PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o radę - brak ostrości na zdjęciach

Solan7
30-01-2018, 17:59
Proszę o pomoc...
Jestem początkującym fotografem, kilka miesięcy temu kupiłem swoją pierwszą lustrzankę - Nikon D3300 z kitowym obiektywem 18-105 mm.
Niestety, wiele zdjęć wychodzi nieostro, są jakby rozmyte, zamglone. Nie wygląda mi to na poruszenie (może za wyjątkiem pierwszego), ani na zaszumienie z powodu zbyt wysokiego ISO.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki... ;D Poniżej zamieszczam przykładowe nieostre zdjęcia, surowe, nieobrabiane w żadnym programie graficznym.

1 - ISO 200, f/6.3, 1/100 s, 80 mm.
4140

2 - ISO 200, f/18, 1/60 s, 18 mm.
4141

3 - ISO 400, f/14, 1/80 s, 18 mm.
4143

4 - ISO 400, f/14, 1/60 s, 18 mm.
4144

5 - ISO 200, f/14, 1/60 s, 18 mm.
4145

mrt89
30-01-2018, 18:20
Za długie czasy, ustaw na 1/125 minimum.

Wysłane za pomocą mTalk

Nican
30-01-2018, 18:57
Kilka ogolnych uwag

1. Im obiektyw ma szerszy zakres ogniskowych , tym nalezy oczekiwac gorszej jakosci optycznej w ogolnosci.
Masz obiektyw o dosyc szerokim zakresie ogniskowych ( choc bywaja znacznie szersze ) , tak wiec nie oczekuj , ze uzyskasz zawsze lepsze niz z innych obiektywow pod wzgledem jakosci obrazowania zdjecia.

2. obiektywy osiagaja najwyzsza rozdzielczsoc w okolicy przyslon 5,6 - 8. Staraj sie nie stosowac wiekszych przyslon.

3. Stosuj czasy nie dluzsze niz 1/2f - np dla 80 mm nie dluzsze niz 1/160 sek . Ale to sa czasy graniczne ( przy wylaczonym VR lub slabo dzialajacym).

ogolnie to stosuj najnizsza mozliwa czulosc , najkrotszy mozliwy czas i przyslone mozliwie nie wyzsza od 8.0
masz 3 parametry , ktorymi mozesz zonglowac albo dowolnie albo wedlug jakis zasad.
Jesli bedziesz staral sie postepowac wedlug zasad , uzyskasz lepsza jakosc.

Uwazam, ze masz calkiiem prawidlowo pracujacy obiektyw - na podstawie tych zdjec nie mozna powiedziec , czy obiektyw ewentualnie wymaga kalibracji ze wzgledu na AF. Taka koniecznosc zachodzi w bardzo wielu obiektywach , ale na podstawie tej proby nie mozna tego stwierdzic. Byc moze jest o.k.

pozdrawiam i zycze przyjemnej zabawy z obiektywem.

Solan7
30-01-2018, 20:10
Dziękuję za rady! Nie znałem tej zasady z 1/2 f, warto zapamiętać :) Obiektyw raczej pracuje dobrze, poniżej zamieszczam przykładowe zdjęcia, które wyszły bardzo ostre. Zdają się potwierdzać powyższe zasady ;)

1 - ISO 100, f/5.6, 1/800 s, 85 mm.
4204

2 - ISO 200, f/5.6, 1/1000 s, 98 mm.
4205

3 - ISO 800, f/5.6, 1/500 s, 105 mm.
4206

4 - ISO 200, f/5.3, 1/250 s, 75 mm.
4207

5 - ISO 1600, f/7.1, 1/500 s, 105 mm.
4208

Keszelski
31-01-2018, 07:23
i poczytaj o głębi ostrości. Poszukaj w sieci dofsimulator i ustaw sobie w nim swój aparat i obiektyw (lub podobny), aby przekonać się co będzie się działo z GO przy różnych nastawach f i różnych odległościach fotografowanych obiektów

frogi
31-01-2018, 10:19
Zacznij świadomie wybierać pole AF, będzie ostro tam gdzie Ty będziesz chciał a nie tam gdzie aparat uzna że ma być.

fido83
31-01-2018, 10:28
Możesz też zmienić wyostrzanie w ustawieniach Picture Control. Standardowo zapewne masz ustawione na 3. Ja fotografuję na 6. Pozdrawiam

Solan7
31-01-2018, 12:46
Możesz też zmienić wyostrzanie w ustawieniach Picture Control. Standardowo zapewne masz ustawione na 3. Ja fotografuję na 6. Pozdrawiam

A takiego samego wyostrzenia nie można uzyskać później w ViewNX 2 albo Photoshopie? Bo jednak wolałbym żeby surowe zdjęcia nie były dodatkowo obrabiane przez aparat.. ;)

Co do pola AF, używam teraz funkcji Multi AF i automatyczny wybór pola. Aczkolwiek niektóre zdjęcia (głównie zbliżenia owadów i roślin) wykonuję z pojedynczym polem AF i ustawianiem manualnym.

Nican
31-01-2018, 12:55
A takiego samego wyostrzenia nie można uzyskać później w ViewNX 2 albo Photoshopie? Bo jednak wolałbym żeby surowe zdjęcia nie były dodatkowo obrabiane przez aparat.. ;)

Co do pola AF, używam teraz funkcji Multi AF i automatyczny wybór pola. Aczkolwiek niektóre zdjęcia (głównie zbliżenia owadów i roślin) wykonuję z pojedynczym polem AF i ustawianiem manualnym.

jesi uzywasz funkcji automatycnego wyboru pola AF , to trzeba sobie zdawac sprawe z tego, ze pozostawiasz sprawe losowi i przed nacisniesem spustu wypada sobie odpowiedziec na pytanie , czy w tym konkretnym kadrze wybor losu bedzie prawidlowy , tzn taki jaki nalezaloby wybrac przez fotografa ?

AF w det. fazy w auto dziala tak , ze automat wybiera to pole , dla ktorego jakosc sygnalu jest najlepsza , a niekoniecznie to sie pokrwa z tym polem gdzie chcialbys uzyskac maksimum ostrosci.
Im mniej pozostawisz automatyce , tym masz wiekszy wplyw na wynik koncowy. Nabierajac doswiadczenia mozna przejsc na poziom bardziej zaawansowany - dokonac z gory prawidlowego wyboru - czy ma decydowac automatyka , czy nalezy samodzielnie.

Fotografujac z wiekszej odleglosci niekoniecznie nalezy obawiac sie ostrzenia na centralny sensor z przekadrowaniem - to moze okazac sie najszybsza i najpewniejsza metoda.

Jesli robisz w nef/raf to nastawa wyostrzania nie ma znaczenia , gdyz i tak pozniej w wywolywarce raw mozesz wyostrzac jak chcesz. Dane z aparatu sa tylko danymi dla wywolywarki , sam nef/raw nie jest dodatkowo zgodnie z nastawa w aparacie ostrzony ( jakies tam wstepne ostrzenie i wyliczenie obrazu zawsze wytepuje , ale nie o tym mowa).

Jesli robisz zdjecia w jpg , to nalezy zadbac o prawidlowosc nastaw w aparacie . Mam wrazenie , ze na zdjeciach , ktore pokazales rzeczywiscie jest jeszcze troche rezerwy do softwarowego wyostrzenia.

Ponowne wyostrzenie obrazu jpeg nie prowadzi do najlepszego wyniku.

madebyzosiek
31-01-2018, 12:59

Oczywiście, że można, jeżeli mówimy o obrabianiu rawów, a nie jpg z aparatu.

Co do pola AF, używam teraz funkcji Multi AF i automatyczny wybór pola.

Czyli pozwalasz na to, żeby to aparat zdecydował co ma być ostre... Ciekawe czy macie podobne gusta :D

Solan7
31-01-2018, 15:17
Ok, rady bardzo przydatne :D Czyli faktycznie warto by pogmerać w ustawieniach.. Właśnie patrzę w interfejs aparatu i przy funkcji Picture Control nie widzę wyostrzania... Mam tylko tryby typu "Standardowy" lub "Portret" :/ Gdzie można znaleźć to wyostrzanie?
Dodam jeszcze, że mam automat. korekcję dystorsji na OFF, a funkcję D-Lighting na ON.

Przy okazji proszę o opinie dotyczące tych 5 ostatnich zdjęć - według mnie są bardzo dobre, ale chętnie dowiem się od ekspertów, co można by zmienić lub poprawić :)

madebyzosiek
31-01-2018, 17:00
Jeżeli pogrzebanie w ustawieniach nie zda egzaminu to ostatecznie trzeba udać się do jakiegoś eksperta od tego. Może nie wyjść najtaniej, ale nic innego nie poradzisz.Ten ekspert nazywa się instrukcja obsługi...

fido83
31-01-2018, 17:40
Jak wejdziesz w "Standardowe" wciśnij kółko nawigacyjne w prawo i tam są szczegółowe ustawienia w tym m.in. wyostrzanie. I ściągnij sobie instrukcje rozszerzoną aparatu. Sporo ciekawych informacji się dowiesz.

Solan7
31-01-2018, 20:21
Jak wejdziesz w "Standardowe" wciśnij kółko nawigacyjne w prawo i tam są szczegółowe ustawienia w tym m.in. wyostrzanie. I ściągnij sobie instrukcje rozszerzoną aparatu. Sporo ciekawych informacji się dowiesz.

Super, dobrze wiedzieć! :) I własnie pobrałem, zabieram się za czytanie ;)