PDA

Zobacz pełną wersję : yn-622n-tx i yn622n przedbłyski

smuggie
04-02-2018, 22:20
czy da się jakoś wyłączyć przedbłyski w zestawie jak w tytule? w menu aparatu mam tę opcję wyłączoną i jak sb-700 jest na aparacie to przedbłysków nie ma, za to jak używam yn 622 to przed zrobieniem zdjęcia lampa puszcza kilka szybkich błysków. da się to wyłączyć?

madebyzosiek
04-02-2018, 22:28
Przejdź z TTLa na manual, to nie będzie przedbłysków... Jak ma się dobrać siła błysku, losowo? ;)

RobertON
04-02-2018, 22:37
Że tak głupio zapytam, dlaczego i po co Ci to jest potrzebne.

smuggie
05-02-2018, 00:26
Kiedy lampa jest na aparacie w ttlu żadnych przedbłysków nie widać, bo ten do pomiaru światła jest na tyle krótko przed zrobieniem zdjęcia, że jest praktycznie niezauważalny, natomiast kiedy lampa jest na wyzwalaczu lampa kilka razy błyśnie sporo wcześniej zanim zrobi zdjęcie.

GonzoG
05-02-2018, 00:35
Nie da się tego zmienić. Tak działa aparat. YN622 tylko przekazuje komendy aparatu. Poza tym i ten przy lampie na aparacie jest wyraźny.

Ustaw sobie lampe w tryb CLS master, ustaw 3 grupy w TTL i zobacz co się stanie - nie dość, że lampa na aparacie będzie błyskać jak szalona, to jeszcze wszystkie lampy zdalne będą błyskać po kolei.

smuggie
05-02-2018, 16:16
tak jak pisałem wcześniej przy lampie na sankach aparatu w ttl nie widać żadnego błysku przed tym właściwym (błysk mierzący światło jest na tyle krótki) a jak robię z wyzwalaczem lampa błyska może 3 może 5 razy przed zrobieniem zdjęcia. różnica jest widoczna.

madebyzosiek
05-02-2018, 17:39
tak jak pisałem wcześniej przy lampie na sankach aparatu w ttl nie widać żadnego błysku przed tym właściwym (błysk mierzący światło jest na tyle krótki) a jak robię z wyzwalaczem lampa błyska może 3 może 5 razy przed zrobieniem zdjęcia. różnica jest widoczna.Ale widzisz te błyski na zdjęciu? W czym one przeszkadzają... Nawet jeżeli Yongnuo tak długo mierzy TTLa, to musi to robić. Chyba, że błyskasz manualnie, to przedbłysków nie ma. Muszę kiedyś obczaić, czy pixele też są zauważalne... Jak masz lampę na sankach i patrzysz w wizjer, to może nie widzisz przedbłysków?

smuggie
05-02-2018, 18:14
Ale widzisz te błyski na zdjęciu? W czym one przeszkadzają... Nawet jeżeli Yongnuo tak długo mierzy TTLa, to musi to robić. Chyba, że błyskasz manualnie, to przedbłysków nie ma. Muszę kiedyś obczaić, czy pixele też są zauważalne... Jak masz lampę na sankach i patrzysz w wizjer, to może nie widzisz przedbłysków?

specjalnie zrobiłem test nagrywając w wolnym tempie obie konfiguracje i gdy lampa jest na aparacie jest 1 przedbłysk widoczny tylko (przynajmniej przeze mnie) w nagraniu w zwolnionym tempie a jak jest na wyzwalaczu widać je gołym okiem bo są sporo wcześniej.

a pytam o możliwość wyłączenia z 2 powodów. 1 - kiedy robiłem zdjęcia ptaków, to przedbłyski z wyzwalacza powodują, że ptak się przestraszył i w momencie zrobienia zdjęcia prawie cały był już poza kadrem. Druga sprawa - takie przedbłyski powodują, że lampa traci nieco na mocy przy właściwym błysku (co w plenerze i z HSS ma znaczenie).

madebyzosiek
05-02-2018, 18:19
No ale nie ma możliwości, żeby był TTL i nie było przedbłysków... To że sama lampa robi to mniej widocznie niczego tu nie zmienia. Manual, albo inne wyzwalacze...

Jolania
24-02-2018, 07:54
No ale nie ma możliwości, żeby był TTL i nie było przedbłysków... To że sama lampa robi to mniej widocznie niczego tu nie zmienia. Manual, albo inne wyzwalacze...
Czy inne wyzwalacze dokonają pomiaru w TTL-u szybciej, bez widocznych przedbłysków? ...zamierzam właśnie kupić YongNuo YN622N-TX + 3xYN622NII pod SB-800 i SB-900.

madebyzosiek
24-02-2018, 09:17
Czy inne wyzwalacze dokonają pomiaru w TTL-u szybciej, bez widocznych przedbłysków? ...zamierzam właśnie kupić YongNuo YN622N-TX + 3xYN622NII pod SB-800 i SB-900.Nie mam porównania, bo ja z kolei Yongnuo nie miałem, ale mam Pixle i nie zauważam tego, więc może są szybsze...

GonzoG
24-02-2018, 16:34
Tak, robią to szybciej, ale sporym kosztem.

Czas przedbłysków przy YN-622 nie jest zależny od YN-622, a od aparatu, to aparat steruje przedbłyskami.
Przy Pixel King Pro jest to szybciej (jak z lampą na aparacie), ale kosztem tego, że wszystkie lampy zdalne są traktowane jako jedna lampa i uzytkowanie TTL ma spore ograniczenia.

madebyzosiek
24-02-2018, 18:45
... uzytkowanie TTL ma spore ograniczenia.

Jakie ograniczenia?

GonzoG
25-02-2018, 03:51
A takie, że wszystkie lampy zdalne są dla aparatu jak jedna.
YN-622 symuluje działanie CLS więc ma 3 grupy i każda mierzy oddzielnie, przez to trwa to dłużej.

madebyzosiek
25-02-2018, 07:43
A takie, że wszystkie lampy zdalne są dla aparatu jak jedna.
YN-622 symuluje działanie CLS więc ma 3 grupy i każda mierzy oddzielnie, przez to trwa to dłużej.Ale o czym Ty piszesz? Przecież Pixle też działają w trzech grupach (A, B, C) i trzech kanałach (1, 2, 3) i w każdym możesz mieć cokolwiek w ustawieniach, łącznie z TTLem z różnymi korektami. Działa to tak samo poprawnie, jak sam CLS, tyle że szybciej (być może) niż w Yongnuo...

GonzoG
25-02-2018, 21:00
Ustawienia w nadajniku nie mają wiele wspólnego z pomiarem błysku przez aparata.
Nikon potrafi mierzyć dla kilku grup tylko w CLS, a PKPro tego w aparacie nie włącza.

madebyzosiek
25-02-2018, 21:51
Ustawienia w nadajniku nie mają wiele wspólnego z pomiarem błysku przez aparata.
Nikon potrafi mierzyć dla kilku grup tylko w CLS, a PKPro tego w aparacie nie włącza.Czyli mówiąc krótko, jak mam na Pixelach trzy lampy i mam ustawiony TTL na trzech grupach, to powinienem mieć wszystkie zdjęcia skaszanione... Chyba mam popsute Pixele, bo jednak błyskają lampami tak, jak trzeba...

hostman22
25-02-2018, 23:07
działam na YN do tego sb800, i40, Q300 i dwa QR360 moc ustawiam na lampach bo wszystko modyfikatory problemów zero także w HSS. Przy TTL zawsze coś nie grało... ;P

GonzoG
25-02-2018, 23:51
Czyli mówiąc krótko, jak mam na Pixelach trzy lampy i mam ustawiony TTL na trzech grupach, to powinienem mieć wszystkie zdjęcia skaszanione... Chyba mam popsute Pixele, bo jednak błyskają lampami tak, jak trzeba...
Jak ktoś nie chce zrozumieć, to nie zrozumie....