PDA

Zobacz pełną wersję : co zyskam zamieniając d700 na d600

czarny75
02-02-2018, 09:52
Witam,
Moje pytanie jest skierowane do bardzo konkretnych użytkowników.Do tych którzy stali kiedyś przed podobnym dylematem i zdecydowali się zamienić bezawaryjną(w moim przypadku) siedemsete na model 600/610. Wszystkich bajkopisarzy,fantastów i fanatyków jedynego słusznego modelu odsyłam do innych wątków tego forum.Dziękuję.

madebyzosiek
02-02-2018, 10:30
Witam,
Moje pytanie jest skierowane do bardzo konkretnych użytkowników.Do tych którzy stali kiedyś przed podobnym dylematem i zdecydowali się zamienić bezawaryjną(w moim przypadku) siedemsete na model 600/610. Wszystkich bajkopisarzy,fantastów i fanatyków jedynego słusznego modelu odsyłam do innych wątków tego forum.Dziękuję.

Bezdyskusyjnie zyskasz matrycę dużo bardziej elastyczną, która pozwala na znacznie więcej w obróbce, no i oczywiście na megapikselach. Stracisz na pewno na AFie, pancerności i może minimalnie na ergonomii, choć osobiście uważam, że to kwestia przyzwyczajenia. Pytanie, które powinieneś sobie zadać, to co Cię ogranicza w D700 i czy na pewno nowsza pucha będzie rozwiązaniem tego problemu.

ksh
02-02-2018, 10:45
D600 to opcja minimum żeby wycisnąć co się da z dobrych obiektywów, pierwsze co się zauważa to większy detal, szczegółowość, tonalnie i iso oczywiście też wygrywa, a minusy i wątpliwości wymienił madebyzosiek tak samo jak kwestia przyzwyczajenia do puszki bo może się okazać że w twoich rekach będzie to jak zabawka, dla mnie w body typu jak w D700 jedyna wada to brak U1/U2 i zmiana trybów ale co ma powiedzieć użytkownik D700 ze swoimi przyzwyczajeniami ?

bic44
02-02-2018, 10:52
Bezdyskusyjnie zyskasz matrycę dużo bardziej elastyczną, która pozwala na znacznie więcej w obróbce, no i oczywiście na megapikselach. Stracisz na pewno na AFie, pancerności i może minimalnie na ergonomii, choć osobiście uważam, że to kwestia przyzwyczajenia. Pytanie, które powinieneś sobie zadać, to co Cię ogranicza w D700 i czy na pewno nowsza pucha będzie rozwiązaniem tego problemu.

Jeszcze trochę na wadze+video/lepsze lv+tańsze karty, a w opinii niektórych możliwość korzystania z akcji serwisowej. Myślę, że przed zmianą warto wziąć do ręki, zerknąć wizjer, strzelić serię, żeby nie było żalu, że kupiłeś aparat z niższej półki.

PS
O 750 nie myślałeś?

madebyzosiek
02-02-2018, 11:32
No tak, LV, filmowanie, lepsze iso, choć też kończące się na 6400. Obrazek i możliwości obróbki są bezkonkurencyjnie lepsze. Sporo zależy od szkieł, bo D700 wybacza wiele słabości, które D600/610 może unaocznić. Jeszcze warto pamiętać, że czas migawki 1/4000, czas synchronizacji chyba 1/200, brak przycisku AF-ON, choć oczywiście można przypisać to pod AE-L/AF-L. Na plus w ergonomii z pewnością U1 i U2, uwielbiałem to w D7100, ustawienia łatwego iso (w trybie A na przednim kółku jest przysłona, a kręcąc tylnym zmieniamy iso graniczne w ustawieniu auto-iso - baaaardzo wygodne). Aparat jest lżejszym nie ma okrągłego wizjera, ma oddzielną zasłonkę wizjera. Tak jak pisałem na początku, musisz wiedzieć co Cię ogranicza w D700. Może podpowiadany D750 byłby lepszym pomysłem? A może wcale nie potrzebujesz zmian ;)

nikoniarz
02-02-2018, 11:36
Migawka 1/4000 ale ISO-100, także ekspozycja ta sama. No chyba, że ktoś potrzebuje 1/8000 bo 1/4000 mu "nie zamraża"...

maxwawa
02-02-2018, 11:44
z D600 przede wszystkim gotowe zdjęcie, świetne kolory itd. no i wiele cichsza migawka/lustro, w D700 te mechanizmy pracują jednak za głośno.

nikoniarz
02-02-2018, 12:04
w D700 te mechanizmy pracują jednak za głośno.

Głośno to jest w D3/3s. D700 nie jest taki zły pod względem hałasu...

czarny75
02-02-2018, 12:24
Dzięki..Używam d 700 od 5-ciu lat i w niczym mnie nie ogranicza..Czyli ,na moje umiejętności i zastosowania jest wystarczający:) Mam kilka szkieł ktore wyselekcjonowałem:Tamron 17-35,N35 dx,pentacon 50 z dupką nikona,N85 1.8D i N 80-200 pompka.Wcześniej było d200 i d300 i przez pewien czas d7000 ale się nie polubilismy. Czy potrzebuje zmieniac puszkę? Dobre pytanie..Dobijam do wieku, w którym zmienia się żonę ,kupuje cabrio więc uznałem, że wymiana puszki będzie najmniej inwazyjna:)

Nican
02-02-2018, 12:40
Witam,

zyskasz wiekszy plik zdjeciowy, w ktorym zapisanych bedzie wiecej danych obrazowych , a ktory pod warunkiem odpowiedniej obrobki pozwoli na uzyskanie obrazu o lepszej jakosci.

o jakosci obrazowania swiadcza podstawowe parametry:

- zarejestrowany zakres tonalny
- rozdzielczosc tonalna
- calkowita rozdzielczosc obrazowania
- wiernosc oddania barwy i jej czystosc.
-szum

reszta w postaci roznego rodzaju wodotyrskow jest bez decydujacego znaczenia.
pzdr

Jurek Ż
02-02-2018, 12:42
Prawdę mówiąc, to dopiero od D600/610 brak lampy w większości sytuacji przestał być problemem. Przejścia tonalne i jakość koloru przy pracy w formacie RAW mile Cię zaskoczą. Uzyskasz, znacznie więcej szczegółów w głębokich cieniach a plastyka otrzymanego obrazu będzie warta wydanej kasy.:-?

nikoniarz
02-02-2018, 13:31
zyskasz wiekszy plik zdjeciowy, w ktorym zapisanych bedzie wiecej danych obrazowych , a ktory pod warunkiem odpowiedniej obrobki pozwoli na uzyskanie obrazu o lepszej jakosci.

o jakosci obrazowania swiadcza podstawowe parametry:

- zarejestrowany zakres tonalny
- rozdzielczosc tonalna
- calkowita rozdzielczosc obrazowania
- wiernosc oddania barwy i jej czystosc.
-szum

reszta w postaci roznego rodzaju wodotyrskow jest bez decydujacego znaczenia.
pzdr
Ocenisz ze swojej perspektywy, stawiąc na pierwszym miejscu, podobnie jak większość osób w tej dyskusji, obrazowanie. A akurat wodotrysk w postaci AF, to w pewnych sytuacjach/zastosowaniach jest sprawą mieć zdjęcie lub go nie mieć. Co mi z lepszego obrazu jak pewne klatki nie będą się nadawać do użycia. AF w pewnych zastosowaniach to priorytet, bo to on w pierwszej kolejności decyduje czy mamy zdjęcie czy nie. I tylko madebyzosiek zwrócił na to uwagę. Wg. mnie zmiana D700 na D600/610 jest bez sensu- jeśli wymieniać to na coś, co będzie pod każdym względem lepsze.

madebyzosiek
02-02-2018, 13:42
Mam kilka szkieł ktore wyselekcjonowałem:Tamron 17-35,N35 dx,pentacon 50 z dupką nikona,N85 1.8D i N 80-200 pompka.

Powiedzmy sobie szczerze, że cudów tym na D610 nie zdziałasz :) Raczej na przełom wieku średniego poinwestuj w szkła. Dasz nowe życie dla D700 :)
Ps. Dobrze, że nikoniarz to podkreślił ponownie. D700 ma lepszego AFa i w pewnych sytuacjach lepszy obrazek z D610 tego nie zmieni ;) A przewaga matrycy z D610 jest bezdyskusyjna.

czarny75
02-02-2018, 14:17
Jest duża szansa że przetestuje D600. Forumowy kolega struś da pomacać:) A co do szkieł.. to znaczy że mam Art-y zakupić? Mam jeszcze Nikkora 105 2.5 i nie chce szklarni zmieniać.Tym co mam, ogarniam wszystko co potrzebuję. A jak jest z powiększeniem obrazu na wyswietlaczu? Podpinam manuala ,ostrze na kropkę i co? Nie ma możliwości powiekszenia obrazu na wyswietlaczu?

Nican
02-02-2018, 14:37
Ocenisz ze swojej perspektywy, stawiąc na pierwszym miejscu, podobnie jak większość osób w tej dyskusji, obrazowanie. A akurat wodotrysk w postaci AF, to w pewnych sytuacjach/zastosowaniach jest sprawą mieć zdjęcie lub go nie mieć. Co mi z lepszego obrazu jak pewne klatki nie będą się nadawać do użycia. AF w pewnych zastosowaniach to priorytet, bo to on w pierwszej kolejności decyduje czy mamy zdjęcie czy nie. I tylko madebyzosiek zwrócił na to uwagę. Wg. mnie zmiana D700 na D600/610 jest bez sensu- jeśli wymieniać to na coś, co będzie pod każdym względem lepsze.

AF nie jest wodotryskiem
d600 ma multi cam 4800
d700 multi cam 3500

4800 byl koncypowany dla dx , 3500 dla FX
wymagania w stosunku do precyzji AF dla DX sa wyzsze ze wzgledu na mniejszy krazek rozproszenia na dx , czyli mniejsza dopuszczalna plamke rozmycia wskutek bledow ostrzenia . slowem AF dla dx musi pracowac bardzej precyzyjnie od FX.

ale 3500 ma wieksze( nieznacznie ) pole krycia i wiecej sensorow krzyzowych.

co to oznacza ?

nalezy wziac pod uwage , ze im sensor bardziej oddalony od centrum tym ma gorsze warunki pracy ( mniejsza symetria ) tzn gorsza precyzja. To wynika z geometrii , nie ma nic wspolnego z jakoscia semego AF.
Oraz, ze sygnal z sensora liniowego jest obciazony mniejszym szumem , tzn dla AF jest lepszy , z tym ze jesli mierzylby on rownolegle do lini motywu wowczas zawodzi. Z tym ze to jest raczej rzadki przypadek.

osobiscie najchetniej uzywam sensora centralnego , a jesli bocznych to o ile to mozliwe to liniowego.
Generalnie nie mam problemiow z AF.

Slowem jesli zalezy nam na jak najwiekszym uzysku zdjec ostrych , to prawdopodobienstwo rosnie tym bardziej im wiecej korzystamy z sensora bardziej centralnie polozonego.
Z tego punku widzenia d700 nie ma lepszego AF.

39 p. AF lub 51 p. AF czy 390 p. AF to sa podniecajace dane dla tych , ktorzy oceniaja mozliwosci na podstawie danych katalogowych nie bardzo wiedzac jak to dziala i nie znajac wzajemnych zaleznosci..

nikoniarz
02-02-2018, 14:52
Teoria teorią, praktyka praktyką.

Nican
02-02-2018, 15:08
Teoria teorią, praktyka praktyką.

nie ma czegos takiego.
tak sie moze wydawac ignorantom

dopuszczlny krazek rozproszenia czyli blad ostrzenia na d700 moze wynosic do ok 20 mikrometrow - dopiero wowczas jest zauwazalna nieostrosc

na d600 moze wynosic 12 mikrometrow , dlatego wymagania co do precyzji AF w d600 sa wyzsze , dlatego zastosowano multi - cam 4800.

w przypadku watpliowsci gdybys zredukowal obraz z d600 do wielkosci z d700 najpewniej zobaczysz obraz ostrzejszy.

w praktyce od liczby punktow AF wazniejsza jest ich precyzja ( dodam i dokladnosc) - tzn majac do wyboru mniej punktow AF za to precyzyjniej pracujacych, od wiekszej liczby sensorow AF za to mniej precyzyjnych , oczywiscie ze w praktyce wybralbym ten pierwszy.
Tak mowi i teoria i praktyka.

nikoniarz
02-02-2018, 15:16
Nie jestem ignorantem. Po prostu piszę jak jest w praktyce. Na podstawie użytkowania sprzętu. CAM-3500 zastosowano W D3/3s, D700, D300/300s. W D3/3s jest zauważalnie celniejszy niż w D700, Pomimo tego, że ten z D700 jest precyzyjniejszy niż w D300/300s. Bez różnicy których punktów użyjemy. Dlatego teoria teorią, a praktyka praktyką. Ten w D600/610 jest mniej pewny niż w D700- czy te różnice są dla kogoś istotne czy nie- nie mnie oceniać. A CAM-4800 w D7000 jest co najwyżej przeciętny. Nie ma sensu się licytować, ja wyraziłem swoją opinię na temat praktycznego użytkowania. Ty wyraziłeś swoją opinię i okej.

Nican
02-02-2018, 15:26
Nie jestem ignorantem. Po prostu piszę jak jest w praktyce. Na podstawie użytkowania sprzętu. CAM-3500 zastosowano W D3/3s, D700, D300/300s. W D3/3s jest zauważalnie celniejszy niż w D700, Pomimo tego, że ten z D700 jest precyzyjniejszy niż w D300/300s. Bez różnicy których punktów użyjemy. Dlatego teoria teorią, a praktyka praktyką. Ten w D600/610 jest mniej pewny niż w D700- czy te różnice są dla kogoś istotne czy nie- nie mnie oceniać. A CAM-4800 w D7000 jest co najwyżej przeciętny. Nie ma sensu się licytować, ja wyraziłem swoją opinię na temat praktycznego użytkowania. Ty wyraziłeś swoją opinię i okej.

nikon mial zawsze bardzo dobry system AF.
m-C 4800 jest ten sam co w d7000 - cieszy sie w praktyce bardzo dobra opinia.
ten sam system w FX ma lepsze warunki pracy , poniewaz baza pomiarowa jest wieksza , a dopuszczlny KR wiekszy .
Nie ma podstaw i nie jest uprawniona opinia jakoby af d600 byl gorszy od d700 - raczej przeciwnie.

ocena na podstawie liczby punktow AF byc moze jest istotna dla tych , ktorzy uzywaja aparatu glownie w trybie A.

nikoniarz
02-02-2018, 15:29
ten sam system w FX ma lepsze warunki pracy , poniewaz baza pomiarowa jest wieksza , a dopuszczlny KR wiekszy
Nieprawda, chociażby na przykładzie przeze mnie przytaczanym- D3s/3/700 vs. D300s/300

Nie ma podstaw i nie jest uprawniona opinia jakoby af d600 byl gorszy od d700 - raczej przeciwnie.
Ja mam podstawy. I jak widać w tym wątku- nie jestem odosobniony. Także tak jak wspominałem- pozostańmy przy swoich opiniach. Zainteresowani sami wyciągną wnioski.

ocena na podstawie liczby punktow AF byc moze jest istotna dla tych , ktorzy uzywaja aparatu glownie w trybie A.
Nie brałem pod uwagę ilości punktów a jedynie działanie tych które są.

Nican
02-02-2018, 15:50
Cytat Zamieszczone przez Nican Zobacz posta

ten sam system w FX ma lepsze warunki pracy , poniewaz baza pomiarowa jest wieksza , a dopuszczlny KR wiekszy

Nieprawda, chociażby na przykładzie przeze mnie przytaczanym- D3s/3/700 vs. D300s/300

wybacz , ale nie bardzo wiesz o czym mowisz.

baza pomiarowa dla AF jest srednica zerenicy wyjsciowej.
dla tego samego kadru oraz tej samej jasnosci wzglednej obiektyw FX ma wieksza baze pomiarowa o czynnik cropa , a tym samym lepsza warunki pomiarowa.

chcialoby sie powiedziec koniec . kropka.
do tego dochodzi wiekszy krazek rozproszeniana FX w d600 niz w DX - czyli wiekszy dopuszczalny blad bezwzgledny ostrzenia.

to sa , ze tak powiem podstawy. jesli sadzisz , ze nie jest prawda iz w FX uklad AF ma latwiejsze warunki pracy niz w DX , tzn nie wiesz w jakiej sprawie zabieracz glos.

dlatego wymagania dla sysetmu af w DX sa wyzsze niz dla FX.

opinie innych najprawiopodobniej opieraja sie na powierzchownym wrazeniu , ze im wiecej punktow AF , tym lepszy AF.

przejrzalem teraz wypowiedzi na amazon uzytkownikow d600 / 610 a takze na optycznech.

nie ma skarg ( poza jedna ) na AF w tych aparatach , przeciwnie podkreslany jest swietny obraz , ktorego otrzymanie bez prawidlowj ostrosci nie byloby mozliwe.
Narzekania sa na chlapiace migawki w d600 - o tym wiemy , nie na AF.

August68
02-02-2018, 15:52
Nikoniarz trochę sam ze sobą w zgodzie nie jesteś... Nican napisał że ten sam system pomiaru ma lepsze warunki pracy przy FX a Ty sam to potwierdzasz swoim doświadczeniem z D3 > D700 > D300. Więc gdzie tu jest " nieprawda". Poza tym dochodzi jeszcze szkło i warunki, które też na pewność AFu wpływają.

nikoniarz
02-02-2018, 15:56
Macie racje, źle zinterpretowałem wypowiedź Nican. Zwracam honor. Mimo wszystko uważam, że CAM-3500 jest lepszym modułem niż CAM-4800, bez względu czy na FX czy na DX.

nikoniarz
02-02-2018, 16:34
Osobiście chętnie przeczytam, co na temat modułu CAM-4800 montowanych w D600/610/7000 mają do powiedzenia takie osoby jak Jacek_Z, Pawel Pawlak czy Zelber...

Nican
02-02-2018, 17:00
Osobiście chętnie przeczytam, co na temat modułu CAM-4800 montowanych w D600/610/7000 mają do powiedzenia takie osoby jak Jacek_Z, Pawel Pawlak czy Zelber...

gdybys rzeczywiscie wiedzial jak dziala af w detekcji fazy , rozumial zasade jego dzialania , nie musialbys szukac wsparcia we wrazeniach innych , gdyz wiedzialbys jak to musi byc.

tutaj znalazlem dyskusje na ten temat :

https://www.dpreview.com/forums/post/51135987

przeczytalem tylko post otwierajacy.

dziwnym zbiegiem okolicznosci pytajacy , uzywajacy d7000 i d600 zauwaza , iz jego zdaniemi jakby af w d600 pracowal lepiej.
Nie moze byc inaczej - dziwnym zbiegiem okolicznosci " teoria" jaka glosze zgadza sie z praktyka.

nie ma rozbieznosci pomiedzy prawidlowa teoria a praktyka . co najwyzej moze istniec nieznajomosc teorii , jakies niepelne samorodne wyjasnienia i domorosle wytlumaczenia.
Wowczas tlumaczy sie niby praktyka, ktora jakoby mialaby wiecej znaczyc. Nie ma rozbieznosci.

bic44
02-02-2018, 17:05
To nie wątek z plotkami o nadchodzących nowościach, więc po co te dywagacje co gdzie ma jakie warunki i jak powinno działać w teorii, jak aparaty i ich układy af są dobrze znane od lat i wnioski można wyciągać na podstawie efektów, a nie gdybania.

ksh
02-02-2018, 17:18
Wątpię że wpływ na działanie AF ma tylko układ jaki został użyty w aparacie, przecież łatwo można albo samemu albo z testów/recenzji wywnioskować że D7000, D5200, D5300, D5500, D600/D610 i Df mają rozbieżności spore w działaniu AF.

nikoniarz
02-02-2018, 17:22
Nican- napisałem wyraźnie- opieram swoją opinię na podstawie doświadczenia z użytkowania, i jestem ciekaw opinii osób które również użytkowały sprzęt. Twoja teoria mnie nie interesuje. Tak jak wspominałem- zostań przy swojej opinii, ja zostaję przy swojej.

uzywajacy d7000 i d600 zauwaza , iz jego zdaniemi jakby af w d600 pracowal lepiej.

Z tym akurat mogę się zgodzić, na podstawie własnego doświadczenia z CAM-3500 na DX i FX. Ale nie mogę się zgodzić, że CAM-4800 jest lepszy. Nie bez powodu wrócono w D7100 i nowszych do CAM-3500.

Wątpię że wpływ na działanie AF ma tylko układ jaki został użyty w aparacie, przecież łatwo można albo samemu albo z testów/recenzji wywnioskować że D7000, D5200, D5300, D5500, D600/D610 i Df mają rozbieżności spore w działaniu AF.
Racja, i dlatego CAM-3500 inaczej pracuje w D300 a inaczej w D7100. Bo to, że na FX ten moduł pracuje lepiej jest oczywiste.

urbizdw
02-02-2018, 18:29
Czy ma ktos moze sample RAW identycznych kadrow z d700 i d600/d610?

Nican
02-02-2018, 18:51

ten sam modul na wiekszym formacie ma wieksza tolerancje na ewentualne bledy , tzn fotograf odczuje , ze lepiej on pracuje.
oczywiscie nie zalezy wynik ostrzenia tylko od modulu - zalezy rowniez od optyki i kalibracji czyli wzajemnego dopasowania. To bardzo wazne.

mc 4800 jest przejety z DX zapewne w celu obnizenia kosztow. Skutkuje to tym , ze jest nieco mniejsze pole krycia kadru przez sensory , w praktyce roznica nie jest wielka , bez zasadniczego znaczenia , z kolei mniejsze rozproszenie sensorow sprzyja ich precyzji.

praktyczna roznica pomiedzy af d700 a d600/610 jest tylko nieco mniejsze pole krycia.
Mniej sensorow krzyzowych niekoniecznie jest wada - teoretycznie na papierze tak- w rzeczywistym motywie czesto jest tak , ze sensor liniowy daje lepszy sygnal. Zalezy od konkretnego miejsca. Nie ma sie co bac sensorow liniowych. Najwazniejszym jest poznanie wlasciwosci konkretnego ukladu AF jaki posiadamy - jak on konkretnie pracuje.

Generalnie nie ma w sieci narzekan pod adresesm AF w d600. Ogolnie Nikon ma dobry af , nie ma co straszyc tym pytajacego.

czarny75
02-02-2018, 20:36
Kolego Nican nie kwestionuje Twojej Gigantycznej Wiedzy na temat układów AF.. Smutny i mało elegancki jest tylko sposób w jaki ją przekazujesz. Mogę być ignorantem i gorszym fotosortem ale AF w d7000 i d700 dzieli pierdylion lat swietlnych.(Mówie to jako 5-cio letni użytkownik d700 i 2 letni d7000.)

Nican
02-02-2018, 22:16
Prawdopodobnie nie przeczytales tego watku w calosci wiec piszesz nie calkiem na temat.

mowa jest nie af d700 vs d7000 lecz af d700 vs d600

oczywiscie, ze af w aparatach FX pracuje precyzyjniej niz w DX , lub mowiac inaczej i dokladniej wieksza jest tolerancja na bledy nastawy odleglosci w FX niz DX,
dla d700 masz ok 20 mikrometrow , dla d7000 okolo 10 mikrometrow wyrazajac blad nastawy w dopuszczanej wielkosci plamki rozmycia.

jeszcze inaczej - Af ma lepsze/latwiejsez warunki pracy w FX niz DX.

I nikt przez moment nie zakwestionowal , ani nie wynika to z mojej wypowiedzi , jakoby d7000 ma lepszy lub porownywalny af jak d700.
wymagania stawiane dla modulu w DX sa wyzsze niz w FX , wlasnie dlatego , ze mniejsza jest tolerancja na dopuszczalne bledy.

nie chce mi sie wiecej na ten temat produkowac ,
tutaj znalazlem wypowiedz na ten temat.

https://www.dpreview.com/forums/post/50844460

jakos nie chce uzytkownik potwierdzic jakoby d600 mial slabszy af - doszedl do wniosku przeciwnego , co jest absolutnie logiczne.

sugeruje opierania sie mniej na li tylko specyfikacji , wiecej na doswoadczeniu i wiedzy bazowej.

12 sensorow wiecej w d700 niz w d600 nie przesadzaja w praktyce , ktory z nich ma lepiej pracujacy af .
chyba , ze jak wspomniailem dla tych , ktorzy pracuja wylacznie w trybie A , a kupujac aparat pytaja w sklepie o " ile ma aparat opcji ?" , he , he , he .

koniksk
02-02-2018, 23:31
Też kiedyś miałem D700, potem Fuji, Nikony D5xxx i teraz D600. Nie chciałbym już wracać. Chyba AF faktycznie był lepszy w D700 i wizjer też. Ale zdjęcia są lepsze z D600 i lepiej się nim robi zdjęcia, jest zgrabniejszy. Ma też kilka takich fajnych użytkowych funkcji, jest lepszy.

madebyzosiek
03-02-2018, 00:19
Za mało miałem w rękach D610 i w zbyt dobrych warunkach je używałem, żeby określić który AF jest pewniejszy. Na pewno D700 jest znacznie pewniejsze i szybsze od D7100 i D300s, a wyraźnie słabsze od D500 pod względem AFu. Ale nie o tym wątek. Kolega emet_b używał DFa i D700 w warunkach ślubno-weselnych... Może znajdzie chwilę i powie coś o AFie...

nikoniarz
03-02-2018, 00:26
Widać nie jestem sam ze swoją opinią...

na moje oko różnica w AF i elastyczności RAWa między d700 i d600 jest taka sama, tylko z różnym znakiem ;) Są sytuacje w których AF obu body będzie tak samo użyteczny i takie w których obrazek z obu będzie tak samo używalny. Ale są i te krańcowe, gdzie D600 nie poradzi sobie z ostrością a D700 będzie zauważalnie gorzej obrazował. Jak pokazuje wielu fotografów jeden i drugi w rękach dobrego fotografa może być świetnym narzędziem do "tworzenia sztuki", albo zarabiania pieniędzy.

Dla mnie z całą pewnością możliwość pracy na długich + bez porównania lepszy AF oraz możliwości uzyskania nawet 8fps jest w d700 większą zaletą niż lepsza matryca w d600.

Posiadam oba, używam oba a wcześniej miałem parę innych body więc chyba mogę się konstruktywnie wypowiedzieć.
D600 biję na głowę D700 we wszystkim oprócz AF, który jest ciut mniej pewny w słabym świetle. O ile w warunkach dostatecznych (pokój ze światłem dziennym/sztucznym) AF łapie bez problemu to kiedy mamy warunki niedostateczne (ciemne pomieszczenia z mocno rozproszonym światłem) AF potrafi pobłądzić. Zdarza się to rzadko naprawdę rzadko.

Jarecky83
03-02-2018, 00:52
Panowie, kolega prosi o konkretną podpowiedź od osób, które miały styczność z wymienionymi modelami lub dokonywali podobnego wyboru i jakie wrażenia. Sam z ciekawością zajrzałem w ten wątek, bo zastanawiam się czy wymienić d700 na nowszy model. A tu jak zwykle potyczka teoretyczna, której odechciewa się czytać po kilku postach...

Matt.
03-02-2018, 13:44
Ok, widze ze tu duzo osob zachwala D700 a nie uzywalo nigdy D600 tak wiec czuje sie troche wywolany bo sam mam D600 a strzelalem tez z D700 i musze powiedziec ze roznicy w AF nie ma zadnej ;) w celnosci tez nie widzialem roznic tak wiec nie ma co tak narzekac na D600 ... Oba aparaty pracowaly z podpietym N24-70 bez VR. Strzelalismy wieczorem na zlocie moto oraz w studio tak wiec od siebie polece D600/D610 chociaz jak ktos szuka pancarnego aparatu a obrazek jest na 2 miejscu to bral bym D700.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Pawel Pawlak
04-02-2018, 22:55
Osobiście chętnie przeczytam, co na temat modułu CAM-4800 montowanych w D600/610/7000 mają do powiedzenia takie osoby jak @Jacek_Z (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2637), @Pawel Pawlak (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=340) czy @Zelber (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=58190)...
Z moich doświadczeń (choć nie są one tak dogłębne jak w innych nikonach) wynika że AF w d6x0 ustępuje D700 nie tylko na papierze, ale także w realnych warunkach zdjęciowych. Tak samo nie ma co go porównywać z AFem D3x który z racji rozdzielczości wymaga takiej samej precyzji jak D6x0.

stachmuszel
05-02-2018, 08:20
No i jeszcze jeden argument: trwałość korpusu. D700 robią po kilka set tysięcy klapnięć i nadal pracują. Mam Wątpliwości, czy D600 może pochwalić się takimi przebiegami. Oczywiście dla wielu nie będzie to znaczący argument.

nikoniarz
05-02-2018, 09:08
Trafiają się sztuki z przebiegami- 110-160 tys. (nawet obecnie) więc tragedii nie ma. Oczywiście D700 trafiają się z przebiegiem ponad 200 tys. no ale mimo wszystko D600 to mlodzszy korpus- dajmy mu czas na nabicie dużych przebiegow ;)

witboy
05-02-2018, 11:00
mi w 600 nie podoał sie rozklad punktow af ba nawet w 750 mi nie pasuje w porownaniu do 700 ktora mialem i 800 ktora mam zwlaszcza gorny punkt jest dla mnie za nisko ten ktory sie patrzy poziomo

ksh
05-02-2018, 11:03
D700 teoretycznie może zrobić spokojnie 200-300 tysięcy ale wiele sztuk jak trafia na allegro to ma magiczne przebiegi 80-100 tysięcy co utrudnia wyszukanie tego z prawdziwym przebiegiem.

nikoniarz
05-02-2018, 13:15
Czemu magiczne? Trafiają się takie po ponad 200 i takie po 80-100 o których piszesz. Niekoniecznie wszystkie sa kręcone co widać po ich stanie.

ksh
05-02-2018, 13:27
Nie koniecznie wszystkie ale ja czy ty możemy to ocenić, a czy każdy tak będzie potrafił zrobić, do tego dochodzi dbanie o sprzęt albo nie, fakt jest taki że w ogłoszeniach to loteria.

nikoniarz
05-02-2018, 13:33
Masz rację, loteria. Ale podobna loteria bywa z D600 i innymi aparatami. Niby nie kręcone, ale stan pozostawia wiele do życzenia. I nie chodzi o faworyzowanie któregokolwiek z modeli bo każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Decyduje użytkownik co dla niego najistotniejsze.

stachmuszel
05-02-2018, 14:31
Ciekawe, czy jak będę sprzedawał moje D700 (jeśli w ogóle będę), które ma 7,5k przebiegu, kupujący uwierzy w ten przebieg ;-)

madebyzosiek
05-02-2018, 17:44
Ciekawe, czy jak będę sprzedawał moje D700 (jeśli w ogóle będę), które ma 7,5k przebiegu, kupujący uwierzy w ten przebieg ;-)Znajdzie się szczęśliwy. Ja kupowałem z 19k klapnięć, jak nowe :) Ale też się sporo upewniałem kto mi sprzedaje :)

nikoniarz
05-02-2018, 17:56
Co prawda nie D700, ale 128.000 przebiegu. Żadnych zużytych gum czy wytartego korpusu...

https://dl.dropboxusercontent.com/s/undi774jklays2a/DSC_2367.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/undi774jklays2a/DSC_2367.jpg?dl=0)

barto28
05-02-2018, 19:04
Znajdzie się szczęśliwy. Ja kupowałem z 19k klapnięć, jak nowe :) Ale też się sporo upewniałem kto mi sprzedaje :)

I co Tomku , chyba nie żałujesz? :)

madebyzosiek
05-02-2018, 19:33
I co Tomku , chyba nie żałujesz? :)

No ba! Pewnie, że nie! Tyle, że ja już prawie 20k klapnięć dołożyłem :D

rotor
05-02-2018, 21:22
Trafiają się takie po 80-100. Niekoniecznie wszystkie sa kręcone co widać po ich stanie.

100% racji, ...nie wszystkie :mrgreen:
-----
Co do D700 vs D600
Potwierdzę fakt pewniejszego af-u w D700, co predestynuje go do zastosowań, gdzie kluczowym jest sprawność tego układu. D600 lepiej sprawdzi się w krajobrazie np.
Dla mnie, nie bez znaczenia był także brak 100% podglądu na przycisku w D600

czarny75
05-02-2018, 21:30
Mam jedno d 700 z przebiegiem 43 tys. kupione od kolegi Piotra Mileckiego dwa lata temu(miało wówczas 38 tys) i drugie z przebiegiem ponad 100 tys. Oba wyglądają tak samo..Kumpel ma d 700 z przebiegiem ponad 300 tys. i jak był ostatnio w serwisie z obiektywem, to rozmawiał z fotografem którego d700 przekroczyła 500 tys na pierwszej migawce.

nikoniarz
05-02-2018, 21:35
Także chyba autorze sam widzisz, że wymiana niekoniecznie ma sens ;)

RMC
06-02-2018, 21:40
Przebieg rzecz względna :)
Sam mam D700 które ma ponad 300 tys. i dla kontrastu D2x niby z 14000. No ale przyjemnie wiedzieć, że D700 to solidna konstrukcja i coś jeszcze wytrzyma.

Greg81
12-02-2018, 22:30
czarny75 chyba Masz zapchana skrzynkę ?!

KaarooL
13-02-2018, 08:43
Jeśli wymieniać D700 to - moim zdaniem - na D3s, D4 lub ewentualnie D810.

tmk_t
13-02-2018, 14:13
Jeśli wymieniać D700 to - moim zdaniem - na D3s, D4 lub ewentualnie D810.

... wystarczy iść w D750

Pawel Pawlak
13-02-2018, 14:33
... wystarczy iść w D750
Niektórzy mogą nie czuć się dobrze z ergonomią D750; pod tym względem d700 bliżej do aparatów które wymienił KaarooL niż do d750. Mnie organoleptycznie D750 zupełnie nie przypadł do gustu, choć wcale nie twierdzę że po dłuższym użytkowani nie przyzwyczaiłbym się. Ale po 9 latach pracy na d300,d700 i d800, D750 wzbudził we mnie zdecydowaną niechęć. Więc potrafię zrozumieć preferencje KaarooL-a, pomimo tego że wielu fotografom budowa d750 zupełnie nie przeszkadza, albo wręcz czynią z niej atut.

rotor
13-02-2018, 15:48
budowa, jak budowa,.. jednemu pasuje, innemu nie, z kolei niezaprzeczalnym faktem "in minus" jest rozmieszczenie skrajnych punktów AF w D750 :|

Pawel Pawlak
13-02-2018, 16:00
budowa, jak budowa,.. jednemu pasuje, innemu nie, z kolei niezaprzeczalnym faktem "in minus" jest rozmieszczenie skrajnych punktów AF w D750 :|
Myślę że z tym może być tak samo jak z budową - mi to przeszkadzało, ale innemu nie koniecznie; fotografów którzy korzystają tylko z centralnego pola jest cała masa, a w tym zakresie D750 jest lepszy niż d700 czy D8x0

maxwawa
13-02-2018, 16:05
w porównaniu z którym to D750 ma niby źle rozmieszczone skrajne punkty AF?

Dźwięk migawki https://www.youtube.com/watch?v=3A6_4H3_QLs

rotor
13-02-2018, 16:24
Myślę że z tym może być tak samo jak z budową - mi to przeszkadzało, ale innemu nie koniecznie; fotografów którzy korzystają tylko z centralnego pola jest cała masa, a w tym zakresie D750 jest lepszy niż d700 czy D8x0

racja, dlatego dałem taką neutralną emotke :)

w porównaniu z którym to D750 ma niby źle rozmieszczone skrajne punkty AF?

Dźwięk migawki https://www.youtube.com/watch?v=3A6_4H3_QLs

z D700

cz4rnuch
13-02-2018, 16:26
w porównaniu z którym to D750 ma niby źle rozmieszczone skrajne punkty AF?Jeśli pominąć evile to z tymi bardziej wypasionymi. No, ale przepaści nie ma. Najbezpieczniej powiedzieć, że wszystkiego FF lustrzanki nie mają skrajnie rozmieszczonych punktów :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/02/AFareacomparisonbetweenNikonD610D750andD-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2014/10/AF-area-comparison-between-Nikon-D610-D750-and-D810-cameras.jpg)

https://www.youtube.com/watch?v=3A6_4H3_QLs[/url]D700 łomoce jak CBŚ do drzwi nad ranem.

madebyzosiek
13-02-2018, 18:01
D700 łomoce jak CBŚ do drzwi nad ranem.

Coś w tym jest... Nie ukryjesz, że zrobiłeś zdjęcie :D Jeszcze ciekawiej jest z F100 ;)

maxwawa
13-02-2018, 19:06
racja, dlatego dałem taką neutralną emotke :)

z D700

Rozmieszczanie pól jest prawie takie samo
Natomiast ważna rzecz że D700 ma słabszy AF w zakresie detekcji - w D700 jest od -1EV natomiast w D750 jest bardzo ładnie bo już od -3EV

nikoniarz
13-02-2018, 19:17
Szok... Jestem pod wrażeniem...

rotor
13-02-2018, 19:26
Natomiast ważna rzecz że D700 ma słabszy AF w zakresie detekcji - w D700 jest od -1EV natomiast w D750 jest bardzo ładnie bo już od -3EV

Słowo klucz - "prawie". Te malunki rozmieszczenia AF nie oddają w pełni rzeczywistego komfortu, czy też dyskomfortu używania innych, niż centralne pole AF w D700vsD750
Co do drugiej części wypowiedzi, .. jest podobnie, tabelki, tabelkami, ale w rzeczywistości przy kiepskich warunkach świetlnych, wolałem używać D700 niż D750. Może to wynika z faktu, że matryca 12mpx ma mniejsze wymagania co do precyzji AFu i małe nieprecyzyjności są po prostu pomijane.

ksh
13-02-2018, 19:29
Ja D700 nie miałem długo bo mi kompletnie nie pasował obrazek jak na wtedy 2016 rok, potem miałem D750, który dał łomot staruszkowi pod względem af w bardzo kiepskich warunkach oświetleniowych, za D700 jest zdecydowanie lepszy pod względem af od D600.
Takie są moje odczucia ale zaznaczam D700 miałem krótko.

Co do okładu pól af to niestety DX tu wygrywa i pełna klatka wkurza.

Pawel Pawlak
13-02-2018, 19:32

"Prawie" to zawsze jest dyskusyjne określenie, bo jego waga jest bardzo indywidualnie ustalana ;) Dla jednego to jest istotna zmiana, dla drugiego pomijalna - dokładnie tak samo jak czułość AF.
Ja korzystam z wszystkich pkt AF i pierwsze co mnie uderzyło w plenerze z D750 to że sensory AF są skupione bliżej centrum. Zresztą to nie jest tylko moja opinia - mój bardzo dobry znajomy korzystający z D4 i D750 twierdzi że w dynamicznych kadrach praktyczny przyrost pikseli jest w d750 jest mniejszy niż wynika to właśnie z różnicy rozdzielczości, bo pliki musi silniej kadrować. Do tego dochodzi gorsza praca AF skrajnych w D750 vs D4 (długie ogniskowe i dzika przyroda). Wiem D700 to nie D4, ale piszę o tym żeby wytłumaczyć że to "prawie" może być jednak istotne.

Szok... Jestem pod wrażeniem...
A z jakiego powodu ?

nikoniarz
13-02-2018, 19:34
Ja tam na wszystkich cyferkach się nie znam, więc muszę dopytać. Czy różnica na poziomie -2EV oznacza, że AF złapie przy tyle mniejszej ilości światła? koesh, skoro D700 ma gorszy AF niż D750, a D600 jeszcze gorszy niż D700 to jak Ty się odnalazłeś po zmianie korpusu?

Pawel Pawlak
13-02-2018, 19:37
teoretycznie D750 potrafi ustawić ostrość przy 25% światła którego by potrzebował do nastawienia ostrosci D700/d3/d3s/d3x ( w praktyce na pewno d750 jest czulszy, ale pewnie trudno praktycznie zmierzyć o ile)
Teoretycznie - bo wszystko zależy jeszcze jakiego wymaga kontrastu. Jak się okazuje nie wszystkie AFy mające czułość -2EV nastawiają ostrość w słabym świetle w taki sam sposób (D4/D4s/D800/D810)

nikoniarz
13-02-2018, 19:41
Dlatego pytam bo ja to prosty człowiek jestem... Specyfikacja specyfikacją, a praktyka praktyką... Jak najbardziej jestem świadom, że kontrast ma tak samo duże znaczenie jak ilość światła. A bywa nawet ważniejszy bo przy braku kontrastu nawet ogromne ilości światła nie wystarczą.

ksh
13-02-2018, 19:41
Zainstalowałem światło w piwnicy ;)

Mi to kompletnie nie przeszkadza, a wszelkie porównania to wynik testowania z ciekawości, D600 spisał się w Wieliczce i to nawet w miejscach gdzie nadgorliwy przewodnik gasił światło :)

Nican
13-02-2018, 19:55
Ja tam na wszystkich cyferkach się nie znam, więc muszę dopytać. Czy różnica na poziomie -2EV oznacza, że AF złapie przy tyle mniejszej ilości światła? koesh, skoro D700 ma gorszy AF niż D750, a D600 jeszcze gorszy niż D700 to jak Ty się odnalazłeś po zmianie korpusu?

formalnie biorac okreslenie czulosc sweitlomierza " -2EV " (exposure value) jest bledne . Prawidlowo byloby " -2 LV " ( light value).

te " - 2 EV" sa w sieci przywolywane czesto - to jest zle .

istnieje formula matematyczna wiazaca LV , oraz natezenie oswietlenia wyrazone w LUX -ach dla okreslonej czulosci.

LUX = 250/(ISO*2^^LV)

czyli jest to odpowiednie przeliczenie natezenia oswietlenia na pewna liczbe zwana LV

LV = 0 jest dla 100 iso , 1 sekundy naswietlenia i przyslony 1

i tak dla lv=-2 i 100 iso mamy lux=250/(100*2^^-2) = 10 lux

przeksztalcajac mamy:

LV= ld(250/(iso*lux))

przy takim natezeniu oswietlenia dla ustawionych 100 ISO swiatlomierz jest nam w stanie wskazac prawidlowe naswietlenie ( tzn szara tablica , 18 % odbicia itd,...)

czyli jesli podana jest czulosc - 2 Ev to jest to - 2 LV przy 100 ISO

krispike
29-06-2018, 07:58
Dobrze, że natrafiłem na ten wątek... Tak się składa że posiadam obie puszki o których tu mowa i od dłuższego czasu borykam się z ostrością w D610, który współpracował z Sigmą 24-35 f/2.0.
Mimo przeprowadzonej kalibracji w Sigmie w Gdańsku nie przyniosło to zadowalających rezultatów…
Natomiast w/w Sigma świetnie współpracuje z D700 (też po kalibracji), aczkolwiek nieco wolniej ostrzy, ale przynajmniej nie ma FF/BF.
Do D610 zakupiłem Nikkora 85 mm f/1.8 G AF-S i N50 mm f/1.4 G AF-S, które zostały skalibrowane w Studio 5s.
Mimo kalibracji nadal spora część zdjęć jest nieostra, mimo iż podczas reportażu przymykam obie stałki do wartości pow. f 2.
D700 + S24-35 nawet w ciemniejszych warunkach potrafi sobie poradzić z ostrością…
Pomijając kwestię ostrości, to ciągle nie mogę przekonać się do samego obrazka z D610. Może rozpiętość tonalna jest na plus, ale te zdjęcia są mało kontrastowe i dużo gorzej radze sobie z ustawieniem balansu b. w Lr.
Poproszę Was o jakieś rady/sugestie co można zrobić aby „wyciągnąć” więcej z D610? Odesłać do serwisu Nikona, wgrać nowsze oprogramowanie? A może sprzedać i kupić np. D810?

ksh
29-06-2018, 08:43
Ale co jest przyczyną nie ostrych zdjęć, chyba trzeba zobaczyć te zdjęcia.

Nican
29-06-2018, 08:51
? A może sprzedać i kupić np. D810?
sprzedaz nie rozwiazuje problemu.
jesli sprzedasz , zjawi sie byc moze tutaj kupujacy z opisem wad zakupionego wlasnie tego aparatu z zapytaniem co robic ? :-)

powodow moze byc wiele , pisze sie o tym w sieci od co najmniej dziesiesiu lat.
czy probowales porownywac wynik ostrzenia z obu aparatow po redukcji wielkosci zdjecia z d610 do wielkosci d700?

d 700 ma wieksze pixele a tym samym wieksza tolerancje na bledy ostrzenia.
to co sie wydaje na d700 ostre , przy takiej samej dokladnosci ostrzenia na d610 mogloby byc juz nieostre.

wiekszy Pixel to wieksza dopuszczalna plamka rozmycia , czyli wiekszy krazek roozproszenia.

krispike
29-06-2018, 09:41
Ale co jest przyczyną nie ostrych zdjęć, chyba trzeba zobaczyć te zdjęcia.

Właśnie też chciałbym wiedzieć... Może niedokładna kalibracja? Gdybym miał tylko D610 to winy szukałbym po swojej stronie (nieumiejętna obsługa), ale że z D700 tego problemu nie ma to jestem zmuszony drążyć temat.

- - - - kolejny post - - - - - -

sprzedaz nie rozwiazuje problemu.
jesli sprzedasz , zjawi sie byc moze tutaj kupujacy z opisem wad zakupionego wlasnie tego aparatu z zapytaniem co robic ? :-)
.
Być może, ale ja widzę jeszcze jeden pozytywny aspekt tego rozwiązania. D700 i D810 ma niemal identyczne rozmieszczenie przycisków, więc dużo lepiej będzie mi się pracowało na tych puszkach w kwestii ergonomii bo w D610 jest trochę inaczej i czasami się człowiek gubi, ale to już odrębny temat...

czy probowales porownywac wynik ostrzenia z obu aparatow po redukcji wielkosci zdjecia z d610 do wielkosci d700?

d 700 ma wieksze pixele a tym samym wieksza tolerancje na bledy ostrzenia.
to co sie wydaje na d700 ostre , przy takiej samej dokladnosci ostrzenia na d610 mogloby byc juz nieostre.

wiekszy Pixel to wieksza dopuszczalna plamka rozmycia , czyli wiekszy krazek roozproszenia.
Bardzo dziękuję za sugestię. Nie wpadłem na to by tak uczynić, aczkolwiek porównania samych zdjęć niejednokrotnie wykonywałem...

ksh
29-06-2018, 13:35
Właśnie też chciałbym wiedzieć... Może niedokładna kalibracja? Gdybym miał tylko D610 to winy szukałbym po swojej stronie (nieumiejętna obsługa), ale że z D700 tego problemu nie ma to jestem zmuszony drążyć temat. Mikro regulacja w body nie daje efektów ?

krispike
29-06-2018, 13:42
Mikro regulacja w body nie daje efektów ?

No nie próbowałem, skoro kalibracja w serwisie nie przyniosła większego rezultatu. Pozostaje jeszcze skorzystać z usług [email protected].

ksh
29-06-2018, 14:21
Dlaczego nie chcesz ustawić w body, przecież to proste, ustawiasz i sprawdzasz, na początek sprawdź na małej odległości na pełnym otwarciu przysłony, rób zdjęcia np zadrukowanej kartki po katem tak gdzieś 45 stopni.

krispike
29-06-2018, 14:27
Dlaczego nie chcesz ustawić w body, przecież to proste, ustawiasz i sprawdzasz, na początek sprawdź na małej odległości na pełnym otwarciu przysłony, rób zdjęcia np zadrukowanej kartki po katem tak gdzieś 45 stopni.

Nie no spróbuję. Z Sigmą kiedyś pomogło podciągnięcie do +15 to może w Nikkorach tym bardziej się sprawdzi.

Nican
29-06-2018, 15:29
Dobrze, że natrafiłem na ten wątek... Tak się składa że posiadam obie puszki o których tu mowa i od dłuższego czasu borykam się z ostrością w D610, który współpracował z Sigmą 24-35 f/2.0.
Mimo przeprowadzonej kalibracji w Sigmie w Gdańsku nie przyniosło to zadowalających rezultatów…

Poproszę Was o jakieś rady/sugestie co można zrobić aby „wyciągnąć” więcej z D610? Odesłać do serwisu Nikona, wgrać nowsze oprogramowanie? A może sprzedać i kupić np. D810?

Kalibruje sie uklad konkretny puszka - obiektyw .
po pewnym czasie w miare rosnacej liczby wyzwolen puszka sie dekalibruje.

jesli kupisz nowy idealnie skalibrowany wedlug wzorca obiektyw , to czyms normalnym jest, ze ze stara puszka moze zle wspolpracowac jesli nie byla ona rekalibrowana.

podstawa jest dobra kalibracja .
zadne fotografowanie z odleglosc parudziesieciu cm nie pomaga - na tych odleglosciach af moze pracowac nieco inaczej.
kalibruje sie na odleglosciach ok 30 - 50 * ogniskowa.
Fotografowanie kartki pod katem 45 stopni sluzy tylko do oceny z grubsza jak duzy jest blad , dla kalibracji to jest bledne .
Ludzie z niewiarygodnym uporem i bezmyslnoscia czynia takie zalecenia - to jest nic .

w innym watku opisalem jak to zrobic nieco dokladniej w oparciu o pomiar wielkosci pilku jpeg , jesli poszukasz to znajdziesz.
choc sa i dokladniejsze metody , ta jest dosyc dokladna .

chodzi o to, ze ostrzenie ma Charakter statystyczny i nalezy znalezc taka nastawe , ze statystycznie odchylenie jest najmniejsze.
tzn moze sie zdazyc przypadkowo jakies gorsze ostrzenie , ale przy tej nastawie uzyska sie statystycznie najwiecej ostrych trafien.
Srednio odchylki od idealu beda najmniejsze.

jesli nie masz ustawionej indywidualnie kalibracji to skutek jest Taki , ze ostrosc raz jest trafiona , raz nie i nie jest to wina obiektywu.
to jest wina braku korelacji pomiedzy puszka a obiektywem.
podstawa jest zawsze dokladna kalibracja konkretnej pary.
nie sugeruj sie kalibracja w zakladzie , jesli nie byl obiektyw uszkodzony , to nie zrobia tego dokladniej niz jestes sam w stanie to zrobic.
zreszta czy wysylales obydwie puszki i obiektywy czyli calosc do kalibracji , czy tylko obiektywy ?

moze odnajde opis jak to zrobic , nie pamietam nawet tytulu watku.

pzdr.

dopisek znalazlem szybciej niz myslalem

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=289302

post nr 9 i dalej .

dopisek 2

albo ustaw tak aparat i tablice testowa jak na szkicu ponizej - Jakis np kontrastowy wydruk na bialej kartce papieru i odczytuj gdzie przypada maksimum ostrosci na miarce znajdujacej sie w polu widzenia , ale poza polem sensora AF.

tak ustawiaj kalibracje AF , zeby ostrosc odczytana na miarce przypadala w odleglosci tablicy testowej.

jesli juz robisz testy to nalezy przyzwoicie.

swiatlo winno byc mozliwie biale tzn o temp ok 5500 K. - np zarowka fotograficzna.
swiatlo zbyt zimne lub zbyt cieple bedzie przyczyna bledu. AF jest wrazliwy na kolor swiatla.

11112

powodzenia

krispike
29-06-2018, 16:55
Kalibruje sie uklad konkretny puszka - obiektyw .
po pewnym czasie w miare rosnacej liczby wyzwolen puszka sie dekalibruje.

powodzenia

Myślałem, ze tu na Nikoniarzy nik nie zagląda i wszyscy przenieśli się na facebook'a a tymczasem miłe zaskoczenie:-)
Bardzo dziękuję za wyczerpującą wiadomość. Napisałem na priv
A mój problem dotyczy sytuacji bezpośrednio po dokonanej kalibracji, która miała miejsce w połowie czerwca. Tak jak pisałem wcześniej, D610 współpracuje tylko z dwiema stałkami: 85 f1.8 i 50 f1.4 a D700 z pozostałymi obiektywami. Taki właśnie zestaw trafił do kalibracji (D610 +85+50).
W 50-tce dodatkowo przeprowadzono mycie głowicy af, bo tam od początku było szaleństwo z ostrością. Jest poprawa, ale to jeszcze nie jest to czego ja bym oczekiwał.
Zastosuję się w wolnym czasie do w/w wskazówek.

lukasz_kk
29-06-2018, 19:16
Nican, w wątku, który przytoczyles, pomiędzy Twoim postem wyjasniajacym jak skutecznie mikrokalibrowac AF, a najswiezszymi postami, jeden z forumowiczów zadał pytanie w jaki sposób wywoływać Raw aby uzyskać najlepsze efekty pomiaru (ostatni post na drugiej stronie). Mógłbyś odpowiedzieć? :-)

Nican
30-06-2018, 07:25
Nican, w wątku, który przytoczyles, pomiędzy Twoim postem wyjasniajacym jak skutecznie mikrokalibrowac AF, a najswiezszymi postami, jeden z forumowiczów zadał pytanie w jaki sposób wywoływać Raw aby uzyskać najlepsze efekty pomiaru (ostatni post na drugiej stronie). Mógłbyś odpowiedzieć? :-)

przepraszam , nie zauwazylem.

teraz nie mam za wiele czasu wiec krotko , jesli to jest interesujace to pozniej moze opisze troche szerzej dlaczego i jak to dziala.

metoda ma 2 ograniczenia:

1- SZUMY - zdjecia nie moga byc zaszumione
2 - Asymetria optyki - usrednianie powierzchniowe pomiaru.

szczegolnie niebezpieczne sa szumy.
nalezy tak naswietlic zdjecie aby szumy byly mozliwie najmniejsze , czyli obfite naswietlenie , niska czulosc.
naswietlic i wywolac tak , by biel tablicy testowej miesciela sie w zakresei ok 230 - 240 .

suwak wyostrzenia i odszumiania w wolarce RAW winny byc na zero. Nic zlego sie nie stanie jesli ustawimy maksymalnie w jakiejs nieprzesadzonej pozycji , powiedzmy nie wiecej niz polowa zakresu , ale najwiecej danych mamy przy zerowej pozycji suwakow.
Waznym jest brak wyraznych szumow na zdjeciu - one falszuja pomiar.
Jakosc zapisanego JPG - najwyzsza .

oczywiscie jest waznym , zeby wszystkie zdjecia byly absolutnie identycznie skadrowane i naswietlone.

pzdr i przyjemnej soboty zycze.

TOP67
30-06-2018, 09:32
W 50-tce dodatkowo przeprowadzono mycie głowicy af, bo tam od początku było szaleństwo z ostrością. Jest poprawa, ale to jeszcze nie jest to czego ja bym oczekiwał.

A przypadkiem nie masz szkła cierpiącego na shift focus? Jeśłi to 50/1.4G, to bardzo częsty przypadek. Miałem to szkło i szybko się pozbyłem.

krispike
02-07-2018, 07:48
Dzięki Waszym postom wreszcie uzyskałem ostrość w D610! Przełomem w tym całym zamieszaniu była wskazówka kolegi Nicam, który słusznie zwrócił mi uwagę na różnicę pixeli pomiędzy tymi w/w puszkami. Dodatkowo w D610 format plików (prawdopodobnie w serwisie) był ustawiony na 14 bitowy. Wreszcie widzę to co chcę, czyli „wory pod oczami”, zmarszczki czy łzę na rzęsie…:)