Zobacz pełną wersję : Jaką jasną 50 Carl Zeiss, Voigtlander, Nikkor
Potrzebuje jasnej, z charakterem, fajnym bokehem 50. Zastanawiam się co wybrać czy Carl Zeiss Planar 50/1.4 czy Voigtlander 58/1.4 czy Nikkor 50/1.4 D, bardziej podoba mi się Nikkor 50/1.2 ale nie posiada styków, a część moich analogowych puszek nie mierzy światła z manualami. Patrząc po zdjęciach to najbardziej podchodzi mi Voigtlander i Nikkor 50/1.2 potem Carl Zeiss, a nikkor 50/1.4 D w sumie odstaje od reszty i jest obiektywem AF, a raczej myślałem o MF, jedyne co to cena go ratuje, obrazek jaki daje zły nie jest, ale obawiam się, że nie spełni moich oczekiwań i zostanie lekki niedosyt.
Chciałbym pozbierać trochę opinii o tych obiektywach i co byście wybrali.
Obrazowanie obiektywu to niezwykle subiektywna sprawa- wydaje mi się, że sam musisz wybrać po prostu to co Ci się podoba.
...Otus? ^^
Myszowor
09-02-2018, 14:34
Według mnie kolejność w której wymieniłeś te obiektywy to kolejność w której bym wybrał szkło ze względu na Bokeh, ja wybrałem Sigmę Art 50mm 1,4 i jestem zadowolony ;).
Zamieniłem sigme 50 1.4 art na Planar 50 1.4 zf2. Bardzo mnie ta zmiana cieszy, na tyle, że przechodzę w 80% na manuale.
Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka
Krzysztof_G
09-02-2018, 17:50
używam od paru lat Voigtlander 58mm 1.4 i robię chyba zdecydowaną większość zdjęć tym szkłem. Zadowolony jestem bardzo. Pierścień ostrości chodzi trochę 'płynniej' niż w Zeissach.
Te trochę nie robi jednak praktycznej różnicy w używaniu (mam też 85 f1.4 i 135 f2 Zeissa).
A może N50/1,4 AiS. Mam od roku. Daje bardzo ładny obrazek.
Sigma odpada, bo wole obiektyw MF i nie ma pierścienia przysłony co ogranicza użycie z każdym body i jest wielka, to nie jest obiektyw dla mnie. Nikkora 50/1.4 ais odrzucam, bo wolał bym wersje jaśniejszą i nie da mi pomiaru z każdą puszką. Chyba zdecyduje się na Voitka, przemawia do mnie też to, że ostatnio nikkor 50/1.2 coś na aukcjach się nie pojawia.
Jak to nie pojawia się: http://allegro.pl/b564-mistrz-portretu-nikon-nikkor-1-2-50-nikon-f-i7171028921.html
zeberek1
10-02-2018, 10:35
A od kiedy to 50 stała się królem portretu?... No tak, epoka DX.
Raczej robię analogiem więc nie DX, cropa wykorzystuje tam gdzie potrzebna mi duża głębia ostrości i podgląd. Skąd wziąłeś, że chce tą 50 ogarniać portret, też nie wiem, ale portret to nie tylko ciasny kadr.
Zdecydowałem się na Voigtlandera. Co do nikkora to jedyne ogłoszenie, nie sprzedaje tego prywatna osoba i cena jak za ten stan trochę wysoka. Nikkora 50/1.2 odrzuciłem ze względu na brak kompatybilności z nowszymi puchami.
damian_888
01-04-2018, 23:07
Zamieniłem sigme 50 1.4 art na Planar 50 1.4 zf2. Bardzo mnie ta zmiana cieszy, na tyle, że przechodzę w 80% na manuale.
No aż się wzruszyłem dzięki kolego :)
Myślę tak samo a na forum brakuje po prostu osób, w ten sposób myślących ... stąd moje szczere poruszenie hehe :)
używam od paru lat Voigtlander 58mm 1.4 i robię chyba zdecydowaną większość zdjęć tym szkłem. Zadowolony jestem bardzo. Pierścień ostrości chodzi trochę 'płynniej' niż w Zeissach.
Te trochę nie robi jednak praktycznej różnicy w używaniu (mam też 85 f1.4 i 135 f2 Zeissa).
Podpisuję się pod tym.
Poza V58mm 1.4 mam też od niedawna Zeissa 85 mm 1.4 Planara i daje ten sam zachwyt.
Raczej robię analogiem więc nie DX, cropa wykorzystuje tam gdzie potrzebna mi duża głębia ostrości i podgląd. Skąd wziąłeś, że chce tą 50 ogarniać portret, też nie wiem, ale portret to nie tylko ciasny kadr.
Zdecydowałem się na Voigtlandera. Co do nikkora to jedyne ogłoszenie, nie sprzedaje tego prywatna osoba i cena jak za ten stan trochę wysoka. Nikkora 50/1.2 odrzuciłem ze względu na brak kompatybilności z nowszymi puchami.
I słusznie uczyniłeś.
Napiszesz jak doświadczenia?
mialem 50 1.2 i ja bym za to szklo wiecej jak 500 zł nie dał...no ale...
Ktoś wspomniał o 50/1.4 AiS. Mam 50/1.4 Ai, obrazek rzeczywiście daje radę, robiłam nim 100% zdjęć ludzi w biurze do korpobazy. Natomiast bokeh mi zupełnie nie leży. Sto razy wolę Heliosa 77M-4.
Adam Rimbaud
08-04-2018, 13:07
U mnie wygrała 50. 1.2 AIS, plastyka mnie urzekła. On wystpępuje w dwóch wersjach AIS z 9 listkową przesłoną i AI z 7 listkową, ten z aukcji to AI. Zastanawiałem się nad nim, ale za drogo jak na stan. Udało mi się kupić nowego AIS w cenie trochę wyższesj niż ten z aukcji. Używam z F100, FM2, FM3a z analogów i jest ok, na cyfrze D800/810 ustawianie ostrości na 1.2 jest wyzwaniem, ale daje się opanować.
a jak nowki ais maja problem z hallo ? bo slyszalem ze nowki ze sklepow tego problemu nie maja bo poprawili powłoki, moja ai to poprostu masakra robic na 1.2 blondynce zdjecia...
Adam Rimbaud
10-04-2018, 09:53
a jak nowki ais maja problem z hallo ? bo slyszalem ze nowki ze sklepow tego problemu nie maja bo poprawili powłoki, moja ai to poprostu masakra robic na 1.2 blondynce zdjecia...
Coś tam jest, ale akceptowalne. Nie mam blondynki w pobliżu chwilowo. Wrzucę później jakąś fotę z niego.
Jakby ktoś z Was szukał używki Voigtlandera 58mm / zapraszam na priv