PDA

Zobacz pełną wersję : Co jest z tym zdjęciem !!!

Art71
10-06-2007, 01:42
Witam
Chciałbym prosić o ocenę tego zdjęcia nie pod kątem kadru tylko jakości wykonania. Czy to zdjęcie jest dobrze naświetlone ostre itp. Słońce było przykryte chmurami, ostrość ustawiana na koszulkę, ręka podparta o ławkę, raczej kadr był równomiernie oświetlony. Gratulacje dla tego kto poda model aparatu i model obiektywu. Dane Exif przedstawie na koniec wątku.

Art71
10-06-2007, 01:42
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img244.imageshack.us/img244/2646/0001qv5.jpg)

450yamaha
10-06-2007, 01:47
Canon eos 1d mark III n i Canon 70-200 f/2.8L IS USM?

Art71
10-06-2007, 01:53
2.8 zgadza się ... nic poza tym :)

Kraftsman
10-06-2007, 02:54
wygląda na kwintesencję katastrofy. co za różnica, czym robione?

Megazordon
10-06-2007, 03:02
(...)ostrość ustawiana na koszulkę(...)

LOL

Valwit
10-06-2007, 03:04
SonyEricsson K750i

marbed
10-06-2007, 09:01
Nie bardzo wiem o co ci chodzi. Chcesz porady na temat techniki robienia zdjęć czy założyłeś ten wątek dla zabawy którą jak widzę koledzy podchwycili. Coś złego dzieje się z naświetleniem fotki. Jest mocno przepalona. Jeśli chodzi o ostrość to katastrofa jeszcze większa. Wygląda na to że podparta o samochód była druga ręka a jedną trzymałeś aparat robiąc zdjęcie. Celując na koszulkę nic dziwnego że AF zgłupiał. Dziwne że pozwolił ci zrobić zdjęcie.

wavman
10-06-2007, 09:24
Trochę dziwna GO, światło na drodze i facet wygląda jakby został wklejony...

szelak
10-06-2007, 11:45
z całą pewnością jest to SonyEricsson W810i

timi
10-06-2007, 11:47
Canon 70-200 f/2.8L IS USM robi takie foty? lol teraz sie ciesze ze nie kupiłem Canona. :mrgreen:

Norbs
10-06-2007, 11:58
Aparat był dobry tylko fotograf do bani

Erie
10-06-2007, 11:59
- D80, no bo przepala na matrycowym
- na KIT za jasne (mówiłeś że 2.8) to pewnie Tamron 17-50, no bo BF/ FF a jak widać tutaj nieostro jest

ludzie czy wy macie lustrzankę po to aby pstrykać jak leci wszystko? bez zastanawiania się? ja wiem że można choćby trybu AUTO używać i żadnych korekt nie robić, ale powiem teraz jako mgr automatyki - AUTOMAT PRAKTYCZNIE NIGDY NIE JEST NAJLEPSZYM ROZWIĄZANIEM, on ma po prostu wyręczyć operatora ze żmudnego wykonywania tych samych czynności w długim okresie czasu, ma pozwolić na wykonywanie operacji dużo szybciej niż człowiek (np. w ułamkach sekundy), ale wciąż pozostaje automatem, czyli kupą bezmyślnej elektroniki/ mechaniki - to Wy macie szarą galaretę między uszami aby wykonywać tą operację zwaną myśleniem, żadna sztuczna inteligencja za Was tego nie zrobi... niestety

Jacek Wrzesińsk
10-06-2007, 12:07
- na KIT za jasne (mówiłeś że 2.8) to pewnie Tamron 17-50, no bo BF/ FF a jak widać tutaj nieostro jest

ludzie czy wy macie lustrzankę po to aby pstrykać jak leci wszystko? bez zastanawiania się? ja wiem że można choćby trybu AUTO używać i żadnych korekt nie robić, ale powiem teraz jako mgr automatyki - AUTOMAT PRAKTYCZNIE NIGDY NIE JEST NAJLEPSZYM ROZWIĄZANIEM, on ma po prostu wyręczyć operatora ze żmudnego wykonywania tych samych czynności w długim okresie czasu, ma pozwolić na wykonywanie operacji dużo szybciej niż człowiek (np. w ułamkach sekundy), ale wciąż pozostaje automatem, czyli kupą bezmyślnej elektroniki/ mechaniki - to Wy macie szarą galaretę między uszami aby wykonywać tą operację zwaną myśleniem, żadna sztuczna inteligencja za Was tego nie zrobi... niestety
W pełni się zgadzam z tym stwierdzeniem!

prz3mo
10-06-2007, 12:08
ludzie czy wy macie lustrzankę po to aby pstrykać jak leci wszystko? bez zastanawiania się?

Autor tematu pewnie znalazl w necie jakiegos gniota, z pewnie jakiegos wysokiego modelu aparatu i sobie postanowił założyć żartobliwy temat, a Ty sie gorączkujesz... :mrgreen:
Przeciez to oczywiste, ze wiele osob kupuje sprzet na wyrost. Powodów moze byc wiele - nie ma co robic z kasą, był na zakupach i spodobał mu sie akurat ten aparat, dostał prezent od wujka z USA, bo jest "moda" na posiadanie lustra.. etc...etc..
Zreszta nie tylko w tej dziedzinie tak jest.. Sa ludzie, ktorzy kupują np. 911 Turbo, a nie potrafią w ogole auta ogarnąć i jezdzą nimi po chleb do Tesco

Jacek Wrzesińsk
10-06-2007, 12:13
Autor tematu pewnie znalazl w necie jakiegos gniota, z pewnie jakiegos wysokiego modelu aparatu i sobie postanowił założyć żartobliwy temat, a Ty sie gorączkujesz... :mrgreen:
Przeciez to oczywiste, ze wiele osob kupuje sprzet na wyrost. Powodów moze byc wiele - nie ma co robic z kasą, był na zakupach i spodobał mu sie akurat ten aparat, dostał prezent od wujka z USA, bo jest "moda" na posiadanie lustra.. etc...etc..
Zreszta nie tylko w tej dziedzinie tak jest.. Sa ludzie, ktorzy kupują np. 911 Turbo, a nie potrafią w ogole auta ogarnąć i jezdzą nimi po chlep do Tesco
Masz rację prz3emo!Ale jeden z drugim kupi taki aparat, nie potrafi sobie poradzić a potem krzyk i larum:mrgreen:

Erie
10-06-2007, 12:14
Zreszta nie tylko w tej dziedzinie tak jest.. Sa ludzie, ktorzy kupują np. 911 Turbo, a nie potrafią w ogole auta ogarnąć i jezdzą nimi po chlep do Tesco

a gdzież ja się gorączkuję :D, po prostu bawią mnie takie tematy - watki o przepalaniu są rekordowe :D

notabene ten gość wygląda jak wklejony z innego zdjęcia - gdzie jest jego cień? krzaczki cień mają, samochód ma... a gość niet

prz3mo
10-06-2007, 12:15
Masz rację prz3emo!Ale jeden z drugim kupi taki aparat, nie potrafi sobie poradzić a potem krzyk i larum:mrgreen:

No tak, ale akurat ten temat to zwykła prowokacja i żart, wiec nie widze powodu by to brać na powaznie :)

Jacek Wrzesińsk
10-06-2007, 12:19
No tak, ale akurat ten temat to zwykła prowokacja i żart, wiec nie widze powodu by to brać na powaznie :)
Pewnie masz rację!:mrgreen:

amirez
10-06-2007, 12:29
Witam!
------------------
A mnie się podoba;)
Jeżeli na fotce jest młodszy stryj Zenek, podczas rodzinnego spotkania na urodzinach dziadka Henia, a ciocia Fela poszła akurat przypudrować nos - to super.
Wklej fotkę do albumu, będzie jak znalazł, aby za jakieś 10 lat pokazywać ją juniorom rodu. Chociaż sądzę, iż wówczas będą na topie trójwymiarowe hologramy ostre jak brzytwa lub fotki z Nikona. A czym robione? Można przyjąć, że to Smiena i słaby skaner.
Przejdź na Nikosia - nawet na zielonym będą lepsze.

krzy17
10-06-2007, 12:46
SonyEricsson K750i

ma SE K750i i jakoś robi lepsze fotki

Valwit
10-06-2007, 12:56
ma SE K750i i jakoś robi lepsze fotki

znaczy musze wyczyscic :>

Czornyj
10-06-2007, 13:05
Patrząc na barwę zieleni i odcień skóry, oraz rozkład ostrości to będzie Canon 5D z 24-70/2.8L, na szerokim końcu. Tradycyjnie widać lekki BF, prawdopodobnie przydałaby się wizyta na Żytniej.

Nemeth
10-06-2007, 13:12
(...)

Zwykle nie zwracam nikumu uwagi za byki (bo sam czasami robie) ale na litosc boska!!
"chlep" ???????????

crofan
10-06-2007, 13:14
A tak chciałem kupic 5D , ale chyba zrezygnuje widząc to zdjecie. Btw wystaczy wejsc na pbase i poogladac niezłe gniotki np z markaIII. Nie kazdy moze byc kowalem niestety

prz3mo
10-06-2007, 13:21
Zwykle nie zwracam nikumu uwagi za byki (bo sam czasami robie) ale na litosc boska!!
"chlep" ???????????

literówka, sorki :mrgreen:

Szybko pisalem i tak wyszło... Ja moglbym sie Ciebie czepic za niestosowanie znakow interpunkcyjnych ( przecinek przed ale).

jm
10-06-2007, 13:27
Obstawiam tak jak Erie:mrgreen:

Jak jest nagroda za poprawne wytypowanie?:twisted:

prz3mo
10-06-2007, 13:37
Jak jest nagroda za poprawne wytypowanie?:twisted:

Pewnie to zdjęcie, ale w pełnej rozdzielczości :mrgreen:

Art71
10-06-2007, 14:10

Brawoo!!! strzał w dziesiątkę !!!!
Proszę o nie zaczynanie kłótni . Chciałbym dowiedzieć się czy tym aparatem nie można robic prostych szybkich fotek ( takich bez zastanowienia ) , bo w tym przypadku chyba nawet super fotograf musiał by poprosić kolege na zdjęciu aby pokiwał ręką raz jeszcze bo musi aparat ustawić :) Oświetlenie sceny wydawało mi się poprawne tak że nawet chyba automat powinien zrobić w miare ładną fotke. Swoja drogą ile czasu zajmie ustawienie aparatu i wytłumaczenie obcej osobie aby ktoś czasem uwiecznił mnie na zdjeciu ?!? Nie chcę krytykować tego aparatu ani obiektywu tylko chciałbym się dowiedzieć czy meczyć się z trybem auto i próbować do skutku czy dać sobie poprostu spokój. Nie interesuje mnie kto co sobie kupi i czym jeździ, mysle że każdy kupuje to na co go stać i tak już jest, a że ktoś kupił mercedesa i nie wie jak to jest z biegami ( bo to automat ) to tylko i wyłącznie jego sprawa jak się nauczy to dobrze a jak nie trudno kupi coś innego. Ja nie żałuje, widocznie tak musi być .......................................

prz3mo
10-06-2007, 14:23
Nie chcę krytykować tego aparatu ani obiektywu tylko chciałbym się dowiedzieć czy meczyć się z trybem auto i próbować do skutku czy dać sobie poprostu spokój.

Hmmm... czyli to jednak nie do konca był "temat - żart" :)
Nie odbierz tego jako atak, ale dlaczego koniecznie chcesz robic w trybie AUTO ? Oczywiscie mogłbys odpowiedziec, ze dlatego, ze aparat ma taki tryb, wiec dlaczego z niego nie skorzystac.... OK
Ale trzeba Ci wiedziec, ze wiekszosc lustrzanek cyfrowych ma dodany program AUTO niejako na siłe i niestety w wielu przypadkach fotki robione w tym trybie są "z dupy" (przepraszam za wyrazenie) :) I nie jest to zadna tajemnica.

ArtX
10-06-2007, 14:25
nie rozumiem idei tego watku, ale co tam :mrgreen:

mysle że każdy kupuje to na co go stać

swego czasu mnie nie bylo stac na D70 to przestalem jesc (prawie) :) 2 miesiace zylem
na ryzu i ziemniakach (bo dobry stosunek masy do ceny), schudlem ponad 10kg i kupilem wymarzone D70.
Za reszte zaoszczedzonej na niejedzeniu kasy pojechalem (stopem) na poludnie Utah robic zdjecia :mrgreen:

Erie
10-06-2007, 14:43
proszę zatem wygraną przesłać na moje konto bankowe ;)

A poważnie to czytać powyżej - kupno lustrzanki, nawet Nikona D2Xs czy Canona 1Ds Mark II nie zwalnia z myślenia - w wizjerze na 99,9% miałeś wyświetlone bieżące parametry ekspozycji (to 0,1% jest na wypadek, gdybyś miał uszkodzony aparat i nie wyświetlał) i np. był tam czas 1/10 sekundy oraz f2.8 - myślisz, że taki czas i przesłona zapewniłyby dobre naświetlenie takiej klatki? Automat działa zgodnie z jakimś algorytmem, bardziej lub mniej poprawnym i może się mylić.

Może trzeba było zainwestować w książkę fotograficzną i dowiedzieć się jakich czasów/ przesłon można sie spodziewać w określonych warunkach. Może trzeba było najpierw pstryknąć fotkę testową i po histogramie ocenić, że takie a nie inne parametry powinny zostać użyte. A może po prostu trzeba wrócić do filmu, który ma większą tolerancję na błędy prześwietlenia/ niedoświetlenia, a miły pan laborant i tak skorygowałby to w trakcie wywoływania - bezboleśnie i całkiem za darmo.

Pozdrawiam
Erie - forumowy maruda

prz3mo
10-06-2007, 14:43
na ryzu i ziemniakach (bo dobry stosunek masy do ceny), schudlem ponad 10kg i kupilem

Wlasnie musze zrzucic ok. 10kg, ale z tym ryżem i ziemniakami to nie za dobry pomysł, bo chyba one tuczą wlasnie :mrgreen:

Art71
10-06-2007, 14:50
Hmmm... czyli to jednak nie do konca był "temat - żart" :)
Nie odbierz tego jako atak, ale dlaczego koniecznie chcesz robic w trybie AUTO ? Oczywiscie mogłbys odpowiedziec, ze dlatego, ze aparat ma taki tryb, wiec dlaczego z niego nie skorzystac.... OK
Ale trzeba Ci wiedziec, ze wiekszosc lustrzanek cyfrowych ma dodany program AUTO niejako na siłe i niestety w wielu przypadkach fotki robione w tym trybie są "z dupy" (przepraszam za wyrazenie) :) I nie jest to zadna tajemnica.

Chciałbym robić zdjęcia czasem i w trybie AUTO ponieważ nie zawsze robię zdjęcia z "nastawieniem sie na robienie zdjęć", tylko ot tak sobie, wiem powiecie pewnie to kup sobie aparat kompaktowy hm... można i tak. Jednak moja wiedza na temat robienia zdjęc jest na tyle mała że powyższego zdjęcia nie byłbym pewnie w stanie szybko zrobić dobrze w trybie manualnym... może kiedyś. Myślałem że tak jak w D50 będzie ok, a kupiłem go ponieważ lubię makro ( 10Mpx ), trochę brakowało mi różnych funkcji , które musiałem wyszukiwać w menu, lubie nowości , D50 nie miał sterowania zewnętrzną lampą ( a cienie za postaciami mi troche przeszkadzały) ..... o i to tyle.

prz3mo
10-06-2007, 14:54
Chciałbym robić zdjęcia czasem i w trybie AUTO ponieważ nie zawsze robię zdjęcia z "nastawieniem sie na robienie zdjęć", tylko ot tak sobie, Jest tez tryb P :)

kronos28
10-06-2007, 14:59
hmmm z tego co pamiętam to np D70 nie doświetlał fotek i wystarczyło chyba w menu ustawić np 0.7EV i było git (mniej więcej); zapewne D80 ma podobną funkcję więc chyba nie stanowi problemu ustawić sobie w nim odp. stałej kompensacji. Kolejne: nie używaj trybu "zielonego" tylko np "P" (jak już chcesz mieć to auto), który już umożliwia przejęcie jakiejś tam kontroli nad trybem naświetlania, choć sam osobiście wolał bym programy pół- auto S,A.

Art71
10-06-2007, 15:00
proszę zatem wygraną przesłać na moje konto bankowe ;)

Ok ... wygrałeś kartę pamięci 1 Gb ... może być ? podaj adres do wysyłki..

Pozdrowienia dla Karoliny ( która niestety była druga ) oraz dla wszystkich forumowiczów...
Cieszę sie że nie zostałem wdeptany w ziemię ale to chyba też sprawa wątku z kadrowaniem w d40 na wyświetlaczu, po którym co nie którym nowym forumowiczom odechciało by sie wogóle coś pisać......

Erie
10-06-2007, 15:04
Ok ... wygrałeś kartę pamięci 1 Gb ... może być ? podaj adres do wysyłki..

Pozdrowienia dla Karoliny ( która niestety była druga ) oraz dla wszystkich forumowiczów...
Cieszę sie że nie zostałem wdeptany w ziemię ale to chyba też sprawa wątku z kadrowaniem w d40 na wyświetlaczu, po którym co nie którym nowym forumowiczom odechciało by sie wogóle coś pisać......

czuję "lekki" przytyk do mnie :)

a co do karty to fajna nagroda za zgadywanie, tu apel do wszystkich - róbcie więcej konkursów z takimi nagrodami - Karolina się pewnie też ucieszy :D

Art71
10-06-2007, 15:47
czuję "lekki" przytyk do mnie :)

Ja nic nie czuje :) czekam na adres

Erie
10-06-2007, 16:06
Ja nic nie czuje :) czekam na adres

PM wysłane :D

fader_audio
10-06-2007, 16:23
Wlasnie musze zrzucic ok. 10kg, ale z tym ryżem i ziemniakami to nie za dobry pomysł, bo chyba one tuczą wlasnie :mrgreen:

ziemniaki tuczą, ryż nie. Sam zbierałem na moją 80 ponad pół roku, różnych rzeczy sobie odmawiałem, ale w momencie kupna i kilkudniowych zabawa z aparatem przestaje się żałować takich decyzji i zapomina ile to kosztowało wyrzeczeń pzdr

Zbigniew
10-06-2007, 16:32
hmmm z tego co pamiętam to np D70 nie doświetlał fotek i wystarczyło chyba w menu ustawić np 0.7EV i było git (mniej więcej); zapewne D80 ma podobną funkcję więc chyba nie stanowi problemu ustawić sobie w nim odp. stałej kompensacji. Kolejne: nie używaj trybu "zielonego" tylko np "P" (jak już chcesz mieć to auto), który już umożliwia przejęcie jakiejś tam kontroli nad trybem naświetlania, choć sam osobiście wolał bym programy pół- auto S,A.

Kolego drogi. D80 ma podobną, a właściwie analogiczną funkcję do zmiany EV, która jednak g... daje jeżeli używasz pomiaru matrycowego, gdyż tam bardzo silnie uzależnione jest ustawianie ekspozycji zależnie od jasności obszaru na który złapano ostrość. I działa to tak samo w każdym z trybów półautomatycznych.

jm
10-06-2007, 16:44
a ja bym chciała zobaczyc to zdjęcie raz jeszcze tyle, że wraz z exifem.
W dyskusję nad tym aparatem nie dam się wciągnąc
Ostatnio z nudów pstryknęłam kilka fotek na zielonym znienawidzonym AUTO - wyszły perfekcyjnie. Tyle, że były to zdjecia regału z książkami i zostały skasowane...
PS - w porządnych konkursach za drugie miejsce też są przewidziane nagrody;) - mam napisac co mi potrzeba?

Art71
10-06-2007, 19:36
Nikon D80
2006/04/08 04:04:36.2
JPEG (8-bit) Fine
Image Size: 1979 x 2699
Color
Lens: 17-50mm F/2.8 G
Focal Length: 50mm
Digital Vari-Program: Auto
Metering Mode: Multi-Pattern
1/60 sec - F/4
Exposure Comp.: 0 EV
Sensitivity: ISO 200
Optimize Image:
White Balance: Auto
AF Mode: AF-C
Flash Sync Mode:
Flash Mode:
Auto Flash Comp:
Color Mode: Mode Ia (sRGB)
Tone Comp.: Auto
Hue Adjustment: 0°
Saturation: Auto
Sharpening: Auto
Image Comment:
Long Exposure NR: Off
VR Control: Off
High ISO NR: Off

Erie
10-06-2007, 19:55
rób NEFy zatem

jolcia
10-06-2007, 20:04
SonyEricsson K750i
lepsze robi :D

jm
10-06-2007, 20:15
Po obiedzie skoczyliśmy na Słowację na lody/piwo. Pogoda jak widac nie służyła zbytnio robieniu zdjęc. Z premedytacją przekręciłam kółeczko w aparacie na zielone AUTO. U mnie wychodzi to jakoś tak: (nic nie gmerane, nic nie poprawiane, tylko zmniejszone)

źródło (http://imageshack.us)

Mam jeszcze ze 2-3 inne zdjęcia w trybie auto - wszystkie są podobne jakościowo i pod względem naświetlenia i ogólnej jakości.

Erie
10-06-2007, 20:21
Karolina... przecież to jest niedoświetlone (no bo drzewka nie są zielone tylko jakieś czarne), no jakże to tak? I jeszcze przepał na chmurce tam gdzie Słoneczko, ech szkoda słów :twisted:.

PS Z tym niedoświetleniem to nie żartuję - lekko niedoświetlone, tak z 0,3 EV. Wyślij mi proszę NEFa - chciałbym sobie potwierdzić swoją hipotezę.

prz3mo
10-06-2007, 20:30
Karolina, jesli centralny punkt ostrzenia był na tym budynku to masz szczescie, ze on (budynek) jest jasny :) Bo gdyby był np. z ciemnej brązowej cegły to by juz tak pieknie nie było :)

jm
10-06-2007, 20:35
No ja to w ogóle mam szczęście, lody zjadłam, zakupy zrobiłam wróciłam a tutaj ciągle o tym samym...:)

prz3mo - nie masz racji ani troszkę - bo w trybie zielonym AUTO - aparat ustawia sobie ostrośc tam gdzie chce - najczęściej jest to kilka pól.....:))) Co do tego zdjęcia nawet nie pamiętam które się uaktywniły.

Erie - na jaki mail mam słac? Zdążyłes w ostatniej chwili, bo już trwała akcja "kasowanie".....coś się uratowało...

PS z histogramu wynika że jest idealnie - ale ja się nie znam

Erie
10-06-2007, 20:37
Karolina na klasyczny mail - wplonka @ o2.pl (bez spacji oczywiście)

Zbigniew
10-06-2007, 20:39
U mnie wychodzi to jakoś tak

Jakby co, to obserwuję :-?

prz3mo
10-06-2007, 20:40
prz3mo - nie masz racji ani troszkę - bo w trybie zielonym AUTO - aparat ustawia sobie ostrośc tam gdzie chce - najczęściej jest to kilka pól.....:))) Co do tego zdjęcia nawet nie pamiętam które się uaktywniły.

Tak, wiem, ze ustawia tam gdzie chce i jest to kilka pól przewaznie, ale czy nie bierze głównie pod uwage centrum kadru?
Staram sie jakos to wytłumaczyc bo wydaje mi sie, ze na AUTO taka fotka rzeczywiscie wyszła by mocno przepalona (niebo), wiec albo rzeczywiscie masz jakiegos cudownego tego D80, albo sam juz nie wiem :)

Erie
10-06-2007, 20:42
Tak, wiem, ze ustawia tam gdzie chce i jest to kilka pól przewaznie, ale czy nie bierze głównie pod uwage centrum kadru?
Staram sie jakos to wytłumaczyc bo wydaje mi sie, ze na AUTO taka fotka rzeczywiscie wyszła by mocno przepalona (niebo), wiec albo rzeczywiscie masz jakiegos cudownego tego D80, albo sam juz nie wiem :)

Mi wychodzą tak samo... lol wpadłem na pomysł właśnie... Karolina to my mamy zepsute D80tki - nam niedoświetlają :(

Zbigniew
10-06-2007, 20:43
albo rzeczywiscie masz jakiegos cudownego tego D80, albo sam juz nie wiem :)

Przemo drogi, to nie wiesz, że w tej galaktyce są dwa wyjątkowe aparaty ? Jeden ma Karolina właśnie, a drugi taki pewien maruda ... ;)

A tak BTW - nie mówiłeś, że Twój D80 też prześwietla. A obiecałeś mi zwierzać się ze wszystkiego :-P

kronos28
10-06-2007, 20:45
Karolina to my mamy zepsute D80tki - nam niedoświetlają :(

chętni bym kupił taką "popsutą wersję" ;) :D

prz3mo
10-06-2007, 20:49
Przemo drogi, to nie wiesz, że w tej galaktyce są dwa wyjątkowe aparaty ? Jeden ma Karolina właśnie, a drugi taki pewien maruda ... ;)

A tak BTW - nie mówiłeś, że Twój D80 też prześwietla. A obiecałeś mi zwierzać się ze wszystkiego :-P

hahaha... Bo nie przeswietla moim zdaniem, ale na AUTO tak jak pisała Karolina łapie otrosc różnie i na bank na tym Jej zdjeciu ta ostrosc była złapana na jasne partie fotki. Chyba.... :D Ehhh.... znow sie zaczyna :D

prz3mo
10-06-2007, 21:00
OK, to moja fotka popełniona przed chwilą na AUTO, prosto z puszki , tylko zmniejszone (mozna zerknac w EXIF bo zachowany).

źródło (http://img162.imageshack.us/img162/2417/dsc30912mt2.jpg)

No i co ? tez mam białego kruka ? :P

fireboy
10-06-2007, 21:00
a jak do trybu AUTO mają się programy tematyczne? Jest lepiej czy podobnie?

jm
10-06-2007, 21:03
Dla pewności, że nie oszukuję, nie cyganię, nie fałszuję wyników, nie podaję fałszywych exifów itp itd - wysłałam na maila do Eriego dwie fotki zrobione w AUTO (2 nefy) - i moim zdaniem nie ma w nich nic co czyniłoby je choc trochę podobnymi do fotki z początku wątku.
Erie zapewne nawet zbada gdzie wypadły punkty ostrzenia - jak zbada to się pewnie podzieli. Jeśłi tych punktów jest dużo - to raczej niemożliwe żeby wszystkie były na czymś jasnym...? Nie wiem. Auto u mnie jest całkie pozytecznym trybem jak prosze kogoś żeby cyknął całej familii zdjęcie. Wystarczy nacisnąc i już. Zero artyzmu - po prostu pamiątka z miejsca ......

jm
10-06-2007, 21:05
No i co ? tez mam białego kruka ? :P

nooo chyba tak by wynikało;)

prz3mo
10-06-2007, 21:07
Dla pewności, że nie oszukuję, nie cyganię, nie fałszuję wyników, nie podaję fałszywych exifów itp itd - wysłałam na maila do Eriego dwie fotki zrobione w AUTO (2 nefy) - i moim zdaniem nie ma w nich nic co czyniłoby je choc trochę podobnymi do fotki z początku wątku.
Erie zapewne nawet zbada gdzie wypadły punkty ostrzenia - jak zbada to się pewnie podzieli. Jeśłi tych punktów jest dużo - to raczej niemożliwe żeby wszystkie były na czymś jasnym...? Nie wiem. Auto u mnie jest całkie pozytecznym trybem jak prosze kogoś żeby cyknął całej familii zdjęcie. Wystarczy nacisnąc i już. Zero artyzmu - po prostu pamiątka z miejsca ......

No, a moją fotke jak ocieniasz ? Oczywiscie w kwestii naswietlenia, bo to przypadkowy kadr z mojego okna, wykonany przed chwilą.

Oooo, teraz widze odpowiedz, pisalismy w tym samym czasie... :)

jm
10-06-2007, 21:13
No, a moją fotke jak ocieniasz ? Oczywiscie w kwestii naswietlenia, bo to przypadkowy kadr z mojego okna, wykonany przed chwilą.

Wiesz, ja nawet nie chciałabym sobie uzurpowac prawa do oceny działania matrixa w czyimś aparacie...ale na moje oko Twój aparat zachowuje się całkowicie normalnie=prawidłowo=poprawnie itp. Jak ktoś wymaga żeby niebo na Twojej fotce było ciemniejsze a ziemia jasniejsza i twierdzi, że aparat ma to sam z siebie w trybie auto potrafic, to nalezy go wysłac w kosmos, gdzie albo znajdzie taką cudowną maszynę, albo w czasie podróży sobie przemyśli to i owo i wróci bogatszy o te przemyśłenia.

Tyle. Teraz pomilczę sobie.

PS Ciągle mnie frapuje czy są d80 "sprawne inaczej"...?

Art71
10-06-2007, 21:20
źródło (http://img71.imageshack.us/img71/2384/p0001ry1.jpg)

to jest oryginał.. tylko ostrość nastawiona na jeden centralny punkt 8mm który obejmuje głowę i koszulkę, może co do ostrości to jest poprostu poruszone, jeśli jednak biorąc pod uwagę że pomiar światła pobierał wartość z tego pola to koszulka powinna być jako tako a całe zdjęcie przyciemnione, a tu wszystko za jasne i bez kolorów. Zdjęcia Karoliny też mi wychodzą podobnie ale osobiście nie jestem z nich zadowolony ( czarne drzewka a i tak niebo za jasno). Myślę że tryb auto gubi się w bardzo jasno oświetlonych scenach nie mówiąc już o ostrym słońcu.

prz3mo
10-06-2007, 21:24
Wiesz, ja nawet nie chciałabym sobie uzurpowac prawa do oceny działania matrixa w czyimś aparacie...ale na moje oko Twój aparat zachowuje się całkowicie normalnie=prawidłowo=poprawnie itp. Jak ktoś wymaga żeby niebo na Twojej fotce było ciemniejsze a ziemia jasniejsza i twierdzi, że aparat ma to sam z siebie w trybie auto potrafic, to nalezy go wysłac w kosmos, gdzie albo znajdzie taką cudowną maszynę, albo w czasie podróży sobie przemyśli to i owo i wróci bogatszy o te przemyśłenia.

Tez nigdy nie narzekałem na przepały... Oczywiscie powszechnie wiadomo, ze rozpietosc tonalna cyfraka jest niewielka (pomijajac jakies profi drogie puszki) i stad takie, a nie inne zdjecia czasem przepalone. Pewnych rzeczy sie nie przeskoczy po prostu. Kurcze, zarzucałem Zbychowi, a sam dałem sie znow wciągnąc w "przepały w D80" :mrgreen:

PS Ciągle mnie frapuje czy są d80 "sprawne inaczej"...?

Ja jakos w to nie wierze.... Zreszta kazda scena jest inna, ciezko na podatawie przypadkowych naszych zdjec jednoznaczenie to stwierdzic...
Mysle, ze jedyny sposob by raz na zawsze to sprawdzic to byłoby wziecie puszki co rzekomo przepala (np. byłego D80 Zbycha) i ktoregos z naszych białych kruków (rzekomo) i cykanie w tym samym czasie identycznych scen. Z tego co wiem kiedys byl pomysł na takie spotkanie i testy, ale do niego nie doszło...

Zbigniew
10-06-2007, 21:27
Spójrzcie na zdjęcie autora wątku i na fotkę choćby tu http://www.optyczne.pl/38.3-Test_aparatu-Nikon_D80_U%BFytkowanie.html - przedostatnia na stronie. Widzicie podobieństwo ? Tak, w obydwu przypadkach pomiar matrycowy. Na zdjęciu na optyczne.pl pech chciał, że przyostrzono pewnie gdzieś na drzewa i powiecie - skoro na ciemne drzewa, to oszukaliśmy aparat, który w sumie nie jest za bardoz inteligentny. To fakt, ale pomiar matrycowy z analizą sryliona pól nie powinien dopuszczać (wg mnie) do tego, że usilnie stara się dobrać poprawną ekspozycję na punkt ostrości, a zupełnie olać resztę kadru - od tego jest pomiar punktowy ! I nie uwierzę w tłumaczenia, że matrycowy ma wspomagać fotografa w robieniu zdjęć, bo jego zadaniem jest pełnić rolę jak najbardziej "idioten-odpornego" pomiaru - takiego, że nawet laik powinien zrobić w miarę poprane zdjęcie (tak aby lewa strona histogramu nie była pusta a po prawej był wielki pik ;)). Dziwne, że w analogowych Nikonach, w D50/70/200 i innych nie ma problemu z tym kretyńskim pomiarem matrycowym. Nie ma lub przynajmniej nie jest taki, bo dopiero przy D80 inżynierowie z Nikona wpadli na pomysł, aby zrobić, nie wiedzieć czemu, lustrzankę, że jak pstryknie się cioci fotkę, to będzie ona jaśniutka, mimo że był np. wieczór.

No i nie udało się powstrzymać - musiałem napisać co o tym myślę, bo niestety na kilka lustrzanek cyfrowych które miałem w dwóch był nieużyteczny pomiar światła. I chociaż używam tylko trybu A, rozumiem osoby takie jak autor wątku, który pisze, że chciałby mieć narzędzie, w którym nie musi co chwile kręcić korektą ekspozycji. Nie uwierzę także w gadkę o rozpiętości tonalnej, itp. - fotografowałem Canonami i Minoltą, jak też innymi Nikonami i wszystko grało.

PS.: Rzeczywiście do testów porównawczych nie doszło, ale teraz Art71 ma problem i może on będzie chciał :)

jm
10-06-2007, 21:29
Art71 - jeśli oczekujesz, że jakikolwiek aparat wypluje Ci zdjęcie, które będzie miało idealną zieleń na ziemi i idealny błękit na niebie.... i uda się to bez użycia szarej połówki chociażby....to błądzisz.
Na pokazanej przeze mnie fotce niebo jest OK, bo i w realu błękitu to tam nie było....

Poza tym... a już nic.

prz3mo
10-06-2007, 21:34
Dziwne, że w analogowych Nikonach, w D50/70/200 i innych nie ma problemu z tym kretyńskim pomiarem matrycowym. Nie ma lub przynajmniej nie jest taki, bo dopiero przy D80 inżynierowie z Nikona wpadli na pomysł, aby zrobić, nie wiedzieć czemu, lustrzankę, że jak pstryknie się cioci fotkę, to będzie ona jaśniutka, mimo że był np. wieczór.

Chcesz odpowiedz? To zerknij sobie na tony tematow o tym, ze D70s.... niedoświetla :D I juz masz odpowiedz :D
Tematow o tym było szczegolnie duzo gdy D70s był nową puszką, choc i teraz sie pojawiaja....
I teraz mozna by napisac, ze Nikon posłuchał narzekan userów D70s i w D80 to zmienił... No, ale to znow nam (głownie Tobie Zbyszku :D ) sie nie podoba... heheheheheehe.... Wiec tak zle i tak niedobrze :D

Zbigniew
10-06-2007, 21:40
To jeszcze raz ja. Ze dwa sample.

źródło (http://img230.imageshack.us/img230/5583/aaaph6.jpg)

źródło (http://img118.imageshack.us/img118/3936/bbbki5.jpg)

Oczywiście nie jest tak, że D80 nie da się wychować :) Zrobienie zdjęcia niebieskiego nieba nie jest problemem, ale jednak pomiar matrycowy sux :(

źródło (http://img76.imageshack.us/img76/6827/ccchh2.jpg)

Już się wycofuję. Nie będę więcej marudził :)

Art71
10-06-2007, 21:42
źródło (http://img79.imageshack.us/img79/3917/p00012ho8.jpg)

Może źle zrobiłem..... burza nadchodzi :)

To może teraz inaczej ....

Czy takie zdjęcia do rodzinnego albumu spokojnie zrobię w trybie AUTO nikonem D80 czy będzie to problem. Jest to zdjęcie w ostrym popołudniowym słońcu robione w trybie AUTO nikonem D50

Czy jest ono poprawne , tego nie wiem ( proszę o uwagi ) natomiast dla mnie jest takie jakie chciałem ... dlatego też kupiłem lustrzankę ... i chce mieć lustrzankę ... :)

Zbigniew
10-06-2007, 21:44
Czy takie zdjęcia do rodzinnego albumu spokojnie zrobię w trybie AUTO nikonem D80 czy będzie to problem.

Nie będzie problemu jeżeli przełączysz np. na tryb P lub inny półautomatyczny i wybierzesz pomiar średni ważony. Tym aparatem na prawdę można robić świetne zdjęcia, trzeba zazwyczaj tylko nastawić się na unikanie pomiaru matrycowego (chyba że w nocy lub z lampą - wtedy jest wg mnie całkiem dobrze i przewidywalnie).

Art71
10-06-2007, 21:51
Art71 - jeśli oczekujesz, że jakikolwiek aparat wypluje Ci zdjęcie, które będzie miało idealną zieleń na ziemi i idealny błękit na niebie.... i uda się to bez użycia szarej połówki chociażby....to błądzisz.
Na pokazanej przeze mnie fotce niebo jest OK, bo i w realu błękitu to tam nie było....

Poza tym... a już nic.

Sorki rozumiem Ciebie , natomiast z Twojej strony pojawił się przykład , który znacząco odbiega od mojego problemu , moje zdjęcie jest fatalne ale nie wynika to z dużej rozpiętości tonalnej kadru tylko........ sam nie wiem z czego i tu mam problem. Nie chciałbym mieć popapranych i wyjałowionych zdjęć z tegorocznych wakacji ... Niech sobie ta koszulka będzie przepalona bo to normalne ale wyszło mi całe zdjęcie jakieś takie ........

prz3mo
10-06-2007, 22:01
Sorki rozumiem Ciebie , natomiast z Twojej strony pojawił się przykład , który znacząco odbiega od mojego problemu , moje zdjęcie jest fatalne ale nie wynika to z dużej rozpiętości tonalnej kadru tylko........ sam nie wiem z czego i tu mam problem. Nie chciałbym mieć popapranych i wyjałowionych zdjęć z tegorocznych wakacji ... Niech sobie ta koszulka będzie przepalona bo to normalne ale wyszło mi całe zdjęcie jakieś takie ........

Przejrzyj archiwum tego forum, poczytaj, potestuj itd... O naswietlaniu w D80 naprawde zostało duuuzo napisane. Praktycznie poza skrajnym przypadkiem Zbycha, ktory co chwile zmienia opinie, jeszcze niedawno przyznał, ze jednak matrycowy w D80 jest OK, ale działa po prostu inaczej niz we wczesniejszych puszkach, teraz znow biadoli, wszyscy doszli do wniosku, ze jest wszystko OK tylko kwestia obeznania sie z puszką i zrozumienia jak to działa.

Art71
10-06-2007, 22:02
Nie będzie problemu jeżeli przełączysz np. na tryb P lub inny półautomatyczny i wybierzesz pomiar średni ważony. ).

No dzięki , to mnie pocieszyłeś :( jak tu za córką latać i zmieniać nastawy to nie wiem ...... teraz jest o rok starsza i duuuuużo szybciej biega :) :) :)

prz3mo
10-06-2007, 22:08
No dzięki , to mnie pocieszyłeś :( jak tu za córką latać i zmieniać nastawy to nie wiem

Geeezzz, przeciez w P czas i przesłone aparat sam dobiera, a ew. zmiana pomiaru to wcisniecie jednego przycisku i przekrecenie kólkiem co trwa ułamek sekundy.... Z całym szacunkie, ale normalnie rece czasem opadają...

Art71
10-06-2007, 22:15
Geeezzz, przeciez w P czas i przesłone aparat sam dobiera, a ew. zmiana pomiaru to wcisniecie jednego przycisku i przekrecenie kólkiem co trwa ułamek sekundy.... Z całym szacunkie, ale normalnie rece czasem opadają...

Zmiana pomiaru to sie zgodzę , ale kompensacja ekspozycji ... a to trochę więcej słońca a to mniej a to słońce chmurka mała przykryje a to odkryje ... a ja latam i kręce .... masz racje ręce opadają :)

prz3mo
10-06-2007, 22:23
Zmiana pomiaru to sie zgodzę , ale kompensacja ekspozycji ... a to trochę więcej słońca a to mniej a to słońce chmurka mała przykryje a to odkryje ... a ja latam i kręce .... masz racje ręce opadają :)

Moja rada to (jesli to jeszcze mozliwe) oddaj jednak D80 z powrotem do sklepu, bo jesli kupiłes D80 z mysla o wlasnie niedzielnym pstrykaniu w AUTO i męczy Cie (bo tak wynika z tego co piszesz) zmiana parametrów etc. to zrobiłes duży błąd. Pozdrawiam.

Art71
10-06-2007, 22:29
Moja rada to (jesli to jeszcze mozliwe) oddaj jednak D80 z powrotem do sklepu, bo jesli kupiłes D80 z mysla o wlasnie niedzielnym pstrykaniu w AUTO i męczy Cie (bo tak wynika z tego co piszesz) zmiana parametrów etc. to zrobiłes duży błąd. Pozdrawiam.

chyba o to mi chodziło .... niestety raczej oddać nie dam rady ... ale mogę sprzedać ... tylko co potem ? Wydaje mi się też że miałem za duże oczekiwania w stosunku do D80 i tyle ......
Pozdrowienia

Vim_Woodenhands
10-06-2007, 22:32
Art71, nie zrozum mnie źle.
Lustrzanka jest aparatem, który daje dużo większe możliwości niż większość kompaktów. Nie da się ukryć, że aby robić automatycznie robić fajne zdjęcia do albumu rodzinnego (i wszystkie inne) trzeba się trochę z aparatem zaznajomić, poznać go. A przede wszystkim trzeba troszkę więcej wiedzieć o samej fotografii. Krótko mówiąc, lustrzanka "wymusza" rozwijanie siebie i umiejętności.
Fotografuję od ok. 20 lat, niemal stale na lustrzankach; z D80 używam tylko A, czasem S, bardzo rzadko P, wyjątkowo M. O pozostałych nie pamiętam nawet, że istnieją. I dla jasności sprawy: bardzo często fotografuję do albumu :-)
Więc warto spojrzeć krytycznie na zdjęcie i zastanowić się, co tu jest nie tak i dlaczego tak wyszło. To wiele uczy. Od lat powtarzam na kursach dla młodzieży: to nie aparat robi zdjęcie, tylko człowiek. Jak zdobędziesz więcej doświadczenia - a wierzę, że tak będzie - to korekta ekspozycji, wybór sposobu pomiaru światła, kadrowanie, itp. itd. będziesz wykonywał mechanicznie i zapomnisz o programie AUTO, czego Ci serdecznie życzę. :-)

Vim_Woodenhands
10-06-2007, 22:37
chyba o to mi chodziło .... niestety raczej oddać nie dam rady ... ale mogę sprzedać ... tylko co potem ? Wydaje mi się też że miałem za duże oczekiwania w stosunku do D80 i tyle ......
Pozdrowienia
Popatrzcie, "bracia i siostry" :-) Nikoniarze! Twierdzenie, że bardziej wypasiony sprzęt jest lepszy dla początkujących użytkowników lustrzanek niż wzgardzony przez wielu D40(X) jest błędem. Żeby wykorzystać potencjał urządzenia, potrzebna jest wiedza i doświadczenie, które lepiej zdobywać na sprzęcie, który pomoże przeskoczyć pierwsze płoty przez "koty". Oby nam się "nasz brat w wierze" nie zniechęcił i nie porzucił Kościoła św. Nikona :D :D :D

Erie
10-06-2007, 23:27
Wybaczcie że dopiero teraz odpowiadam, ale odbierałem mamę z dworca PKP (przy opóźnionym o 30 minut pociągu). Obejrzałem sobie zdjęcia Karoliny - wybierany był centralny punkt AFa (tak przynajmniej pokazuje capture NX), są poprawnie naświetlone i to na matrycowym - Karolina weź Ty sprzedaj ten D80 do Sevres jako wzorzec za grube miliony USD ;).

hicks
10-06-2007, 23:30
źródło (http://img244.imageshack.us/img244/2646/0001qv5.jpg)
Przeiez to montaz, marna prowokacja zobaczcie co sie dzieje z samochodem i drzewem, dla mnie koniec zgadywania.

Art71
10-06-2007, 23:30
Vim_Woodenhands

Masz świętą rację. Pewnie spowrotem wrócę do D50 jeśli gdzieś kupie nowego. Wydaje mi się też, że ludzie którzy kupują lustrzanki nie kupują ich tylko po to aby robić profesjonalne zdjęcia i uszyć się sztuki fotografowania ,ale też po to aby uwiecznić swoją rodzinę we wspaniałej jakości jaką oferuje lustrzanka, natomiast mam wrażenie, iż NIKON w D80 pominął tę drugą grupę ludzi co w D50 wyszlo mu bardzo dobrze.

hicks
10-06-2007, 23:32
Przeiez to montaz, marna prowokacja zobaczcie co sie dzieje z samochodem i drzewem, dla mnie koniec zgadywania.
Ups, moze jednak nie to sa chyba 2 drzewa :)

Art71
10-06-2007, 23:33

Proszę powiedz co się dzieje z samochodem i drzewem ... może chcesz inny przykład z tego samego dnia :)

Skagen
10-06-2007, 23:34
co za roznica jaki sprzet? moze fotograf dupa? :)

Art71
10-06-2007, 23:41
co za roznica jaki sprzet? moze fotograf dupa? :)

A może nie zrozumiałeś tematu ?

jm
10-06-2007, 23:49
Wiecie co?
Gdyby mi się chciało to bym poszukała takich podobnych kadrów z Canona - i byście zobaczyli bliźniacze podobieństwo. Ale mi się nie chciało:)
Zrobiłam co innego: szybki rzut okiem na zasoby pbase. I co my tutaj mamy?

1. Nikon D50 - matrix
http://www.pbase.com/boon3887/image/78629565&exif=Y

2. Canon 5D - matrix
http://www.pbase.com/nicolas_roux/image/75116850&exif=Y

3. Canon 30d - ten naświetlał Zbigniewowi duuużo lepiej niż D80!!!! - matrix
http://www.pbase.com/rwally41/image/70137221&exif=Y

Jako jedyny komentarz do tych fotek mam tylko jedno pytanie: co się stało temu niebu;):mrgreen:

I co teraz powiecie, że wszystkie te aparaty są walnięte, mają źle dopracowany pomiar światła??!! Bzdury.

PS I na koniec apropos fotki dziecka w pełnym słońcu - mam identyczną z dzisiaj (tzn dziecko moje jest na fotce) - pełny błękit, dobrze naświetlona buzia itp itd - zrobione w półautomatycznym trybie A - bez żadnego blokowania ekspozycji czy innych zabiegów. Kiedy słońce jest za plecami fotografa - chyba nie ma innej możliwości - zdjęcie musi wyjść! Więc bez przesady nie traktujmy tego jako wyczynu, do którego tylko D50 jest zdolne.

Vim_Woodenhands
10-06-2007, 23:53
Wydaje mi się też, że ludzie którzy kupują lustrzanki nie kupują ich tylko po to aby robić profesjonalne zdjęcia i uszyć się sztuki fotografowania ,ale też po to aby uwiecznić swoją rodzinę we wspaniałej jakości jaką oferuje lustrzanka, natomiast mam wrażenie, iż NIKON w D80 pominął tę drugą grupę ludzi co w D50 wyszlo mu bardzo dobrze.

Tu się nie zgodzę. Lustrzanka lustrzance nierówna; ludzie czasem kupują sprzęt, który przerasta ich możliwości i potrzeby, ale dobrze wygląda i jest modny. Dla siebie kupiłem D80, bo uznałem, że wykorzystam jego możliwości. Znajomej doradziłem D40X, a innej poradziłem, żeby sprzedałą lustrzankę i kupiła zaawansowanego kompakta. Wszyscy jesteśmy zadowoleni :-)
Nie znam się na strategiach marketingowych, ale uważam, że D80 jest skierowany do zaawansowanych amatorów lub semi-profesjonalistów, natomiast dla niedzielnych pstrykaczy powstał D40(X). I żadna to ujma na honorze kupić sprzęt z niższej półki, a po kilku latach wymienić puszkę na coś bardziej zaawansowanego, jeśli umiejętności i aspiracje tego będą wymagać.

jm
10-06-2007, 23:57
Obejrzałem sobie zdjęcia Karoliny - wybierany był centralny punkt AFa (tak przynajmniej pokazuje capture NX), są poprawnie naświetlone i to na matrycowym - Karolina weź Ty sprzedaj ten D80 do Sevres jako wzorzec za grube miliony USD ;).

Hmm na pewno nie był centralny. Do teraz mam w aparacie na auto. I dałabym sobie głowę uciąć że tych aktywnych punktów AF było więcej niż jeden! Zresztą na tym drugim zdjeciu (nia ma go w wątku) w centrum kadru jest coś ciemnego!
Tak źle i tak niedobrze;)

Art71
10-06-2007, 23:57
[QUOTE=Karolina;324575]Wiecie co?
Jako jedyny komentarz do tych fotek mam tylko jedno pytanie: co się stało temu niebu;):mrgreen:

I co teraz powiecie, że wszystkie te aparaty są walnięte, mają źle dopracowany pomiar światła??!! Bzdury.
QUOTE]

W 100% się z Tobą zgadzam tylko mi nie o niebo chodzi ...bo na moim niebo jest nieistotne

Fenek
10-06-2007, 23:58
Drzewo jest OK ale... czemu ten koleś nie rzuca żadnego cienia? Gdyby w ten punkt nie docierało światło, koszulka nie byłaby aż tak mocno przewalona.

A jeśli to nie fotomontaż: Czego właściwie chcieć? Fotka ma poprawny histogram, a ciężko oczekiwać by matrix za wszelką cenę ratował każdy przepał. Diabli wiedzą o ile EV musiałaby pójść ekspozycja w dół by koszulka wyszła niewyjarana. A wtedy zapewne na lewej stronie histogramu by się zrobiło lekko tłoczno. ;)

prz3mo
11-06-2007, 00:02
Kiedy słońce jest za plecami fotografa - chyba nie ma innej możliwości - zdjęcie musi wyjść! Więc bez przesady nie traktujmy tego jako wyczynu, do którego tylko D50 jest zdolne.

Dokładnie, oto pierwsza lepsza fotka ze zlotu Hondy Civic, robiona w naprawde ostrym słoncu (zdjecie tylko pomniejszone z pełnym zachowanym EXIFem). Oczywiscie tryb matrycowy :P Ostrzone na auta :) Tryb P

źródło (http://img234.imageshack.us/img234/8949/dsc22092qv8.jpg)

manio
11-06-2007, 00:05
Ło ja cie nie ..... ledwo zem przelaz przez ten watek, Art71 (http://nikon.org.pl/member.php?u=9556) - sluchaj ja sie z Toba zamienie dam Ci moje D50 + jeszcze dołoże kita 18-55, mowie Ci na matrycowym super hiper no cud miod, a Ty mi dasz ta swoja D80, niech strace , bede mial zdjecia jak z komorki, jestem gotowy sie poswiecic bo i tak robie i robilem w CW.

Doloze jeszcze nikora 50 1,8, chłopie taka okazja sie nie powtórzy - ja chce sie zamienic za Twoja robiocadodupynamatrycowymzdjeciapuszke.

Erie
11-06-2007, 00:05
Art71 rób NEFy - zawsze te +/-0,7-1 EV będziesz w stanie uratować

Art71
11-06-2007, 00:08
Drzewo jest OK ale... czemu ten koleś nie rzuca żadnego cienia? Gdyby w ten punkt nie docierało światło, koszulka nie byłaby aż tak mocno przewalona.

A jeśli to nie fotomontaż: Czego właściwie chcieć? Fotka ma poprawny histogram, a ciężko oczekiwać by matrix za wszelką cenę ratował każdy przepał. Diabli wiedzą o ile EV musiałaby pójść ekspozycja w dół by koszulka wyszła niewyjarana. A wtedy zapewne na lewej stronie histogramu by się zrobiło lekko tłoczno. ;)

Napewno to nie fotomontarz , nie wiem jak mam Ci to udowodnić ?

prz3mo
11-06-2007, 00:08
Art71 rób NEFy - zawsze te +/-0,7-1 EV będziesz w stanie uratować

Erie, chyba niedokładnie czytales co pisal Art71. Sam przyznał, ze chciał cykac na AUTO bez ZADNEJ swojej ingerencji i inwencji, a Ty jeszcze NEF mu radzisz i korekcje EV, heheheheh... Przeczytaj dokladnie wszystkie Jego posty w tym temacie :)

jm
11-06-2007, 00:09
jedna mała uwaga natury ogólnej:
czy chcemy tego czy nie, czy nam się to podoba czy nie, zakup lustrzanki pociąga za sobą koniecznośc większego lub mniejszego postprocesingu. I jakkolwiek może się to wydawać niesprawiedliwe to im wyższy (a co za tym idzie droższy model) jest pod tym względem bardziej wymagający. Warto sobie tę prawdę przyswoić a jak ktos ma problemy z pamięcią to powiesić nad łóźkiem w formie jakiegoś zgrabnego motto;)

w 5 sekund:

źródło (http://imageshack.us)

a gdyby to był nef....

Dając choćby te 5 sekund mojej fotce - możnaby zrobić z niej znacznie ładniejsze foto - kadru i obiektu się nie zmieni ale nie o tym tutaj mowa.... a gdyby tak poświęcic minutę....hohohoho

Art71
11-06-2007, 00:11
Ło ja cie nie ..... ledwo zem przelaz przez ten watek, Art71 (http://nikon.org.pl/member.php?u=9556) - sluchaj ja sie z Toba zamienie dam Ci moje D50 + jeszcze dołoże kita 18-55, mowie Ci na matrycowym super hiper no cud miod, a Ty mi dasz ta swoja D80, niech strace , bede mial zdjecia jak z komorki, jestem gotowy sie poswiecic bo i tak robie i robilem w CW.

Doloze jeszcze nikora 50 1,8, chłopie taka okazja sie nie powtórzy - ja chce sie zamienic za Twoja robiocadodupynamatrycowymzdjeciapuszke.

Ehhhh ciągle z tym matrycowym wyjeżdżacie, a mi chodzi tylko o tryb Auto nic więcej, a co do komórki to nie ja to przyrównałem do komórki :)

prz3mo
11-06-2007, 00:12
a co do komórki to nie ja to przyrównałem do komórki :)

Tylko, ze chcesz D80 robic wlasnie zdjecia jak komórką :mrgreen: bez zadania sobie trudu ustawienia chocby jednego parametru itp.. Eeehhhh....

manio
11-06-2007, 00:12
Ehhhh ciągle z tym matrycowym wyjeżdżacie, a mi chodzi tylko o tryb Auto nic więcej, a co do komórki to nie ja to przyrównałem do komórki :)
Przperaszam, przepraszam najmocniej - o auto myslalem, D50 w trybie zielonym no mowie ci cud miod itp, jak z porzadnej malpy Canona ;)

jm
11-06-2007, 00:13

ja ani słowem o matrixie:)

W Auto Nefy też się da robić:) a nawet jpg można "edytować", dla wygodnych jest nawet taka możliwość w aparacie.....

jeśłi masz jeszcze to nieszczęsne zdjęcie na karcie to...poszukaj jakie możliwości stwarza sam aparat:), może znajdziesz coś dla siebie

Erie
11-06-2007, 00:15
Erie, chyba niedokładnie czytales co pisal Art71. Sam przyznał, ze chciał cykac na AUTO bez ZADNEJ swojej ingerencji i inwencji, a Ty jeszcze NEF mu radzisz i korekcje EV, heheheheh... Przeczytaj dokladnie wszystkie Jego posty w tym temacie :)

Kurde, Przemo nie prasadzajmy i nie róbmy już z Arta imbecyla - radzę mu jak obejść (w jakiś granicach) niedoskonałości pomiaru już po zrobieniu zdjęcia. Nie sądzę, że przez całe życe będzie robił na AUTO i bez korekt, a NEF jest naprawdę kolejnym naturalnym krokiem rozwoju...

Art71
11-06-2007, 00:15
Ok!
Może skończmy ten temat .... ja będę próbował dalej zobaczymy :)

Erie
11-06-2007, 00:17
Hmmm, po korekcji Karoliny to ten gość jesczze bardziej na fotomontaż wygląda :(

Vim_Woodenhands
11-06-2007, 00:17
Jak chcesz rozmawiać o AUTO, to znaczy, że chcesz rozmawiać o matrycowym pomiarze. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi :-)

prz3mo
11-06-2007, 00:18
Kurde, Przemo nie prasadzajmy i róbmy już z Arta imbecyla - radzę mu jak obejść (w jakiś granicach) niedoskonałości pomiaru już po zrobieniu zdjęcia. Nie sądzę, że przez całe życe będzie robił na AUTO i bez korekt, a NEF jest naprawdę kolejnym naturalnym krokiem rozwoju...

Nie robie imbecyla, nawet na mysl mi nie przyszło. Tylko sam mi przyznał w wymianie zdan, ze kupujac D80 chciał robic na AUTo. No to napisalem mu, ze popełnił bład wybierajac D80 i takze pryznał, ze chyba mam racje. Obejscie jego problemu wymusza jednak wykonanie jakiegos kroku (obrobka NEF, wprowadzenie korekcji, robienie w innym trybie itd..itd...). A tego jak widac nie chce robic.
Naprawde nie mam nic do Jego osoby i nie mam zamiaru go urazic. I chyba nie uraziłem w zadnym zdaniu.
Rozumiem Jego potrzeby, chce pstrykacza i tyle. Zle wybrał bo jednak lustro wymaga troche od uzytkownika. Tyle w temacie :)

manio
11-06-2007, 00:19
Ok!
Może skończmy ten temat .... ja będę próbował dalej zobaczymy :)
Teraz calkiem powaznie - czy ja dobrze zrozumialem - miales D50 i zamieniles na D80?
Pytam sie bo watek jest tasiemcowy.

jm
11-06-2007, 00:19
Hmmm, po korekcji Karoliny to ten gość jesczze bardziej na fotomontaż wygląda :(

bo to korekcja "Auto" była:)

a może faktycznie daliśmy się wkręcić?

Erie
11-06-2007, 00:20
Jak chcesz rozmawiać o AUTO, to znaczy, że chcesz rozmawiać o matrycowym pomiarze. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi :-)

w AUTO jest zawsze matrycowy pomiar w D80 - a przynajmniej ja nie umiem zmienić na coś innego (nie działajet i tyle)

Art71

Już poprawiam , na matrycowym w innych trybach po korekcji fotki wyjdą super , i tyle :)

manio
Sie nie mylisz - bo ja tez rozumiem ze rozmawiamy o zielonym kolorze.

Art71
11-06-2007, 00:21
Teraz calkiem powaznie - czy ja dobrze zrozumialem - miales D50 i zamieniles na D80?
Pytam sie bo watek jest tasiemcowy.

Zgadza się :)

prz3mo
11-06-2007, 00:22
bo ja tez rozumiem ze rozmawiamy o zielonym kolorze.

Początkowo tak, o zielonym trybie... choc jak widac kazdy temat prowadzi generalnie w kierunku matrycowego. W tym przypadku jednak słusznie bo AUTO=matrycowy :mrgreen:

Erie
11-06-2007, 00:27
mam nadzieję, że nie odczujecie mojej nieobecności w tym wątku, ale... ja się wynoszę (jak przebijecie 620 postów to ufunduję nagrody dla założyciela wątku oraz najczęsciej wypowiadających się)

jm
11-06-2007, 00:27
a ja myślałam, że najważniejsze, żeby niebo było niebieskie....:mrgreen:

Zmykam i mam nadzieję, że choć milczy, Zbigniew obejrzał wklejone przeze mnie linki...wszystkie:)

Pozdrawki dla wszystkich i spokojnych snów (na matrycowym oczywiście;)

O widzę, że pisałam równocześnie z Eriem:)

3arteq
11-06-2007, 00:28
Chyba żadne zdjęcie nie miało tylu komentarzy jeszcze ;)
Przeczytałem cały wątek i mam jedno pytanko, co może znaczyć:

...a kupiłem go ponieważ lubię makro ( 10Mpx ),..? Po przeczytaniu kilkunastu innych tematów już wiem że LCD ma wpływ na jakość zdjęć ;) ale czy pixle pomagają w makro ? , dają większe przybliżenie ? Jakie to skomplikowane...

manio
11-06-2007, 00:30
Zgadza się :)

Hmm - tym razem tez powaznie - twierdzisz ze cykasz, chcialbys cykac na auto (przynajmniej w wiekszosci przypadkow) - to po co zamieniales te puszki ????
Ja chcialbym zamienic swoje D50 na D80 bo:
1. Ma wiekszy wizjer
2. Mozna kupic pelnosprawny grip
3. Ma wreszcie CLS
4. Ma pare rzeczy wyciagnietych na przyciski
5. Ma niby wiecej pol AF
6. Ma 10MPx - hmm to akurat najmniej wazne

Ale zeby zmieniac D50 na D80 do cykania w auto.....
to tylko moje prywatne zdanie.

Na samym poczatku moim oczom sie ukazalo cos w stylu "...chcialem miec 10MPx bo lubie macro" - a tego to juz w ogole nie rozumiem, ze ekhmnddf niby chodzi o cropowanie?

manio
11-06-2007, 00:31
mam nadzieję, że nie odczujecie mojej nieobecności w tym wątku, ale... ja się wynoszę (jak przebijecie 620 postów to ufunduję nagrody dla założyciela wątku oraz najczęsciej wypowiadających się)
dobra Erie twoje D80 i tluke cala noc ;):mrgreen:

Art71
11-06-2007, 00:32
Chyba żadne zdjęcie nie miało tylu komentarzy jeszcze ;)
Przeczytałem cały wątek i mam jedno pytanko, co może znaczyć:
? Po przeczytaniu kilkunastu innych tematów już wiem że LCD ma wpływ na jakość zdjęć ;) ale czy pixle pomagają w makro ? , dają większe przybliżenie ? Jakie to skomplikowane...

Daje większe możliwości późniejszej obróbki ... myle się ?

3arteq
11-06-2007, 00:41
Obróbka bez dobrego przybliżenia - obiektywu makro lub bez kombinowania z obiektywami raczej za wiele nie da, ale może się mylę. Mi z 6mpix nie udało się uzyskać zadawalających rezultatów dopóki nie odwróciłem obiektywu. W sumie można ze zdjęcia w rozdzielczości 6000x4000 wyciąć 800x600 ale czy o to chodzi ? :)

prz3mo
11-06-2007, 00:41
Ja jestem zadowolony ogolnie z tego tematu,bo Karolina przyznała, ze posiadam po Niej i Erie - trzeciego białego kruka - nieprzeswietlającego D80 :P Choc z drugiej strony moze one sa wlasnie zepsute ?:mrgreen:

ps. Erie, a jak nabije w tym temacie kilkaset postow to da rade 70-300 VR ?:oops:

manio
11-06-2007, 00:44
Choc z drugiej strony moze one sa wlasnie zepsute ?:mrgreen:
Zawsze tak myslalem - wydawac taka bułe na taki bubel :mrgreen:

ps. Erie, a jak nabije w tym temacie kilkaset postow to da rade 70-300 VR ?:oops:
Nie pchaj sie - ja jestem pierwszy w kolejce po jego D80, na 70 - 300 bedziesz musial poczekac -widzisz ze jest na etapie zbierania kasy :mrgreen:

prz3mo
11-06-2007, 00:47
Nie pchaj sie - ja jestem pierwszy w kolejce po jego D80, na 70 - 300 bedziesz musial poczekac -widzisz ze jest na etapie zbierania kasy :mrgreen:

hahahah.... Rzeczwiscie z tym 7-300 VR troche poleciałem, Erie sam o nim marzy.... nooo dooobra niech strace, niech bedzie ten mały kurdupel 50mm 1.8 :mrgreen:

Chyba czas spac...

Art71
11-06-2007, 00:47
OK
Dziękuję wszystkim, myśle że dalsze rozmowa nie ma najmniejszego sensu .
Dobranoc

marbed
11-06-2007, 01:03
OK
........ sęsu .
Dobranoc

Hłe hłe
Fajnie kolega zakończył

Art71
11-06-2007, 01:07
Hłe hłe
Fajnie kolega zakończył

A widzi kolega jakiś sens ? :)

marbed
11-06-2007, 01:15
Sens widzę ale sęsu nie (po edycji :D )

Art71
11-06-2007, 01:18
Koniec

Jacek_Z
11-06-2007, 01:31
to z miłą chęcią zamknę następny taki wątek. Nie będzie rekordów.
1. Zastanawia mnie tylko że kilka osób mających mniemanie o sobie jako o zaawansowanych fotografach nie wszystko łapie o co chodzi w zależności między rozpiętościa tonalną fotografowanego motywu a działaniem pomiaru światła (matrycowego).

2. Skąd przeświadczenie, że wyższe modele lustrzanek sa trudniejsze? A pliki z nich wymagają większych zachodów? Absolutnie nie.

Erie
15-06-2007, 10:08
Niesamowite, jacy ludzie na tym forum się znajdują. Art71 napisał powyżej, że za poprawną odpowiedź na "pytanie konkursowe" nagrodą będzie karta pamięci 1 GB. I... naprawdę wysłał tą kartę, co mimo iż nie było konieczne (myślałem że to żart) było bardzo miłe. W dodatku wysłał ją mimo iż troszkę został przeze mnie zganiony.

Chciałbym zatem publicznie serdecznie podziękować i pozdrawiam. Oby więcej takich miłych forumowiczów tutaj sie znalazło... znaczy nie chodzi mi o nagrody itd, tylko o tą przyjazną atmosferę, która panowała i mam nadzieję dalej będzie panowała na tym forum. O to łączące nas wszystkich zamiłowanie do fotografii.

I mam nadzieję, że mniej będzie kłótni, a więcej fotografii. Czego Wam i sobie serdecznie życzę.

Pozdrawiam
Wojciech Płonka
(aka maruda Erie)

Zbigniew
15-06-2007, 10:10
Wow. Jestem pod wrażeniem. Szacunek dla Arta. :)
Jak to mówił Darth Vader - Impressive, most impressive.

Jacek Wrzesińsk
15-06-2007, 18:14
No,no art!Jak mówił tak zrobił!Pozdrowienia!:-D

Erie
15-06-2007, 20:32
To jakiś kawał? :] Prowokacja? ;)

z kartą czy ze zdjęciem? w obu porzypadkach odpowiedź brzmi jednak nie - nie jest to żart

onet 1234
16-06-2007, 00:36
napisz [email protected]

szymony
16-06-2007, 02:26
Kolego drogi. D80 ma podobną, a właściwie analogiczną funkcję do zmiany EV, która jednak g... daje jeżeli używasz pomiaru matrycowego, gdyż tam bardzo silnie uzależnione jest ustawianie ekspozycji zależnie od jasności obszaru na który złapano ostrość. I działa to tak samo w każdym z trybów półautomatycznych.

w takim razie tytułowa fota powinna być dość mocno niedoświetlona, wszk ostrość ustawiał na koszuli (jasnej).

Erie
16-06-2007, 02:30
Krzysiek, a co ty o 2:26 w nocy na nogach robisz??

Radosso
16-06-2007, 02:37
Gówniana fota że hej. Nie czytałem posów bo mi się nie chciało, ale jest gówniana i chyba ją zrobiłeś ją przez sen hahaha ide spać.

szymony
16-06-2007, 02:44
Krzysiek, a co ty o 2:26 w nocy na nogach robisz??
Na nogach, nic, bo siedzę, w dodatku w robocie.

ps. co do samej foty jeszcze, bo skupiliście się na pomiarze, a art miał jeszcze zastrzeżenia do ostrości. Ktoś tylko napomkną o BF. Być może, ale ja sądzę że autor wyzwolił migawkę wcześniej niż aparata załapała ostrość. Wszak ustawione miał AF-C. Przy serii i przemieszczaniu obiektu, miało by to sens, ale w tym przykładzie.

Erie
16-06-2007, 03:02
Na nogach, nic, bo siedzę, w dodatku w robocie.

ps. co do samej foty jeszcze, bo skupiliście się na pomiarze, a art miał jeszcze zastrzeżenia do ostrości. Ktoś tylko napomkną o BF. Być może, ale ja sądzę że autor wyzwolił migawkę wcześniej niż aparata załapała ostrość. Wszak ustawione miła AF-C. Przy serii i przemieszczaniu obiektu, miało by to sens, ale w tym przykładzie.

nie chwaląc się jam to napisał i wygrałem kartę :D

szymony
16-06-2007, 03:16
nie chwaląc się jam to napisał i wygrałem kartę :D
Sądziłem że kartę wygrałeś, w konkursie z cyklu: co to za aparat? Ale po pięciu stronach, wyższości matrixa D80, nad matrixem innego D80, może nie załapałem. :wink:

jm
16-06-2007, 08:26
Noo ale chwila, chwila...;)

Skoro to nie BF/FF, a raczej zły tryb AF udstawiony w aparacie to czy nagroda nadal się należy???

;)

:mrgreen:

fader_audio
17-06-2007, 01:17
a ja robie troche na matrycwym na centralnym i w obu przypadkach zdaża się ze daję korekte. w sumie nie narzekam na moj matrix, w przeciętnych warunkach robi ładnie jeżeli pod światło lub scena mocno kontrastowa daje korekte w zakresie - 0,3-1eV i jest ok, czesem są takie sceny że sory ale trzą robic 2 foty w raw jedna niedoswietlona druga prześwietlona, potem obrabiać i fota bedzie idealna. jednak ja na takie zabawy nie mam chęci ani czasu, pozdrawiam

Art71
18-06-2007, 23:06
Witam wszystkich:) Chodziło o to kto zgadnie czym było zrobione to zdjęcie i nagroda się należy :) Może i fotograf do bani może to i tamto , nie o to chodziło. Erie strzelił w dziesiątkę i wygrał. Ale mówie wam jak się uśmiałem jak usłyszałem że np. że to komórka itp. Popatrzcie jak rozwijał się wspaniale wątek po odkryciu że to D80 :) Swietnie ! Przykro mi tylko że musiałem czytać niektóre wątki naprawde żałosne i na koniec jeszcze dostało mi się za ortografię :) ale nic ! Fajna zabawa, sam bym kiedyś wziął w takiej udział. Pozdrowienia dla wszystkich

Erie
18-06-2007, 23:13
Witam wszystkich:) Chodziło o to kto zgadnie czym było zrobione to zdjęcie i nagroda się należy :) Może i fotograf do bani może to i tamto , nie o to chodziło. Erie strzelił w dziesiątkę i wygrał. Ale mówie wam jak się uśmiałem jak usłyszałem że np. że to komórka itp. Popatrzcie jak rozwijał się wspaniale wątek po odkryciu że to D80 :) Swietnie ! Przykro mi tylko że musiałem czytać niektóre wątki naprawde żałosne i na koniec jeszcze dostało mi się za ortografię :) ale nic ! Fajna zabawa, sam bym kiedyś wziął w takiej udział. Pozdrowienia dla wszystkich

nie ma sprawy - konkurs się zrobi, a jako nagrodę fundnę kartę 1 GB - co Ty na to?

Art71
18-06-2007, 23:42
:)