Zobacz pełną wersję : Aparacik dla komunisty do 1500 zyli porada
Myślę że taki prezent to wielka krzywda dla dzieciaka :)
Co można kupić w takiej cenie, jakiś biedny kompakcik jedynie, w lustrzankach D3300 z kitem, może się gdzieś uda kupić Sony A5000 z kitem.
-D3300
-Lumix DC-FZ82
-Instax Wide
-Fuji X-a10 (+200zł)
Lista zapewne mogłaby był o wieeeele dłuższa.
nikoniarz
15-02-2018, 19:59
Co można kupić w takiej cenie, jakiś biedny kompakcik jedynie, w lustrzankach D3300 z kitem, może się gdzieś uda kupić Sony A5000 z kitem.
Nie przesadzaj... Taki D3300 z kitem to fajne rozwiązanie na początek. Jeśli dzieciak jest zainteresowany pstrykaniem to nawet kompakt w takiej cenie będzie dobrym wyjściem.
Dlatemu bo często to ambicje obdarowującego są większe niż tego dzieciaka.
Ja bym raczej szedł w kamerkę sportową plus akcesoria, z którą można szaleć w parku wodnym i w śniegu na sankach albo przy obroży psiaka/kota.
Będę się upierał przy d3300 z kitem- jak dziecko ambitne to wyciśnie najprawde dobre zdjęcia z puszki, a jak zajawka zniknie to rodzice będą mieć dobry aparat.
Dzięki
Czy jest ambitny to się okaże
Jam już stary człowiek i jestem gotowy oddać To co w stopce posiadam . Ale nie udźwignie
Pytam bo nie mam pojęcia co dla takiego młodzieńca zakupić. A do foto się garnie
nikoniarz
15-02-2018, 21:12
Pytam bo nie mam pojęcia co dla takiego młodzieńca zakupić. A do foto się garnie
Więc raczej "kitowy" D3300...
Mam córkę w wieku pokomunijnym i wziąłbym A5000 z kitem i małym statywem (do kręcenia video). AF powykrywa mu ładnie twarze, poradzi sobie z filmami, OSS ciut ustabilizuje filmy i trzęsące się ręce. Przy okazji od razu na ekranie będzie widział, co się z kadrem dzieje. Lustra bym nie kupował. Mojej córce ciężko na razie opanować niuanse głębi ostrości i celowania AF w lustrze, nawet z moją pomocą . A samodzielnie raczej by się tylko męczyła. NEXa bierze sama z szuflady i się z nim dobrze bawi.
August68
16-02-2018, 09:27
Mój chłopak na komunię dostał Panasonika TZ-5 (10 lat temu) i służy do dziś ... Nie tylko jemu (bo jednak fotografem nie zostanie) ale i rodzinie. A bez problemu może go wziąć do kieszeni - na spacer, na wakacje itp. Dlatego warto się zastanowić nad czymś takim - małe, lekkie do kieszeni . Coś w rodzaju Panasonika TZ90 albo Sony DSCHX90. Mają sporo "bajerów" które lubią dzieciaki. Albo "pancernego" Panasonika DMC FTS . A jeśli coś większego to jakąś hybrydę - typu Sony DSCHX400V albo Panasonik FZ200. Obydwa mają niezłe zoomy, tryby makro, kręcenie filmików. Na początek dla 9latka jak znalazł. Lustrzanka fajna rzecz, ale w tej cenie wystarczy na byle jakie kitowe szkło, które nie daje wiele możliwości. Jak się chłopakowi spodoba to jeszcze zdążysz mu porządne lustro kupić:-)
Mamy 2018 rok i tak jak napisałem, takie pstrykadełko dla dzieciaka to taka sama rewelacja jak zegarek z kalkulatorem :)
August68
16-02-2018, 10:28
Mamy 2018 rok i dzieciaki chcą mieć takie "bajery" jak odchylany, dotykowy ekran, WiFi do komunikacji ze smartfonem, GPS, filmy 4K, możliwości edycji zdjęć w aparacie...Pokaż mi lustrzankę za 1500 pln która ma takie możliwości... Mówimy o 9 latku, który chce się bawić - na poważne fotografowanie ma jeszcze czas. A jeśli nie "zaskoczy to rodzinie też się bardziej przyda mały, fajny aparacik-kamera do kieszeni na wakacje niż nic nie mająca entry-level lustrzanka z kitowym szkłem....
...albo wypasiony fon mający wszystko co ten pstrykacz.
Wspomniałem wcześniej o dobrej sportowej kamerce z akcesoriami, dwa razy był to trafiony w dziesiątkę prezent, który nie trafił nigdy do szuflady, potencjał ma to wielki, potem można to rozbudować o drona, soft do montażu itd ale to wszystko kwestia czy dzieciakowi się spodoba, pstrykacz to takie nie na czasie troszkę.
Czasami trzeba schować swoje ambicje i nie uszczęśliwiać dzieciaka na siłę, staruchy obdarowujące widzą zazwyczaj już dzieciaka jako przyszłą gwiazdę wystaw foto albo trzaskającego sesje przy kotlecie ;)
August68
16-02-2018, 14:14
Koesh w sumie to piszemy prawie o tym samym - Panasonik TZ90 to prawie taka kamerka, która przy okazji jeszcze robi zdjęcia... :-)
stachmuszel
16-02-2018, 14:28
Sony RX100. Dobry aparat i jeszcze lepsza kamerka. Malutki i jak trzeba to do kasku się doczepi ;-)
Koesh w sumie to piszemy prawie o tym samym - Panasonik TZ90 to prawie taka kamerka, która przy okazji jeszcze robi zdjęcia... :-)
Ja mam na myśli sportowe kamerki gdzie masz akcesoria pod wodę, na rzucanie po ziemi, łatwo podpiąć do drona, a nawet psu do obroży :)
Borat1979
16-02-2018, 18:48
Chciałaby żeby mnie rodzice tak krzywdzili jak byłem dzieckiem :mrgreen:
Dokładnie o to mi chodzi, 30 lat temu to zbyt odległe czasy ale nawet 10 lat temu może byłoby atrakcją, teraz nie bardzo.
Antyhaczyk
19-02-2018, 12:42
Mamy 2018 rok i dzieciaki chcą mieć takie "bajery" jak odchylany, dotykowy ekran, WiFi do komunikacji ze smartfonem, GPS, filmy 4K, możliwości edycji zdjęć w aparacie.
Czyli nie apart tylko smartphone. W sumie też nie wiem czy lustrzanka to dobry prezent dla 8-latka. To dopiero jak złapie bakcyla może na 18-stkę.
-Lumix DC-FZ82 też się zastanawiałem nad nim i czytałem same dobre opinie