PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 4-5.6

egrzesiek
14-02-2018, 18:41
Witam,
rozważam zakup szerokiego kąta, a konkretnie sigmy 10-20. Pod uwagę biorę nową sztukę, ale przeglądałem również ogłoszenia używanych i ich ceny, w wersji ciemniejszej są bardzo atrakcyjne, praktycznie 1/2 ceny nowej. Są to obiektywy 8-10 letnie. Chciałbym Was zapytać czy taki zakup jest w miarę bezpieczny, czy ten model nie ma jakichś wad które wychodzą po dłuższym użytkowaniu?
Wiem, że tego obiektywu nie będę używał codziennie i wolałbym 1k odłożyć na jakieś tele.

krop
14-02-2018, 18:49
Witam,
rozważam zakup szerokiego kąta, a konkretnie sigmy 10-20. Pod uwagę biorę nową sztukę, ale przeglądałem również ogłoszenia używanych i ich ceny, w wersji ciemniejszej są bardzo atrakcyjne, praktycznie 1/2 ceny nowej. Są to obiektywy 8-10 letnie. Chciałbym Was zapytać czy taki zakup jest w miarę bezpieczny, czy ten model nie ma jakichś wad które wychodzą po dłuższym użytkowaniu?
Wiem, że tego obiektywu nie będę używał codziennie i wolałbym 1k odłożyć na jakieś tele.

Kupiłem ciemniejszą używaną i jestem bardzo zadowolony...za tysiaka mam ostre sympatyczne szkiełko. Polecam .

egrzesiek
14-02-2018, 23:28
Dzięki, coraz bardziej skłaniam się ku używce.

koniuXR3i
17-02-2018, 20:32
Kupiłem używkę, pofociłem nią kilka lat i teraz sprzedaje dalej - nie żałuję
Do plenerów i tak z reguły używam statywu jak jest ciemniej - więc wybrałem wersję ciemniejszą.
Szeroki też nie jest szkłem codziennym więc sumarycznie więcej w plecaku leży :)

Fajne szkło w dobrych pieniądzach

arkfil
17-02-2018, 23:52
egrzesiek wg stopki masz 10-20mm ze światłem 3.5 i zastanawiasz się nad zakupem dokładnie takiego samego szkła ? coś tu nie gra ...

egrzesiek
18-02-2018, 10:54
arkfil tak, zastanawiałem się i kupiłem. A stopkę robiłem po zamówieniu i od razu dodałem tę sigmę. Ostatecznie zdecydowałem się na nowszą wersję gdyż znalazłem ją z gwarancją w fajnych pieniądzach. Będzie u mnie pewnie we wtorek, mam nadzieję, że nie będzie problemów z af.

Andrzeju
11-03-2018, 22:48
Witam serdecznie. Jestem nowy na forum wiec pozdrawiam wszystkich...ale przechodzac do rzeczy kupilem niedawno taka Sigme 10-20 EX DC HMS 4-5.6 i zdjecia wychodza nieostre nawet na zewnatrz przy ustawieniach f4 i 1/125 (150)...przyznam ze jestem poczatkujacy i nie wiem czy cos zle ustawilem w aparacie czy szklo moze miec wady ?? Lufa jest na body d3200. W załączniku podłączam przykładowe fotki. Ktos cos ??

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

poste
12-03-2018, 10:23
Zdjęcia, które zamieściłeś, dość słabo nadają się do oceny ostrości. Po pierwsze, to od szerokiego kąta nie ma co oczekiwać ostrości na dowolnym wycinku kadru w dużym powiększeniu. Po drugie, to ten obiektyw warto przymknąć do f6,3-f8, żeby było ostro. Na pewno widać wadę tego szkła czyli dość słabe brzegi, ale ten typ tak ma. Zaczekaj na lepsze światło, słońce, złap kadr np. na drzewo jak na pierwszym zdjęciu (AFS, centralny punkt), powinna pojawić się ostrość ;)

dHubert
12-03-2018, 18:42
hm tez zastanawiam się nad kupnem tego szkła, będzie to moj pierwszy szeroki kat. warto ? z d200 do krajobrazów

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

jarekf34
12-03-2018, 18:50
hm tez zastanawiam się nad kupnem tego szkła, będzie to moj pierwszy szeroki kat. warto ? z d200 do krajobrazów

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Warto, warto :)
Ja mam ustawioną ostrość przy krajobrazie manualnie cały czas tak pomiędzy nieskończonością a 1m, do tego f11 i jest wszystko ostre :)
Super szkiełko :)

Andrzeju
12-03-2018, 19:58
Zdjęcia, które zamieściłeś, dość słabo nadają się do oceny ostrości. Po pierwsze, to od szerokiego kąta nie ma co oczekiwać ostrości na dowolnym wycinku kadru w dużym powiększeniu. Po drugie, to ten obiektyw warto przymknąć do f6,3-f8, żeby było ostro. Na pewno widać wadę tego szkła czyli dość słabe brzegi, ale ten typ tak ma. Zaczekaj na lepsze światło, słońce, złap kadr np. na drzewo jak na pierwszym zdjęciu (AFS, centralny punkt), powinna pojawić się ostrość ;)

Dzięki bardzo za opinie :)
Właściwie to kupiłem to szkiełko do fotografowania imprez (czyli słabe światło) i teraz nie wiem czy nie popełniłem błędu....hmmmmmm

grizz
12-03-2018, 20:22
Popełniłeś. Chyba,że zaczniesz błyskać,albo imprezy dotyczą spania.

Zerknij na tokine ma 2,8.

madebyzosiek
12-03-2018, 20:35
Generalnie przy tak szerokim szkle uważaj kogo masz na bokach kadru. O świetle pisał przedmówca ;)

poste
12-03-2018, 22:19
Dzięki bardzo za opinie :)
Właściwie to kupiłem to szkiełko do fotografowania imprez (czyli słabe światło) i teraz nie wiem czy nie popełniłem błędu....hmmmmmm

Imprezy to dość ogólne określenie, ja unikam uwa do fotografowania ludzi, nie chodzi mi o światło ale o perspektywę i zniekształcenia ludzi. Unikaj fotografowania w ten sposób zwłaszcza kobiet, z którymi chcesz jeszcze kiedyś pogadać ;) Wolę już Sigmę 17-50/2.8.

jarekf34
12-03-2018, 23:17
No tak... najpierw pytasz o szkiełko i pokazujesz przykładowe fotki krajobrazu i tu szkiełko sprawdza się elegancko natomiast fotografia imprez przy słabym świetle to już inna bajka :)

Andrzeju
13-03-2018, 08:14
Imprezy to dość ogólne określenie, ja unikam uwa do fotografowania ludzi, nie chodzi mi o światło ale o perspektywę i zniekształcenia ludzi. Unikaj fotografowania w ten sposób zwłaszcza kobiet, z którymi chcesz jeszcze kiedyś pogadać ;) Wolę już Sigmę 17-50/2.8.

Piszac imprezy miałem na mysli dyskoteki. Już rozumiem ze popełniłem błąd jeżeli chodzi o jasnoś obiektywu. Mam oczywiście lampe błyskowa zewnetrzna bo bez tego ani rusz ale troche przez to wlasnie fotki wychodza sztywne (zimne kolory). Ale własnie ludzie polecali mi szerekokatny obiektyw do robienia zdjec na imprezach ze niby fajny efekt i wiecej ludziska sie miesci w kadrze. Jakbyscie sie do tego odniesli ? Jakie obiektywy jeszcze byście polecili oprócz tej Sigmy 17-50/2.8 ?? Byłbym bardzo wdzieczny za opinie :) ....

poste
13-03-2018, 08:53
Wiesz, "fajny efekt" to pojęcie względne, komuś mogą podobać się (nie przeszkadzać) np. nieproporcjonalne ręce czy nogi ludzi, bo ważniejsza będzie kwestia zmieszczenia w kadrze. Komuś może nawet podobać się efekt z fisha :) Natomiast jasności szkła raczej nie przeskoczysz, podobnie jak pewności AF.
Były na forum wątki o fotografowaniu w klubach, popatrz. Wymagania sprzętowe są przy takich zdjęciach raczej spore, pewnie zaraz koledzy polecą FX i będą mieć rację, wszystko jest kwestią budżetu i oczekiwań.

Andrzeju
13-03-2018, 20:06
Wiesz, "fajny efekt" to pojęcie względne, komuś mogą podobać się (nie przeszkadzać) np. nieproporcjonalne ręce czy nogi ludzi, bo ważniejsza będzie kwestia zmieszczenia w kadrze. Komuś może nawet podobać się efekt z fisha :) Natomiast jasności szkła raczej nie przeskoczysz, podobnie jak pewności AF.
Były na forum wątki o fotografowaniu w klubach, popatrz. Wymagania sprzętowe są przy takich zdjęciach raczej spore, pewnie zaraz koledzy polecą FX i będą mieć rację, wszystko jest kwestią budżetu i oczekiwań.

Dzieki bardzo :)