PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia manualne P900

load6
03-02-2018, 18:48
Chodzi o to że w manualnych ustawieniach wszystkich parametrów P900 jestem totalnie zielony (ogólnie fotografii także , jestem początkujący)
Muszę zrobić zdjęcia pomieszczenia z dwoma różnymi źródłami światła (jedno jest jaśniejsze , drugie ciemniejsze) .
Zdjęcia będą samego pomieszczenia nie źródła oświetlenia.
I teraz jakie ustawienia do tego dobrać aby był jak najbardziej "rzeczywisty" stan oświetlenia pomieszczenia (zwykły pokój ok 20mkw). Chodzi o to jak robię zdjęcia automatem to tego po prostu nie widać . No i muszę także określić jakie parametry ustawiłem na sztywno w aparacie , muszą być jednakowe dla oby dwóch źródeł oświetlenia ale mam nadzieje że będzie widoczna różnica.
Mam nadzieje że rozumiecie mnie o co chodzi .

GonzoG
03-02-2018, 22:24
Należy takie dobrać, aby było dobrze....

Nikt ci więcej nie powie, bo nikt nie jest wróżką, aby wiedzieć o jakim pomieszczeniu, z jakim światłem, ani co chcesz dokładnie osiągnąć.
Poza tym to co piszesz się nie trzyma kupy... Skoro mowa o zdjęciu, to nie ma znaczenia ile źródeł światła, parametry zawsze będą jednakowe dla wszystkich źródeł.
No i mowa o zdjęciu - aparat nie widzi tak jak człowiek. Nie da się od tak zrobić zdjęcia aby było tak jak widzi człowiek.

load6
04-02-2018, 18:30
Odpowiedź znalazłem na forum z latarkami :)
Chciałem uzyskać informacje jakie parametry ustawić aby uzyskać coś w tym stylu jak na poniższym gifie i zdjęciu , no i się udało , o to właśnie mi chodziło .

4503

Camera-settings: ISO100, F/2.7, WB daylight, 4 sec, 35mm
4504

Poza tym to co piszesz się nie trzyma kupy... Skoro mowa o zdjęciu, to nie ma znaczenia ile źródeł światła, parametry zawsze będą jednakowe dla wszystkich źródeł.

Napisałem o trybie automatycznym a żeby parametry zdjęć się nie zmieniły trzeba je manualnie ustawić, w trybie automatycznym jak sama nazwa wskazuje automat dobiera parametry. Odnoszę wrażenie że nie do końca zrozumiałeś moje pytanie.

mmluty
04-02-2018, 19:28
Piszesz ogólnikami a oczekujesz konkretów. Żeby otrzymać jakąś poradę to trzeba sformułować pytanie w sposób który umożliwi nawiązanie kontaktu w obszarze który cię interesuje. Po ostatnim poście wiadomo tylko tyle, że już wiesz, że automat nie ustawi aparatu tak jak sobie wyobraziłeś. Bez podstaw wiedzy z fotografii trudno będzie Ci pomóc. Scena jest statyczna, więc ustaw przysłonę np. na F5.6 i zmieniaj czas, ale obawiam się, że efekt "prosto z puszki" może być niezadowalający.

load6
04-02-2018, 19:50
Piszesz ogólnikami a oczekujesz konkretów. Żeby otrzymać jakąś poradę to trzeba sformułować pytanie w sposób który umożliwi nawiązanie kontaktu w obszarze który cię interesuje. Po ostatnim poście wiadomo tylko tyle, że już wiesz, że automat nie ustawi aparatu tak jak sobie wyobraziłeś. Bez podstaw wiedzy z fotografii trudno będzie Ci pomóc. Scena jest statyczna, więc ustaw przysłonę np. na F5.6 i zmieniaj czas, ale obawiam się, że efekt "prosto z puszki" może być niezadowalający.

Ale mój ostatni post to jest rozwiązanie mojego pytania, odpowiedzi są na zdjęciach.

Mniej więcej iso 80-100 , 4-5s, F2.7

Oczywiście nie są to zapewne idealne ustawienia do tego czego potrzebuję ale daje mi to mniej więcej zakres w jakim powinienem się poruszać. Więcej nikt mi tu już nie pomoże gdyż najpierw muszę opanować podstawy.
Zadałem pytanie na forum bo zdjęcia potrzebowałem wykonać w trybie natychmiastowym .
Co do samego pytania wydawało mi się jasne a okazało się nie zrozumiałe, moja wina.

krzysztofz24
05-02-2018, 17:53
Na Twoim miejscu nie trzymalbym się tak sztywno parametrów, które podales;-).
Możesz trafić na inne warunki i uzyskać inny efekt.

Zrób tak. Balans bieli niech będzie na auto. Pomiar światła matrycowy, nie wiem czy w kompaktach jest auto pomiar światła, chyba nie.
W każdym razie ma być cały czas jeden pomiar swiatla-najlepiej matrycowy.
Teraz dajesz aparat w tryb M.
I stawiasz np ISO 100/200, F5.6 i obserwując drabinke swiatlomierza ustawiasz czas żeby zdjecie było lekko przeswietlone czyli np czas 1/30.
Potem skracasz czas naświetlania tak żeby drabinka swiatlomierza była na 0.
Czyli np 1/40. Potem jeszcze bardziej skracasz czas żeby zdjęcie było lekko niedoswietlone czyli np 1/50.
Wybierasz zdjęcie, które Ci pasuje.
Możesz też zamiast 3 zdjęć zrobić 5 żeby mieć większy wybór.
1 zdjęcie bardziej niedoswietlone
2 zdjęcie trochę niedoswietlone
3 zdjęcie naświetlanie na 0
4 zdjęcie trochę przeswietlone
5 zdjęcie bardziej przeswietlone

Możesz też ustawić czas na sztywno i zmieniać przysłone od np F2.8 do F6.3.
Czyli zwiększasz otwór przysłony a co za tym ilość światła.

W obu przypadkach ważne jest to żebyś obserwował drabinie swiatlomierza.
I przechodził od wychywychylenia na minus poprzez zero do wychylenia na plus.

Trochę poeksperymentujesz i powinieneś wyczuć temat:-)

load6
10-02-2018, 18:28
Na Twoim miejscu nie trzymalbym się tak sztywno parametrów, które podales;-).
Możesz trafić na inne warunki i uzyskać inny efekt.

Zrób tak. Balans bieli niech będzie na auto. Pomiar światła matrycowy, nie wiem czy w kompaktach jest auto pomiar światła, chyba nie.
W każdym razie ma być cały czas jeden pomiar swiatla-najlepiej matrycowy.
Teraz dajesz aparat w tryb M.
I stawiasz np ISO 100/200, F5.6 i obserwując drabinke swiatlomierza ustawiasz czas żeby zdjecie było lekko przeswietlone czyli np czas 1/30.
Potem skracasz czas naświetlania tak żeby drabinka swiatlomierza była na 0.
Czyli np 1/40. Potem jeszcze bardziej skracasz czas żeby zdjęcie było lekko niedoswietlone czyli np 1/50.
Wybierasz zdjęcie, które Ci pasuje.
Możesz też zamiast 3 zdjęć zrobić 5 żeby mieć większy wybór.
1 zdjęcie bardziej niedoswietlone
2 zdjęcie trochę niedoswietlone
3 zdjęcie naświetlanie na 0
4 zdjęcie trochę przeswietlone
5 zdjęcie bardziej przeswietlone

Możesz też ustawić czas na sztywno i zmieniać przysłone od np F2.8 do F6.3.
Czyli zwiększasz otwór przysłony a co za tym ilość światła.

W obu przypadkach ważne jest to żebyś obserwował drabinie swiatlomierza.
I przechodził od wychywychylenia na minus poprzez zero do wychylenia na plus.

Trochę poeksperymentujesz i powinieneś wyczuć temat:-)

Dziękuję bardzo !! :)