PDA

Zobacz pełną wersję : Skończyły mi się pomysły /karta wifi/

amirez
14-02-2018, 21:41
Witam!
==================
Laptop HP probook. Win7. Start komputera w trybie awaryjnym - wszystko OK.
- komputer startuje, wbudowana karta sieciowa wi-fi uruchomiona. Niebieskie światełko. Kartę sieciową można włączyć, wyłączyć.
Start w trybie normalnym:
- zaczyna wgrywać się system /win7/ po kilku sekundach system wyłącza wbudowaną kartę sieciową /światełko niebieskie zmienia się na żółte/ i w żaden sposób nie można karty szarpnąć.
System legalny, sterowniki firmowe wgrane, kartę widać w urządzeniach. Wszystko działa, tylko nie wifi. Coś się gryzie jak pies z wiewiórką.
Pomóżcie proszę, bo mi żona z kablami od routera po salonie gania ;)

ksh
14-02-2018, 21:51
Ja bym zrobił na początek aktualizacje do normalnego systemu czyli win10 gdzie masz wielką bazę sterowników i co istotne działającą, win7 to był ostatni system gdzie zdarzały się cyrki w laptopach.

KaarooL
14-02-2018, 21:57
Poszukaj innego sterownika do WI-FI a przedtem wywal obecny skoro nie trybi. Dowiedz się co tam siedzi na płycie lub w slocie na płycie i pokop po necie.

Można też szukać po symbolu urządzenia wykopanym w control panel / device manager.

Poniżej masz wskazówkę:

https://www.makeuseof.com/tag/how-to-find-unknown-device-drivers-by-their-vendor-device-id/

Jeśli nie znajdziesz a małżonka nie używa żadnych cudów typu ms office, zapodaj Ubuntu, Mint albo CentOs'a i będzie po krzyku. Są przeglądarki www, jest VLC pod linucha, są odtwarzacze MP3 - stabilnie i bezpieczniej niż pod windą.

amirez
14-02-2018, 22:00
Kiedy już działało i wszystko było ok. Ślubnej padł dysk. Kupiłem nowy, wgrałem system i zaczęły się cyrki. Zmiana na linuxa, format, itp. nie przejdzie. Ona ma tam tyle "ważnych" dokumentów, że nawet nie ośmielę się zaproponować ;)

crusiek
14-02-2018, 22:21
Skoro działa w safe mode to problem z oprogramowaniem/profilem, może coś było instalowane? jakieś narzędzia czyszczące magiczne wspomagacze, a może być po prostu malware. Spróbuj zmienić stery, zrezygnować z oprogramowania wi-fi firm trzecich, i przeskanuj porządnie komputer na możliwość wystąpienia malware'u adwcleaner, Norton Power Eraser - oba darmowe dobre narzędzia. Może być tez tak, że jakiś serwis zależny się wysypuje przy normalnym starcie. Tematów może być wiele włącznie z uszkodzonym profilem użytkownika. Najlepiej zrobić kopię tych ważnych dokumentów i wykonać przywracanie komputera do "ostatniej działającej" konfiguracji a w ostateczności świeża instalka :)... albo bawić się w sterowniki, odinstalowywanie wszystkiego po kolei, tworzenie nowego profilu, spawdzanie uruchamianych procesów, szukanie w dzienniku zdarzeń błędów... stosowanie fixów itp itd... bleeeeh :D

amirez
15-02-2018, 19:54
E... tam. Wsadziłem "dżingla" wi-fi na USB za 26 zeta i wszystko śmiga.
Nie będę kombinował ;)

crusiek
15-02-2018, 20:01
Ładny bypass :D

Me_how
16-02-2018, 13:04
A czy ten laptopik nie ma przypisanej do któregoś klawisza funkcyjnego opcji włączania/wyłączania wi-fi. Ostatnio miłaem taki przypadek z lapkiem dell`a. Objaw był taki, że wyłączonej sieci z poziomu klawisza nie dało się odblokować z poziomu windows`a.

amirez
17-02-2018, 19:01
Ma panel dotykowy. Głośność, poczta, wifi, itp. Windows wifi wyłącza i już nie można uruchomić .

Me_how
20-02-2018, 13:38
A próbowałeś odinstalować sterownik do tego panelu?