PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia stali

micgekon
07-02-2018, 18:15
Dzień Dobry. Czy ktoś ma doświadczenie i może sie podzielić, jakie ustawienia, technika, lampa błyskowa, czy oświetlenie naturalne, słońce, jakie tło?
Chodzi mi o fotografie stalowych ostrzy, zarówno współczesnych jak i zabytkowych. Jakoś na razie średnio mi to wychodzi ?

Teu
07-02-2018, 18:40
Nie fociłem żadnych ostrzy, ale spróbowałbym kadr z góry, lampa z jednej, kontra blendą z dyfuzorem do tego jakieś ciekawe surowe tło (deski?) + F>10.
Jak to jakieś miecze to może snoot na detal: rękojeść lub zbrocze by ciekawie wyglądało.

2pompony
07-02-2018, 18:52
Ciężka sprawa, jeśli są ostrza polerowane. Kontrola odbić bywa bolesna, oświetlenie tak, żeby pokazać ładnie polerowaną stal nie jest proste. Ale może te zabytkowe nie są tak polerowane jak nowoczesne sztućce na przykład...

Jeśli dałbyś więcej informacji, tzn. dał kilka swoich zdjęć i może kilka takich, do jakich dążysz - i zadał pytanei inaczej, np. jak osiągnąć efekt połysku ze zdj. 1 lub jak uniknąć odbić jak na zdj. 2 - myślę, że dostałbyś więcej i bardziej szczegółowych odpowiedzi.

micgekon
07-02-2018, 19:11
Właśnie polerowane ostrza sprawiaja mi najwiekszy problem, ze zdjeś skorodowanej, patynowanej stali jestem w miare zadowolony, jutro postaram sie coś wrzucić.

2pompony
07-02-2018, 19:19
Właśnie polerowane ostrza sprawiaja mi najwiekszy problem, ze zdjeś skorodowanej, patynowanej stali jestem w miare zadowolony, jutro postaram sie coś wrzucić.

Wiedziałem. I nei mówię tego tak sobie, tylko z autopsji, a nawet jak niektórzy mówią z własnej autopsji. :)

Jeśli mogę coś doradzić, pooglądaj tutoriale i poradniki o fotografowaniu sztućców (cutlery) czy szerzej zastawy stołowej (tableware). Sztućce dzisiaj są właśnie mocno polerowane i w poradnikach są tricki i sztuczki jak sobie z tym radzić. Poza tym są sposoby oświetlania, niekiedy naprawdę cenowo efektywne i proste, a bardzo skuteczne, jak oświetlanie przez kalkę czy inne sztuczki.

Nican
07-02-2018, 19:48
Dzień Dobry. Czy ktoś ma doświadczenie i może sie podzielić, jakie ustawienia, technika, lampa błyskowa, czy oświetlenie naturalne, słońce, jakie tło?
Chodzi mi o fotografie stalowych ostrzy, zarówno współczesnych jak i zabytkowych. Jakoś na razie średnio mi to wychodzi ������

mysle , ze to proste

tak na poczekaniu w ciagu paru minut
zwykla lampa blysk. na aparacie , std zoom

lampa na wprost:

4635

lampa skierowana na sufit , mysle z e odbicia akceptowalne ( mozna zalozyc dyfuzor , lub skierowac do tylu ):

4636

tak to wyszlo:

4637

zalezy do jakiego celu , ale da sie jedna lampa tez bez dodatkowego wyposazenia.

pzdr

micgekon
08-02-2018, 15:14
Zależy mi aby ,na całej długości ostrza było jednakowe światło-bez odbić, a przy zbliżeniach (fragment ostrza ) była widoczna faktura stali.
4687
4688
4690
Pierwsze dwa zdjęcia są moje 3 z internetu, tam światło jest w miare równe na całej długości

jurkarol
08-02-2018, 15:47
Chodzi mi o fotografie stalowych ostrzy, zarówno współczesnych jak i zabytkowych. Jakoś na razie średnio mi to wychodzi ?
jest tu poradnik pt. stolikowy edytorial. wiele może Ci się przydać.
tutaj np. mógłbyś pokombinować z warstwami, żeby efekt był taki, jaki wymarzysz

Nican
08-02-2018, 16:54
wsyzstko zalezy od tego ile czasu mozesz poswiecie na takie zdjecie.
wiadomo, ze produkcje dla interentu nie moga byc zbyt drogie, sprzedawca nozy nie jest w stanie odpowiednio wynagrodzic fotografa.

mysle , ze najprostszym rozwiazaniem jest lampa w gore na sufit.
mozna zastosowac prosty namiot bezcieniowy - zwykla miske z bialego polprzepuszczalnego plastiku - wycinasz dziure na obiektyw , nakrywasz noz miska i dasz oswietlenie blyskowe lub ciagle w miare rozproszone.

mozna sie bawic bez konca takimi nozami

ostatnie zdjecie to lampa w gore , zero odblysku , tyle ile chcialem reguujac kontrast.

4695
4696
4697
4698
4699

Nican
08-02-2018, 17:31
przepraszam , chyba juz przynudzam ale bardzo prosta mozliwosc , bez zadnego specjalnego sprzetu.
tylko statyw i swiatlo padajace przez okno.
zadnego przygotowania - odbic nie ma w ogole:

oryginal prosto z aparatu , zero jakiejkolwiek korekty:

4703

i tak to wyszlo:

4704

micgekon
08-02-2018, 17:32
Dziekuje za podpowiedzi, bede próbował ������

Nican
09-02-2018, 11:33
w fotografii produktow kolosalnie wazna jest obrobka, warto sie tym zajac.
od niej zalezy wszystko.
to co jest bardzo trudno osiagalne srodkami czysto fotograficznymi , przez obrobke jest czesto nartychmiast osiagalne.

teraz widze jak zdjecie ostrza noza jest zaczerwienione , az bola oczy - dla porzadku czysty kolor stali:

4726