Zobacz pełną wersję : [ Ślubne ] Grudniowy ślub - Kasia i Paweł
Nie często tu cokolwiek zamieszczam, ale jestem ciekaw Waszych opinii... poza tym prościej teraz dodawać zdjęcia :) Trudno mi się zdecydować na kilka wybranych zdjęć, więc jest tego trochę więcej:
1.
4825
2.
4826
3.
4827
4.
4828
5.
4829
6.
4830
7.
4831
8.
4832
9.
4833
10.
4834
11.
4835
12.
4836
13.
4837
14.
4838
15.
4839
16.
4840
17.
4841
18.
4842
19.
4843
20.
4844
21.
4845
22.
4846
23.
4847
24.
4848
25.
4849
26.
4850
27.
4851
28.
4852
29.
4853
30.
4854
31.
4855
32.
4856
33.
4857
Moim zdaniem bardzo dobrze wykonany reportaż. Pełen pasji i kreatywności. Dobrze widzisz i analizujesz pierwszy i drugi plan a Twoje kadry to ciekawe i przemyślane kompozycje. Pomimo tak wielu źródeł światła materiał dobrze naświetlony z zachowaniem szczegółów. Jest radość, jest szczęście, jest urocza zabawa.
themadablues
12-02-2018, 15:29
Do jakichś tam szczegółów ktoś się pewnie przyczepi. Ogólnie natomiast, bardzo fajny reportaż :!:
kurczeblade
14-02-2018, 00:09
Bardzo fajnie! :)
Bardzo fajne kadry od razu rzucają się w oczy. Ciężko do czegoś się przyczepić [emoji3]
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
No to jak idziemy w szczegóły, to na 1 ostrość przejechana za daleko MZ ;) A na 19 ten słup z prawej - uh. Poza tym całkiem przyjemnie to wygląda :)
No to jak idziemy w szczegóły, to na 1 ostrość przejechana za daleko MZ ;) A na 19 ten słup z prawej - uh. Poza tym całkiem przyjemnie to wygląda :)
Fakt, zgadzam się... nawet tego nie zauważyłem - do tej pory :)
josephebeloki
04-03-2018, 16:41
Kadry fajne ale:
1. Cholernie płasko, jak z kompaktu
Fotografie, nie posiadają, żadnych cieni. Wszystko jest zrównane, powyciągane do bólu.
2. Kolor skóry, przez pkt.1 są nie do zaakceptowania - blade, wybielone, rozjaśnione
Kanał "Pomarańcze" są tak rozjaśnione do bólu, aby rozjaśnić cienie.
Ogólnie pomarańcz jest praktycznie ściągnięty ze skóry.
3. Zdjęcia są przeostrzone
Fotografia nr 5 broda z krostami do retuszu -> no takie niedoskonałości skóry, które powstały w tak wielki dzień => błagam, to jest 1min roboty.
Fotografia 17 - widać, jak ściągasz żywcem kolory aby wszystko było nienaturalnie białe.
Na 99% wszystkie "pomarańcze" lokalnie są ściągnięte
Punkt 1,2 sprawia, że zdjęcia jak dla mnie, nie nadają się do oddania.
No jakbym swoją żonę zobaczył z taką skórą.
Kadry są fajne, ale obróbka tragiczna.
Kadry fajne ale:
1. Cholernie płasko, jak z kompaktu
Fotografie, nie posiadają, żadnych cieni. Wszystko jest zrównane, powyciągane do bólu.
2. Kolor skóry, przez pkt.1 są nie do zaakceptowania - blade, wybielone, rozjaśnione
Kanał "Pomarańcze" są tak rozjaśnione do bólu, aby rozjaśnić cienie.
Ogólnie pomarańcz jest praktycznie ściągnięty ze skóry.
3. Zdjęcia są przeostrzone
Fotografia nr 5 broda z krostami do retuszu -> no takie niedoskonałości skóry, które powstały w tak wielki dzień => błagam, to jest 1min roboty.
Fotografia 17 - widać, jak ściągasz żywcem kolory aby wszystko było nienaturalnie białe.
Na 99% wszystkie "pomarańcze" lokalnie są ściągnięte
Punkt 1,2 sprawia, że zdjęcia jak dla mnie, nie nadają się do oddania.
No jakbym swoją żonę zobaczył z taką skórą.
Kadry są fajne, ale obróbka tragiczna.
ad. 1. Przyznam szczerze, że się cieszyłem, iż nie ma głębokich cieni, ponieważ lubię, kiedy na zdjęciach więcej widać, niż nie. Rozumiem, że zdjęcia nie są "klimatyczne", więc jak najbardziej się zgadzam, jeśli to miałeś na myśli. Owszem, wyciągam sporo ze zdjęć... kurcze, tak lubię, po to jest ten program i matryca.
ad. 2. Zgadza się, pomarańcze o kilka % poszły w niepamięć.
ad. 3. Zastanawiałem się nad tym, dla mnie były bardziej na granicy, niż przeostrzone, ale dziękuję za zwrócenie uwagi.
Fot 5. Hm... nie mogę się nie zgodzić, masz rację.
Fot 17. Tak jakoś mi podpasowało - wszystkie światła z tą samą temp. Jak tu jeszcze kombinować, aby żółty zostawić :)
Dziękuję josephebeloki za opinię i zwrócenie uwagi na pewne sprawy. Zdaję sobie sprawę, że to wymagające forum :)
DaroD300S
04-03-2018, 17:34
Tak na szybko. Numer 4 leży kompozycja. Oś kontaktu. Dziewczyna ma wzrok skierowany w prawo, a tam nic... Za to z lewej niepotrzebne te poduchy.
Tak na szybko. Numer 4 leży kompozycja. Oś kontaktu. Dziewczyna ma wzrok skierowany w prawo, a tam nic... Za to z lewej niepotrzebne te poduchy.
Na zdjęciu nr 4. Pani Młoda patrzy na podwiązkę. Z tym wzrokiem, to może chodzi o zdjęcie 5.?
kurczeblade
05-03-2018, 10:07
Przeglądałem wcześniej na telefonie, faktycznie"pryszcze" i cienie pod oczami przy takich przybliżeniach dla mnie są niedopuszczalne. Ogólnie zdjęcia na telefonie wydawały się być ok, ale z ostrością to troszeczkę przesadziłeś :) w sumie to wszystko napisał josephebeloki :)
Przeglądałem wcześniej na telefonie, faktycznie"pryszcze" i cienie pod oczami przy takich przybliżeniach dla mnie są niedopuszczalne. Ogólnie zdjęcia na telefonie wydawały się być ok, ale z ostrością to troszeczkę przesadziłeś :) w sumie to wszystko napisał josephebeloki :)
To gra, dzięki za potwierdzenie wcześniejszej opinii.
kurczeblade
05-03-2018, 19:45
Ale ogółem zdjęcia są ok ;) nie ma idealnych zdjęć. Bez zmartwień ? ja zawsze robię na swoich materiałach retusz, w ślubnych to najgorsze co może być, bo zdjęć jest dużo, ale jak się ogarnie technikę i akcje to taki retusz można szybko zrobić. Dla mnie to gorsza robota niż na produkcji, jedziesz przy każdym zdjęciu to samo, szybko i bez przerwy no chcesz skończyć, jak przy montażu drzwi do lodówek na linii w polarze. ?
Jak na ślub poza sezonem - w grudniu - to jest kolorowo ;)
Dla mnie całkiem przyjemny secik, ale te niedoskonałości skórne... niedopuszczalne przeoczenie >:
Jak na ślub poza sezonem - w grudniu - to jest kolorowo ;)
Ot Panie odkopałeś ;)
Wracając do tematu... lubię kolorowo :D
- - - - kolejny post - - - - - -
Dla mnie całkiem przyjemny secik, ale te niedoskonałości skórne... niedopuszczalne przeoczenie >:
To prawda i biję się w pierś :/
Moim zdaniem kontrast i przejrzystość do zdjęcia ze skóry.
Czarno białe bardzo przyjemne w odbiorze.
sabina099
26-06-2019, 14:15
Fajne zdjęcia, szczególnie przypadło mi do gustu 16 i 30.
Mi tez się reportaż podoba, fajny kolorowy. Najwięcej krytykują Ci co sami nie za bardzo mają się czym chwalić.
Mam pytanie odnośnie zdjęć z sali, w jaki sposób ustawiłeś balans bieli ? Szara karta ? Czy korzystałeś z ustawień aparatu? Pytam, bo podobają mi się kolory i zastanawiam się jak je osiągnąłeś :)
Rzeczywiście kolory z sali fajnie złapane. Chlapa na drodze iście grudniowa. Ogólnie bardzo przyjemnie się ogląda :-)
thornlab
05-01-2025, 23:11
Wątek stary ale dodam coś od siebie. Zdjęcia bardzo fajne. Uwagi od zawodowca zapewne trafne ale jak byłbym klientem i dostał taki zestaw zdjęć to raczej bym się nie przyczepił do niczego. Jednak fajnie poczytać krytyczne opinie zawodowców - człowiek się wtedy uczy. Wg mnie robienie reportażu ślubnego to nie jest łatwy temat - mało światła, trzeba ogarnąć wszystkich na fotografiach, powinno łapać się kadry, gdzie wszyscy są szczęśliwi i się uśmiechają, wszak wesele to nie pogrzeb. Kadry pomysłowe. Szkoda, że mojego ślubu taki fotograf nie robił.