PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wykonać podobne ujęcie - pomoc dla nowicjusza

mati1337
11-02-2018, 17:11
Zwracam się do Was drodzy forumowicze, z racji tego że totalnie nie mam kogo się poradzić. Będzie krótko i na temat. Zastanawiam się w jaki sposób, mógłbym uzyskać podobny kadr jak na zdjęciach poniżej?
Czy niezbędne jest do tego użycie statywu z wysuwaną poziomą belką?

4806

Z góry dziękuje za odpowiedź :-)

ksh
11-02-2018, 17:18
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to wyciągnąć ręce z aparatem przed siebie i skierować w stronę spodni lezących na podłodze ;)

esperal
11-02-2018, 17:24
Kto powiedział, że to podłoga? Przylep/przymocuj spodnie do ściany i przekrzyw aparat co by było bardziej artystycznie. Gotowe;)

mati1337
11-02-2018, 17:31
No niby takie oczywiste, ale w żadnej z moich prób nie udało mi się uzyskać kadru chociażby troche zbliżonego do tego, dlatego pytam czy to kwestia statywu

Teu
11-02-2018, 17:42
Jakim obiektywem próbujesz zdjęcie zrobić? Szeroki kąt masz?

spiritus
11-02-2018, 17:53
Jak masz odchylany ekran w aparacie to go wykorzystaj i kadruj tak aby efekt Cie zadowolil

Pokaz swoje proby.

- - - - kolejny post - - - - - -

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=274205

W tym watku moze znajdziesz odpowiedz. Gdzies tu na forum ktos opisywal jak podobne zdjecia robic...tylko nw w jakim to bylo.

mati1337
11-02-2018, 18:43
Nie nie mam mam klasyczną 18 niestety =/

- - - - kolejny post - - - - - -
Teu
Niestety, dysponuje klasyczną 18-55, proponujesz zakup jakiegoś szerokokątnego do podobnych ujęć?
spiritus
Tak, mam odchylany ekran w aparacie. Czyli proponujesz roibenie zdjęc z ręki zamiast wykorzystywania odpowiedniego statywu?

ksh
11-02-2018, 18:51
18mm jest wystarczające, przecież żeby zrobić zdjęcie spodni na podłodze to nie trzeba nic dziwnego wymyślać.

Nbogdan
11-02-2018, 19:22
Jeszcze pasuje przysmalić lampą, z jakimkolwiek rozpraszaczem, chociażby chusteczką higieniczną :D

spiritus
11-02-2018, 20:08
Wiadomo, ze statyw bedzie lepszy ale i tak bedziesz musial skorzystac z odchylanego aby zobaczyc co i jak sie uklada

black70
15-02-2018, 11:43
Nie wiem, nad czym tak się rozwodzić. Obiektyw ma być ustawiony prostopadle (nie pod jakimś kątem). Na pewno nikt nie bawiłby się w przypinanie spodni do ściany. Bez sensu. Brakuje szerokiego kąta? Wyjdź na taboret. Jak nie wystarczy, to na stół. Ręce z aparatem wyciągnięte przed siebie. Jak nie masz gibalnego ekranu, to nie szkodzi. Po kilku próbach trzaskasz w ciemno. Oczywiście lampa z dyfuzorem. Statyw w takim wypadku wykluczamy, ponieważ foty nie są robione w świetle zastanym, a czas przy użyciu lampy z pewnością będzie wystarczający, aby zdjęcie wyszło nieporuszone. Nie podoba ci się podłoga? - jak masz czas, to wycinaj i podkładaj teksturę ;) Pozdrawiam.

sl011
16-02-2018, 09:36
Dokładnie jak wyżej - stajesz na taborecie lub drabinie i niemal każdy obiektyw da radę. ;) Dłuższe ogniskowe są nawet korzystne, bo wprowadzają mniejsze zniekształcenia geometryczne niż szeroki kąt.
Przy odrobinie akrobatyki powinno dać się zrobić zdjęcie z ręki przez wizjer, ale z LV też można jeśli wolisz. Statyw raczej nie będzie potrzebny - chyba, że chcesz kombinować ze światłem zastanym - ale wtedy jest duża szansa, że będziesz musiał walczyć z cieniami i nierównomiernością oświetlenia.
Jest też opcja, żebyś zdobył kawałek jakiegoś panelu, który ustawisz pod takim kątem, żeby spodnie się nie zsuwały a jednocześnie żeby dało się to sfotografować "z ukosa".

Nikomat
19-02-2018, 03:59
Prawde mowiac nie wiem o co jest to zapytanie !
Wiec na szybko zrobilem kopie :^)))
Zajelo to 5 minut z czego 3/4 czasu poszlo na znalezienie przedmiotow do wypchania rekwizytu :^O

Wiec tak :
z reki
ogniskowa +- 40 mm
wysokosc nad obiektem +- 1.5 m
ISO 3200
F 2.8
klik, klik, klik
i juz

tak wiec jeszcze raz - w czym problem ???
5139

ksh
19-02-2018, 09:31
Ja tylko napiszę, super że to tylko pięć minut ale taka fotka nie zachęca do zakupu, a to dlatego że albo robimy zdjęcia na modelu/wieszaku/konstrukcji albo rozłożone umiejętnie na podłodze, po wypchaniu jest źle, do tego cień tworzący "kikuty" wystające z nogawek ;)
To dowodzi że zwykły pstryk może być dobry ale i zły :)

Nikomat
19-02-2018, 11:24
Ja tylko napiszę, super że to tylko pięć minut ale taka fotka nie zachęca do zakupu, a to dlatego że albo robimy zdjęcia na modelu/wieszaku/konstrukcji albo rozłożone umiejętnie na podłodze, po wypchaniu jest źle, do tego cień tworzący "kikuty" wystające z nogawek ;)
To dowodzi że zwykły pstryk może być dobry ale i zły :)

Ja ich NIE SPRZEDAJE !!
Sciagnalem z zony !

P.S. jakbys PRZECZYTAL o co chodzi to moze bys byl madrzejszy !?
Nikt nie prosil o przyklad zdjecia raklamowego do zurnala mod !!!
Tematy byly, czy z drabiny ?
A moze ze stolka wystarczy ?
A jaki szeroki obiektyw kupic do tych spodni ?
I inne odkrycia.
To specjalnie dla ciebie - jeszcze raz - 40mm, z reki, z wysokosci 1.5m (150cm)

ksh
19-02-2018, 11:44
Czyli tak jak napisałem pod pierwszym postem i ani ja ani ty ameryki nie odkryliśmy, mnie tylko zastanowiło po co wypychałeś spodnie, czy miała to być dobra rada czy pokazanie że tak nie robić ? :)

Nikomat
19-02-2018, 12:04
Moze dlatego, ze te spodnie na "oryginalnym" zdjeciu SA WYPCHANE :^))

black70
19-02-2018, 20:41
Ło matko! Z tym oświetleniem to tak na poważnie, czy kolega raczył zażartować? Bo nie ogarniam.

Fotofil
11-03-2018, 19:59
Moze dlatego, ze te spodnie na "oryginalnym" zdjeciu SA WYPCHANE :^))

Nie są wypchane

A do autora wątku. Jeśli masz lampę to skieruj palnik w (biały mam nadzieję) sufit i w manualu dobierz siłę błysku.
Obróbka też jest nie bez znaczenia.