PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 / Aktualizacja firmware do 1.04

tomasz17
12-02-2018, 15:35
Witam,
W internecie, w kilku serwisach znalazłem informację, że nowa aktualizacja do Nikonów uniemożliwia stosowanie zamienników baterii.
Noszę się z zamiarem aktualizacji gdyż aparat nie kataloguje zdjęć w katalogu nadając im numerację do 9999, tylko do 9041, po czym zakłada następny katalog.
Kontaktowałem się z serwisem Nikona i powiedziano mi, że nowe oprogramowanie może wnieść zmianę w numerowaniu zdjęć, ale pracownik nie był chyba w 100% pewien.
Natomiast jeżeli nowe oprogramowanie do Nikona D3200 ma mi zablokować możliwość stosowania zamiennika baterii, to wówczas chyba odpuściłbym sobie aktualizację.
Czy ktoś z Was jest potwierdzić co naprawdę wnosi aktualizacja 1.04 i czy zmienia sposób numeracji zdjęć oraz czy blokuje możliwość stosowania zamienników baterii?
W internecie tak naprawdę nie znalazłem informacji, której aktualizacji dotyczy ta informacja odnosząca się do tematu baterii.....

ksh
12-02-2018, 16:25
Jak nie będzie działać najnowsza aktualizacja poprawnie to masz poprzednią https://www.nikonimgsupport.com/na/NSG_article?articleNo=000028308&configured=1&lang=en_SG i sobie wgrasz, tylko jakby co to trzeba mieć oryginalną baterie żeby się to dało zrobić :)

crusiek
12-02-2018, 16:27
Kupowałem 2 zamienniki Newella En-EL14 i obie sprawdzałem przed zakupem, działały na 1.04 i działają do dzisiaj, co do innych firm zamienników się nie wypowiem :)
Jeżeli chodzi o sposób numeracji zdjęć to nie zwracałem na to jakoś szczególnie uwagi ale zdarzyło się na najnowszym firmwarze aparatowi i tak założyć nowy katalog zanim licznik dobił do 9999 :) Nie dam sobie jednak głowy uciąć czy nie było to spowodowane w jakiś sposób moją ingerencją, chwilową zmianą ustawień itp ....