PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] ...37 km w stronę słońca - Barcelona

Jai pur
02-02-2018, 23:51
1.
4365

2.
4367

3.
4366

4.
4368

5.
4369

6.
4370

7.
4371

8.
4376

9
4372

10.
4373

11.
4374

Na mojej stronie cały set, zapraszam.

PM.M
03-02-2018, 01:51
Już chyba widziałem u Ciebie na stronie te zdjęcia, ale...
Dobre są,
Masz wyrobiony swój styl, umiesz korzystać ze światła, geometrii i co trudniejsze koloru, panujesz nad chaosem.
Tematycznie niby o niczym, ale do każdego jakieś skojarzenie czy myśl przychodzi.

Jai pur
03-02-2018, 09:45
>>PM.M
dziękuję za miłe słowa - zdjęcia jeszcze ciepłe, więc wcześniej inne widziałeś, ale to znaczy że jest spójnie w dłuższej perspektywie ;)

smutniacha
04-02-2018, 01:12
Dla mnie nie musisz numerować zdjęć. Wszystkie są dobre. Z przyjemnością oglądane. Te z Lublina też.
Pozdrawiam.

Umbra
04-02-2018, 01:29
Fajny klimat zdjęć. :)

kashpir
04-02-2018, 02:56
Drugi raz tu zaglądam.
Trudno mi wybrać faworyta, ale chyba dwójka wygrywa :)

burton
04-02-2018, 11:40
Dwójka i ósemka rewelacja ( chociaż kadrowanie na 8 powinno być lepsze, obecnie jest zbyt skrajne ). Z tego co pamiętam, to chyba zawsze w secie masz co najmniej jedno zdjęcie, którego zamieszczenia zupełnie nie pojmuję ( tzn obniżające jakość reszty ).

Pozdrawiam :)

PS. Skoro to forum sprzętowe...którą ogniskową częściej fotografujesz ? Fuji 23 mm czy 35 mm ?

Jai pur
04-02-2018, 12:00
Dwójka i ósemka rewelacja ( chociaż kadrowanie na 8 powinno być lepsze, obecnie jest zbyt skrajne ). Z tego co pamiętam, to chyba zawsze w secie masz co najmniej jedno zdjęcie, którego zamieszczenia zupełnie nie pojmuję ( tzn obniżające jakość reszty ).

Pozdrawiam :)

PS. Skoro to forum sprzętowe...którą ogniskową częściej fotografujesz ? Fuji 23 mm czy 35 mm ?

dzięki za wpisy
>>burton, piszesz o ostatnim, że słabsze:) teraz używałem głównie tandemu X70 i pro2 z 35f2, ale gdy biorę tylko jeden aparat, to wtedy tylko z 23ką

PM.M
04-02-2018, 12:11
Dwójka i ósemka rewelacja ( chociaż kadrowanie na 8 powinno być lepsze, obecnie jest zbyt skrajne ).
A mi ta skrajność pasuje. Daje pole do interpretacji. Całe zdjęcie światłem wizualnie ciągnie na prawo, a nasza dwójka bohaterów dąży przeciw temu nurtowi i to się równoważy na moje oko.

Z tego co pamiętam, to chyba zawsze w secie masz co najmniej jedno zdjęcie, którego zamieszczenia zupełnie nie pojmuję ( tzn obniżające jakość reszty ).
Mam wrażenie, że to jedno zdjęcie pewnie jest czasem bardziej osobiste niż reszta. Bo jak ktoś już wiadomo, że potrafi jakieś zdjęcia robić i ma styl, to z czasem ten styl (czy też maniera) go nudzą i szuka czegoś nowego. Czasem wychodzi mniej a czasem bardziej. W sumie, to niezłe jest to, że na tym forum oprócz komentarzy typu nieostre, ciemne, krzywe, za bardzo na środku, można uzyskać jakieś rozsądne sprężenie zwrotne, jak to co się widzi jest odbierane przez innych.

burton
04-02-2018, 12:20
Zdj. 9 i 11 no...chcę coś ciekawego zobaczyć ale nie mogę ;) :) Reszta całościowo przyjemna. Ja też uważam, że kąt widzenia 35mm na pełnej klatce to najlepszy wybór w tego typu zdjęciach.

PM.M
04-02-2018, 12:30
11.ka jak dla mnie krzyk (niczym z Muncha) dziecka (tak, wiem to autor mozaiki) oślepionego światłem (wiem, że zgodnie z kierunkiem słońce schodzi z tej ściany nie wchodzi, ale wizualnie odczytuje to jako oślepianie), nie wiadomo czy wyszedł z ciemności na światło, czy też ktoś go przesłu****e?

burton
04-02-2018, 12:34
11.ka jak dla mnie krzyk (niczym z Muncha) dziecka (tak, wiem to autor mozaiki) oślepionego światłem (wiem, że zgodnie z kierunkiem słońce schodzi z tej ściany nie wchodzi, ale wizualnie odczytuje to jako oślepianie), nie wiadomo czy wyszedł z ciemności na światło, czy też ktoś go przesłu****e?
OK, też to widzę chociaż to wyłącznie efekt pracy kogoś innego. Mi przeszkadza deska ławki. Już naciągałem, że krzyczy bo ktoś go tą dechą...ale nie pasuje mi nawet tak mocna nadinterpretacja :D

Jai pur
04-02-2018, 12:43
:) nie zapędzajmy się tak, to jest delikatna fotografia, a nie głos o wolność i demokrację;) nie szukałem zbytniej dosłowności, jak już to delikatnych skojarzeń, klimatu
ta deska na 11 jak najbardziej zamierzona, to zabawa formą - część ławki bezpośrednio, a część w formie cienia, pół/pół twarzy podobnie, jedynie nie pasuje do zestawu ze wzg. na swój "krzykliwy" odbiór

Jai pur
04-02-2018, 13:22
Mam wrażenie, że to jedno zdjęcie pewnie jest czasem bardziej osobiste niż reszta. Bo jak ktoś już wiadomo, że potrafi jakieś zdjęcia robić i ma styl, to z czasem ten styl (czy też maniera) go nudzą i szuka czegoś nowego. Czasem wychodzi mniej a czasem bardziej. W sumie, to niezłe jest to, że na tym forum oprócz komentarzy typu nieostre, ciemne, krzywe, za bardzo na środku, można uzyskać jakieś rozsądne sprężenie zwrotne, jak to co się widzi jest odbierane przez innych.

Jeszcze przytoczę tę wypowiedź, bo fajnie ujęte zagadnienie . To ciągłe poszukiwanie, pomimo pewnych założeń, jest nieuniknione. Czasem odkryje się coś ciekawego, a czasem trzeba się cofnąć. Tu, jak w większości rozmów bardziej ogólnych, dotyczących całych zestawów zdjęć, pojawia się problem edycji. Można się zdać na zawodowca, a można posłuchać opinii i samemu coś wydumać...

... jeszcze kilka z zestawu

12.
4457

13.
4458

14.
4459

15.
4460

sosnowy
04-02-2018, 14:13
Jak zwykle kilka bardzo mi się podoba. Z pewnością jednak nie ogólnie wychwalana 2, na której ja nie widzę niczego interesującego :-D Ciekawe, jak różna jest nasza [tzn. ludzka] percepcja i wrażliwość.

PM.M
04-02-2018, 14:42
:) nie zapędzajmy się tak, to jest delikatna fotografia, a nie głos o wolność i demokrację;) nie szukałem zbytniej dosłowności, jak już to delikatnych skojarzeń, klimatu

Tak to bywa, że fotografia w momencie upublicznienia zaczyna mówić swoim głosem i każdy co innego dostrzega. U nas to się w szkole na poziomie liceum zabija robiąc "analizy tekstów", czyli "co autor chciał powiedzieć". Co chciał, to chciał, a to co odczytujemy to nasze i mamy do tego prawo jako odbiorca. Co więcej, to że nie odczytujemy też jest odpowiedzią. Myślę, że ta wielorakość interpretacji jest właśnie piękna.
A tak bardziej sprzętowo, to ja nie mogę się przekonać do (odpowiedników) ogniskowej 35 mm. Zdecydowanie wolę parę 28-50, a w przypadku jednego obiektywu 50. To też rzecz gustu, ale w Nikonowskim DX brakuje mi 18/1.8 (ale mam Coolpixa A ;-) ), więc na DX to w zasadzie 90% zdjęć będzie słynną 35/1.8.

Jai pur
04-02-2018, 18:19
Tak to bywa, że fotografia w momencie upublicznienia zaczyna mówić swoim głosem i każdy co innego dostrzega. U nas to się w szkole na poziomie liceum zabija robiąc "analizy tekstów", czyli "co autor chciał powiedzieć". Co chciał, to chciał, a to co odczytujemy to nasze i mamy do tego prawo jako odbiorca. Co więcej, to że nie odczytujemy też jest odpowiedzią. Myślę, że ta wielorakość interpretacji jest właśnie piękna.

nikomu nic nie narzucam, ale sami się wplątaliście w zabawę "co autor chciał powiedzieć" :) - wasze prawo, tylko czy do wszystkiego trzeba szukać interpretacji?

kon
04-02-2018, 18:34
Panowie na 6

nordwind
09-04-2018, 21:45
Świetny set, bardzo spójny i nieźle okiełznany kolor z fuji :)

jurkarol
10-04-2018, 08:53
zdjęcia takie 'leikowe' dał bym głowę i... a to fuji
wielu z tych kadrów na żywo się nie zauważa, mija, a tu proszę - mamy je, upolowane, przyrządzone i zakonserwowane do smakowania w dowolnym czasie

Jai pur
11-04-2018, 10:19
wielu z tych kadrów na żywo się nie zauważa, mija, a tu proszę - mamy je, upolowane, przyrządzone i zakonserwowane do smakowania w dowolnym czasie

bardzo dziękuję! ...i się pochwalę, że do kilku z tych zdjęć dał "serduszko" na instagramie Paolo Pellegrin - drobiazg, ale miło, że choć na parę sekund zwróciły uwagę kogoś takiego:)

Umbra
11-04-2018, 11:58
Jest coś w tym zdjęciach. Fajne operowanie światłem, kontrastem. Dwanaście bardzo mi się podoba. :)

Franek_
11-04-2018, 12:23
jest dobrze.

Jai pur
11-04-2018, 17:28
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

dzięki!

16.

17.

18.

nordwind
11-04-2018, 17:54
17stka już mi wcześniej wpadła w "oko" za kadr, tą tajemniczość kobiety w kapeluszu, dominujący zestaw kolorów : czerń, brąz, pomarańcz i błękit.