Zobacz pełną wersję : Legalne oprogramowanie dla firmy
AdsMarek
05-02-2018, 10:24
Zamierzam otworzyć firmę zajmującą się fotografią i filmowaniem wesel i innych okoliczności. Miałem do czynienia z różnymi programami do obróbki, ale teraz w związku z firmą potrzebuję legalnego oprogramowania do obróbki zdjęć i filmów. Co możecie polecić z darmowych programów dla firmy lub jakiś tańszych? Na oprogramowanie typu photoshop czy premiere niestety mnie nie stać w tej chwili. A tak w ogóle spotkaliście się z jakąś kontrolą legalności oprogramowania w firmie?
Z góry dzięki za info.
Uważasz, że tańsze niż kupienie oprogramowania, które znasz, będzie poznanie i opanowanie nowego?
Nie będzie.
Photoshop i premiere to masz koszt 60⏠miesięcznie.
Zamierzam otworzyć firmę zajmującą się fotografią i filmowaniem wesel i innych okoliczności.(...) Na oprogramowanie typu photoshop czy premiere niestety mnie nie stać w tej chwili.
Przepraszam za złośliwośc, ale to pytanie ciśnie się na usta: A na aparat i kamerę to stać Cię? Może też coś zastępczego?
A żeby nie było tylko złośliwie: Photoshop Elements i Premiere Elements razem kosztuję około 500 zł.
Wszystko zależy czego oczekujesz po takim oprogramowaniu. Z filmowych polecam https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/.
Naprawdę bardzo zaawansowany program do obróbki filmów, a na YouTube znajdziesz poradniki w j. polskim jak zacząć pracę z tym programem.
Ja czasami używam wersji 12 bo 14-tka coś często na moim kompie się wykłada. Z fotograficznych poza nieśmiertelnym Gimp-em trudno znaleźć coś darmowego i dobrego.
Tu raczej nie uciekniesz od firmowych Adobe czy Phase One. Ostatnio również DxO próbuje wejść na ten rynek i czasami są dobre promocje. Zastanów się jednak czy nie lepszym
rozwiązaniem będzie jednak subskrypcja jak proponuje kolega powyżej
Wojteksw
05-02-2018, 15:50
Tak jak koledzy piszą, jeżeli nie masz dużej kwoty na wyłożenie jednorazowo dla przykładu na Capture One, to pozostaje płacenie miesięczne na Adobe.
AdsMarek
05-02-2018, 17:50
Przepraszam za złośliwośc, ale to pytanie ciśnie się na usta: A na aparat i kamerę to stać Cię? Może też coś zastępczego?
Niestety dotacje nie są aż tak wysokie jakby się chciało ;)
Pomyślę nad opcją adobe chociaż w tej chwili to 70Euro miesięcznie, to też dosyć sporo :/
Dziękuje bardzo serdecznie za wszystkie odpowiedzi.
Jakby cie kusiło nadal siedzieć na pirackim oprogramowaniu to napiszę że kontrole są bardzo rzadkie ale są i najczęściej po zgłoszeniach od konkurencji, wysokość kar może cie zrujnować.