PDA

Zobacz pełną wersję : Serwis Tamrona - foto-technika

Kojocisko
15-02-2018, 11:51
Będę chwalić i reklamować.

W grudniu wysłałem do nich w ramach gwarancji SP35/1.8 na upgrade firmware. Obiektyw wysłany kurierem w poniedziałek, w czwartek pojawił się u mnie na biurku z wgranym softem, odesłany na koszt serwisu.
W ten poniedziałek wysłałem do nich T24-70/2.8 na kalibrację z D750 (bo uznałem, że mam za duże rozjazdy na użycie tap-console.). Dziś o 9:30 kurier dostarczył przesyłkę z obiektywem i korpusem. Efekty pracy sprawdzę pewnie dopiero jutro, niemniej tempo wykonania usługi (i powtarzalność tego tempa) budzi moje uznanie. Więc chwalę publicznie.

Kojocisko
15-02-2018, 19:55
Już po testach - kalibracja wzorowa. Jeszcze raz słowa uznania dla polskiego serwisu Tamrona.

Mariusz81
16-02-2018, 12:41
Kalibrowałem u nich kiedyś dwa obiektywy pod D5200 - 70-300 VC i 28-75. Zrobili to szybko i bardzo dokładnie. Ostrość bez zarzutu. Dodam że dział obsługi klienta również zasługuje na pochwałę.

ksh
16-02-2018, 13:10
Czy ktos robił u nich poważne naprawy i zetknął się z wycenami ?
Myślę że wtedy już tak różowo nie jest :)
Tamron 90 z uszkodzonym przełącznikiem M/A ( na pierścieniu ) 480zł części + 480zł robocizna, wymiana bagnetu w 17-50 razem z robocizną 400zł, nie są to to ceny adekwatne do ceny obiektywu.

Krzychoo_
16-02-2018, 13:24
Ja również się podepnę i pochwalę. Wysyłałem do nich Tamrona 70-200/2.8 G1, wyregulowali go znakomicie. Czas 1,5 tygodnia nie zwalał może z nóg, ale jest w pełni akceptowalny. Przy okazji szkiełko wysłane w kiepskim kartonie wróciło w fajnym opakowaniu. Polecam!

Kojocisko
16-02-2018, 16:17
..... wymiana bagnetu w 17-50 razem z robocizną 400zł, nie są to to ceny adekwatne do ceny obiektywu.

W zasadzie masz rację... Ale. Ile trwa wymiana bagnetu? Obstawiam, że ze wszystkim minimum godzinę. Ktoś musi przyjąć, ktoś musi wysłać. 2 rbh z narzutami na ile wycenisz? Do tego koszt części (a jak wiesz samochód poskładany z części jest 2-3 x droższy od tego z fabryki), koszty utrzymania i wyposażenia, jakiś zysk. Drogo, ale nie absurdalnie. Pewnie dla 24-70 koszt byłby podobny, a proporcja cena usługi/wartość obiektywu korzystniejsza.

mmluty
17-02-2018, 22:46
Kazdy może to sobie interpretować jak uważa. Ja też uważam po swojemu. Kazdy serwis w Polsce jest utrzymywany przez generalnego dystrybutora danej marki. Jego zadanie jest więc proste: wspierać wszystkimi możliwymi sposobami dystrybucję nowych produktów, czyli zniechęcać do zakupu na rynku wtórnym i zachęcać do zakupu nowych produktów.Na taką politykę generalny dostawca przeznacza sporą część narzutu na cenę detaliczną, ale może sobie na to pozwolić bo na rynku w Polsce jest monopolistą. Reszta to już tylko prosta konsekwencja takiej sytuacji. Więc dla tych którzy muszą korzystać z serwisu poza gwarancją pozostają serwisy niezależne. Tam te ceny roboczogodziny są najczęściej inne, a jakość usługi lepsza. Dalej jednak producenci mają kontrolę nad dostępem do części zamiennych i tutaj jest moim zdaniem problem ktory ciężko przeskoczyć.

Piechu
18-06-2018, 12:45
Żeby nie zakładać odrębnego tematu, podepnę się tutaj z innym pytaniem. Czy ktoś z Was korzystał z usług Foto-Techniki przy okazji napraw gwarancyjnych sprzętu Benro? Moja głowica GH2 straciła na płynności przy precyzyjnym kadrowaniu. Przy szybkich ruchach tego nie czuć - płynność jest taka jak być powinna, natomiast przy wolnych, precyzyjnych ruchach w osi pionowej brak jest płynności a czuć wyraźną, przeszkadzająca w kadrowaniu skokową pracę łożyska. Czy ktoś z Was wysyłał do nich sprzęt Benro? Jak to u nich z tego typu sprawami wygląda czasowo i jakościowo?

Mariusz81
12-09-2018, 13:00
Ponoć Foto-Technika od października nie będzie już ani dystrybutorem ani serwisem dla sprzętu Tamrona. Czy ktoś może coś więcej na ten temat powiedzieć?

Kojocisko
12-09-2018, 21:59
Jest informacja i dyskusja na optyczne.pl
Dystrybucję przejmuje skandynawska firma Focus Nordic.

Mariusz81
27-09-2018, 10:47
Czy komuś ostatnio udało się dodzwonić do Fototechniki? Ja próbuje od wczoraj i nikt się nie zgłasza. :confused:

Cichy
27-09-2018, 10:49
Są na Photokinie, ale do serwisu można próbować, chyba powinien ktoś być..

Mariusz81
30-09-2018, 17:38
Są na Photokinie, ale do serwisu można próbować, chyba powinien ktoś być..

Niestety nie dodzwoniłem się a próbowałem i do wsparcia i do serwisu.

dinus
01-10-2018, 19:55
Cytuję:
"Ważna informacja od posiadaczy obiektywów marki Tamron, którzy w najbliższym czasie planują oddać obiektyw do serwisu.

Firma Foto-Technika poinformowała, że w związku z zakończeniem współpracy z marką Tamron, od 1 października 2018 r. Foto-Technika nie przyjmuje już obiektywów japońskiej marki do napraw gwarancyjnych. W komunikacie czytamy też:

Według informacji od centrali Tamron Europe, wszelkie naprawy gwarancje, powinny być kierowane na adres:
Proclub Sp. z o.o. Sp. k. ul. Żytnia 15
01-014 Warszawa
tel. 22 379 20 90
[email protected]
https://e-csi.pl/"

https://www.optyczne.pl/12946-news-Foto-Technika_o_naprawach_gwarancyjnych_obiektyw%C3%B3w _Tamron.html

Mariusz81
02-10-2018, 11:19
Narazie w nowym serwisie nie można wykonać kalibracji szkła pod korpus ponieważ nie dostali jeszcze sprzętu do kalibrowania. Trzeba czekać :(

Mariusz81
21-10-2018, 00:23
Czy ktoś kontaktował się z nowym serwisem w sprawie kalibracji Tamronów?

freebie
28-11-2018, 17:05
Witam!
Odkopię wątek bo właśnie oddałem obiektyw do tego serwisu
Proclub ma już sprzęt do kalibracji i technicy odbyli szkolenie w Tamronie. Części i bardziej skomplikowane naprawy w Szwecji.
Napiszę więcej jak oddadzą mi obiektyw.
Pozdrawiam

Kojocisko
28-11-2018, 17:14
Jestem bardzo ciekawy opinii, bo na Żytnią mam blisko, a z czasów Canona mam o nich dobre zdanie.

Michał44
29-11-2018, 11:35
Dobra wiadomość, po przygodach z Foto-techniką postanowiłem, że nigdy więcej Tamrona...
Oby w nowym serwisie byli lepsi spece niż w Gdańsku.

Mariusz81
29-11-2018, 15:06
W odpowiedzi na mojego maila dot. kalibracji obiektywu 70-300 z D5200 26 lutego otrzymałem informację o treści cyt. "Nie mamy jeszcze możliwości kalibracji opisanego sprzętu, na miejscu w Warszawie. Sprzęt może zostać skierowany do serwisu Centralnego na taką kalibrację."

freebie
23-12-2018, 16:13
Witam ponownie. Serwis działa sprawnie, dostałem po 10 dniach szkiełko i ostrzy jak ta lala. Co do kalibracji Tamronów to robią to na razie z nowszymi modelami np G2 Prawdopodobnie już w styczniu będą robili wszystkie. Koszt kalibracji 123 zł brutto Pozdrawiam
Wojtek

Kojocisko
15-05-2019, 16:33
Ja jestem zawiedziony jakością usługi na Żytniej. Mój 24-70G2 po kalibracji ma gorszy BF niż miał. Idę w poniedziałek na poprawkę. Dzisiaj w zaufanym miejscu usłyszałem, że nie jestem pierwszy z tym problemem.
SP 35 chyba jest ok, ale po raz pierwszy od ponad trzech lat obajwiał mi się na nim aberacja chromatyczna (którą podobno ten model miewa). A tego raczej na kalibrację trudno zrzucić.

Kojocisko
21-05-2019, 17:41
Odebrałem dzisiaj swoje dwa tamrony z Żytniej. Zrobili ekspresowo (z dnia na dzień). Jest tylko jeden kłopot - oba obiektywy jak miały potężny BF, tak mają :-(.
Do trzech razy sztuka?

Kojocisko
09-06-2019, 18:12
Nie zaryzykowałem trzeciej wizyty na Żytniej.
Tak według Żytniej działa skalibrowny AF
26133

Wysłałem w końcu oba obiektywy do Fototechniki. Trwało, kosztowało - ale działa! Technik w rozmowie telefonicznej potwierdził, że w ustawieniach obu obiektywów "było nieźle namieszane i było co odkręcać".
Więc póki Żytnia się nie nauczy, nie polecam.

OjTam
09-06-2019, 18:16
O w mordę. :shock:
Można wiedzieć, ile liczą za kalibrację?

Live
05-08-2019, 07:41
Kojociskof, chodzi Tobie o serwis w Gdańsku, który nadal serwisuje lub kalibruje sprzęt Tamrona?
Znalazłem jeszcze fototechnik, który jest m.in. w moim mieście. Podjadę i sprawdzę co mi powiedzą.

Cichy
05-08-2019, 08:45
Witam ponownie. Serwis działa sprawnie, dostałem po 10 dniach szkiełko i ostrzy jak ta lala. Co do kalibracji Tamronów to robią to na razie z nowszymi modelami np G2 Prawdopodobnie już w styczniu będą robili wszystkie. Koszt kalibracji 123 zł brutto Pozdrawiam
Wojtek

Robią po prostu TAP-inem na dodatek tego nie potrafią (trzeba precyzyjnie na każdej odległości).

Jak nie chcesz tracić czasu i nerwów odeślij na kalibrację do mnie za połowę ich ceny (a zakupione u mnie kalibruję za darmo).

Kojocisko
05-08-2019, 10:25
Kojociskof, chodzi Tobie o serwis w Gdańsku, który nadal serwisuje lub kalibruje sprzęt Tamrona?
Znalazłem jeszcze fototechnik, który jest m.in. w moim mieście. Podjadę i sprawdzę co mi powiedzą.

Tak, chodzi mi o firmę Foto-Technika, która do zeszłego roku była dystrybutorem Tamrona.

Mariusz81
16-06-2020, 16:19
Witam, mam pytanie gdzie można skalibrować obiektyw Tamron SP 24-70mm (1 wersja) z korpusem?

tomeekm
17-09-2020, 09:13
Orientuje się ktoś czy na Żytniej w Warszawie poprawili jakość usług jeśli chodzi o kalibrację obiektywów (na gwarancji) marki Tamron czy lepiej nie zawracać sobie nimi głowy i kontaktować się z Foto-Techniką, zapłacić za usługę i mieć problem z głowy?
Kojocisko może jesteś zorientowany w temacie? :)

Kojocisko
17-09-2020, 11:06
Hej, ostatnio parę razy pojawiły się na forum wpisy osób, które były zadowolone z kalibracji na Żytniej, więc bym założył, że opanowali temat.

tomeekm
17-09-2020, 11:45
Dzięki za info, spróbuje u nich w takim razie. Zobaczymy co wyjdzie.