PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 + Sigma 18-35 1.8 - obiektyw zasłania diodę doświetlającą

Gliniasty
07-02-2018, 23:14
Witam wszystkich !
Jako że jest to mój dziewiczy post Witam Wszystkich Kolegów! :)
Testuję sobie taki zestaw jak w temacie i mam może trochę głupie pytanie ale podczas robienie zdjęć przy mniejszym świetle dioda doświetlająca się zapala ale niestety jest widoczna tylko po prawej części, jest trochę lepiej gdy zdejmę osłonę przeciwsłoneczną ale granica światła prawie nie dochodzi do centralnego punktu ostrzenia. Nie wiem czy nie będzie problemu z AF ?
Drugie moje pytanie to zauważyłem że gdy przesunę kursorem punkt ostrzenia np na prawo to dioda się już nie zapala, zapala się tylko gdy mam wybrany centralny punkt ostrości - czy da się ustawić aby dioda oświetlała zawsze?
Wszystko wykonuję na M.
Proszę o informację bo trochę mnie to niepokoi.
Pozdrawiam

Teu
07-02-2018, 23:48
W ustawieniach AF masz opcje diody AF'u (menu > kluczyk > szukaj gdzieś przy AF).
Jak obiektyw fizycznie zasłania diodkę to faktycznie kiepsko i nic z tym nie zrobisz (chyba że pilnikiem ^^).

Ja tam w D750 w ogóle diodę wyłączyłem. :mrgreen:

OjTam
07-02-2018, 23:57
Dioda AF zapala się tylko w AF-S i przy centralnym pkt. Tego nie zmienisz.

GonzoG
08-02-2018, 02:30
Kup lampę błyskową z porządnym wspomaganiem AF, to wielkość obiektywu nie będzie specjalnie przeszkadzać, no i wspomaganie będzie działało każdym punktem AF.

urbizdw
08-02-2018, 09:38
Jesli chcesz kupic lampe ze wspomaganiem af na roznych punktach to musisz wybrac odpowiednia ....bo u mnie yongnuo wspiera a nissini di866 mk2 juz nie

Gliniasty
08-02-2018, 16:35
Ok Panowie dzięki za info, teraz wszystko jasne!