PDA

Zobacz pełną wersję : RAWki. Czy lepsze jest wrogiem dobrego?

siemalysy
12-02-2018, 18:08
Siema :-)

Chciałbym zachęcić Was do dyskusji o RAWkach. Z kilku stron dostałem "sygnały" o zmianach jakie moglibyśmy wprowadzić. Sam zmieniać nie zamierzam bo to nie moja zabawa, tylko nasza. W kilku punktach postaram się zacząć i liczę na to, że będziecie tu nie mniej aktywni jak wątkach zabawowych.

1. Pierwszy temat to głosy. Jak zauważyliście od dwóch edycji Wasze głosy są publiczne.
- W regulaminie znajdzie się punkt mówiący o tym, że zakazuje się głosowania na własną pracę. W przypadku zaistnienia takiej sytuacji głos ten nie będzie liczony,
- W przypadku oddania głosów na więcej prac niż dopuszcza to regulamin wszystkie głosy będą nieważne.

2. Kolejny pomysł dotyczy zwycięzcy, ewentualnie 3 pierwszych miejsc. Chodzi o to, że po zakończeniu głosowania zwycięzca lub uczestnicy z 3 pierwszych miejsc opisaliby krótko i zwięźle kroki jakie zrobili podczas obróbki. oddaje to do Waszej dyskusji. Wiem, że taki temat był już poruszony w wątku z zabawy.

3. NO LIMIT. W mojej ocenie ta edycja ma bardzo mało uczestników. Może zlikwidować tą edycję, a w zamian stworzyć np. edycje tylko b&w albo mono koloru? Odbywało by się to cyklicznie co pełna edycję.

4. Punktacja.

1 miejsce - 3pkt
2 miejsce - 2pkt
3 miejsce - 1pkt

Może macie jakieś rozsądne propozycje?

5. Nagrody.
Nagroda dla zwycięzcy całego cyklu. Np. książka, forumowa smycz, kubek, koszulka... Odnieście się też do tego punktu bo nie wiem czy sponsora szukać ;-)

Nie chce robić rewolucji w RAWkach bo w mojej ocenie nie jest źle. Delikatna kosmetykę zostawiam Waszej ocenie :-)

Miłego wieczoru
Pozdrawiam

ksh
12-02-2018, 18:47
1. OK
2. Nie wiem czy nie zniechęci to ludzi do udziału, każdy przymus może psuć zabawę.
3. Dlatego że ta zabawa wymaga użycia najczęściej Ps lub podobnego programu co wymusza jakieś tam umiejętności i poświecenie więcej czasu.

4.

5pkt - 1 miejsce
3pkt - 2 miejsce
2pkt - 3 miejsce
1pkt - 4 miejsce
plus trzy punkty do rozdania dla dawcy rawka dla prac jakie mu się podobały, można wydać wszystkiej dla jednej pracy jak i po jednym dla trzech lub na dwie po odpowiednio 1 i 2 punkty, wydać punkty trzeba przed zakończeniem na 1-3 prace

Cykle zrobiłbym nie więcej jak 5 głosowań, a to dlatego żeby w połowie ludzie nie zniechęcali się patrząc na to ile punktów już mają ludzie nazbierane.

nolimit zastąpiłbym rawkiem od administracji, musi to być sztuka genialna, która ma szansę po zabawie stać się czymś bardziej "wartościowym" co by mogło nawet kiedyś trafić do głosowania na zdjęcie kalendarzowe.
Żeby nie zagęszczać zabaw i urozmaicić może być na zmianę edycja gdzie wykorzystane powinno być logo forum, nie wiem po co i dlaczego ale taki pomysł mi przyszedł do głowy.
nolimit szalone kosmiczno-apokaliptyczne też bym zostawił co jakiś czas potrzeba lekkiego szaleństwa :)

OjTam
12-02-2018, 18:47
Ok. To lecim.

Ad 1.
Oba pkt brzmią sensownie. Mogę się pod tym podpisać. ;)

Ad 2.
Mała szansa na to. Jak ktoś chce, może opisać dobrowolnie. Próba wymuszenia tego źle się skończy...

Ad 3.
No Limit jest fajne. Zostaw. Zawsze można jakąś Godzillę czy Zmutowane Pomidory wsadzić. :p
Sugeruję dopisać w pierwszym poście coś w ten deseń:

Nie ma obowiązku użycia wszystkich rawów. Można obrobić pojedynczy, używając dowolnych narzędzi.
I podkreślić to jakimś oczobijnym kolorem, żeby nie przepadło.

Ad 4.

Brzmi sensownie. Jest też opcja
1sze miejsce 4pkt,
2- 3
3- 2
Cała reszta 1pkt

Ad 5.

Nagrody... Hm... Ciężko powiedzieć...

spiritus
12-02-2018, 20:17
Nolimity chca usuwac...z czego ja bede smial? :D
Odnosnie calej reszty to jestem za.

Lysy nie lepiej by bylo glosowanie puscic? Malo kto bierze udzial w takich dyskuajach. Wiecej zaglosuje.

Proponuje:
§1 Tak
§1 Nie
§2 Tak
§2 Nie
§3 Tak
§3 Nie

Itd :)

Dex
12-02-2018, 22:53
1. Tak

2. Jak pisałem gdzieś wczesniej, nakazac nagrywanie filmików!!11jedenjeden
A na poważnie. Nakazywanie bez sensu. Jedni nie będą chcieli sie dzielić techniką, inni nie, jeszcze innym sie nie bedzie chciało. Zawsze mozna napisać pw do tego co wygrał, lub tego, którego praca sie nam podoba by opisał.

3. Łapy precz od nołlimituf!

4. Tu sie nie znam sie. Twoja opcja dobra, koesh'a tez ciekawa.

5. Nagroda na pewno ciekawa, uścisk dłoni admina i wspólna słit focia, myszka, która jakiś moderator kogoś zbanował, koło od roweru kierownika producenta :D

frogi
12-02-2018, 23:48
... koło od roweru kierownika producenta :D
W nagrodę Kierownik Producent pozwoli umyć rowerek... :mrgreen:

rwpb
13-02-2018, 22:38
ad 1. Dodał bym jeszcze zakaz udziału w głosowaniu w kolejnej edycji.

ad 2. A jak nie napiszą to dyskwalifikacja? Ban? Prokurator? To położy zabawę.

ad 3. Proponuję dopisać, że można podesłać jedną, dwie lub trzy prace w przypadku użycia tylko pojedynczych rawków lub jedną w przypadku wykorzystania dwóch lub trzech w swojej pracy. I proponuję dopisać, że nie dodajemy niczego z zewnątrz, tylko wykorzystujemy to, co jest w tych rawkach oprócz własnej inwencji pędzlem, sprajem, itp.

ad 4. Punktacja jest dobra, jeżeli ktoś ją lubi. Dla mnie tutaj jest trochę bez sensu, bo jak porównać np. pierwsze miejsce przy pięciu uczestnikach i ilości głosów 5 z trzecim miejscem przy 30 uczestnikach i i uzyskaniu 30 głosów? Żeby punktacja miała sens, to trzeba wprowadzić zapisy na daną edycję pięciu czy dziesięciu zabaw i punktować tylko zapisanych uczestników. Wtedy w każdej zabawie by była taka sama ilość konkurentów. Wiem, że to jest głupie, ale tylko wtedy by było uczciwe. Jaki jest sens dołączania np. do czwartej zabawy w cyklu pięciu zabaw, jeżeli z góry wiem, że nie jestem w stanie zająć nawet trzeciego miejsca? To odstrasza. Zobaczcie do sąsiednich zabaw "Czy znasz..."

ad 5. Jestem za. I tu wcale nie trzeba szukać wielkich sponsorów. Kiedyś jak częściej zaglądałem na forum, to nawet byłem sponsorem. Nie wiem, czy to było by legalne, ale można utworzyć konto w jakimś banku i wpłacać dowolnie jakieś kwoty 5zł, 10zł, ile kto chce, a Kierownik z tych pieniędzy ufundował by jakąś nagrodę-niespodziankę związaną z fotografią. Przelewy przez internet są darmowe, al jedno piwo mniej nie oznacza końca świata. Chociaż z tym piwem to mogę się mylić...

siemalysy
14-02-2018, 19:42
Hej,

Dzięki za opinie. Napiszę na razie szybko i w skrócie. Jak nie chcecie żeby NO LIMIT był tylko wspomnieniem to brać się do roboty. Obrońcy tego projektu nie widzę Waszych prac na skrzynce :-P A tak na serio mamy tam tylko 4 prace... Co do nagród mam jakąś tam swoją wizję ale do nagród jeszcze daleko. Wiadomo, nie będzie to rower czy jego części.

Zachęcam do dyskusji tych co jeszcze nie wyrazili zdania.

Pozdrawiam
Michał

ksh
14-02-2018, 19:45
Mikser z logo forum :)

OjTam
14-02-2018, 19:46
Mikser z logo forum :)

Popieram.

I szklanka na % z w/w logo. :p

siemalysy
14-02-2018, 19:53
:-D Mikser powiadacie. A może coś w ten deseń:

https://youtu.be/uf4U19TsBO8

Dex
15-02-2018, 23:14
Opona klasa :D A da sie większa? Od traktora czy cuś? :roll:

OjTam
15-02-2018, 23:20
Dex, może taką? :p

http://bezpiecznapodroz.org/wp-content/uploads/2017/03/2-6.jpg
źródło (http://bezpiecznapodroz.org/wp-content/uploads/2017/03/2-6.jpg)

Dex
15-02-2018, 23:23
Oł je :mrgreen:

Jacek_Z
16-02-2018, 01:02
Tu próbujmy być serio.
Może And.N się wypowie?

moje zdanie: (nie narzucam)
- info o obróbce - jako prosba. Big prośba, ale tylko prośba.

- no limit - nie trzeba używać wszystkich rawów, można 2 z 3. Rawy często nie pasują do siebie, więc może (mam taki pomysł) zrzucić pulę plików siemalysemu i to niech on decyduje jakie 3 pliki mają być montowane. Domyślnie - niech będą to pliki, które jakoś ze sobą "grają"

- punktacja za 8 miejsc i za udział.
1 - 10 pkt
2 - 8 pkt
3 - 7
4 - 6
5 - 5
6 - 4
7 - 3
8 - 2
udział - 1
restart zabawy po 10 konkursach.

And.N
16-02-2018, 01:53
Tym bardziej ja nie chciałbym niczego narzucać:). Prowadzę podobną zabawę (popRAWka) na olympusclub. Wprowadziłem akurat cykl składający się z 10 edycji (odbywa się już trzeci), ale równie dobrze może być proponowany tu wcześniej cykl 5 edycji. Co do punktacji sądzę, że lepiej gdy tych miejsc punktowanych jest więcej. Może nawet 10, przykładowo: miejsce/punkty: 1/15 , 2/12 , 3/10 , 4/8 , 5/7, 6/6 , 7/5 , 8/4 , 9/3, 10/2 za 11 i dalsze miejsca 1 pkt. Zawsze na próbę można zrobić cykl 5 edycji z danym sposobem punktowania i zobaczyć jak to w praktyce wyjdzie. Później ewentualnie zmienić.

- no limit - nie trzeba używać wszystkich rawów, można 2 z 3. Rawy często nie pasują do siebie, więc może (mam taki pomysł) zrzucić pulę plików siemalysemu i to niech on decyduje jakie 3 pliki mają być montowane. Domyślnie - niech będą to pliki, które jakoś ze sobą "grają" ...
Z powyższym oczywiście się zgadzam. Teraz zdaje się też nie trzeba używać wszystkich RAW-ów.

Co do opisu obróbki, jak ktoś dołącza plik .xmp to opis raczej zbędny mi się wydaje. Nie jestem zwolennikiem tych opisów, ewentualnie jako prośba to może tak. Najlepiej niech prowadzący tu decyduje, jak i w pozostałych kwestiach:)

siemalysy
19-02-2018, 20:32
Cześć ;-)

Dzięki za dyskusje. Prawda jest taka, że nie spodziewałem się wielu więcej uczestników dyskusji ;-) Może trochę uporządkujmy. Widziałbym to tak:

1. Sprawa jasna. Ankieta będzie publiczna. W przypadku:
- oddania głosu na swoją pracę, głos ten będzie nieważny i zostanie odjęty. Tu można by wprowadzić zasadę, że pierwszy raz to żółta kartka, każdy kolejny taki przypadek to zakaz głosowania w kolejnej edycji.
- zagłosowanie na więcej prac niż dopuszcza zabawa, wszystkie głosy są anulowane.

2. Nie jestem zwolennikiem wprowadzania nakazu. Prośba wiadomo jak najczęściej się skończy. Widać to chociażby po podsumowaniu kolejnych edycji, jak chętnie uczestnicy wypowiadają się na tematy wystawianych prac. W większości prac dodawane są pliki .xmp gdzie można szybko i łatwo podejrzeć co autor zrobił, pod warunkiem, że dysponujemy odpowiednim oprogramowaniem.

3. NO LIMIT zostanie.

4. Ile opinii tyle różnych wersji punktacji. Proponuje takie rozwiązanie dla cyklu składajacego się z 10 zabaw:

5189

Zwycięzca musi być zawsze wyłoniony. Natomiast kolejne miejsca mogą być zajmowane przez większą ilość uczestników. Np. na miejscu 5 będzie 4 uczestników. Wtedy każdy z nich otrzyma po 45 punktów.

5. Nagrody. Temat do dalszej dyskusji. Chyba, że kogoś zadowoli karnet na mycie "bajka" prowadzącego łysego :-P

Jacek_Z
19-02-2018, 20:57
Co do punktacji. Jeśli weźmie udział kilku - kilkunastu uczestników to ostatni dostanie coś koło 20 pkt. Skutek jest taki, że wystarczy wysłać byle co i tak się ma kilkanaście pkt.
Proponuję punktować mniejszą ilość miejsc, za to nawet niech ktoś, kto nie dostał głosu to niech dostanie 1 pkt za udział.
To doświadczenie z międzyforumowych. gdzie w sumie ktoś kto opuścił jeden konkurs nie miał szans w stosunku do tego co obsyłał wszystkie.

rwpb
19-02-2018, 21:24
Prośba wiadomo jak najczęściej się skończy. Widać to chociażby po podsumowaniu kolejnych edycji, jak chętnie uczestnicy wypowiadają się na tematy wystawianych prac.
Nie do końca jest to prawdą.
Nowa edycja często jest wystawiana prawie natychmiast po zakończeniu poprzedniej. Pisanie w "archiwalnym" wątku trochę mija się z celem, bo zagląda się do nowego. Pisanie w nowym wątku na temat prac, które są w innym wątku też chyba jest bez sensu. Była już dyskusja na ten temat, ale przewagę wzięły terminy... Nie każdy ma czas aby bywać na forum codziennie, a po dwóch dniach już jest któraś kolejna strona w nowym wątku.

Jeszcze proponuję, aby w punktacji uwzględnić tych, co nie chcą brać udziału w punktacji, ale chcą wziąć udział w zabawie. Po prostu byliby nie brani pod uwagę przy rozdziale punktów.

siemalysy
19-02-2018, 21:33
rwpb
Moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego. Wątek z głosowaniem nie jest zamykany w momencie startu kolejnej edycji. Śmiało można przecież pisać w tym wątku na temat prac, sposobów obróbki itp. Przecież w czym problem. Chcę pisać na temat zakończonego głosowania, to piszę w tym wątku i tyle.

Co do punktacji to najlepszym rozwiązaniem byłby brak punktów. I tak kto chce wziąć udział w zabawie, to i tak weźmie. Przecież nie gramy o "złote kalesony". Dla mnie mogłoby tego nie być. Ale więcej osób bierze udział w zabawie i dla niektórych rywalizacja jest ważna.

Jacek_Z
20-02-2018, 00:15
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP"Co do tego zapisu. Myślę, że jest zbędny.
Wysłanie pliku nie jest obowiązkowe. Bo być nie może. Wiele wywoływarek nie generuje tego pliku (albo generuje inny). Napiszmy więc w regulaminie, że xmp zwycięskiego pliku (o ile będziemy go posiadali) zostanie opublikoway.
Wysyłając xmp zgadzasz się na jego publikacje.
Jeśli ktoś się nie zgadza to go nie przysyła. I tak nie musi tego robić.

siemalysy
20-02-2018, 19:10
Jacek_Z tu się z Tobą zgodzę. Już jakis czas temu w jednym z wątków poruszyłem temat plików xmp. Od jakiegoś czasu już nie pytam ludzi o zgodę na publikację. Jeżeli mam plik, a nie mam zgody to takiego pliku nie dodaje do paczki. Całkowite pozbycie się plików xmp może spowodować różne kombinacje w innych niedozwolonych programach.

siemalysy
03-03-2018, 21:56
Siema ;-)
Cisza tu straszna. Czas chyba zakończyć tą dyskusje. Proponuje i od edycji nr 161 punkty będą liczone w sposób przedstawiony poniżej:

5734

Reszta zostaje tak jak jest z wyjątkiem, który mówi o publicznych głosach. Cykl będzie trwał 10 edycji. Jeżeli punktacja sie nie sprawdzi to przy kolejnej edycji będzie można poprawić.

ksh
03-03-2018, 22:37
Taka punktacja po paru rawkach może zniechęcić w połowie do uczestnictwa patrząc na to ile punktów ma czołówka, tak już było jakiś czas temu i wtedy było sugerowane żeby punktów było mniej i mniej je otrzymujących, 3-4 max 5 najlepszych prac i punktów na tyle mało że ktoś w połowie zabawy zdobywając punkty nadal ma satysfakcje z tego.

Jacek_Z
03-03-2018, 22:51
Ale dlaczego ktoś kto zaczął później ma mieć lepiej? Z punktu widzenia "stałego" uczestnika to nie jest fajnie. Punkt widzenia zależy ....
Punktacja jest OK.
Dopóki nie będzie dużych nagród to punktacja nie ma olbrzymiego znaczenia. To tylko zabawa i satysfakcja. Nie sądzę by zniechęcała spóźnialskich.

OjTam
03-03-2018, 22:52
koesh racje masz. Ale... Z drugiej strony... Nie gramy tu o złote gacie. ;)

ksh
03-03-2018, 22:56
Tak było, ludzie nie dołączali do cyklu pisząc że poczekają aż się zacznie nowy, musiałbym szukać starych rawków żeby to cytować ale wtedy chyba z Arczim? dyskutowaliśmy nad punktacją i nawet była zgoda jakaś że mało punktów i mniejsza liczba prac podchodząca do punktacji.
Ja tylko doradzam na podstawie tego co było bo zabawa się psuła czym dłużej trwała i ubywało uczestników.

siemalysy
03-03-2018, 22:57
To może olejmy punkty... Nie dojdzie do takich sytuacji....

ksh
03-03-2018, 22:59
Ale to tak od skrajności do skrajności, gigantyczna punktacja lub bez niej, a przecież można zrobić 1m - 4pkt, 2m - 2pkt, 3m - 1pkt, proste i czytelne, to pozwoli nawet w połowie dołączyć chyba że będzie jakiś dominator :)

OjTam
03-03-2018, 22:59
Tak było, ludzie nie dołączali do cyklu pisząc że poczekają aż się zacznie nowy, musiałbym szukać starych rawków żeby to cytować ale wtedy chyba z Arczim? dyskutowaliśmy nad punktacją i nawet była zgoda jakaś że mało punktów i mniejsza liczba prac podchodząca do punktacji.
Ja tylko doradzam na podstawie tego co było bo zabawa się psuła czym dłużej trwała i ubywało uczestników.

To nie była czasem ta edycja spiritusa z analogiem do wygrania?

ksh
03-03-2018, 23:00
Chyba nie bo tam były znowu same "analogowe" wymagania obróbki co jeszcze bardziej zniechęcało :)
Dyskusja byłą koło tego cyklu co wygrałem chyba, koszulki wtedy były.

OjTam
03-03-2018, 23:03
A może o edycje 111-119 chodzi? Arczi prowadził i koszulki były do wygrania.

siemalysy
03-03-2018, 23:11
Wydaję mi się, że zwycięzca powinien mieć odpowiednią / sporą ilość punktów za zwycięstwo. Nie patrzę na to co będzie w połowie dystansu. Bo po pierwsze nie gramy o złote kalesony. Po drugie jak ktoś chce się bawić to będzie to czynił bez względu na punktacje. Widzę też jak wyglądają rawki obecnie. Ilu jest stałych uczestników, a ilu przelotem. tego nie przeskoczymy.

And.N
03-03-2018, 23:53

Tak zerknąłem na te edycje 111 do 119 i nie bardzo się potwierdza, że uczestników ubywało:
edycja/ilość uczestników -> 111/28 ; 112/10 ; 113/20 ; 114/15 ; 115/29 ; 116/27 ; 117/30 ; 118/28 ; 119 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=276052&p=3754248#post3754248)/50, nawet w drugiej połowie jakby ich więcej było.

Jacek_Z
04-03-2018, 00:23
No właśnie. Jeśli edycja to 10 konkursów to wtedy idzie się doczekać następnej. Ale .. czy tu tak nagle przybywają tłumy nowych? Grono jest stałe. Wszyscy wiedzą o RAWkach czy o Tematycznych.

Czarna_Offca
04-03-2018, 11:16
wysyłam rawka dla zabawy :) Jak ktoś na niego zagłosuje to fajne, a jak nie to trudno - może następnym razem się uda. To zabawa, a nie jakiś superhipermega konkurs, w któm do wygrania są kalesony warte miliony zdobione kryształami Swarovskiego wartymi tyle samo :)

siemalysy
10-03-2018, 22:51

Punkty zostaną tak jak to przedstawiłem ostatnio. Zobaczymy jak to będzie wyglądać w bieżących edycjach.

Koleją zmianą jaką chciałbym wprowadzić w regulaminie jest usunięcie zapisu o konieczności zachowania pliku exif. Jest to dość martwy zapis. Gdyby trzymać się sztywno to musiałbym odrzucać po kilka prac. A nie o to tu we wszystkim chodzi. Kolejna rzecz dane exif powodują, że pliki ważą więcej. Jeżeli będę miał jakieś wątpliwości co do danej i konkretnej pracy będę się kontaktował z autorem w celu weryfikacji ;-)

Czarna_Offca
10-03-2018, 23:53

Punkty zostaną tak jak to przedstawiłem ostatnio. Zobaczymy jak to będzie wyglądać w bieżących edycjach.

Koleją zmianą jaką chciałbym wprowadzić w regulaminie jest usunięcie zapisu o konieczności zachowania pliku exif. Jest to dość martwy zapis. Gdyby trzymać się sztywno to musiałbym odrzucać po kilka prac. A nie o to tu we wszystkim chodzi. Kolejna rzecz dane exif powodują, że pliki ważą więcej. Jeżeli będę miał jakieś wątpliwości co do danej i konkretnej pracy będę się kontaktował z autorem w celu weryfikacji ;-)

bardzo słusznie :)