PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD + Nikon d90

juventusfc
07-02-2018, 09:36
Witam wszystkich,
Chciałbym poprosić Was o radę bo wielu z Was ma tutaj ogromną wiedzę na temat Nikonów.
Posiadam Nikona d90 i Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD

Mój Tamron często mydli przy normalnej pracy z punktowym focusem środkowym przez wizjer. Zrobiłem nawet testy.

Pierwszy test: aparat ze statywu odpalany pilotem focus środek kadru przez LiveView przesłona 2.8 dla ogniskowych 17, 35, 50

Drugi test: aparat ze statywu odpalany pilotem focus środek kadru przez wizjer przesłona 2.8 dla ogniskowych 17, 35, 50

Okazuje się że przez LiveView na 10 zdjęć myli się znacznie mniej niż z focus z wizjera, co mnie zaskoczyło spodziewałem się odwrotnego rezultatu.

Dla przesłony f 4.0 tak samo sie zachowuję jeżeli chodzi o procent trafień.

Moje pytanie, czego to może być wina?

Wiem że można wysłać obiektyw do Tamrona na diagnozę, ale sama diagnostyka to ok 100zl i chciałbym zapytać Was czy jest sens i sama regulacja obiektywu wystarczy?

Oczywiście body nie chce regulować pod Tamrona ponieważ bardziej zależy mi na Nikkorach, a z Nikkorami ostrzy idealnie.

Dzięki wielkie za rady

P.S. pisane ze smartfona

Myszowor
09-02-2018, 14:26
Sprawdziłeś czy ma FF lub BF? Jeśli ma to AF-S będzie się gubił i kalibracja w serwisie pomoże.

ksh
09-02-2018, 14:35
Zrób sobie zdjęcie pod kątem 45 stopni lub mniejszym zadrukowanej tekstem kartki, celuj w konkretny wiersz i sprawdź co jest ostre, wtedy będziesz wiedziała czy jest bf/ff.

superfejmus
14-02-2018, 12:08
Miałem 2 szt tych Tamronów, obydwa nie trafiały w punkt, regulacja w body wg mnie nic nie daje, miałem wersję VC od cichego - było prawie idealnie, kupiłem 17-55 2.8 - wszelkie problemy się skończyły. Z żadnym nikkorem nigdy nie miałem problemów z AF, jakiekolwiek regulacje czy wysyłki do serwisu zbędne. Ogólnie, tamrona nie wspominam dobrze, na 3 sztuki 2 nie nadawały się do użytku w sensie podłączenia pod body i robienia zdjęć bez zbędnych zabaw i odwiedzin serwisów.