PDA

Zobacz pełną wersję : D5300 i jasne stałki

Bruner
12-02-2018, 14:53
Mam D5300, planuje dokupić Nikkora 35 lub 50 1.8 i za jakiś czas 85 1.8, problem w tym, że jak wiadomo seria 5xxx nie posiada mikroregulacji i obawiam się problemów z BF/FF przy połączeniu mojego body z tymi szkłami. Czy problem da się skutecznie rozwiązać kalibracją do wzorca najpierw body, a później szkieł, ewentualnie kalibracją szkieł do body (bez kalibrowania do wzorca),czy to wcale nie takie pewne i jedyny sposób na bezstresowe używanie jasnych stałek to zakup czegoś z mikroregulacją? Ewentualnie problem można by pewnie częściowo obejść kupując zamiast Nikkora 35 1.8 Sigmę Art 30 1.4 i skalibrować ją USB dockiem, ale o 85 mógłbym wtedy zapomnieć ze względu na cenę arta 85. Czyli podsumowując, warto pchać się w takie szkła z tym body, czy jeśli chcę spać spokojnie, to lepiej najpierw zmienić aparat? Jeśli kalibrować to lepiej wszystko do wzorca, czy tylko szkła do body?

Dho'ine
12-02-2018, 15:25
Najprościej jeśli chcesz mieć pewność to kupić w sklepie gdzie mają po kilka szt.,podejść, podpiąć kilka sztuk i przetestować a potem wybrać tą jedną idealną stałkę, która będzie trafiała w punkt z Twoim body.

Bruner
12-02-2018, 16:57
Planuję raczej kupić używki, więc może być problem z przebieraniem

Teu
12-02-2018, 17:19
Planuję raczej kupić używki, więc może być problem z przebieraniem

Kup 35 1.8 dx jako nówkę-wybierz w sklepie najlepsza sztukę. Sprawdzisz, czy stałki są dla Ciebie i będziesz dalej decydował co zrobić.

Bruner
13-02-2018, 10:58
Ale ja się nie zastanawim czy stałki są dla mnie czy nie. Wiem, że potrzebuję czegoś jasnego w okolicach 30 mm, mam Sigmę 17-50 z której jestem zadowolony, ale czasem te 2.8 to za trochę za mało, a błyskać nie chcę/nie mogę. Stąd pomysł na kupno czegoś jaśniejszego o najczęściej wykorzystywanej przeze mnie ogniskowej, a później być może jeszcze czegoś dodatkowego. Na kasie nie leżę, dlatego używka, choć akurat cena nowego Nikkora 35 1.8G nie jest zaporowa i mogę rozważyć kupno nowego z wybieraniem najlepszej sztuki. Tylko co w przypadku innych szkieł? Stąd pytanie o kalibrację lub ewentualnie zmianę body (choć nie czuję żeby D5300 mnie ograniczał i jedyny powód tych rozważań to właśnie mikroregulacja).

CC_PL
13-02-2018, 11:36
Kupno w sklepie ze sprawdzeniem na małym wyświetlaczu (wiem, że jest zoom/lupa) nie jest takie łatwe i miarodajne :) Chyba lepiej zamówić przez net i w razie czego odesłać.

Teu
13-02-2018, 12:10
Ponad to uważam, że FF/BF w nikkorach to w dużej mierze opowieści- przerobiłem ogrom stałek (zarówno D jak i G) i nigdy ten problem nie dokuczał (może miałem szczęście?), zarówno w nówkach jak i używkach.

nikoniarz
13-02-2018, 12:17
Ponad to uważam, że FF/BF w nikkorach to w dużej mierze opowieści- przerobiłem ogrom stałek (zarówno D jak i G) i nigdy ten problem nie dokuczał (może miałem szczęście?), zarówno w nówkach jak i używkach.

Tak, miałeś raczej szczęście. Ale ja, pomimo tego, że problemy bf/ff musiałem/muszę korygować w body (bez względu na napis na obiektywie) nie czuję się jakbym miał pecha :) Nie ma reguły i warto mieć tego świadomość.

Dho'ine
13-02-2018, 12:22
Myślę ze spokojnie możesz kupić używaną 35 lub 50. Też uważam że mała szansa jest że będzie BF/FF. Zawsze możesz sprzedać i kupić inną.

dannywrocek
13-02-2018, 12:29
Miałem D5100 i poza 50 mm miałem pozostałe obiektywy,które planujesz kupić. Oba kupione przez internet i oba bez problemu działały z korpusem. Dopiero na D7000 musiałem oba korygować. Myślę,że bez problemu możesz oba kupić i będziesz zadowolony.

Dho'ine
13-02-2018, 14:21
Tak z innej beczki też wspomnę o sensie zakupu, wiem że u mnie N35 leżała w torbie po zakupie Sigmy 17-50. A używam D90 i ISO jest nieporównywalne z D5300. Tylko że ja się nieco wyleczyłem z papierowej głębi a N35 bym kupił na powrót bo nieporównywalnie lżejsza i ogniskowa najbardziej uniwersalna.

dannywrocek
13-02-2018, 21:55
Dho'ine: masz trochę racji, jednak ja, mając Sigme 17-50, sięgałem też czasami po N35 DX, głównie kiedy potrzebowałem jaśniejszego obiektywu (wszelki okazje przedszkolne moich Córeczek). To mały, lekki obiektyw, czasami lepiej było zapiąć tylko ten, zamiast dość ciężkiwj S17-50. Ale to Autor wątku ma pieniądze do wydania i chyba wie, czego mu potrzeba ;)