Zobacz pełną wersję : D5300 i jasne stałki
Mam D5300, planuje dokupić Nikkora 35 lub 50 1.8 i za jakiś czas 85 1.8, problem w tym, że jak wiadomo seria 5xxx nie posiada mikroregulacji i obawiam się problemów z BF/FF przy połączeniu mojego body z tymi szkłami. Czy problem da się skutecznie rozwiązać kalibracją do wzorca najpierw body, a później szkieł, ewentualnie kalibracją szkieł do body (bez kalibrowania do wzorca),czy to wcale nie takie pewne i jedyny sposób na bezstresowe używanie jasnych stałek to zakup czegoś z mikroregulacją? Ewentualnie problem można by pewnie częściowo obejść kupując zamiast Nikkora 35 1.8 Sigmę Art 30 1.4 i skalibrować ją USB dockiem, ale o 85 mógłbym wtedy zapomnieć ze względu na cenę arta 85. Czyli podsumowując, warto pchać się w takie szkła z tym body, czy jeśli chcę spać spokojnie, to lepiej najpierw zmienić aparat? Jeśli kalibrować to lepiej wszystko do wzorca, czy tylko szkła do body?
Najprościej jeśli chcesz mieć pewność to kupić w sklepie gdzie mają po kilka szt.,podejść, podpiąć kilka sztuk i przetestować a potem wybrać tą jedną idealną stałkę, która będzie trafiała w punkt z Twoim body.
Planuję raczej kupić używki, więc może być problem z przebieraniem
Planuję raczej kupić używki, więc może być problem z przebieraniem
Kup 35 1.8 dx jako nówkę-wybierz w sklepie najlepsza sztukę. Sprawdzisz, czy stałki są dla Ciebie i będziesz dalej decydował co zrobić.
Ale ja się nie zastanawim czy stałki są dla mnie czy nie. Wiem, że potrzebuję czegoś jasnego w okolicach 30 mm, mam Sigmę 17-50 z której jestem zadowolony, ale czasem te 2.8 to za trochę za mało, a błyskać nie chcę/nie mogę. Stąd pomysł na kupno czegoś jaśniejszego o najczęściej wykorzystywanej przeze mnie ogniskowej, a później być może jeszcze czegoś dodatkowego. Na kasie nie leżę, dlatego używka, choć akurat cena nowego Nikkora 35 1.8G nie jest zaporowa i mogę rozważyć kupno nowego z wybieraniem najlepszej sztuki. Tylko co w przypadku innych szkieł? Stąd pytanie o kalibrację lub ewentualnie zmianę body (choć nie czuję żeby D5300 mnie ograniczał i jedyny powód tych rozważań to właśnie mikroregulacja).
Kupno w sklepie ze sprawdzeniem na małym wyświetlaczu (wiem, że jest zoom/lupa) nie jest takie łatwe i miarodajne :) Chyba lepiej zamówić przez net i w razie czego odesłać.
Ponad to uważam, że FF/BF w nikkorach to w dużej mierze opowieści- przerobiłem ogrom stałek (zarówno D jak i G) i nigdy ten problem nie dokuczał (może miałem szczęście?), zarówno w nówkach jak i używkach.
nikoniarz
13-02-2018, 12:17
Ponad to uważam, że FF/BF w nikkorach to w dużej mierze opowieści- przerobiłem ogrom stałek (zarówno D jak i G) i nigdy ten problem nie dokuczał (może miałem szczęście?), zarówno w nówkach jak i używkach.
Tak, miałeś raczej szczęście. Ale ja, pomimo tego, że problemy bf/ff musiałem/muszę korygować w body (bez względu na napis na obiektywie) nie czuję się jakbym miał pecha :) Nie ma reguły i warto mieć tego świadomość.
Myślę ze spokojnie możesz kupić używaną 35 lub 50. Też uważam że mała szansa jest że będzie BF/FF. Zawsze możesz sprzedać i kupić inną.
dannywrocek
13-02-2018, 12:29
Miałem D5100 i poza 50 mm miałem pozostałe obiektywy,które planujesz kupić. Oba kupione przez internet i oba bez problemu działały z korpusem. Dopiero na D7000 musiałem oba korygować. Myślę,że bez problemu możesz oba kupić i będziesz zadowolony.
Tak z innej beczki też wspomnę o sensie zakupu, wiem że u mnie N35 leżała w torbie po zakupie Sigmy 17-50. A używam D90 i ISO jest nieporównywalne z D5300. Tylko że ja się nieco wyleczyłem z papierowej głębi a N35 bym kupił na powrót bo nieporównywalnie lżejsza i ogniskowa najbardziej uniwersalna.
dannywrocek
13-02-2018, 21:55
Dho'ine: masz trochę racji, jednak ja, mając Sigme 17-50, sięgałem też czasami po N35 DX, głównie kiedy potrzebowałem jaśniejszego obiektywu (wszelki okazje przedszkolne moich Córeczek). To mały, lekki obiektyw, czasami lepiej było zapiąć tylko ten, zamiast dość ciężkiwj S17-50. Ale to Autor wątku ma pieniądze do wydania i chyba wie, czego mu potrzeba ;)