Zobacz pełną wersję : Do filmowania Nikon D5300
Witam, jestem tutaj nowy. Potrzebuję rady jakiegoś doświadczonego forumowicza. Chcę zacząć na poważnie swoją przygodę z filmowanie. Oczywiście nie od razu profesjonalnie. Na razie zająć się uwiecznianiem przyrody, itp. I tu moja prośba. Czy znajdzie się ktoś, kto poradzi jaki obiektyw + ewentualnie jakie "gadżety" ułatwią mi to zajęcie. Latam z Nikonem D5300 (+ standardowy nikkor 18-105)
Zapomniałbym o budżecie: do 2,5 tys.
Pugilares
02-02-2018, 02:05
Witam, jestem tutaj nowy. Potrzebuję rady jakiegoś doświadczonego forumowicza. Chcę zacząć na poważnie swoją przygodę z filmowanie. Oczywiście nie od razu profesjonalnie. Na razie zająć się uwiecznianiem przyrody, itp. I tu moja prośba. Czy znajdzie się ktoś, kto poradzi jaki obiektyw + ewentualnie jakie "gadżety" ułatwią mi to zajęcie. Latam z Nikonem D5300 (+ standardowy nikkor 18-105)
Zapomniałbym o budżecie: do 2,5 tys.
Na początek statyw z głowicą do filmowania.
Jeżeli chcesz mieć nagrania z dźwiękiem, to mikrofon.
Obiektyw, który masz, jest ok.
Może coś więcej? Przymierzam się pod mikrofon Rode Videomic GO, bo również prowadzę stronę piłkarską i przyda się taki sprzęt pod wywiady.
Również potrzebuję informacji za jakim obiektywem typowo do filmowania (tak jak napisałem: natury) warto się rozglądać. Proszę o parę porad!
Określenie "do natury" jest bardzo szerokie, natura to krajobrazy i ogniskowa 10 mm, ptaki na 600 mm czy makro, długo by wymieniać.
Przepraszam, za tak nieprecyzyjne określenie :D Oczywiście krajobrazy.
Ja polecam sprzedać Nikona i kupić albo bezlusterkowca, albo coś z Canona (70D lub nowszy, 750/760D lub nowszy).
Nikon i filmowanie czegoś innego niż produkcje filmowe lub całkiem statyczne sceny to nieporozumienie.