Zobacz pełną wersję : crop tool Ps cs2
MzMarcin
20-09-2005, 17:12
Kurczątko od wczoraj siedzę i już mnie nerw trącoli. Popsułem coś w ustawieniach ;). Mój problem polega na tym, że gdy próbuję skadrować zdjęcie Ps posłusznie mi to robi tyle że zamiast robić po prostu czysty crop to ten mi wycina fragment, ale nie zostawia mi jego orginalnej rozdzielczości grrrrrrrrrrrrrr tylko zmniejsza rozdzielczość. Dzieje się to tylko wtedy gdy robię duży crop, gdy wycinam np czyjąś twarz wszystko gra. Cóż to takiego może być luduuu no :). Dodam że kadruję z zachowaniem aspekt ratio(wpisuje po prostu 3 do 2 w wysokości i szerokości) i oczywiście pole resolution pozostaje puste.
wpisz zamiast samego 3 - 3cm. i zamiast 2 - 2cm. pole resolution puste.
MzMarcin
20-09-2005, 19:26
SERDECZNE DZIĘKI pomogło. Możesz wyjaśnić dlaczego, gdy wpisuję mm PS skaluje wycinek?
nie mam zielonego pojęcia :P
Możesz wyjaśnić dlaczego, gdy wpisuję mm PS skaluje wycinek? Jak to dlaczego? Bo podajesz mu rozmiar koncowy po cropowaniu... :) Przeciez to oczywiste...
Możesz wyjaśnić dlaczego, gdy wpisuję mm PS skaluje wycinek? Jak to dlaczego? Bo podajesz mu rozmiar koncowy po cropowaniu... :) Przeciez to oczywiste...
no tak, ale bez podawania rozdzielczości. w takim wypadku powinien tylko zachować proporcje. co z tego że powiem że to ma mieć 3mm skoro mogą to być 3mm z rozdziałką 3000dpi?
no tak, ale bez podawania rozdzielczości. w takim wypadku powinien tylko zachować proporcje. co z tego że powiem że to ma mieć 3mm skoro mogą to być 3mm z rozdziałką 3000dpi? Ale do okreslenia rozdzielczosci moze przeciez przyjmowac aktualna rozdzielczosc zdjecia, prawda?! Nie bardzo moge to sprawdzic, bo u mnie sie takie cuda nie dzieja... :) Byc moze jakis bug zwiazany ze specyficznymi ustawieniami Shopa lub parametrami pliku i pracy nad nim...
Osobiscie do kadrowania bez zmiany rozmiaru zdjecia wole uzywac Rectangular Marquee Tool z wlaczonym Fixed Aspect Ratio.
MzMarcin
20-09-2005, 20:55
stig,
Też bym z chęcią używał właśnie Rectangular Marquee Tool tyle że wpienia mnie brak „suwaków” do rozciągania(takich jak właśnie są w cropie). Czy da się jakoś tam rozciągać zaznaczenie??
stig,
Też bym z chęcią używał właśnie Rectangular Marquee Tool tyle że wpienia mnie brak „suwaków” do rozciągania(takich jak właśnie są w cropie). Czy da się jakoś tam rozciągać zaznaczenie??
prawym i transform selection. ogóle wole jednak crop tool'a ;/
Calkiem ciekawa sprawa... Dswiadczalnie sprawdzilem ze ps pozwala w ten sposob (za pomoca crop tool) przyciac fote tylko do 9999 dpi... wiecej nie daje rady, chociaz recznie mozna w okienku image size wpisac rozdzielczosc do 30000dpi... Stad tez przycinal zawsze fragment foty.
Co do kadrowania, to ja zawsze uzywam crop tool z opcja chowania a nie wywalania zbednych fragmentow foty... nigdy nie wiadomo czy nie bedzie trzeba kiedys przekadrowac ;)
Co do kadrowania, to ja zawsze uzywam crop tool z opcja chowania a nie wywalania zbednych fragmentow foty... nigdy nie wiadomo czy nie bedzie trzeba kiedys przekadrowac ;) Dlatego oryginaly trzyma sie w NEFie... Nie wiadomo, czy kiedys nie trzeba bedzie np. diametralnie zmienic WB czy ekspozycji... :)