PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] WU

myrele
13-02-2018, 15:12
Witam
Przedstawiam kilka zdjec zrobionych na terenie uniwersytetu.
Wszelkie uwagi mile widziane :)
Zapraszam

1.
4918

2.
4919

3.
4920

4.
4921

5.
4922

6.
4923

90s
13-02-2018, 16:18
3 rewelacyjna, piękne kolory, kadr i konstrukcja.
6 też ma potencjał ale niepokój budzą krawędzie i niebo przy nich.
Tak samo LD warto ten krzak było usunąć.

Ogólnie bardzo dobry set z kapitalną 3

myrele
15-02-2018, 11:39
Dziekuje. Milo, ze sie podoba :)
Nad 6 jeszcze popracuje. Mam w oczach jak to ma wygladac, ale nie wyszlo mi to tak do konca.

2pompony
15-02-2018, 13:49
Mnie również podobają się te zdjęcia - i również mam podobną uwagę do ostatniego. Przypominam sobie, że zupełnie podobną miałem do zdjęcia tego kościółka w Wiedniu obok ONZtu (tego ichniejszego La Defense :) ).

Zacznę od tego, że ludzie często nie zdają sobie sprawy, że fotografując taką modernistyczną architekturę zupełnie kluczowe staje się staranne kadrowanie. Ale nie takie zwykłe, 'troszkę' staranne - tylko zayebiście staranne, bo w tej siatce wzajemnie przenikających się wyrazistych linii każda niestaranność staje się widoczna w trójnasób. Wyjątkowo dobrze widać wtedy każdą obsuwę: a to stanięcie nie w tym miejscu co trzeba, a to krzywe zbiegi, małe koślawości perspektywy zostają wyolbrzymione, a drobne zdawałoby się niedoskonałości potrafią popsuć cały efekt.

Cieszy mnie, że starannie kadrujesz i zwracasz uwagę na takie sprawy, ale z drugiej strony nie samym prostym zbiegiem i brakiem koślawości człowiek żyje. To bardzo dobrze, że kadry są staranne, ale one, te kadry powinny jeszcze być intrygujące, na ile się da nieschematyczne, świeże w całości przekazu.

Porównując do portretu: cztery pierwsze zdjęcia (1, 2, 4, 5) to jakby najprostszy portret en face; aparat na wprost i koniec. Nie twierdzę, że to źle, ale czy frapująco? Może jako jedno, dwa tak - ale jako tzw. większa połowa zestawu? Nie mam takiej pewności.

Trójka na tym tle wyróżnia się po pierwsze lekką niebanalnością kadru, po drugie dobrym kolorem i to zdjęcie jest ozdobą zestawu. Dobre zdjęcie, serio.

Ostatnie ma świetne zadatki: wyborny pomysł, niezły kadr (spróbowałbym nie trzymać najwyższej krawędzi tak ściśle równoległej do brzegu kadru, skoro cały budynek jest po skosach) - niestety obróbka jest dla mnie dalece przesadzona. A halo na krawędziach budynku to już nie przesada, tylko oceniłbym jako po prostu błąd. Nie odpuszczałbym temu zdjęciu, bo zasługuje na lepsze podanie.

myrele
17-02-2018, 16:59
Dziekuje za porady i cenne wskazwki, ktore sa dla mnie bardzo wazne i pomagaja mi w dalszym rozwijaniu sie.
Nad tym ostatnim zdjeciem jeszcze popracuje. Mam nadzieje, ze cos mi z tego wyjdzie.
Pozdrawiam

koniuXR3i
17-02-2018, 20:13
Chciałbym wiedzieć co to za uniwersytet, a bardziej gdzie :)

myrele
18-02-2018, 16:00
To jest miasteczko akademickie w Wiedniu. WU (Wirtschaftsuniversität Wien).

Adam Okuń
22-09-2020, 22:41
Super. Takie w stylu Alka Małachowskiego, którego prace mnie od jakiegoś czasu fascynują.

NimnuL
23-09-2020, 11:14
1,3,4,5 - świetne!