PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwszy statyw

Mane
12-01-2018, 14:35
Poszukuję pierwszego statywu (pożyczona Hama to nie statyw, ani to stabilne, ani nie posiada użytkowej "głowicy"). Po przewertowaniu forum i internetu zainteresowałem się statywem Genesis Base A4/C3?
Przeznaczenie to plener, krajobraz, niebo itp., "dźwigać" to ma D7100 + N18-105.
...i mam kilka pytań:
1. Czy warto dopłacić praktycznie drugie tyle (400zl vs 800zł) do wersji karbonowej (Genesis Base A3 vs C3) przy niewielkiej (?) różnicy wagowej (1,36 va 1,66kg)?
2. Jak się sprawdza głowica Genesis BH-34? Może zamiast zestawu Genesis Base A3/C3 + BH-34 kupić same nogi A3/C3 i jakaś inną głowicę kulową (np. Benro BH-2, Triopo B-3)?ďťż
3. A może lepiej zainteresować się czymś innym?

ksh
12-01-2018, 16:29
To całe genesic base wygląda jak zwykła chińszczyzna, nie wiem czy to jest coś warte więcej ale te wszystkie chińskie benro, triopo, zomei, beike są całkiem dobre, sam mam triopo miałem do wyboru magnezowy lub karbonowy, stwierdziłem że jak tego nie nosze to karbon jest fanaberią.

Mane
12-01-2018, 16:32
O jakim dokładnie Triopo mowa?

Tak jak pisałem trochę poczytałem, i jak wiadomo chińszczyzna chińszczyźnie nie równa, Benro/Triopo są wzorowane ma Manfrotto, które niby takie markowe, a wiele osób twierdzi, że technologicznie Chińczycy dawno zostawili ich w tyle, więc nie ma sensu przepłacać.
Zawsze coś ma wady i zalety.

ksh
12-01-2018, 16:42
Triopo MT-3230 + Głowica B2, trzyma spokojnie nawet zestaw z 70-200.

Nbogdan
12-01-2018, 16:47
Ja akurat mam ten chiński karbon.
Ogólnie dobry, sztywny, stabilny.
Głowica trochę poj...na, mimo że kula 36mm, to ani płynnie nie chodzi, a żeby trzymała położenie to trzeba mocno dokręcać. A nic ciężkiego nie wieszam, to co w stopce.
Ta lekka waga czasem mnie niepokoi, na krzywym postawić to trzeba się zastanowić czy wszystko nie fiknie do wody czy na kamienie. Ale to moje może być złudzenie.
Jakość tego "karbonu" pozostawia do życzenia, delikatny na otarcia czy stuknięcia. Trzeba uważać, bo ślady zostają poważne.
Ale nie narzekam, kupiłem "okazyjnie" za 150 pln :-P
A, najbardziej mnie wkurza blokada kąta rozłożenia nóg, taka przesuwana - wyciągana.
Porażka totalna, badziew. Jak jest wybór, to brać taką sprężynową naciskaną, na pewno wygodniejsza.

frogi
12-01-2018, 16:59
To całe genesic base wygląda jak zwykła chińszczyzna...
Ta chińszczyzna (Statyw Genesis Gear Base A3 + Bh-34 Kit) bardzo dobrze się sprawuje, przynajmniej u mnie. Dzwiga bez problemów D750 z 70-300 plus Sky-Watcher Star Adventurer, na 300mm da się na tym spokojnie 5 minut naświetlania robić, więc ze stabilnością problemów to nie ma ;)

Mane
12-01-2018, 17:19
frogi

Jak sprawuje się głowica?

nikoniarz
12-01-2018, 17:21
Benro/Triopo/Fotopro to ta sama "liga" (oczywiście w podobnych zakresach cenowych). Swego czasu jak kupowałem statyw to macałem wiele przeróżnych modeli i tak na prawdę różnice sprowadzają się do osobistych preferencji i niuansiów. Genesisa wtedy jeszcze nie było, ale z tego co widzę to chyba niewiele różni się od produktów Fotopro.

frogi
12-01-2018, 17:34
@frogi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=13791)

Jak sprawuje się głowica?
D750 z 70-300 trzyma stabilnie, jedna mnie denerwująca drobnostka to śrubka regulacyjna na pokrętle dokręcającym kulkę - po ciemku na czuja bardzo łatwo się to przestawia.

ksh
12-01-2018, 17:35
Ta chińszczyzna (Statyw Genesis Gear Base A3 + Bh-34 Kit) bardzo dobrze się sprawuje, przynajmniej u mnie. Dzwiga bez problemów D750 z 70-300 plus Sky-Watcher Star Adventurer, na 300mm da się na tym spokojnie 5 minut naświetlania robić, więc ze stabilnością problemów to nie ma ;)

Pisząc o chińszczyźnie miałem na myśli wymienione firmy, tylko że u nas sporo firm próbuje wciskać takie "marki" jako coś lepszego i oczywiście ceny dają wyższe, triopo to tez chińszczyzna ale uważam że ten co mam magnezowy jest super.

frogi
12-01-2018, 17:46
Pisząc o chińszczyźnie miałem na myśli wymienione firmy, tylko że u nas sporo firm próbuje wciskać takie "marki" jako coś lepszego i oczywiście ceny dają wyższe, triopo to tez chińszczyzna ale uważam że ten co mam magnezowy jest super.
Pewnie masz rację, jakoś rynkiem statywów się nie interesuję, byłem na kupnie w zeszłym roku, przepatrzyłem specyfikacje przeczytałem jakieś opinie, wybrałem to co było w miarę tanie i wydawało mi się że się nada... w moje potrzeby to trafiło, jak z trwałością będzie tej chińszczyzny to się okaże za jakiś czas ;)

nikoniarz
12-01-2018, 18:00
Wspominany przez Was Genesis to praktycznie kopia Fotopro MGA684... Różnice to niuanse jak inaczej rozwiązane zatrzaski nóg czy ciut mniejsza głowica w A3. A różnica cenowa to minimum 200 zł. Biorąc pod uwagę jak sprawuje się u mnie Fotopro, to owy Genesis wydaje się bardzo kuszącą propozycją w swojej cenie.

Rafaello666
08-02-2018, 11:24
Witam serdecznie. Użytkuję statyw, który jest bardzo podobny do tego Fotopro MGA684. Camrock Evo T-70. Głowica trzyma świetnie (Nikon D750+24-120). Przy tych statywach zwróciłbym uwagę na sposób blokowania nóg. Ja mam wersję z nakrętkami i niestety lubią się one luzować w transporcie. Musze statyw do góry nogami troczyć do plecaka, bo czasem noga potrafi wyjechać grawitacyjnie. Gdybym dziś brał, to raczej wersję z zwykłym zaciskiem.

ksh
08-02-2018, 17:48
A to dziwne bo w Triopo te nakrętki mają taki specjalny wyczuwalny "skok" po to żeby właśnie samoczynnie się nie odkręcały.
Głowica B2 w Triopo trzyma dobrze zestaw z 70-200 i regulacja oporu kuli w głowicy działa precyzyjnie.

Rafaello666
09-02-2018, 14:10
Może jednak czymś ta chińszczyzna się od siebie różni. Jeśli chodzi o regulację oporu kuli w Camrock, to w pokrętle jest jest jeszcze śruba, której poziom dokręcenia pozwala ustawić opór kuli przy luzowaniu pokrętła. Szkopuł w tym, że ta śruba lubi się czasem sama dokręcić" przez co kula stawia zbyt duży opór, a ciężko ją poluzować samymi palcami. Na wszelki wypadek mam w plecaku mały śrubokręt. Coś za coś. Za statyw z dużym udźwigiem zapłaciłem niecałe 600 zł, więc nie narzekam, dopóki mi się nie rozjeżdża pod aparatem :)

ksh
09-02-2018, 14:20
https://fotoforma.pl/media/catalog/product/cache/1/image/800x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/t/r/triopo_2_2.jpg
źródło (https://fotoforma.pl/media/catalog/product/cache/1/image/800x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/t/r/triopo_2_2.jpg)

Z lewej strony z podziałką jest siła oporu jaką się chce mieć, jest to istotne bo lekki zestaw i ciężki zestaw na jednym ustawieniu nie będzie wygodnie działał.

Rafaello666
10-02-2018, 12:18
4744

Camrock ma jedno pokrętło mniej. Zakres regulacji luzu kuli ustawia się śrubą w bocznym pokrętle. Ma ona jednak tendencje do obracania się razem z pokrętłem przy dokręcaniu, co powoduje zwiększanie oporu i zmniejszenie zakresu regulacji.

nikoniarz
10-02-2018, 12:31
Identyczne rozwiązanie mam w Fotopro. Kiedyś myślałem, że dwa pokrętła byłyby lepsze. Niewykluczone. Pewnym jest, że jedno jest szybsze w działaniu.

ksh
10-02-2018, 12:39
Ta głowica to chyba pod jakieś bezlustra z kitem, jak dla mnie przy wyborze to ta regulacja była istotna, tak samo jak dobre działanie nakrętek na nogach, camrock to raczej kojarzy mi się ze statywami z tesco jak hama.
Pokrętło od oporu głowicy ustawia się raz dla zestawu przecież, chodzi o to żeby ciężki zestaw nie latała jak szalony przy ustawianiu, a znowu lekki nie wymagał dużej siły, poprawia to też precyzje.

Nbogdan
10-02-2018, 12:46
Manfrotto też w marketach stoi :p

Rafaello666
10-02-2018, 13:29
Na pewno są drobne niedogodności. Producent deklaruje udźwig głowicy w tym Camrocku (T70) na 18 kg!!! Wydaje się, że ciut przesadził, jednak pełna klatka z 24-120, razem jakieś 1,5 kg stoi na tym spokojnie i nic nie zjezdża pod własnym ciężarem. Myślę, że jakbym dokręcił nawet o kilo cięższe szkło, to też nie będzie kłopotu. Wcześniej miałem taniego Velbona, to przy zamontowaniu aparatu w pionie nie dało się zrobić zdjęcia z długim czasem, bo powolutku zjeżdżał w dół bez względu na to, jak mocno dokręciłem. Odczułem znaczną różnicę na plus. Jedynie te nogi wysuwające się w transporcie. Zawsze można jednak przytroczyć go do góry nogami i jest ok :) Jesli ktoś ma ograniczony budżet, to rozwiązanie nie jest złe.