Zobacz pełną wersję : Ładowarka mh-18a problem z akumulatorem
Tomaszek21
16-02-2018, 15:54
Witam szukałem tematu ale z identycznym problemem nie znalazłemm więc zakłądam nowy. A więc kupiłem oryginalny akumulator do Nikona d300s EN-EL3e, miał być nowy. Po włożeniu do ładowarki ładowarka go chwile ładowała (diodka mrugała) i po około 3 minutach diodka ani nie mrugała ani nie świeciła po prostu zgasła. Bateria ładowana była do około 15%. Sprzedający wymienił mi akumulator, dał mi nowy, który w celu sprawdzenia sprzedający naładował na full. Rozładowałem kolejny akumulator do zera, włożyłem do ładowarki i... łąduje około 40 minut i to samo co z poprzednim, diodka gaśnie a naładowanie baterii to wg body 54%. Dodam, że baterie którą od nowości mam w aparacie ładowarka ładuje na full a po ładowaniu diodka nie gaśnie tylko świeci ciągłym światłem. Moje pytanie czy problem leży po stronie ładowarki czy te akumulatory które kupuję są po prostu felerne?
spiritus
17-02-2018, 11:47
Trefne aku. Miałem 3 akumulatorki do D300. Dwa ładowały się do 100% a trzeci zaledwie do 30 :/
Tomaszek21
17-02-2018, 12:12
Przy tym felernym po zakończeniu ładowania diodka też u Ciebie gasła? Dziwi mnie, że gość przysłał akumulator naładowany na full ale później poziom spadł o jedną kreskę i dalej od razu do ostatniej i po tym zaraz padł. Po moim ładowaniu tylko do 54 % się naładował. Sądze, że facet naładował go nieoryginalną ładowarką bo ta oryginalna jej nie ładuje go tak jak powinna. Możliwe, że faktycznie te akumulatory są wadliwe
spiritus
17-02-2018, 17:51
U mnie dioda też gasła.
Nie ma pewności czy ładował jakimś prostownikiem czy czymś. Możliwe, że naładował oryginalną i po tym akumulator zaczął tracić swoje właściwości.
andystar
17-02-2018, 19:22
Mam Kilka ładowarek MH-18a i ponad 10 akumulatorków EN-EL3a i EN-EL3e. Po pełnym naładowaniu dioda w ładowarce świeci. Pełne ładowanie trwa 135 minut.
Gdy ładowarka z włożonym akumulatorem nie świeci akumulator jest uszkodzony i gdy ładowarka bez akumulatora (podłączona) świeci to jest uszkodzona.
Tomaszek21
17-02-2018, 22:26
Dzięki wielkie za pomoc, czyli akumulatory są zwyczajnie wadliwe
andystar
17-02-2018, 23:00
Tak wygląda.
To co napisałem poprzednio to cytat z instrukcji obsługi ładowarki i akumulatora.