Zobacz pełną wersję : Lekki statyw na górskie wypady
grzegorzdz72
15-02-2018, 22:56
Witam,
Niestety zdrówko już nie to jak kiedyś i kręgosłup daje popalić więc szukam lekkiego, stabilnego statywu na górskie wycieczki. Do tej pory używałem Manfrotto 055XPROB, który niestety do najlżejszych nie należy. Najcięższy zestaw, który będzie "wieszany" na statywie to Nikon D750 + Sigma 70-200 OS, ale to sporadycznie, w większości będą zapięte Samyang 14mm, Nikkor 24-70 lub Nikkor 70-300 VR.
Jaki zatem statyw wybrać ?
Mam Benro iT25. Jak dla mnie rewelacja w góry. Wkładam go bez torby z boku plecaka w miejsce na kijki albo jak mam luz to do plecaka. Nie czuję, że coś niosę. Używam go z tym co w sygnaturce i jest ok.
krzysztofz24
17-02-2018, 18:57
Wg mnie nie istnieje coś takiego jak lekki statyw w gory.
Kiedyś na Granaty wziąłem statyw, cyfrę i dwa analogi.
Ale to młodszy i glupszy bylem;-).
Nikt mnie nie przekona do noszenia statywu w górach dłużej niż parę godzin spacerowo.
A przeważnie wychodzę rano i wracam wieczorem.
Także statyw i długie chodzenie po górach nie bardzo się lubią...
A myślałeś nad zgrabnym monopodem?
RobertON
17-02-2018, 19:47
Mogę polecić do łażenia po górkach lekki statyw - SLIK Carbon Fiber PRO 624CF
Niewielki i lekki, do tego głowica kulowa.
Wg mnie nie istnieje coś takiego jak lekki statyw w gory.
...
Także statyw i długie chodzenie po górach nie bardzo się lubią...
Lekki statyw to waga 1,5l butelki wody mineralnej. Jeśli ktoś zadał takie pytanie, dodatkowo jeszcze posiadając znacznie cięższy statyw to raczej wie o co chodzi w temacie. Idąc w góry nic nie jest lekkie powyżej pewnego pułapu wysokości i czasu. Ale już lżejsze lub cięższe może być.
krzysztofz24
18-02-2018, 15:57
Wiesz, przy całym dniu chodzenia po górach to jest różnica czy masz w plecaku 2 czy 3 butelki 1,5L z wodą.
Lub 2 butelki i zamiast trzeciej statyw:-).
Dlatego ja bym przeanalizował jakich czasów, ogniskowych i przysłony najczęściej używamy.
I poważnie się zastanowił nad monopodem.
cybulski
25-02-2018, 13:55
Dołączę się do pytania, myślałem nad Benro it15 lub it25. Różnica w wadze 0.4 kg więc ma znaczenie przy całodniowym noszeniu.
Rafaello666
04-03-2018, 21:53
Warto zwrócić uwagę na fakt, że niekiedy sklepy podają wagę samego statywu, bez głowicy. Jak kupowałem Camrocka Evo T70, to byłem święcie przekonany, że waży poniżej 2 kg. Mocno się zdziwiłem kiedy przyszedł. Okazało się, że waga była podana bez głowicy. Z 1,80 kg deklarowanego przez sklep zrobiło się 2,15 kg. Statyw jest ok ogólnie, ale ostatnio coraz rzadziej noszę go w góry. Mam takiego gnieciucha małego, podróba statywów typu gorilla. Nie zaryzykowałbym postawienia na tym aparatu na jakiejś wysokości, ale jak podłoże jest stabilne i da się nogi szeroko rozłożyć (oczywiście aparat jest wtedy dość nisko nad podłożem), to trzyma się całkiem ok. Po trzydziestu km w Tatrach nawet prawie pusty plecak jest ciężki, a ten 2 kilogramowy statyw Camrock to mam ochote wywalić w cholerę.
ZbyszekS
04-03-2018, 23:52
Bento iT25 + głowica IH1 to 1590g - zważony bez torby.
Od kilku lat w zestawie pieszo-lotniczym Sirui T-005 - waży i zajmuje tyle samo miejsca co litrowa butelka wody :)
Zamówiłem właśnie taki "krotki" statyw. Zaleta jest udźwig i głowica. Wada mala użytkowa wysokość (przydałby się aparat z ruchomym ekranem). Chciałbym zastąpić nim GorillaPod, z którym coś nie za bardzo doszliśmy do porozumienia.
http://www.sunwayfoto.com/e_goodsDetail.aspx?gId=1412
Od kilku lat w zestawie pieszo-lotniczym Sirui T-005 - waży i zajmuje tyle samo miejsca co litrowa butelka wody :)
Posiadam również ww statyw uzywany z nikkorem10-24 i 70-300 afs vr w austriackich górach,bez zastrzeżeń
Rafaello666
07-03-2018, 21:27
Używa ktoś może czegoś takiego?
http://allegro.pl/statyw-podrozny-mini-do-6-kg-glowica-kulowa-i6889554019.html
Na Aliexpress występuje jeszcze tańsza wersja. Nazywa się to Neewer M225. Zastanawiam się, czy można zaryzykować postawienie na tym czegoś na poziomie 1,5 kg.
Krzysztofh
08-03-2018, 08:10
Przecież możesz założyć na niego sprzęt do 6kg.
Dzisiaj będę go oglądał razem z fotopro M5. Wybiorę jeden z dwóch.
Po zakupie odezwę się.
Używa ktoś może czegoś takiego?
http://allegro.pl/statyw-podrozny-mini-do-6-kg-glowica-kulowa-i6889554019.html
Na Aliexpress występuje jeszcze tańsza wersja. Nazywa się to Neewer M225. Zastanawiam się, czy można zaryzykować postawienie na tym czegoś na poziomie 1,5 kg.
No, powiem, jestem pod wrażeniem. Statyw (czy raczej podstawka) o wymiarach 21-60 cm i wadze 1,2 kg (wg cyfrowe z głowicą, bo na aukcji skąpo z informacją). Naprawdę wygląda solidnie... chyba z żeliwa odlany :)
Ryzyko postawienia aparatu jest takie, że kiedyś może podkusić ustawienie tego statywu na jakimś mało stabilnym podłożu, skale czy kamieniu. Bo 60 cm z ziemii, to operowanie na kolanach, no i kadry nie koniecznie ciekawe z tej wysokości.
Rafaello666
08-03-2018, 09:33
No, powiem, jestem pod wrażeniem. Statyw (czy raczej podstawka) o wymiarach 21-60 cm i wadze 1,2 kg (wg cyfrowe z głowicą, bo na aukcji skąpo z informacją). Naprawdę wygląda solidnie... chyba z żeliwa odlany :)
Ryzyko postawienia aparatu jest takie, że kiedyś może podkusić ustawienie tego statywu na jakimś mało stabilnym podłożu, skale czy kamieniu. Bo 60 cm z ziemii, to operowanie na kolanach, no i kadry nie koniecznie ciekawe z tej wysokości.
Jak biegam po górach, to najczęściej ze statywu robię jakieś potoczki czy wodospady. Na ogół jest gdzie aparat postawić wyżej, tylko problem ze stabilnością. Żebym nie musiał body podpierać kamykami :) właśnie taka "podstawka" czasem się przydać może. Teraz noszę pełnowymiarowy statyw, który po kilkunastu kilometrach zaczyna ważyć 10 kg. Sprowadza się to do tego, że coraz częściej w ogóle rezygnuję ze statywu, a potem umykają jakieś ujęcia, albo układam kupki z kamyków :) Ten statyw to taki kompromis po prostu.
- - - - kolejny post - - - - - -
Przecież możesz założyć na niego sprzęt do 6kg.
Dzisiaj będę go oglądał razem z fotopro M5. Wybiorę jeden z dwóch.
Po zakupie odezwę się.
Czasem mam obawy, że Chińczyk wszystko zadeklaruje :) Statyw jest niski, więc może i te dane są sensowne. Szkoda, ze nie oferują wersji bez głowicy. Przełożyłbym swoją, a pewnie ta głowica generuje większość ceny statywu w tym przypadku :)
Jak biegam po górach, to najczęściej ze statywu robię jakieś potoczki czy wodospady. Na ogół jest gdzie aparat postawić wyżej, tylko problem ze stabilnością. Żebym nie musiał body podpierać kamykami :)
Worek z kaszą/ryżem. albo coś takiego: http://allegro.pl/woreczki-gimnastyczne-szkolne-przedszkolne-okazja-i6985159770.html 3zł i waga do dobrania.
Rafaello666
08-03-2018, 10:06
Worek z kaszą/ryżem. albo coś takiego: http://allegro.pl/woreczki-gimnastyczne-szkolne-przedszkolne-okazja-i6985159770.html 3zł i waga do dobrania.
Masz na myśli dociążenie statywu?
Zastąpienie układania kamyków. Na takiej torebce spokojnie, stabilnie ułożysz i wpoziomujesz aparat. Przy dwóch torebkach nawet z dużym szkłem. A waga i gabaryty znacznie mniejsze.
Rafaello666
Ja to rozumiem, ale ten statyw waży 1,2 kg! Za Sirui zapłacisz więcej (kilka miesięcy temu dorwałem w jakiejś promocji poniżej 4 stów), ale masz wagę całkowitą 0.8-1kg zależnie od wersji i przyzwoitą wysokość.
Problemem jest właśnie ta podstawa, którą trzeba znaleźć pod statyw. Obawiam się, że mnie by podkusiło kiedyś tam coś mało stabilnego, żeby za wszelką cenę zrobić zdjęcie. I problem gotowy.
A myślałeś nad czymś w rodzaju Manfrotto PIXI? Mam coś takiego, nawet robiłem dłuższe czasy, d7200 + S17-50 +ND100.
Rafaello666
08-03-2018, 12:04
Rafaello666
Ja to rozumiem, ale ten statyw waży 1,2 kg! Za Sirui zapłacisz więcej (kilka miesięcy temu dorwałem w jakiejś promocji poniżej 4 stów), ale masz wagę całkowitą 0.8-1kg zależnie od wersji i przyzwoitą wysokość.
Problemem jest właśnie ta podstawa, którą trzeba znaleźć pod statyw. Obawiam się, że mnie by podkusiło kiedyś tam coś mało stabilnego, żeby za wszelką cenę zrobić zdjęcie. I problem gotowy.
A myślałeś nad czymś w rodzaju Manfrotto PIXI? Mam coś takiego, nawet robiłem dłuższe czasy, d7200 + S17-50 +ND100.
Manfrotto Pixi wygląda mi na zbyt mały. Co do tego Sirui, to na pewno masz rację. Statyw wygląda solidnie i jest trochę wyższy niż to nad czym się zastanawiam. Ma też haczyk na obciążenie. Muszę to przemyśleć, bo jako amator, który robi fotki dla przyjemności, wydaję ostatnio stanowczo za dużo na to hobby. Przynajmniej tak twierdzi moja żona ;)
He, he, witaj w klubie :)
Sirui wybitnie solidny nie jest, to kompromis pomiędzy lekkością a rozmiarem. Pamiętam, jak szukałem małego statywu, byłem blisko kupna na Amazonie Rollei Compact Traveler No. 1.
Ale po pierwsze macałem Benro it15 w podobnej wadze i jego masa (a raczej stosunek wielkości do wagi) mi nie podeszła, po drugie znalazłem akurat taniej Sirui, co prawda się naczekałem ale dotarł.
Pixi to właśnie taka podstawka, wygląda bardziej "profesjonalnie" niż woreczek ryżu ;) a waga i wielkość do pominięcia.
Rafaello666
08-03-2018, 12:31
Bawiłem się też takim śmiesznym, elastycznym statywem, podróbka Gorilla. Na allegro sprzedają to po 65 zł. Można na to cudo nakręcić głowicę kulową z innego statywu. Nikon D750 +24-120/f4 (razem jakieś 1,5 kg) na tym stoi bez najmniejszego kłopotu. Tylko jak się dla pewności rozszerzy nogi bardziej, to już się robi bardzo nisko. Statyw ma 29 cm wysokości maks, jak ma nogi w pionie. Odrobinę można zyskać nakręcając głowicę. Jeśli jednak ktoś nie potrzebuje wysokości, tylko podstawki, to całkiem się sprawdza. No i można pokombinowac z nogami bo giętkie.
Też na nie zwróciłem uwagę. Ale patrzyłem na oryginały (?Joby) to tanio nie było. Plus trochę miejsca zajmuje, bo nie ma się co składać. Nie wiem jak głowica, w sumie lepiej chyba takie statywy chyba kupować bez, bo to najczęściej słaby punkt.
Rafaello666
08-03-2018, 12:58
Też na nie zwróciłem uwagę. Ale patrzyłem na oryginały (?Joby) to tanio nie było. Plus trochę miejsca zajmuje, bo nie ma się co składać. Nie wiem jak głowica, w sumie lepiej chyba takie statywy chyba kupować bez, bo to najczęściej słaby punkt.
Ta podróbka Joby w ogóle nie ma głowicy. Ma tylko gwint 1/4 i adapter 3/8. Minimalista może nakręcić aparat bezpośrednio na statyw, a jak masz głowicę, to dajesz adapterek i nakręcasz głowicę. Statyw waży tyle, co nic, więc w zasadzie mówimy tylko o wadze głowicy. Nie wiem jak z trwałością, tzn. ile gięć te nogi wytrzymują.
Krzysztofh
08-03-2018, 13:39
@ poste. Jak Ci się sprawdza ten sirui? Ja już zdecydowałem, że biorę fotopro M5 lub Genesis mini, ale zastanawiam się jeszcze czy nie dokupić tego sirui. W sumie 130 parę cm to już coś, a jest lekki i waży tyle co wspomniany fotopro. Chodzi o to, czy wytrzyma kilka minut body z 24-70 z nakręconymi filtrami ND.
Poczytaj
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253807&page=10
Jeszcze taka uwaga, jak zmierzyłem, Sirui z głowicą to 137 cm, wizjer aparatu jest na wysokości ok. 147 cm, jak dla mnie oznacza to tylko lekkie pochylenie się, nawet po dłuższym używaniu nie czułem napięcia kręgosłupa od dziwnej pozycji. Miałem obawy co do wysokości, ale używa się tego całkiem komfortowo do krajobrazów, może do nieba potrzebne jest mocniejsze pochylenie się czy ugięcie kolan.
Dziwna sprawa, bo jak sprawdzałem Benro it15 miałem wrażenie, że jest ze odlany z żeliwa, natomiast między Sirui carbon i alu nie odczułem dużej różnicy, szczególnie po rozłożeniu.
Taki chiński mini statyw stołowy, nawet z jakąś tam głowicą, gdzieś mi się poniewiera, jeden z najbardziej nieudanych zakupów.
Rafaello666
08-03-2018, 15:19
W tym Sirui martwią mnie trochę nóżki skręcane. Subiektywnie, zaciski były dla mnie wygodniejsze. Teraz mam Camrocka ze skręcanymi nogami i muszę go transportować głowicą do dołu. Zdarzały mi się takie upierdliwości, że nagle noga wyjechała, akurat jak miałem dziada przytroczonego do plecaka i byłem w jakimś niezbyt fajnym miejscu na szlaku :) Może to jakaś nieuwaga przy dokręcaniu, ale mam wrażenie, że zaciski są pewniejsze pod tym względem.
Zdecydowanie wolę zatrzaski, ale coś za coś, zatrzaski muszą ważyć, a jeśli jest ich sporo, bo statyw ma być krótki, to jego waga robi się bez sensu.
Pisałem, że Sirui trzeba starannie skręcać i rozkręcać.
W tym Sirui martwią mnie trochę nóżki skręcane. Subiektywnie, zaciski były dla mnie wygodniejsze.
zakretki mozna szybko rozkrecic jak sie biegnie ze statywem do zdjecia (zdarzylo mi sie, bo troche za dlugo pospalem, w korkach utknalem, albo zwyczajnie pogoda szybko sie zmienila). jeden ruch reka i wszystkie segmenty sa wolne
chyba kwestia przyzwyczajen. od dobrych 10 lat mam nogi na zakretki i bardzo sobie chwale. wczesniej mialem zatrzaski, tez bylo OK.
z innej beczki - zakretki w Sirui sa bardzo fajne, bo dosc "binarne" - latwo wyczuc moment, w ktorym blokada chwyta badz puszcza. wczesniej mialem statyw Velbona (Sherpa Pro znana tez jako Geo - znakomite statywy) i tam nie bylo to oczywiste.
Teraz mam Camrocka ze skręcanymi nogami i muszę go transportować głowicą do dołu. Zdarzały mi się takie upierdliwości, że nagle noga wyjechała, akurat jak miałem dziada przytroczonego do plecaka i byłem w jakimś niezbyt fajnym miejscu na szlaku :) Może to jakaś nieuwaga przy dokręcaniu, ale mam wrażenie, że zaciski są pewniejsze pod tym względem.
mysle, ze to wlasnie od rodzaju tego zacisku wynika
co do wyboru - osobiscie jako maly podrozny statyw mam Sirui T-1004X. dla mnie spelnia definicje malego statywu (dla innych moze byc juz za duzy), poza tym z dolozona glowica Triopo NB1S nie waham sie na tym postawic 6D + 70-300 L, przynajmniej dopoki podloze twarde i wiatr nie duje (tzn. w Polsce to chyba nigdy, wy tam nie wiecie co to jest wiatr :) )
Krzysztofh
08-03-2018, 19:29
OK. Kupiłem tego fotopro M5. Bardziej mi pasuje niż Genesis minii. Wprawdzie ten jest kilkanaście cm wyższy, ale dużo cięższy i nie o wysokość głównie mi chodziło.
Z resztą jak się przełoży kolumnę centralną z fotopro mga-584 robi się 73,5cm. Ciekawe bo rura z większego statywu fotopro jest o 0,1mm cieńsza. Generalnie nie przewiduję przekładania tej kolumny, ale piszę bo może to kogoś zainteresuje.
Ten karzeł fotopro ma ciekawie blokowane nogi. Blokada jest uwalniana stopniowo (4 stopnie) a nie jak ktoś mi pisał że za jednym odblokowaniem uwalniają się wszystkie segmenty.
Zapiąłem do niego D750 z 24-70 i stoi bardzo pewnie.
Jako ciekawostkę dodam, dla tych którzy twierdzą że nie warto tego kupować bo małe. Jak nie miałem tego karła udawało mi się postawić D7200 z 24-120 lub 17-55 na czymś takim: http://eltec.pl/STATYWY/Mini-statywy/TR-11L-Elastyczny-statyw-fotograficzny-NEW-GENERATION.html i robiłem na Teneryfie fale z pozycji skał w ekspozycjach 2-3s.
To akurat właściwa wysokość do takich ekspozycji.
Cięższego fotopro nie chciało mi się wozić samolotem.
Teraz muszę się przymierzyć do wyżej opisywanego sirui. Waży tyle samo co mój karzeł, więc jak da radę ze stabilnością będzie trzeba podjąć decyzję. Jeżeli chodzi o blokowanie pokrętłami to akurat to mi pasuje.
nikoniarz
08-03-2018, 20:49
Ciekawe bo rura z większego statywu fotopro jest o 0,1mm cieńsza
Można założyć, że rury są identyczne i kompatybilne między sobą, a różnica wynika z "niedoskonałości" rury. Różnica grubości kolumny centralnej w MGA-684N sięga 0,2 mm w zależności od tego w którym miejscu jest mierzona.
Krzysztofh
08-03-2018, 21:01
No cóż, mówią że Chińczycy już osiągnęli wysoki poziom, a tu takie newsy.
Poza średnicą jest różnica w gwintach. Ten w karzełku ma jakby wkręconą redukcję gwintową, co powoduje, że nie da się połączyć części kolumn zamiennie.
nikoniarz
08-03-2018, 21:10
Poza średnicą jest różnica w gwintach. Ten w karzełku ma jakby wkręconą redukcję gwintową, co powoduje, że nie da się połączyć części kolumn zamiennie.
Ale da się zapewne przekładać całe kolumny skoro są tej samej średnicy... Nie miałem kontaktu z Mini-5, ale ze zdjęć wynika, że krótka kolumna przesuwa się w tripodzie i jest blokowana śrubą. Także po odkręceniu głowicy można ją zdemontować a więc i zamontować tą z większego.
Krzysztofh
08-03-2018, 21:16
Nawet nie trzeba odkręcać głowicy. Kolumny w obu statywach składają się z dwóch części, które można rozkręcić i zamienić. Tym sposobem zmierzyłem wysokość fotopro M5 po wymianie kolumny z MGA-584.
Nie wiem jak z trwałością tych statywów, bo ten większy mam ponad rok, więc wiele nie mogę powiedzieć, ale wyglądają bardzo przyzwoicie zarówno duży jak i mały.
nikoniarz
08-03-2018, 21:21
Nawet nie trzeba odkręcać głowicy. Kolumny w obu statywach składają się z dwóch części, które można rozkręcić i zamienić.
Właśnie zauważyłem, że centralna w Mini-5 składa się z dwóch króciutkich, w przeciwieństwie do "wielkich" Fotopro, gdzie centralna skręcana jest z króciutkiej i długiej części...
Rafaello666
08-03-2018, 23:29
To teraz mam do myślenia. Różnica w cenie nie jest duża, bo raptem 100 zł, między Fotopro i Genesis. Różnica w wysokości nie wydaje się być szczególnie istotna. Chociaż, jak już tak dokładać po stówce, to za ok. 500 zł już można dostać tego Sirui T-05, który z głowicą powinien (na papierze) ważyć 1 kg, a ten jest rzeczywiście wysoki jak na mini statyw. Krzysztofh, ta waga Fotopro (0,8 kg), to z głowicą?
Krzysztofh
09-03-2018, 07:58
Tak. Cały maluch tyle waży. Sirui chyba też z głowica ok 0,8kg.
OK. Kupiłem tego fotopro M5. Bardziej mi pasuje niż Genesis minii.
Co Cię odstraszyło od Genesis Mini? Przymierzam się co prawda do Genesisa A3/C3, ale każda opinia ważna, bo póki co nie ma gdzie pomacać :)
Rafaello666
09-03-2018, 14:38
Tak. Cały maluch tyle waży. Sirui chyba też z głowica ok 0,8kg.
Patrzyłem do specyfikacji. Sirui - statyw 0,8 kg, głowica 0,22 kg.
Krzysztofh
09-03-2018, 14:48
Po pierwsze waga. Fotopro tez się lepiej składa. Wolę również taki sposób blokowania nóg. Genesis ma zatrzaski, za którymi nie przepadam. Jak go oglądałem to te zatrzaski (niektóre same się rozpinały, więc myślę że albo trafiłem na marnej jakości egzemplarz albo po prostu niektóre były mało stabilne. Waga statywu też miała znaczenie, bo w przypadku Genesisa to ok1,2kg.
Jak miałbym go wozić to tylko o 0,5 kg mam cięższego i o niebo lepszego dużego fotopro.
Najlepiej jest samemu obejrzeć i pomacać. Wybierzesz ten, który ci bardziej będzie odpowiadał.
Trzeba natomiast przyznać, że Genesis ma lepszą głowicę. Jak trzeba posadzić jakiś długi i jasny zoom, będzie na pewno stabilniej, ale długie zoomy lubią raczej wyższe posadowienie.
Dwa lata temu nabyłem oryginalny model Joby (nie pamiętam nazwy modelu, ale miał on maksymalny udźwig ze wszystkich ówczesnych modeli). Bylem z nim w sumie raz w podroży i jakoś się nie przekonałem. na plus waga, na minus gabaryty( można znaleźć klasyczny statyw, który po złożeniu zajmuje tyle samo miejsca) i głowica (działa ale w trybie 0/1- kula albo całkiem luźna, albo na amen zaciśnięta). Gibane nóżki jedni lubią, drudzy nie. Mnie nie przeszkadzały, ale jakieś cudo, to to tez nie jest i regulacja wysokości statywu jest prostsza w statywie klasycznym. Drugi raz bym nie kupił i dlatego nabyłem klasyczny mini statyw.
W sumie potwierdzasz moje przypuszczenia co do Joby. Utwierdzam się w przekonaniu, że mimo pewnych niedoskonałości dla Sirui trudno o alternatywę biorąc pod uwagę wszystkie gabaryty.
Ps. Sirui t-005 w wersji alu z głowicą waży 1kg, w wersji karbon 0,8kg (goły 0,6 kg!)... tylko ta cena.
Krzysztofh
09-03-2018, 18:03
Też się zastanawiam nad tym sirui alu ale nie mam pod ręką sklepu abym mógł pomacać. Jeżeli jesteś zdecydowany do dzisiaj gdzieś w necie widziałem nowy alu za 399, więc nic tylko brać.
Też się zastanawiam nad tym sirui alu ale nie mam pod ręką sklepu abym mógł pomacać. Jeżeli jesteś zdecydowany do dzisiaj gdzieś w necie widziałem nowy alu za 399, więc nic tylko brać.
W Warszawie zadzwoń do Fotoforma, powinni mieć na stanie którąś wersję.
Krzysztofh
09-03-2018, 19:35
Oglądałem ten statyw w necie (sirui), ale dopiero teraz coś mnie zaintrygowało. Wszędzie pokazują go ze złożonymi nogami w pozycji transportowej lub z nogami schowanymi i wysuniętą kolumną centralną. Nie widzę jakoś mechanizmu blokującego tą kolumnę aby można było ją opuścić. Nie wiem czy tylko tak to postrzegam, czy ta kolumna się nie opuszcza, a regulacja wysokości odbywa się wyłącznie nogami.
Kolumna się nie opuszcza jak w "normalnych" statywach. Ma 2 stopnie wysokości (jak noga, skręcana) lub można ją całkiem odkręcić. Budowa jest przemyślana, ale podporządkowana minimalizacji wymiarów.
Krzysztofh
09-03-2018, 22:10
W takim razie to dyskwalifikuje ten statyw z obszaru mojego zainteresowania. W plenerze jest to dość niewygodne, odkręcanie rury i z niej głowicy i nakręcanie jej na pozostałe trzy nogi.
Jakim problemem było dołożenie typowej nakrętki zaciskowej zamiast odkręcania całości. Przecież nie wydłużyło by to statywu. Statyw nie jest tani, a takie rozwiązanie są stosowane w tańszych modelach. Sirui generalnie tanią firmą nie jest.
Co kto lubi. Moim zdaniem dzięki takiemu rozwiązaniu statyw po złożeniu jest mniejszy, takich rozmiarów nie da się zachować z klasyczną rurą. Zasadniczo skrócenie statywu i mniejsza wysokość robocza to jednak rzadziej się używa, a nie trudno skrócić głowicę, skręcić najcieńsze części nogi czy rozszerzyć. Szczerze mówiąc w tanich rozwiązaniach takich patentów nie widziałem. Jeśli mieszkasz w Warszawie to nie problem obejrzeć.
Mnie Sirui pasuje wszędzie tam, gdzie naprawdę liczy się wielkość. W innych razach mam Vanguarda, ok. 60 cm z głowicą i 1,5kg (?), też jest to statyw do podróży.
Krzysztofh
10-03-2018, 10:52
Może i tak. Jeszcze go obejrzę gdzieś przy okazji. Ale zwróć uwagę że ten pierścień zaciskowy na kolumnie centralnej po odwróceniu nóg pozostaje pomiędzy nimi. Na końcu kolumny zostaje głowica dalej między nogami, tego nie przyskoczymy, z resztą w sirui też. Porównuję go z moim fotopro MGA-584. Pewnie że jego długość po złożeniu to 43cm, ale gdyby wzorem sirui zrobić 5 a nie 4 sekcje to też byłby bliżej 30cm, a kolumna jest regulowana. Z resztą ten karzeł fotopro ma dokładnie taki sam układ. Może na plus sirui będzie że taka stała kolumna będzie bardziej sztywna.
Co do Vanguarda to bardzo porządny sprzęt.
Rafaello666
11-03-2018, 20:25
poste, ja chyba jednak przekonałem się do Sirui po przeanalizowaniu tematu. Pomimo skręcanych nóżek jestem skłonny zaryzykować. Poczekam chwilę, bo muszę parę złotych więcej wydać, ale te 130 cm może się czasem przydać.
Krzysztofh
12-03-2018, 19:41
Znalazłem statyw o podobnych parametrach co sirui T-005. Cullmann Mundo 522T Statyw srebrny 55451.
Jest o 0,1kg cięższy, pięć sekcji składa się do 31,5, czyli o 1,5 cm dłuższy - to na minus, a na plus regulowana kolumna centralna, udźwig 5kg czyli o 1kg lepiej, tańszy o ok 50zł, w zależności gdzie się porównuje.
Rafaello666
16-03-2018, 15:24
Znalazłem statyw o podobnych parametrach co sirui T-005. Cullmann Mundo 522T Statyw srebrny 55451.
Jest o 0,1kg cięższy, pięć sekcji składa się do 31,5, czyli o 1,5 cm dłuższy - to na minus, a na plus regulowana kolumna centralna, udźwig 5kg czyli o 1kg lepiej, tańszy o ok 50zł, w zależności gdzie się porównuje.
To ja się zdecydowałem na tego Cullmanna. Ciekaw jestem czy trafiona decyzja, ale na papierze wygląda nieźle. Akurat niedługo się wybieram w góry na plener, to sprawdzę w praktyce ile jest warty.
nikoniarz
16-03-2018, 15:52
Podłączę się pod temat- szukam jakiegoś mikrusa co udźwignie powiedzmy 3kg. 50 cm wysokości zupełnie wystarczy. Wpadł mi w oko Genesis Mini ABT Kit. W związku z tym mam pytanie- czy można kupić to coś bez głowicy?
Rafaello666
16-03-2018, 19:58
Podłączę się pod temat- szukam jakiegoś mikrusa co udźwignie powiedzmy 3kg. 50 cm wysokości zupełnie wystarczy. Wpadł mi w oko Genesis Mini ABT Kit. W związku z tym mam pytanie- czy można kupić to coś bez głowicy?
Z tego, co szukałem, to nie bardzo. Genesis na pewno tylko z głowicą widziałem. Nawet na stronie producenta nie występuje osobno. Pozostałe, które oglądąłem, czyli Fotopro, Cullmann, Sirui, też były dostępne tylko z głowicą.
nikoniarz
16-03-2018, 20:56
Z tego, co szukałem, to nie bardzo. Genesis na pewno tylko z głowicą widziałem. Nawet na stronie producenta nie występuje osobno. Pozostałe, które oglądąłem, czyli Fotopro, Cullmann, Sirui, też były dostępne tylko z głowicą.
Szkoda... Drugiej głowicy nie potrzebuję, a jej brak pewnie by obniżył cenę o kilka dyszek...
Krzysztofh
16-03-2018, 21:03
Jak grzebałem w necie to się natknąłem na mały statyw bez głowicy, ale właśnie dlatego mnie nie zainteresował. Może jeszcze znajdę.
Swoją drogą pewnie że będzie ze stówę taniej a może i więcej, ale na pewno mniej wygodnie, bo trzeba będzie za każdym razem przezbrajać, zakładając że jedna głowica będzie dobrze pasowała do obu nóg.
To ja się zdecydowałem na tego Cullmanna. Ciekaw jestem czy trafiona decyzja, ale na papierze wygląda nieźle. Akurat niedługo się wybieram w góry na plener, to sprawdzę w praktyce ile jest warty.
Daj znać jak się sprawuje.
nikoniarz
16-03-2018, 22:00
A czemu głowica ma nie pasować jeśli gwint pasuje?
Rafaello666
16-03-2018, 23:23
Jasne. Jak tylko wyskoczę z nim w teren, to zamelduję jak wrażenia.
Rafaello666
20-03-2018, 21:43
Pierwsze wrażenia z obsługi Cullmann Mundo 522T. Wykonanie wydaje się być solidne. Mam porównanie z Camrockiem, który jest chyba tańszą firmą, więc nie umiem tego porównać z Manfrotto, czy inną "znaną" marką. W każdym razie, w porównaniu z Camrockiem na plus. Zakrętki do nóżek, regulacja kuli, wysuwanie kolumny - jakoś lepiej to działa. Rozłożony na maksa, z założonym Nikonem D750+24-120f4, na równej podłodze stoi stabilnie. Próbowałem go nawet delikatnie trącać, ale nie miał tendencji do wywrotki. Na pewno, z wysunięta na maksa kolumną i nogami, delikatnie poddaje się przy manipulowaniu aparatem, więc przy wysokim rozłożeniu sugeruję wężyk, lub wyzwalacz. Nie wiem jak na wietrze, ale jest haczyk do zawieszenia obciążenia, więc powinno być ok. Całość wydaje się dość filigranowa i pewnie w terenie będę używał z pewną ostrożnością - obciążenie, albo nie będę rozkładał na maksa. Jeśli nie wysuwa się kolumny i ostatniej sekcji nóg, to wydaje się dość sztywny. Głowica trzyma mocno. Przechylałem aparat, co widac na zdjęciu. Płytka Dual Plate, z uchwytu Capture v.3 pasuje bez problemu. 62906291
Krzysztofh
21-03-2018, 08:11
Z tego co widzę to kolumna środkowa jest dwu-segmentowa. Pierwszy poziom ustala się tą motylkową nakrętką, a drugi typową nakrętka, czy się mylę?
Czy jest funkcja monopoda?
Fajnie, że zachowali standard arca swiss.
Rafaello666
21-03-2018, 10:08
Z tego co widzę to kolumna środkowa jest dwu-segmentowa. Pierwszy poziom ustala się tą motylkową nakrętką, a drugi typową nakrętka, czy się mylę?
Czy jest funkcja monopoda?
Fajnie, że zachowali standard arca swiss.
Tak jak piszesz. Kolumna jest dwu-segmentowa i skręcana na dole motylkiem, a w środku taką samą nakrętką jak nogi. Monopodu z tego się nie da zrobić. Nie wiem, czy nogi nie są zbyt "miękkie" i zbyt krótkie jak na monopod. Na szczęście z drugiego statywu mogę zrobić monopod, chociaż przyznam, że bardzo sporadycznie używam tej funkcji.
Krzysztofh, dodam jeszcze, ze gdybyś chciał nakręcić głowice bezpośrednio na nogi, to też trzeba chwilę się nakombinować, bo trzeba odkręcić haczyk do wieszania obciążenia, wyjąć kolumnę i w motylka włożyć załączoną do statywu wkładkę z gwintem, na który nakręca się głowicę. Chociaż ma to sens chyba tylko w sytuacji, kiedy chcesz mieć aparat bardzo nisko, bo przez to, że kolumna jest segmentowa, można zjechać ze sprzętem bardzo nisko bez jej wyciągania. Druga wada jest taka, że pokrętło do dociskania kuli jest jednocześnie pokrętłem zwalniającym ruch obrotowy całej głowicy. Odpada więc wygodne panoramowanie po ustabilizowaniu aparatu, bo luzując pokrętło luzuje się od razu kulę. Faktem jest, że chodzi ona z miękkim oporem i nie jest tak, że aparat od razu się przewraca, jednak ciężko nim nie poruszyć przy obracaniu głowicą.
Sniper10000
19-04-2018, 11:28
Dołączę do tematu, bo sam poszukuję małego statywu turystycznego do Nikona D5100 z kitem 18-105.
Rozważam dwa modele:
Sirui T-005KX:
http://www.sirui.eu/en/products/tripods/t05x-series/
Manfrotto Element Traveller Small:
https://www.manfrotto.com.pl/element-traveller-tripod-small-with-ball-head-black
Sirui był wymieniony w tym wątku kilka razy. Manfrotto jest chyba nowszą konstrukcją. Sirui w wersji aluminiowej waży 800g + 220 g głowica. Manfrotto podaje wagę 1050g, ale nie precyzuje czy to jest waga samego statywu bez głowicy, czy całości. Tu na filmie widać pudełko, na którym jest napisane 1,2 kg:
https://www.youtube.com/watch?v=sOMdetePdJo#t=28s
Wolałbym lżejszy, ale jeśli Manfrotto gwarantuje lepszą jakość, jestem skłonny wybrać ten model. Potrafi ktoś coś powiedzieć na ich temat? Który wybrać?
Wolałbym lżejszy, ale jeśli Manfrotto gwarantuje lepszą jakość, jestem skłonny wybrać ten model. Potrafi ktoś coś powiedzieć na ich temat? Który wybrać?
moje osobiste doswiadczenia sa takie, ze Manfrotto jakosciowo nie lezalo kolo Sirui. jeszcze nogi jak nogi ale ich glowice odpowiadaja jakosciowo 3-krotnie tanszej "chinszczyznie". z drugiej strony caly ten statyw wyglada jak jakies rebrandowane Benro/Triopo/... wiec akurat dla odmiany moze byc calkiem trwale. tylko wtedy po co przeplacac za logo?
zvierzak
19-04-2018, 11:50
Też szukam i ja wypiorę chyba ten drugi co podałeś. Skłoniła mnie opinia na stronie euro, abyś nie szukał to Ci przekopiuje
Poszukując małego kompaktowego statywu z dobrze działającą głowicą kulową i możliwością panoramowania zwróciłem uwagę na aluminiowy statyw - Manfrotto Element Traveller Small. Bardzo ważna była dla mnie przede wszystkim jakość wykonania i mały rozmiar po złożeniu, a tu nie znalazłem na rynku lepszego produktu. Statyw ten składa się do wielkości 32 cm. a jego maksymalna długość przy rozłożeniu kolumny centralnej to 143 cm. przy czym możemy na nim umieścić aparat lub kamerę o masie aż 4 kg. Nogi posiadają doskonały system blokady na zasadzie pokręteł, które w szybki sposób można odblokować (jednym ruchem dłoni) i bardzo szybko je także zablokujemy (pierścienie pracują płynnie i z krótkim ruchem), działa to naprawdę doskonale i sam jestem zaskoczony że od teraz wolę ten system od zatrzasków. Warto jeszcze wspomnieć iż każda z nóg posiada możliwość ustawienia jednego z 3 kątów pochylenia w bardzo prosty sposób, a samo ich rozwarcie od złożenia do pozycji roboczej nie wymaga przestawiania żadnych dźwigni, wystarczy tylko pociągnąć za każdą z nóg, do momentu aż usłyszymy kliknięcia przy odpowiednim kącie rozwarcia, dzięki temu błyskawicznie rozłożymy statyw co jest dużą zaletą przy fotografowaniu plenerowym. W zestawie otrzymujemy krótką instrukcję (niestety nie w j. Polskim), kluczyk imbusowy i zestaw 3 końcówek ostrych, które zamiennie możemy wkręcić w miejsce gumowych nóżek podczas używania sprzętu w terenie, mamy także dobrej jakości gruby pokrowiec do transportowania statywu. Głowica kulowa posiada szybko-złączkę z możliwością montażu aparatu czy dużego zooma ze zrównoważeniem jego ciężaru (gwint 1/4 " męski), którą należy przykręcić śrubką do samej głowicy, ta z kolei działa znakomicie. W głowicy mamy 2 poziomice umożliwiające ustawienie aparatu w każdej pozycji (kadr poziomy i pionowy), do tego bardzo wygodną dużą śrubę do ustawiania kąta głowicy i małą do blokowania ruchu głowicy w poziomie (panoramowania), oba pokrętła są podgumowane i miłe w dotyku, działają także z prawidłowym oporem umożliwiając precyzyjną regulację docisku, w samej głowicy przydaje się także wyskalowana podziałka do panoramowania. W statywie nie mamy jednak możliwości umieszczenia aparatu pod trójnogiem celem wykonywania precyzyjnych zdjęć macro, gdyż kolumny centralnej nie da się wyjąć i obrócić do dołu, możemy za to wykręcić głowicę, rozkręcić kolumnę i w jej miejsce wkręcić głowicę, co zmniejszy wysokość statywu do zaledwie kilkunastu centymetrów. Statyw waży 1150 g. co nie czyni go specjalnie lekkim, ale coś za coś..za to sprzęt jest bardzo stabilny, dodatkowo możemy go dociążyć umieszczając na wbudowanym haku pod trójnogiem jakiś ciężar (np. fotograficzną torbę). Do moich potrzeb urządzenie sprawdza się bardzo dobrze spełniając wszystkie kryteria przy bardzo wysokiej jakości wykonania, według mnie statyw jest wart każdej wydanej złotówki - polecam
Sniper10000
19-04-2018, 17:26
Dziękuję, przeczytałem. Niestety ta opinia nie rozwiała moich wątpliwości, bo na temat Sirui można przeczytać podobne pochwały w innych miejscach. Mi udało się wczoraj zobaczyć oba na żywo, niestety w różnych sklepach. Najpierw obejrzałem Manfrotto Traveller Small, chwilę się pobawiłem. Właściwie nie ma się do czego przyczepić, wszystko wykonane precyzyjnie i chodzi jak w zegarku. Świetna głowica z bardzo praktyczną poziomiczką, rozkładanie i zaciski bardzo precyzyjne. Niestety odniosłem wrażenie, że jest bardzo ciężki, aż nabrałem wątpliwości czy dam radę tachać go przez wiele godzin w plecaku/torbie. Wydaje mi się, że ta waga podana przez producenta to goły statyw bez głowicy. Później pojechałem do drugiego sklepu i obejrzałem Sirui T-005KX. Tu od razu odniosłem wrażenie, że jest dużo lżejszy. Co ciekawe, w tym samym sklepie było też Sirui T-025X, które jest niby lżejsze o 100g i w ogóle nie czułem między nimi jakiejkolwiek różnicy. I dalej mam dylemat.
No, rzeczywiście masz dylemat, jedno Sirui kosztuje ok. 5 stów, drugie pod tysiaka, różnicy w wadze nie dostrzegasz... naprawdę, trudny wybór :lol:
Gdzieś widziałem wagę tego Manfrotto 1,4 kg, może to z głowicą? Trudno będzie znaleźć podobny wymiarami do Sirui statyw, który będzie lżejszy.
Sirui jest fantastyczne.
Manftotto była super jakies 10 lat temu.
Mam chinski statyw Sirui i chinski smartfon. Chwale chinczykow. Ten swiat strasznie sie zmienil w ostatnich 10 latach....
Mogliby mi placic za to ale nie placa.
Sirui jest fantastyczne.
Manftotto była super jakies 10 lat temu.
chyba zartujesz?
10 lat temu, zanim zaczeli rebrandowac chinskie produkty, robili zapyziale technologicznie kute zeliwo wazace grube kilogramy i o zenujacym komforcie pracy. takie glowice jak 486 to powinny w podrecznikach pokazywac: jak marketing potrafi jeszcze w XXI wieku taki skansen technologii wpychac frajerom...
Sniper10000
19-04-2018, 21:37
No, rzeczywiście masz dylemat, jedno Sirui kosztuje ok. 5 stów, drugie pod tysiaka, różnicy w wadze nie dostrzegasz... naprawdę, trudny wybór :lol:
Gdzieś widziałem wagę tego Manfrotto 1,4 kg, może to z głowicą? Trudno będzie znaleźć podobny wymiarami do Sirui statyw, który będzie lżejszy.
Bardziej miałem na myśli to, że między aluminiowym a carbonowym Sirui w ogóle nie czułem tych 100g różnicy, a Manfrotto od razu po wzięciu do ręki wydawał się ciężki, co by sugerowało większą wagę niż deklaruje producent. Dlatego miałem dylemat czy faktycznie jest tak duża różnica, czy tylko mi się wydaje.
... między aluminiowym a carbonowym Sirui w ogóle nie czułem tych 100g różnicy...
Ja też, zwłaszcza po rozłożeniu ;)
Potwierdzam Twoje wrażenia, bo jak oglądałem np. Benro it15 miałem wrażenie, że jest odlany z żeliwa :)
Rafaello666
22-04-2018, 13:58
Cullmann Mundo 522T całkiem mi się sprawdził. Byłem w Karkonoszach, pogoda zmienna. Momentami tak wiało, że żaden statyw nie dałby rady, ale w pozostałych sytuacjach Cullmann, jak dla mnie test zdał. Z Nikonem D750 + 24-120 wszystko funkcjonowało stabilnie i bezstresowo.
Sniper10000
25-04-2018, 15:35
Oglądałem tego Culmanna Mundo 522T, nawet w jednym sklepie mieli 3 sztuki na wystawie w różnych kolorach. Niestety ich jakość pozostawia wiele do życzenia. W dwóch egzemplarzach miałem problem z poruszeniem głowicy kulowej, mimo całkowitego odkręcenia śruby mocującej. Musiałem użyć brutalnej siły, aż coś w środku puściło i pracowała normalnie... aż do kolejnego dokręcenia. Sprzedawca wciskał mi kit, że to nówka sztuka i się wyrobi. Równie fatalnie wyglądały poziomice - kompletnie nijakie, wręcz tandetne i upaćkane klejem. Próba ustawienia poziomu przy ich użyciu graniczy z cudem. Mi ze 2 minuty zajęło ustawienie obu pęcherzyków w miarę na środku. Potem wpiąłem aparat i... kolumna środkowa ugięła się pod jego ciężarem. Ponowiłem próbę z wpiętym aparatem, ustawiłem pęcherzyki, ale nawet gołym okiem widziałem, że aparat stoi krzywo. Zdjęcie które wykonałem potwierdziło moje przypuszczenia, że poziomice są po prostu krzywo wklejone. Średnio podobał mi się też system blokowania nóg z tym kawałkiem przesuwanej blaszki. Do zacisków na nogach nie miałem większych zastrzeżeń, pracowały podobnie do Sirui i Manfrotto.
Ostatecznie kupiłem Sirui T-005KX. Zaliczyłem już pierwszy wyjazd z aparatem i jestem mega zadowolony. Statyw jest leciutki, zupełnie nie przeszkadza w torbie. Szybko się rozkłada, stoi bardzo stabilnie, głowica działa lekko i precyzyjnie. Zrobiłem sporo zdjęć przy dłuższych czasach, strzelałem zdjęcia seryjne i testowałem panoramowanie z użyciem kamery GoPro. Wszystko działa pewnie i płynnie, dokładnie tak jak chciałem. Śmiało mogę polecić.
P.S.
Widziałem, że często pojawia się pytanie o kontrolę na lotnisku. Ja wiozłem statyw w bagażu podręcznym i przeszedł bez problemu. Najpierw Warszawa, potem Praga. W samej Pradze byłem jeszcze raz sprawdzany przy wejściu do jednego muzeum i również nikt się nie przyczepił. Nawet nie zaglądali do pokrowca.
Rafaello666
27-04-2018, 18:38
Z tego Cullmanna jestem zadowolony. Wydaje mi się, że wszystko chodzi świetnie. Może dlatego, że porównywałem z Camrockiem, który wydawał się bardzo toporny przy Cullmannie. Miałem tez przez chwile w rękach Manfrotto. Nie pamiętam modelu, ale był minimalnie większy od tego Cullmanna i jakoś wybitnie na plus nie odstawał, a był dwa razy droższy. Niestety, jak się mieszka na zadupiu, to trzeba się czasem decydować "na oko" na zakup, bo żeby sprzęt obejrzeć, to musiałbym się wybrać do większego miasta na zakupy.