Zobacz pełną wersję : Nikon D3400 nie nawiązuje połączenie z blutooth
pretorianie
06-02-2018, 18:30
Witam wszystkich serdecznie,
przejrzałem forum, ale nie znalazłem takiego problemu (może już powoli tracę wzrok ;) ).
Mam następujący problem. Od zakupu Nikona D3400 wszystko pięknie działało. Bardzo podobała mi się możliwość synchronizacji przez blutooth z aplikacją SnapBridge na smartfonie.
Jednak od niedawna aparat nie łączy się już ze smartfonem, a sprawdzając ustawienia w Nikonie stwierdziłem, że niestety blutooth jest wyłączony. Nie da się go włączyć z powrotem, ponieważ jest "wyblakły"
czyli gdy nacisnę to pokazuje się informacja,że tej opcji nie można włączyć przy obecnym stanie aparatu lub przy obecnych ustawieniach. Oczywiście niczego w ustawieniach nie ruszałem (tzn. niczego co miałoby
wpływ na blutooth).
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam :)
Może masz włączony tryb samolotowy.
pretorianie
06-02-2018, 18:52
Resetowałem. Nic to nie dało.
- - - - kolejny post - - - - - -
Niestety opcja trybu samolotowego też wykluczona.
A próbowałeś nawiązać nowe połaczenie ze smarta, po usunięciu starego?
Tak z głupia zapytam. Bateria naładowana? Nie masz jakiegoś dziwnego trybu foto włączonego? Np seria albo samowyzwalacz?
W menu poza pozycją "Bluetooth" jest jeszcze chyba tak opcja "połącz z urządzeniem inteligentnym", może coś tam?
pretorianie
06-02-2018, 23:29
Tak z głupia zapytam. Bateria naładowana? Nie masz jakiegoś dziwnego trybu foto włączonego? Np seria albo samowyzwalacz?
No mam serie, ale to nie ma żadnego znaczenia bo serię mam od początku, a na początku działało.
W menu poza pozycją "Bluetooth" jest jeszcze chyba tak opcja "połącz z urządzeniem inteligentnym", może coś tam?
Próbowałem połączyć z urządzeniem inteligentnym, ale problem jest taki, że on łączy z urządzeniem poprzez bluetooth, a ten nie jest w aparacie włączony :(
Oczywiście wyprzedzając pytania, odinstalowałem aplikację w smartfonie i zainstalowałem z powrotem na czysto, ale tak jak napisałem, problemem jest to, że
w Nikonie nie można włączyć bluetootha, więc nie ma jak nawiązać połączenia :(
I jesteś pewien że to nie bateria?
pretorianie
07-02-2018, 18:08
I jesteś pewien że to nie bateria?
Tzn? Pytasz czy bateria jest naładowana?
Tak. W odpowiednim stopniu.
Nie wiem jak to w SnapBridge jest, ale WMU się nie chce łączyć, jeśli bateria ma mniej niż 30%.
Jest opcja taka:
Załaduj ponownie do aparatu jego soft. To przywróci wszystkie ustawienia do fabrycznych (reset przywraca tylko małą część).
(jak to się robi jest w instrukcji aparatu)
MałgorzataKluger
01-06-2018, 10:49
Można wiedzieć czy udało się rozwiązać ten problem?
A jeżeli tak to w jaki sposób?
Bo niestety mam ten sam problem. Pozdrawiam
Można wiedzieć czy udało się rozwiązać ten problem? Czy
A jeżeli tak to w jaki sposób?
Bo niestety mam ten sam problem. Pozdrawiam
Mam również taki problem, czy udało się go rozwiązać czy ktoś się jeszcze tu odezwie ?
cypis3185
03-04-2019, 07:23
Mam również taki problem, czy udało się go rozwiązać czy ktoś się jeszcze tu odezwie ?
Przy nawiązywaniu połączenia z aplikacją SmartBridge należy włączyć w smartfonie prócz bluetooth również lokalizację (GPS) wtedy łączy się bezproblemowo.
Trzeba też pamiętać o naładowaniu akumulatora