Zobacz pełną wersję : Sigma 135 w reportażu
Viking89
02-02-2018, 19:39
Mam pytanie do użytkowników tego szkła. Jak sprawuje się Wam ono w reportażu? Czy to 1.8 jest użyteczne przy tej ogniskowej czy głębia ostrości jest zbyt mała i trzeba przymykać. Jak sprawuje się af? Jak z czasami z ręki? Jakieś uwagi co do pracy z tym szkłem? Korci mnie to to byłaby wisienka na torcie ale mogę też tanio dopaść nikkora 70-200 vrii i dylemat stalka czy zoom tetele cały czas we mnie tkwi.
josephebeloki
13-02-2018, 09:01
Doczepiam się.
Doczepiam się.Ja też
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Dariusz Breś
17-02-2018, 15:46
Mam pytanie do użytkowników tego szkła. Jak sprawuje się Wam ono w reportażu? Czy to 1.8 jest użyteczne przy tej ogniskowej czy głębia ostrości jest zbyt mała i trzeba przymykać. Jak sprawuje się af? Jak z czasami z ręki? Jakieś uwagi co do pracy z tym szkłem? Korci mnie to to byłaby wisienka na torcie ale mogę też tanio dopaść nikkora 70-200 vrii i dylemat stalka czy zoom tetele cały czas we mnie tkwi.
Focę cały czas obydwoma obiektywami, czyli 135 i 70-200.
Odpowiedź jest banalnie prosta. Jeśli potrzebujesz uniwersalności to 70-200 2,8 vr2
Jeśli jakości i światła to 135 1,8 art, nikkor nie ma w ofercie szkła które by mu dorównało, podobnie zresztą canon.
Wszystko zależy od tego czy wolisz cześciej zmieniać obiektywy.
Jeśli nie możesz mieć tych dwóch szkieł to osobiście wybrałbym 70-200, więcej możliwości.
przykłady repo 1,8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/02/37018333620_fb2c28c544_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4514/37018333620_fb2c28c544_c.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/02/37274111951_cbf212a4ed_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4469/37274111951_cbf212a4ed_c.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/02/36604601003_65e32386f3_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4367/36604601003_65e32386f3_c.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/02/36564302464_508dd4f317_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4435/36564302464_508dd4f317_c.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/02/34694514214_77f2c9e578_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4284/34694514214_77f2c9e578_c.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/02/35371835800_114df4043b_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4205/35371835800_114df4043b_c.jpg)
Viking89
17-02-2018, 23:43
Dzięki za fotki:) Tego właśnie potrzebowałem. A mogę spytać z jakiego aparatu pochodzą?
Dariusz Breś
17-02-2018, 23:55
Dzięki za fotki:) Tego właśnie potrzebowałem. A mogę spytać z jakiego aparatu pochodzą?
D5 i D4s
nikoniarz
17-02-2018, 23:57
Dzięki za fotki:) Tego właśnie potrzebowałem.
Potrzebujesz raczej identycznej obróbki ;)
Viking89
18-02-2018, 11:10
To też prawda;) Wiem o tym ale na razie brak możliwości żeby zapisać się na jakieś konkretne warsztaty albo dobry kurs i muszę dochodzić do wszystkiego na zasadzie prób i błędów, oglądając fajne fotki i domyślając się jak to uzyskano. Dlatego lubię mieć dobry sprzęt bo on pomaga w nadrabianiu braków. Tak czy siak sigma daje piękny obrazek.
Jeśli jakości i światła to 135 1,8 art, nikkor nie ma w ofercie szkła które by mu dorównało, podobnie zresztą canon.
Mam pytanie czy miałeś może okazję porównać 135/1.8 art i 85/1.4 art Sigmy? Głównie szybkość AF, ilość niecelnych zdjęć, który lepiej zachowuje się bez przymykania?
Mam pytanie odnośnie Sigmy 135 1,8 art. z trochę innej beczki. Kupiłem nowy obiektyw, po domowych testach okazało się, że nie ostrzy w punkt. Odesłałem go więc do serwisu Sigmy z body (D750). Obiektyw wrócił i po wstępnym teście na szybko "z ręki" wydawało się, że jest ok, jednak w weekend przejrzałem zdjęcia z ostatniego spaceru, patrzę ... no nieostre. Zacząłem testować dokładniej ze statywem i wyszło mi, że o ile na centralnym punkcie ostrości jest bardzo dobrze, to na bocznych jest źle albo bardzo źle. Nawet przymknięcie do f/2 - f/2.8 nie pozwalało mi na uzyskanie ostrego zdjęcia.
Zadzwoniłem do sigmy i dowiedziałem się, że generalnie serwis ustawia ostrość na punkt centralny, czyli wniosek jest taki, że ponowne odesłanie sprzętu do serwisu nic nie da. No i teraz się zastanawiam: oddać obiektyw i spróbować wymienić na inny egzemplarz, czy też może kombinować z usb dockiem coś poprawiać? Przyjać, że sigmy bywają chimeryczne i nauczyć się ostrzyć centralnym punktem AF i przekadrowywać? Trochę słabo bo przywykłem do korzystania z bocznych punktów, które raczej mnie nie zawodzą z innymi obiektywami. Kurczę, potrzebuje takiej ogniskowej a alternatyw za bardzo nie widzę. Czy ktoś miał podobne doświadczenia?
Oddać jak najszybciej i kupić sztukę, która będzie dobrze działała na bocznych.
lukasz.antoniak
12-03-2018, 23:35
A jesteś pewien, że masz poprawnie AF skalibrowany w puszce (nie mówię tylko o punkcie środkowym)? Czy inne obiektywy, z porównywalnie małą GO, trafiają na bocznych bez problemu? Przed dalszymi próbami polecam odesłać aparat do Studio5s w celu korekcji bocznych punktów AF. Wiele osób narzeka na niepoprawne działanie punktów bocznych w przypadku Sigm czy Tamronów, ale mogę się założyć, że w ich przypadku Nikkory nie trafiałyby lepiej. Tylko nikt nie ma odwagi się przyznać :).
Bardziej jednak boję się utopić ponad 5k pln w wadliwe szkło ;) A odpowiadając na pytanie: tak, jestem pewien, moje nikkory 50 i 85 na f/1.4 i f/1.8 na bocznych punktach AF trafiają. Dodam też, że aparat był w zeszłym roku na przeglądzie właśnie w Studio5s. No nic, pójdę za radą Zelbera i jutro przejadę się potestować inne egzemplarze. Dzięki.
sam zastanawiam się nad 135 często używam 35 i 50 i mam tez 85 i gryzę sie z myślami czy nie sprzedać 85 i kupić coś dłuższego
kolega w 850 z 85 arta ma ten sam problem na centralnym smiga az miło wystarcza boczne i trzeba dac uwaga plus 20 i tam jest ostro
Dariusz Breś
31-03-2018, 16:48
Ja takie przypadłości miałem na nikkorze 85 1,4G, na bocznych mydło. Na swoim 135 arcie tego nie zauważyłem.
Radziłbym sprawdzić ustawienie puszki czy nie ma przekrzywionej płaszczyzny ostrości (kalibracja do wzorca). Jeśli to nie pomoże, to wymiana 135 na inny egzemplarz, lub w specjalnych sytuacjach korekcja przez firmware sigmy.
damian_888
31-03-2018, 17:18
Mam pytanie odnośnie Sigmy 135 1,8 art. z trochę innej beczki. Kupiłem nowy obiektyw, po domowych testach okazało się, że nie ostrzy w punkt. Odesłałem go więc do serwisu Sigmy z body (D750). Obiektyw wrócił i po wstępnym teście na szybko "z ręki" wydawało się, że jest ok, jednak w weekend przejrzałem zdjęcia z ostatniego spaceru, patrzę ... no nieostre. Zacząłem testować dokładniej ze statywem i wyszło mi, że o ile na centralnym punkcie ostrości jest bardzo dobrze, to na bocznych jest źle albo bardzo źle. Nawet przymknięcie do f/2 - f/2.8 nie pozwalało mi na uzyskanie ostrego zdjęcia.
Zadzwoniłem do sigmy i dowiedziałem się, że generalnie serwis ustawia ostrość na punkt centralny, czyli wniosek jest taki, że ponowne odesłanie sprzętu do serwisu nic nie da. No i teraz się zastanawiam: oddać obiektyw i spróbować wymienić na inny egzemplarz, czy też może kombinować z usb dockiem coś poprawiać? Przyjać, że sigmy bywają chimeryczne i nauczyć się ostrzyć centralnym punktem AF i przekadrowywać? Trochę słabo bo przywykłem do korzystania z bocznych punktów, które raczej mnie nie zawodzą z innymi obiektywami. Kurczę, potrzebuje takiej ogniskowej a alternatyw za bardzo nie widzę. Czy ktoś miał podobne doświadczenia?
Welcome to a Sigma World .... :)
gdzie słowo "art" to "Ż-art .... g## wart" :D
Nie zadałeś sobie pytania przed zakupem "Do I feel lucky?" ... no i niestety okazałeś się pechowcem .... jak tysiące, tysiące klientów Sigmy :)
Chcesz rady ode mnie? Odżałuj, sprzedaj szajs, omijaj Sigmę i kup porządnego Samyanga 135mm 2.0 // Zeissa Apo Sonnar 135mm 2.0 a jak serio nie dasz rady z manualką to Nikkora 135mm 2.0 DC.
Robisz akcję tym obiektywem czy portrety? Wówczas na serio opanujesz manuala jeśli nie robisz akcji ... kupujesz wizjer optyczny na LV (na ekran np. SWIVI 3x) i fotografia manualna staje się przyjemnością a ostrzyć możesz na rzęsy modelki ... i z obrazka będziesz zawsze zadowolony.
Wiem, że znów wywołam masakrę i wojnę tutaj ale to szczere rady.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia?
Tak ... tysiące ludzi, którzy kupili obiektywy Sigma :D
Chcesz to Ci zapodam dlaczego ale na PRIV bo mnie tu i tak zlinczują "Sigma Fan Boy'e" :D
Każdy pisze jakie Sigmy są zajefajne ... a jakoś non stop, ciągle ludzie mają problemy ... fenomen :D
Jest na forum kilkunastu szczęśliwych posiadaczy (udanych?) egzemplarzy Sigma i oni nas nie zrozumieją :)
I zobaczysz co się będzie działo.
... a teraz będzie lincz :D ... mnie oczywiście.
damian_888
31-03-2018, 18:29
EDYCJA:
Wybacz, dopiero dokładnie doczytałem, że robisz reporterkę. Więc moje porady manualne potraktuj jako niebyłe.
Kurcze ale serio potrzebujesz 135 1.8 w repo?
Wiesz dlatego tak napisałem wyżej, że z góry to połączyłem standardowo z portretem ... bo 135 1.8 to dla mnie bardziej portretowo niż reportersko ...
Jeśli na 100% wiesz, że musi tak być to nic innego chyba od Sigmy nie będzie ... Ja to repo to bym Tamronem 70-200 G2 robił ... z wielu powodów i Sigmę odpuścił.
Też się interesowałem tą Sigmą ale jak ciągle i ciągle czytam wpisy tu i tam od takich ludzi jak TY o tym obiektywie to omijam Sigmy, i tyle.
Wydawało mi się, że w reporterce to pewny, celny AF to podstawa ... więc skąd pomysł o Sigmie, gdzie AF to najgorszy koszmar u tego producenta?
kurczeblade
01-04-2018, 15:34
Zawsze podziwiam zapał hejterow i zawsze się zastanawiam czy tyle samo wkładają energii w swoje fotografowanie, codzienne życie co hejtowanie zza klawiatury ?
damian_888
01-04-2018, 16:45
Moje posty - 178
Twoje - 2993
Sam nie wiem kto więcej czasu klepie w klawę na forum :)
A jeszcze jakbyśmy zrobili konkurs szybkości pisania to ... postawiłbym na siebie :D
Przeczytałem wpis kolegi, który wpisuje się idealnie w to co piszę o Sigmie i o czym pisałem jakiś czas temu więc się odezwałem ... ani to czasu ani energii nie zabrało, bo to kilka minut :)
Mam co robić i odpuszczam sobie zwykle pisanie na forum bo nie ma na to czasu, a często (jak się przekonałem już) i sensu :)
kurczeblade
02-04-2018, 09:53
No i co to udowadnia, przyszedłeś na forum liczyć posty ludziom i żalić się że Ci się dana firma nie podoba ? Twoje ostatnie posty cuchną zwykłym hejtem. Ociekają jakimiś absurdami które nie mają niczego wspólnego z rzeczywistością i zakładam że nie miales nawet tej 135 w rękach. Ale nie ma to jak popisać sobie i zrównać coś do dna,czego się nie używa, celowo zniechęcać innych, co ? Idź jeszcze po wszystkich sklepach potlucz te wszystkie Sigmy ;)
damian_888
02-04-2018, 12:07
Kolega strasznie nerwowy ... kolega się uspokoi :)
Koniec tematu z mojej strony :)
Xavier80
02-04-2018, 12:14
Pośmiewisko z siebie na tym forum robisz chłopie. Wiem, wiem, koledzy się nie znają, natomiast Ty jako wnikliwy obserwator youtube masz jedyny prawdziwy ogląd sytuacji :))
kurczeblade
02-04-2018, 13:48
Kolega strasznie nerwowy ... kolega się uspokoi :)
Koniec tematu z mojej strony :)
Ja nerwowy? ;) To nie w moim stylu! Raczej łacha cisne z tego jak tu płaczesz i piszczysz nad logiem firmy produkującej sprzęt elektroniczny, który już został przetstowany przez mase fotografów, a Twoje piszczenie nad logiem firmy wzięło się z "a tata Marcina powiedział"
damian_888
02-04-2018, 16:15
Ja jedynie przedstawiam własny punkt widzenia, z którym wielu tu na forum nie może się zgodzić bo uważają, że mają rację i tyle.
I niech i tak zostanie. Jak poprawiłem komuś humor wpisami to też dobrze.
Nie każdy umie przyjąć odmienne zdanie i przejść obok, więc musi cisnąć łacha i pisać o pośmiewisku ... pokornie dam na luz :)
BTW. jak kolega "Breś" cisnął na inne marki w mało kulturalny sposób w wielu postach ... jakoś nie przeszkadzało, nie było pośmiewiska ani parodii ani pisania, że krucjatę robi czy też inne walki ... ale to też zostawmy :)
Dla mnie temat zamknięty.
Jakbyś poprał swoją wiedzę przynajmniej posiadaniem jakiegoś obiektywu sigmy to miałoby to sens, krytyka jest ważna, obiektywy kosztują sporo i warto mieć rozeznanie w opiniach użytkowników, jednak ty powtórzę to "coś gdzieś kiedyś" i tyle, zero konkretów.
kurczeblade
02-04-2018, 16:42
Punkt widzenia, od pierdzenia. ;) Ci co sie nie zgadzają z Twoją opinia, posiadają te szkła i od lat używają (w tym ja, dwa obiektywy Sigmy art)a Ty napisałeś o jakimś tam 1000 osób że coś ktoś coś tam słyszałeś. Pewnie te wszystkie 1000 osób miało problem z tymi sigmami i pewnie te 1000 osób znasz osobiście ;)Nawet jednego argumentu, dowodu, nie podałeś, zostawiłeś smród po sobie i teraz, wiedząc że dużo osób nie ma problemów z tym sprzętem powtarzasz się w każdym poście że idziesz. Najlepiej jebn##ć coś w necie bezsensownego i nie popartego faktami i sobie pójść ;) trolig pełną gębą! Przykład posta, przed którym powinno się przestrzegać i dowód na to jak internet wprowa ludzi w błąd.
nikoniarz
02-04-2018, 16:52
Najlepiej jebn##ć coś w necie bezsensownego i nie popartego faktami i sobie pójść ;) trolig pełną gębą!
Coś jak janecki :mrgreen:
damian_888
02-04-2018, 17:04
W tym wątku usiłowałem to już kiedyś opisać.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=286939
Oprócz tego cyklicznie obserwuję (jak lekarz objawy uboczne przy stosowaniu danego leku u pewnego % pacjentów w szpitalu) i tyle.
Na bazie tego mam swoje obawy, którymi się dzielę.
Wiem, pojechałem trochę szyderą i dostałem za swoje ... więcej tak nie zrobię.
Niemniej jednak pomijając szyderę to jedynie podzieliłem się własnymi obawami z użytkownikiem, któremu ręce opadły na Sigmę 135 mm 1.8.
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie znam janecki i nie każcie mi szukać ... ale obawiam się, że pewnie słaby przykład ... ale zostawmy.
W tym wątku usiłowałem to już kiedyś opisać.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=286939
.
przeciez zostalo juz w tamtym watku napisane , ze to sa zwykle fantasmagorie i konfabulacja.
ot , wyssane z palca opowiastki , kogos , kto za przedmiot swoich niemajacych wielkiego zwiazku z rzeczywistpscia wypowiedzi wybral sobie akurat fotografie.
rownie dobrze mozesz dowodzic np slabej jakosci i przesadnego PR dowolnego producenta japonskich obiektywow np zeissa albo i samochodow - np toyoty , lub tez wybrac sobie kazdy dowolny inny temat.
Z cala pewnoscia nie poslugiwales sie Sigma A - moze w sklepie , jesli laskawie ktos pozwolilby pare minut.
Nie chcę ciebie hejtować i doprowadzać do sytuacji gdzie w kłótni będę musiał udowadniać że sigma jest rewelacyjna bez wad, a to nieprawda bo problemy ze złymi sztukami krążącymi w dystrybucji czy na rynku wtórnym są i będą, jednak nie oznacza to że problemu w canonie, nikonie czy tamronie nie ma, też jest i nic na to nie poradzimy.
Sam miałem złe doświadczenia tamronami ale obecnie mam i polecam, a to nie dlatego że coś gdzieś wyczytałem tylko zwyczajnie używałem i używam, w sigmach problemów nie miałem nigdy, wiec nie zmyślam, a jak doradzam coś to sugeruję się też bardzo słabymi starymi sigmami.
Obrabiam sporo materiału i nie dziwi mnie od jakiegoś czasu że większość jest wypstrykana sigmami A 35mm i 85mm, jakość niesamowita w obrazku, a czy te osoby mają problemy jakieś to nie wiem.
hostman22
02-04-2018, 18:15
ok.... damian_888 rozumiem, że masz zdjęcia z testu szkła z pełnymi exifami, aby można była odczytać czas zrobienia poszczególnej klatki, punkt af, odległość ostrzenia itp...?
damian_888
02-04-2018, 18:53
Nican
Twój sposób traktowania innych osób, mających odmienne zdanie do Twojego pozostawia wiele do życzenia.
Za takie rzeczy personalne i obrażające (w tym wypadku mnie), powinieneś otrzymać ostrzeżenie.
Tak to wygląda.
koesh
Nie kłótnia nie ma sensu.
Tu na forum nie można wyrazić własnego zdania na temat tego producenta (na temat innych to zauważyłem, że szybciej) ... nie można napisać "OK Damian masz taką strasznie złą opinię ale ja uważam inaczej itd ... i iść dalej ... " tylko trzeba jechać po człowieku BEZ sensu ...
Ja odpuszczam. Ktoś musi.
Nican
Twój sposób traktowania innych osób, mających odmienne zdanie do Twojego pozostawia wiele do życzenia.
Za takie rzeczy personalne i obrażające (w tym wypadku mnie), powinieneś otrzymać ostrzeżenie.
Tak to wygląda.
mozesz bardzo latwo wykazac , ze masz racje i wszyscy inni oponenci sie myla.
wskaz zrodlo , ktore dokonalo analizy niezawodnosci sprzetu fotograficznego, a z ktorego wynika jakoby Sigma byla " bublem", zas obraz jest marnej jakosci.
damian_888
02-04-2018, 19:45
Obiektywy są jak wino czy piwo.
Można być koneserem i każdy co innego lubi.
Różnica między dżentelmenem a (sam sobie dopowiedz kim) w tym zakresie polega na tym, że ten drugi nie jest w stanie bez emocji przejść nad emocjonalnym komentarzem pierwszego jeśli ma inne zdanie.
Co do obrazka nie da się niczego udowodnić. Dla mnie Sigmy są słabe i tyle. To moje zdanie. Zaakceptuj je.
Tak samo jak Ci nie udowodnię, że whisky 40 letnia marki XX jest lepsza od 30 letniej marki YY. Mogę wyrazić opinię, że dla mnie YY jest beznadziejna a XX jest przewspaniała.
Masz z tym problem? OK. To Ty masz, ja problemu nie mam.
Co do % bublowatych egzemplarzy Sigma ... PASS. Nie mam czasu, motywacji dalej ciągnąć i nikt mnie nie sprowokuje do tego.
Wyraziłem swoją opinię. Koniec. Kropka.
Nie każdy tutaj dowodzi swoich opinii źródłami i rozprawami. To forum a nie projekt naukowy.
Dla mnie temat wyczerpany, a jeśli komuś brakuje rozrywek to proponuję szukać w innych wątkach i dalej nie prowokować.
hostman22
02-04-2018, 19:51
Od czasów d300 miałem sigmy czasami winna jest puszka która za chiny nie chce się dogadać z danym obiektywem, później miałem d300s, d600 i d800 i wciąż mam sigmy, może 135art jest bublem z gorszym af od canona, ale czemu nie możemy tego ustalić przez testy? :shock:
Co do % bublowatych egzemplarzy Sigma ... PASS. .
I wiemy juz wszystko - to sie nazywa trollowaniem.
Hancock55
02-04-2018, 22:15
Tylko damian_888 uparłeś sie na swoje zdanie (ok ,masz prawo ) ale jak ktoś prosi Cię o jakieś konstruktywne uzasadnienie typu przykładowe fotki to odwracasz kota ogonem , że wszyscy są beee, nieznają się, nie mają dowodów na swoją opinię. I kto tu nie przyjmuje zdania czy poglądu innych ? Poza tym piszesz, że sigmy sa slabe. Jak w kazdej firmie sa produkty slabe, dobre i bardzo dobre .A Art-y wprowadzily nowa jakos do produktow Sigmy wiec czdmu nie probowac a nie od razu hejtować po całości... Troszke dystansu by sie przydalo.
Wysłane z mojego Hol-U19 przy użyciu Tapatalka
kurczeblade
03-04-2018, 00:21
Ale po co ciągnąć dyskusję, widać że Damian jest totalnym przeciwnikiem tej marki, i widać jak na dłoni że ocena sprzętu była totalnie subiektywna, z tego co można zrozumieć nie była nawet poparta faktami posiadaniem tych szkieł. Niech to będzie przestrogą dla innych, jeśli sugerują się wyborem sprzętu za pomocą forum/internetu ;) Jest hejt na firmę, ma prawo mu się nie podobać(chociaz to nie fajne wprowadzać niektórych w błąd)a my cieszmy się możliwościami sprzętu, lepiej dla nas, dla tych co potrafią wyciskać z takiego sprzętu wszystkie możliwości ;) zależy Wam? Bo mnie w sumie średnio ;)
damian_888
03-04-2018, 10:43
Smutne jest to, że wyciągnąć mogę jeden wniosek = do teraz emocje użytkowników, którzy się "spienili" na moją opinię, zasłoniły im kompletnie precyzyjny obraz tego co starałem się od siebie przekazać. Tak działają emocje.
A to co starałem się przekazać i na co zeszły "elaboraty" bezsensownych wyjaśnień i odpierania bezsensownych ataków na moją osobę można by skrócić do kilku zdań.
Co uczynię w nadziei, że MOŻE na sam koniec będę zrozumiały.
Oto skrót tego co twierdzę:
1. SIGMA nadal ma większy problem niż miłośnicy są skłonni zauważyć z rozrzutem jakościowym w pewnym % egzemplarzy obiektywów. Nie będę z czapy rzucał jaki to % ale obserwacje skłoniły mnie do wniosku, że jest tego trochę (czyli na 5 lub 10 obiektywów jakiś nieszczęśnik trafi na bubla). Obserwacje pozwalają mi też na wniosek, że niestety ale Sigma częściej niż inni producenci jest przyczyną takich frustracji użytkowników. Coś nie tak napisałem?
ARGUMENTY na forum był taki, że WSZYSCY producenci tak mają dziś.
I OK. Czy ja się z tym spierałem? Nigdy. Może i każdy producent tak ma a ja akurat wyłowiłem więcej narzekań na Sigmę? Nie wiem.
To powód do takich ataków?
Może wystarczyło napisać faktycznie - tak Damian, tak jest ... norma u każdego producenta, zdarzają się dziś buble bo producenci oszczędzają ale niekoniecznie Sigma jest najgorsza.
Starczyłoby spokojnie napisać i każdy wyraził swoją opinię wówczas i jest OK. Nie potrzeba konfliktów wypisywania innymi słowami jaki jestem głupi troll itd.
FAKT, że pocisnąłem szyderą więc mieliście prawo też pojechać po mnie co uczyniliście a ja z pokorą przyjąłem. Do szydery skłoniły mnie ataki na mnie wcześniej w wątku, który prowadziłem (a zacząłem bardzo kulturalnie i na zimno) jakiś czas temu, ale SPOKO ... niesłusznie pocisnąłem szyderą.
Nie udowodnię tego bo nie kupię setki szkieł SIGMY, nie zrobię testów na tej setce i nie napiszę raportu ile z tej setki to buble i dlaczego ...
Jedyne czego dokonałem to OBSERWACJI. Co jest NORMĄ jeśli chodzi o wnioskowanie.
Podam przykład już gdzieś wcześniej przytaczany.
W medycynie prowadzi się obserwacje na wielu pacjentach jak podaje się leki.
I skutki uboczne są OBSERWOWANE i na bazie obserwacji wyciąga się wnioski co do tego jaki % pacjentów doświadcza problemów.
ZATEM skoro oglądam na YT filmy fotografów z dużym doświadczeniem, którzy mówią jak jest ... do tego często na amerykańskich forach i nawet TU na NASZYM FORUM, tradycyjnie pojawiają się regularnie osoby, które zgłaszają problemy - to skłania mnie do moich osobistych wniosków i tyle.
Nic więcej.
OK ktoś powie - skupiasz się TYLKO na skargach a nie widzisz, że 10x więcej ludzi się zachwyca?
Widzę. Wiem. Co nie zmienia tego o czym pisałem w mojej opinii. Jeśli napisałem, że w mojej ocenie (subiektywnej) nawet na powiedzmy 10 sztuk trafi się bubel ... to spoko 9 będzie zadowolonych pewnie jakoś tam.
Zatem już na poziomie mojej własnej opinii założyłem, że znacznie więcej będzie tych ZADOWOLONYCH, prawda?
I to się nie zmieniło od początku jak to wyraziłem.
Szkoda, że część kolegów nie ogarnia tego i pozwala sobie na to aby emocje wzięły górę i wówczas nie potrafią nawet ze zrozumieniem doczytać tego co piszę.
POZA TYM to jedynie moja subiektywna opinia.
Starczy napisać, że się nie zgadza ktoś, napisać własną i tyle.
Ataki, pseudo inteligentne próby szydzenia z mojej osoby w sposób personalny i prowokowanie do udowadniania są nie na miejscu, bez sensu i dowodzą jedynie agresji ze strony czytelnika, który takie bzdury wypisuje.
I tyle.
2. SIGMA mi nie pasi jako obrazek i tyle ale to moja subiektywna opinia. Nie pasi mi też ZEISS OTUS 85mm 1.4 :) Mogę mieć taką opinię. To OSOBNY temat, niemalże nie związany z tym o co tu się konfliktujemy ... bez sensu.
BTW nigdy nie przeczytałem aby ktoś się poskarżył, że kupił ZEISS i ma jakieś fabryczne usterki ... ale to też poza tematem. Niczego tu nie lansuję.
No i w sumie TYLE.
Nie wiem czy to serio jakieś mega chore opinie.
Po co przepisujesz internetowe informacje w swoich postach jako własne opinie ?
Napisz coś z własnego doświadczenia i tematu by pewnie nie było albo skończyłby się dawno temu, wystarczy opisać swoje doświadczenia na przykładzie posiadanych sigm art i sprawa załatwiona, a nawet pomocna.
Takie informacje byłyby cenne dla ludzi poszukujących opinii o użytkowaniu obiektywów, a nie opinii o opiniach - człowieku zlituj się bo już kilka razy napisałeś że kończysz temat, a nadal go ciągniesz i mimo usilnych próśb nadal nie napisałeś nic z własnego doświadczenia.
Na forum jest wielu użytkowników sigm, wiele jest opisywanych problemów, zainteresowani znajdą sporo informacji, a ty chcesz żeby twoja opinia o opiniach innych była najważniejsza.
No i co ty masz z tym porównaniem do lekarza ?
damian_888
03-04-2018, 11:24
No tak.
W sumie to główna przyczyna ataków wielu osób = to, że nie oparłem się tylko na własnych przeżyciach ale na obserwacji i odniesieniu do opinii wielu innych osób.
OK można i tak.
Ja nie widzę w tym niczego złego, bo nie uważam, że np. sam muszę przejść jakąś chorobę aby się skarżyć. Wystarczy, że zaobserwuję, że wiele osób choruje ... ALE w porządku.
Masz takie zdanie, że to Ci się nie spodobało i ok. Szanuję to.
Nie ciągnę tematu tylko kilka osób jeszcze się do tego odnosiło więc napisałem. Nie ja to kontynuuję i nie zamierzam.
Dariusz Breś
24-08-2018, 18:28
Mały powrót do tematu, ostatnio fociłem FMX tą 135 i nie było problemów z szybkością (D5), ogranicznik włączony :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/42166542900_5eabf7a9c5_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1775/42166542900_5eabf7a9c5_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/30106860158_0c972b510b_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/1/932/30106860158_0c972b510b_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/30106860648_7621f4f1a7_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1820/30106860648_7621f4f1a7_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/08/42166543060_df3902b176_b-1.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/2/1798/42166543060_df3902b176_b.jpg)
nikoniarz
24-08-2018, 18:34
@Dariusz Breś (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79573), będziesz na Red Bull 111 Megawatt?
Dariusz Breś
24-08-2018, 18:41
@Dariusz Breś (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79573), będziesz na Red Bull 111 Megawatt?
Jak już to w sobotę bo w niedzielę mam mecz tvn vs wośp.
nikoniarz
24-08-2018, 18:46
Jak już to w sobotę bo w niedzielę mam mecz tvn vs wośp.
A szkoda, bo ja w sobotę mam skoki, a w nd red bull...
Dariusz Breś
25-08-2018, 00:46
A szkoda, bo ja w sobotę mam skoki, a w nd red bull...
Jakie skoki są?