PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka do zdjęć

lukas92
09-02-2018, 12:37
Witam planuję zakup jakiejś niedrogiej drukarki do zdjęć jakie konkretnie modele brother epson canon? Myślałem nad canon cp1300 i użyanych 100s i epson sp600 i 1500w i pytanie czy warto inwestować w drukarkę na 8-10 tuszy czy na 6 wystarczy?

Piotr P
19-03-2018, 08:22
No i właśnie to jet dowód na to ,że to martwe forum Nic tu się nie dzieje . Jakiś czas temu też próbowałem dowiedzieć się czegoś na temat epsona l850 i nic. Pozdrawiam.

pawl_s
19-03-2018, 09:29
A nie przyszło Ci do głowy, ze może mało kto coś wie akurat na ten temat? Wolałbyś żeby pod wątkiem było 20000 wpisów: „nie wiem, nie potrafię pomóc”?

mmluty
19-03-2018, 11:58
No i właśnie to jet dowód na to ,że to martwe forum Nic tu się nie dzieje . Jakiś czas temu też próbowałem dowiedzieć się czegoś na temat epsona l850 i nic. Pozdrawiam.

To jest źle wybrany dział i zapewne dlatego nikt nie odpowiada. O drukarkach jest wiele wątków, które na początek należałoby przejrzeć, dwa działy niżej "Reprodukcja zdjęć". Jeżeli dalej będą wątpliwości to tam pytać.

jalk
19-03-2018, 20:18

O serii 8xx było już chyba napisane wszystko w dziale obok, tylko trzeba poczytać.

mini21
20-03-2018, 13:40
Do autora - mam L850.
Jeśli chodzi o kolor - daje radę, wychodzi ładnie, ale jeśli chcemy coś czarnobiałego, to jest już problem - wychodzi zafarb.
Jeśli miałbym podchodzić do tego możliwie "profesjonalnie" i nie patrząc na budżet - brałbym taką z 8-10 tuszami (gdzie są dodatkowe czarne czy tam szare).

Przede wszystkim pomyśl - czy jest Ci to w ogóle potrzebne.
Ja z perspektywy czasu trochę żałuje, bo mało drukuje, a L800/810/850 wymagają drukowania.
Czy drukujesz na tyle dużo, że tak kosztowna drukarka jest Ci potrzebna?
Czy nie lepiej oddać raz na jakiś czas do dobrego labu?

Piotr P
20-03-2018, 19:58
Do autora - mam L850.
Jeśli chodzi o kolor - daje radę, wychodzi ładnie, ale jeśli chcemy coś czarnobiałego, to jest już problem - wychodzi zafarb.
Jeśli miałbym podchodzić do tego możliwie "profesjonalnie" i nie patrząc na budżet - brałbym taką z 8-10 tuszami (gdzie są dodatkowe czarne czy tam szare).

Przede wszystkim pomyśl - czy jest Ci to w ogóle potrzebne.
Ja z perspektywy czasu trochę żałuje, bo mało drukuje, a L800/810/850 wymagają drukowania.
Czy drukujesz na tyle dużo, że tak kosztowna drukarka jest Ci potrzebna?
Czy nie lepiej oddać raz na jakiś czas do dobrego labu?

Póki co nie drukuję, ale uznałem ,że warto by podrukować i wyczytałem, że ten epson wydrukuje ładne foty. Problem w tym, że nie znam nikogo kto dysponuje takim sprzętem. Z tyli labami to jest różnie. Dawałem foty do wywołania a potem to już tylko problem ( kolory zupełnie inne niż na kompie, brak szczegółów itd) Niby poprawili ,ale to wciąż nie to co chciałem uzyskać,

andrzej_abc
20-03-2018, 20:24
DRUKARKA CANON PIXMA IP7250 - dobra, tania ..... co więcej potrzeba.

https://www.ceneo.pl/26740026#tab=reviews_scroll

grizz
21-03-2018, 10:14
Póki co nie drukuję, ale uznałem ,że warto by podrukować i wyczytałem, że ten epson wydrukuje ładne foty. Problem w tym, że nie znam nikogo kto dysponuje takim sprzętem. Z tyli labami to jest różnie. Dawałem foty do wywołania a potem to już tylko problem ( kolory zupełnie inne niż na kompie, brak szczegółów itd) Niby poprawili ,ale to wciąż nie to co chciałem uzyskać,

Taniej i szybiej pójdzie Ci znalezienie labu spełniającego Twoje wymagania, niż eksploatacja i ustawienia drukarki.

mini21
21-03-2018, 10:21
Jest kilka dobrych labów w PL które spełnią oczekiwania nawet profesjonalnych fotografów.
Ja np.: bardzo cenię sobie cyfrowaciemnia, jbrlab - tam masz dobrze zrobione profile.

Druga sprawa - monitor skalibrowany, ale to zapewne masz (?).

Ale rozumiem potrzebę posiadania własnej drukarki.
Czekanie na przesyłkę, to jeden z minusów
No i lubię się bawić różnymi papierami, testować, porównywać (o ile mnie na to stać).

Musisz sobie zadać pytanie, czy na pewno jest Ci to potrzebne i czy ją wykorzystasz, bo wydać 1500 zł czy więcej żeby wydrukować jedno zdjęcie na miesiąc to traci sens (a tak się u mnie stało - ja teraz drukuje tylko po to, żeby "przeczyścić" drukarkę, bo inaczej tusze mogą pozasychać.

Nican
21-03-2018, 10:40
Witam planuję zakup jakiejś niedrogiej drukarki do zdjęć jakie konkretnie modele brother epson canon? Myślałem nad canon cp1300 i użyanych 100s i epson sp600 i 1500w i pytanie czy warto inwestować w drukarkę na 8-10 tuszy czy na 6 wystarczy?

nie odpowiem wprost o wymienionych konkretnych modelach , gdyz akurat ich nie mam , choc mam / mialem podobne.

wyzej sobie cenie epsona ze wzgledu na zdecydowanie nizszy koszt tuszy zamiennych.
mozna doslownie kupic za grosze zamienniki , a jakosc wydruku jest nie do odroznienia od oryginalu.
w canonie na zamiennikach mialem wynik gorszy , przede wszystkim nie moglem dojsc do prawidlowych kolorow.

w epsonie bez problemu - zadna kalibracja nie byla potrzebna.

jakosc wydruku w epsonie - b. dobra , w zasadzie nic wiecej nie trzeba , nie ma sie o co przyczepic . Jesli wydruk nie byl dobry , to z innego powodu niz drukarka.

niemile zaskoczenie w epsonie - po wydrukowaniu ilus tam tysiecy zdjec , pojawia sie meldunek , ze drukarka musi isc do serwisu . Wydruk byl niemozliwy , choc jakosc byla jeszcze przyzwoita , w kazdym razie do normalnych tekstow bez roznicy. Oczywiscie nie wyslalem drukarki do serwisu , tylko kupilem nowa - pozostal zapas starych tuszy , gdyz identycznej jak poprzednia juz nie mozna dostac. Drukarki typu L Maja sens , jesli rzeczywiscie bardzo duzo drukujesz , doslownie niemal codziennie. Jesli masz przerwy parutygodniowe to tusze lubia zaschnac , jest Problem z czyszczeniem.

slowem : dla warunkow domowych sprawdza mi sie epson , a ze wzgledu na cene tuszy wole od canona .
ponownie kupilbym rowniez epsona , dziala bezproblemowo.

to sa tanie drukarki - trzeba sie liczyc , ze po paru latach w zaleznosci od intensywnosci druku sie je wyrzuca.
Jakosc druku - bardzo dobra. Waskim gardlem jest raczej jakosc samej fotografii .

pomoglem niewiele , ale mam nadzieje , ze informacje przydatne.

mini21
21-03-2018, 11:42
Jakość bardzo dobra...
A jak z odwzorowaniem koloru?
Bo tu chyba o to się rozchodzi, żeby to co na monitorze było zgodne (w przybliżeniu) z tym co na wydruku (ale nie w ten sposób że tylko u ciebie jest dobrze, a cały świat widzi co innego bo znam przypadki gdzie ktoś kalibrował monitor pod wydruk).

Merde
21-03-2018, 12:19
Taniej i szybiej pójdzie Ci znalezienie labu spełniającego Twoje wymagania, niż eksploatacja i ustawienia drukarki.
Zapewne masz rację, ale ja drukarkę ("niesławnego" Epsona L800) kupiłem dla wygody...

krystynap
21-03-2018, 12:44
jest koleś na YT - Robert Nawrowski , który przedstawia testy drukarek , są też modele o które pytacie,
ja sama jakiś czas temu kupowałam sprzęt po obejrzeniu jego testów