taki cień i w tym miejscu? :grin:
ale cholera mi on nie przeszkadza no sorki...
Przepraszam i pozdrawiam.
Jurek Ż
Ale za co przepraszasz? Każdy ma swoje zdanie i uważam ze bardzo dobrze że zwróciłeś uwagę na to co drażni twój odbiór. Dyskusja jest jedynym systemem gdzie czegoś naprawde uczymy się o tym jak inni odbierają to co robimy.
Pierwsze wrażenie: włosy są ostre, a oczy nie...
emiliamank
19-02-2018, 11:05
Mi w ogóle brakuje ostrości na tym zdjęciu. Jest ładne, ale bez efektu "wow". Masz coś jeszcze z tej sesji? ;)
Biorę w całości bo to BW takie jak lubię a nie szaro-bure. Co do ostrości, to najczęściej spotykam się z kiepskimi zdjęciami, ale za to z niesamowitą ostrością, więc użytkownicy tych ostrych szkieł pewnie bardzo zadowoleni;-)
Mi w ogóle brakuje ostrości na tym zdjęciu. Jest ładne, ale bez efektu "wow". Masz coś jeszcze z tej sesji? ;)
Nie chciałbym Cię urazić, ale by właściwie odbierać pewnego rodzaju fotografie i należycie zrozumieć zamysł twórcy należy oczy podłączyć do duszy i wyostrzyć wrażliwość.:lol:
Czy naprawdę głównym i najważniejszym elementem jest ostrość ?
5175
2pompony
19-02-2018, 16:14
Więcej takich zdjęć. Jak masz - dawaj!
I nie zwracaj uwagi na pierdoły, bądź ponad uwagi typu 'brak ostrości', bo nawet szkoda takich komentować, a cóż dopiero dawać zbliżenia...
Mi osobiście się podoba, klimatycznie przy dobrym b&w. Ostrość raczej nie jest jakim priorytetem :)