PDA

Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla Nikon P900. Jakieś propozycje?

Quatspot
05-02-2018, 16:33
Witam

W zeszłym roku używałem Nikona P900 do fotografowania samolotów na wysokościach przelotowych. Spisywał się fajnie, nie oczekiwałem cudów, zdjęcia robił przyzwoite i wystarczało do amatorskiego przeglądu przestrzeni powietrznej. Zbliża się powoli wiosna i rozglądam się za czymś podobnym. Z tego co się orientuję to P900 jest jedynym aparatem cyfrowym w cenie do 3000 zł, który oferuje taki potężny zoom. Czy istnieją podobne aparaty, z podobnym zoomem, które dały by mi lepszą jakość zdjęć od P900?

Podobno za jakiś czas ma wyjść P1000 chociaż póki chyba jeszcze chyba będzie trzeba długo na niego poczekać.

W każdym razie szukam alternatywy dla Nikon P900 ze wskazaniem na fotografowanie statków powietrznych.

Pomożecie?

dziennikarz
07-02-2018, 08:03
Z tego co się orientuję to P900 jest jedynym aparatem cyfrowym w cenie do 3000 zł, który oferuje taki potężny zoom. Czy istnieją podobne aparaty, z podobnym zoomem, które dały by mi lepszą jakość zdjęć od P900?

Chyba sam sobie Quatspot odpowiedziałeś na postawione pytanie :)

poste
07-02-2018, 08:55
Alternatywą, biorąc pod uwagę cel i budżet, może być teleskop, do którego podepniemy aparat. Rzecz jasna nie z najwyższej półki, ale spokojnie coś się znajdzie. Pytaj o szczegóły na forach astrofoto.
APS-C plus obiektyw 150-600, najbardziej budżetowy biorąc pod uwagę zasięg, to spokojnie przekroczysz budżet, nawet przy sensownych używanych. Ogniskowa będzie połowę krótsza. Różne niszowe obiektywy o dłuższych ogniskowych raczej bym pominął, bo albo ceny będą absurdalne, albo jakość problematyczna.

sl011
07-02-2018, 11:30
Podejrzewam, że porównywalne zbliżenie da się uzyskać np z Panasonica FZ2500 lub Sony RX10 III. Mają one krótsze obiektywy, ale 1-calowy sensor (20MP) i możliwość zapisu w raw mogą znacząco zmniejszyć dystans między tymi aparatami a P900. W dodatku P900 nie jest demonem ostrości na najdłuższych ogniskowych. I zdaje się, że ww. jednocalowce mają znacznie efektywniejszy autofokus. Zatem nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że z 480mm Panasonica czy 600mm Sony da się wyciągnąć porównywalne efektywne "powiększenie" co z 2000mm w Nikonie.

edit:
A i jeszcze Nikon na długim końcu ma jasność f/6,3. Jeśli potrzebujesz krótkich czasów, szybko będziesz musiał windować czułość, co przy sensorze 1/2,3 cala momentalnie degraduje szczegóły. A np RX10 III ma f/4 na długim końcu, więc mając w dodatku 1-calową matrycę i zapis raw - już na samej czułości ma wielką przewagę nad P900.

dziennikarz
07-02-2018, 11:37
Racja sl011 tylko to nadal będzie porównywalne tak jak napisałeś więc bez realnego porównania obu urządzeń przez samego fotografa raczej zamiana w ciemno nie ma uzasadnienia.

poste
07-02-2018, 11:38
Z ciekawości, to 600 mm Sony to odpowiednik FF?
Na podobnej zasadzie, 150-600 przypięte do DX da w przeliczeniu 900 mm plus ewentualny crop z matrycy, a możliwości będą jeszcze większe. Choć w 3k zł trudno będzie się zmieścić.

Zatem nie zdziwiłbym się, gdyby okazało się, że z 480mm Panasonica czy 600mm Sony da się wyciągnąć porównywalne efektywne "powiększenie" co z 2000mm w Nikonie.

sl011
07-02-2018, 11:59
Z ciekawości, to 600 mm Sony to odpowiednik FF?
Oczywiście, że tak.

Na podobnej zasadzie, 150-600 przypięte do DX da w przeliczeniu 900 mm plus ewentualny crop z matrycy, a możliwości będą jeszcze większe. Choć w 3k zł trudno będzie się zmieścić.
Wybrałem te 2, bo to są sprzęty porównywalne gabarytowo do P900 i cenowo nie zabijają na miejscu. NIe badałem rynku lustrzankowych obiektywów 600mm, ale pewnie znacząco odbiegną od ww. zarówno gabarytowo jak i cenowo ;) Do tego dojdzie cena dobrego korpusu.
A jeśli chodzi o cropowanie - no właśnie, można pobrać z internetu i porównać sobie ile szczegółów zawiera crop z P900, ogniskowa odpowiednik 2000, czułość np 800, a jak wygląda crop ze starannie wywołanego rawa z RX10 III, ogniskowa odpowiednik 600, czułość np 320.

poste
07-02-2018, 12:25
Wiadomo, że szumy zabiją obrazek z każdego mniejszego sensora przy podwyższaniu ISO. Dla mnie zawsze te 2000 mm to był marketing i zabawka, nie oczekiwałbym jakości, zwłaszcza, jeśli warunki nie są idealne i fotograf się mocno nie przyłoży. Dlatego wspominam o dx plus 150-600, z zastrzeżeniem, że to inny pułap cenowy no i gabaryty.
Z trzeciej strony widziałem foty właśnie samolotów na wys.przelotowych z teleskopu i nie wyglądało to źle, biorąc pod uwagę rzecz jasna odległość, termikę, itd. Wiadomo, że "żylety" nie będzie. Sam ciekaw jestem opinii osób, które takiego zestawu używają czy używały, bo stosunek cena/ogniskowa jest bezkonkurencyjny a wybór duży w różnych cenach.

Quatspot
08-02-2018, 13:02
Dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi. W sumie po długim namyśle i zasięgnięciu opinii na na forach RNAV spotters zdecydowałem się na zakup teleskopu Synta 10' na montażu Dobsona. Mam Nikona D40x więc będę teraz robił fotki przez teleskop.

Co do P900. To naprawdę spoko aparat z dużymi możliwościami. Byłem z niego zadowolony. Wiadomo, że ta ogniskowa to taki bardziej chłyt matekindody, ale jest naprawdę ok i ja osobiście miałem z tego zoomu dużo frajdy. Poniżej wklejam kilka fotek, które wykonałem tym aparatem. W sumie zakupiłem go z przeznaczeniem do astrofoto i samolotów i można powiedzieć, że spisywał się świetnie.

4665

4666

4667

4668

4669

4670

4671

4672

4673

dziennikarz
08-02-2018, 15:41
Quatspot powtórzę się z innego wątku. SZACUNEK!!! Powiedz mi tylko czy i jeśli tak to na ile jeszcze je obrabiałeś. W zasadzie to tylko odnośnie słoneczka i księżyca mogę się przy Twoich zdjęciach nie wstydzić swoich :) Zwłaszcza ten samolot mnie powalił. On był na przelotowej?

moje słońce #noedit

4691

4692

4693

4694

Quatspot
08-02-2018, 17:41
Dzięki za miłe słowo. Cargolux leciał na wysokości 9,500 m , a Alitalia na 11,700 m. Zdjęcia nie są obrobione. Jedyna ingerencja w fotki to było delikatne kadrowanie trzech zdjęć - sowy, księżyca i słońca. Poza tym wszystko surowe prosto z P900. Fajny aparat o dużych możliwościach i totalnie nie rozumiem hejtu na forach odnośnie jakości zdjęć. Myślę, że jak by zrobić blind test niektórych zdjęć, to pewnie większość myślała by, że zostały one zrobione lustrzanką, a to nic innego w świecie jak kompakt Nikon P900. Focę od lat, staram się to robić jak najlepiej, wyrobiłem sobie przez lata wiele nawyków co też potem odpłaca mi się w jakości obrazu. Wiadomo, że P900 to nie lustro i nigdy nie będziemy mieli krystalicznie ostrego zdjęcia, ale jak na możliwości kompaktu to jest rewelacja. Jeśli ktoś narzeka na na słabe i nie ostre zdjęcia, to przykro mi, ale powinien podziękować za to sobie, a nie zwalać winy na sprzęt. Bo akurat ten sprzęt możliwości ma ogromne. A pytałem o alternatywę, bo myślałem, że może jest coś lepszego od P900, ale wychodzi na to, że jedynie teleskop + lustrzanka, no i tak też zrobiłem i zakupiłem taki sprzęt na nadchodzący sezon.

P900 używałem też na różnego rodzaju wydarzeniach (pracuję w mediach). Świetna sprawa. Z jednego miejsca oddalonego od całego skwaru np. podczas wizytacji prezydenta w mieście, obskoczyłem wszystkich dookoła bez żadnego problemu, a wrażenie było jak bym stał od każdego góra dwa metry.

Dziennikarz - piękne zdjęcie, klimat rewelacyjny. Niestety reszta fotek się nie wgrała i widzę tylko zachód słońca.

Obudzony
08-02-2018, 18:10
Quatspot
Niesamowie zdjęcia! Czy mógłbyś zdradzić jakimi dokładnie ustawieniami aparatu się posługujesz? Jestem totalnym laikiem i nie znam się zupełnie na tym.

Quatspot
09-02-2018, 00:02
Nie ma tutaj żadnych magicznych ustawień. Samoloty robię praktycznie na czasie 1/500s, przysłona i tak wychodzi zazwyczaj max czyli f/6,5, redukcja drgań - WYŁĄCZONA, AF z wyszukiwaniem celu, pomiar eks. matrycowy. Z takimi ustawieniami robię zdjęcia samolotom, czasami zmieniam w zależności o warunków i tego co się akurat na dany moment dzieje w powietrzu.

dziennikarz
11-02-2018, 08:29
Quatspot miło mi, że Ci się zdjęcie podobało. Faktycznie tylko ono się wyświetla, nie wiem czemu, bo jak sprawdzałem to otwierały się wszystkie. Zostało w sumie najgorsze, w zasadzie kompletnie zepsute przez ogromną flarę od zużytego filtra ochronnego. Wstawiłem tylko ze względu na ostrość. Spróbuję wstawić pozostałe jeszcze raz.

4796
4797

- - - - kolejny post - - - - - -

I jeszcze takie

4798

Quatspot z tym, że to nie zachód a wschód :)

Skoro samoloty na takiej wysokości robiłeś z ręki to chyba muszę trochę popracować nad tym. :)

W pełni zgadzam się z Tobą, że P900 ma ogromny potencjał i także nie zgadzam się z hejtem ewidentnie uprawianym przez ludzi z kompleksem lustrzanki (bo tak to można odczytać ze sposobu wypowiedzi). Wiele razy, nawet na tym forum moje zdjęcia były do d..y, bo były z kompakta. Przyzwyczaiłem się i mam to gdzieś.

Osobiście czekam na następcę P900. Widziałeś to?
https://polfoto.wordpress.com/2018/02/04/czy-tak-bedzie-wygladal-nastepca-nikona-coolpix-p900/

gruniu
16-02-2018, 14:33
125-krotny zoom optyczny - a ja myslalem, ze 83 zoom to masakra :)

dziennikarz
16-02-2018, 16:14
Ekwiwalent ogniskowej 3000mm. Prawdę mówiąc gruniu zastanawiam się czy to jeszcze ma sens.

gruniu
21-02-2018, 08:14
a niechcialbys zobaczyc koloru oczu, pilota przelatujacego samolotu na wysokosci 11KM? :)

Nikomat
21-02-2018, 08:49
a niechcialbys zobaczyc koloru oczu, pilota przelatujacego samolotu na wysokosci 11KM? :)

Musialby chyba miec okienko w podlodze !?
A i tak mozna by zauwazyc tylko kolor majtek pilota :^(

A ja bym nawet kupil takiego P900 !
Juz sie nawet zaczalem rozgladac za jakims z czwartej reki ...

dziennikarz
27-02-2018, 20:02
gruniu wszystko zależy kosztem czego ten zoom. Ja na tego następcę P900 patrzę obecnie z nadzieją ze względu na pewne detale wynikające z rysunku.

@ Nikomat - zachęcam. Nie wiem tylko czy z czwartej ręki

Quatspot
28-02-2018, 18:17
Quatspot miło mi, że Ci się zdjęcie podobało. Faktycznie tylko ono się wyświetla, nie wiem czemu, bo jak sprawdzałem to otwierały się wszystkie. Zostało w sumie najgorsze, w zasadzie kompletnie zepsute przez ogromną flarę od zużytego filtra ochronnego. Wstawiłem tylko ze względu na ostrość. Spróbuję wstawić pozostałe jeszcze raz.

4796
4797

I jeszcze takie

4798

Quatspot z tym, że to nie zachód a wschód :)

Skoro samoloty na takiej wysokości robiłeś z ręki to chyba muszę trochę popracować nad tym. :)

W pełni zgadzam się z Tobą, że P900 ma ogromny potencjał i także nie zgadzam się z hejtem ewidentnie uprawianym przez ludzi z kompleksem lustrzanki (bo tak to można odczytać ze sposobu wypowiedzi). Wiele razy, nawet na tym forum moje zdjęcia były do d..y, bo były z kompakta. Przyzwyczaiłem się i mam to gdzieś.

Osobiście czekam na następcę P900. Widziałeś to?
https://polfoto.wordpress.com/2018/02/04/czy-tak-bedzie-wygladal-nastepca-nikona-coolpix-p900/

Piękne zdjęcia.

Wiesz, to jest tak. Możesz mieć aparat za 10 k i co z tego, skoro Twoje zdjęcia będą wyglądać jak z aparatu za tysiaka. Liczy się samo zdjęcie a nie to czym jest zrobione. Takie glupie wyścigi na forach i mieszanie z błotem kompaktu, albo komentarze przy testach w internecie, to już nawet nie czytam tych bzdur, bo tam jeszcze jest tak, że 95% jeszcze aparatu nie miała w rękach, a już spisali go na straty. Metodyki za dychę.

Kojarzysz może słynne zdjęcie zielonookiej dziewczynki na okładce National Geographic? Poczytaj proszę z ciekawości jakim sprzętem zostało zrobione to zdjęcie. Myślę, że dla człowieka, który podchodzi do fotografii poważnie i skupia się na swojej pracy nie jest potrzebne czytać w internecie belkotu dotyczącego jechania po P900. Bo dobry fotograf weźmie P900 do ręki i po prostu zrobi z niego użytek.

gruniu
28-02-2018, 20:36
A ja bym nawet kupil takiego P900 !
Juz sie nawet zaczalem rozgladac za jakims z czwartej reki ...
na raty bez %, mediamartkt lub rtveuroagd

albo szukac zycia na marsie :)

dziennikarz
01-03-2018, 13:30
Piękne zdjęcia.

Dziękuję Quatspot

Wiesz, to jest tak. Możesz mieć aparat za 10 k i co z tego, skoro Twoje zdjęcia będą wyglądać jak z aparatu za tysiaka. Liczy się samo zdjęcie a nie to czym jest zrobione. Takie glupie wyścigi na forach i mieszanie z błotem kompaktu, albo komentarze przy testach w internecie, to już nawet nie czytam tych bzdur, bo tam jeszcze jest tak, że 95% jeszcze aparatu nie miała w rękach, a już spisali go na straty. Metodyki za dychę.

Odnoszę dokładnie takie samo wrażenie. Zwłaszcza to hejtowanie kompaktów to jakaś żenada.

Kojarzysz może słynne zdjęcie zielonookiej dziewczynki na okładce National Geographic? Poczytaj proszę z ciekawości jakim sprzętem zostało zrobione to zdjęcie. Myślę, że dla człowieka, który podchodzi do fotografii poważnie i skupia się na swojej pracy nie jest potrzebne czytać w internecie belkotu dotyczącego jechania po P900. Bo dobry fotograf weźmie P900 do ręki i po prostu zrobi z niego użytek.

Znam historię tego zdjęcia bardzo dobrze. Afgańska dziewczyna. Oglądałem kiedyś nawet program, jakieś 10-15 lat temu, o tym jak próbowali ją odszukać.