PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do fotografii technicznej o małych krzywiznach do 1000 zł do Nikon D5100

Grooveman
16-02-2018, 15:41
hej,
szukam obiektywu do fotografii technicznej, który będzie możliwie w niewielkim stopniu zakrzywiał obraz. W tej chwili mam Nikon D5100 z kitowym Nikkor 18-135 ED DX i szczerze mówiąc mam dość "prostowania" zdjęć przed publikacją... Co polecicie do 1000 zł (może być używany)? Może być obiektyw o zmiennej ogniskowej, ale może być również stałka.

Pozdro
Grooveman

poste
16-02-2018, 17:57
Eh, miałem N18-135 i wiem, o czym mówisz, 18-20 mm to tragedia.
Pytanie co konkretnie fotografujesz, bo generalnie im większa ogniskowa, tym dystorsja i zniekształcenia perspektywy mniejsze, od 50 mm powinno być całkiem ok. Oczywiście mówię o stało ogniskowych, bo z zoomami jest różnie w zależności od ogniskowej.
Sprawę dystorsji załatwia RAW i jedno kliknięcie w LR (CAPTURE NX-D, i wielu innych), ale jak się domyślam chcesz mieć jpg z puszki. Za krótko bawiłem się d5100 więc w tej kwestii nie pomogę, w nowszych puszkach nie ma tego problemu.

Grooveman
16-02-2018, 23:11
Eh, miałem N18-135 i wiem, o czym mówisz, 18-20 mm to tragedia.
Pytanie co konkretnie fotografujesz, bo generalnie im większa ogniskowa, tym dystorsja i zniekształcenia perspektywy mniejsze, od 50 mm powinno być całkiem ok.
niestety nie jest :-( Jeśli masz ochotę - przykład zdjęcia źródłowego i prostowanego na Wetransfer. Ogniskowa około 50mm
https://we.tl/OoB8OXUuop

Oczywiście mówię o stało ogniskowych, bo z zoomami jest różnie w zależności od ogniskowej.
Sprawę dystorsji załatwia RAW i jedno kliknięcie w LR (CAPTURE NX-D, i wielu innych), ale jak się domyślam chcesz mieć jpg z puszki. Za krótko bawiłem się d5100 więc w tej kwestii nie pomogę, w nowszych puszkach nie ma tego problemu.
A co to jest LR? Mogę robić RAWy. Nie ma problemu. Jeśli to rozwiąże problem...

A jaki obiektyw do 1000 zł - może być używak - byś polecił?

Pozdraiam
Groveman

poste
17-02-2018, 00:16
Takie pudełka to kwestia bardzo starannego kadrowania, nie dystorsji obiektywu. To nie tak, że kupisz jakiś obiektyw i będzie idealnie. Dłuższa ogniskowa da generalnie mniejsze zniekształcenia perspektywy, ale będzie trudno objąć cały kadr, trzeba dużo miejsca. Żeby takie pudło było "proste" (tzn. najbardziej podobne do tego, jak to widzimy) to moim zdaniem potrzebne jest
- staranne kadrowanie
- obróbka/prostowanie w Lightroom (LR) czy bardziej zaawansowana w Photoshop (mz wystarczy niedrogi Elements)- to najbardziej znane i popularne programy
- obiektyw, według mnie im dłuższy tym lepiej i jak napisałem pow.50 mm, stało ogniskowy. Ale kitem też się da.
Właśnie w tej kolejności. Jak na zdjęciu kadrując nie złapiesz linii równoległych to potem jest sporo roboty.

wilk325
18-02-2018, 18:23
Proponuję Ci PTLens ( http://www.epaperpress.com/ptlens/index.html ) w 1000 spokojnie się zmieścisz. O obiektywie w tym przedziale cenowym to trudno , a wszystkie PC-E niestety kosztują.