Zobacz pełną wersję : Wybór Zooma 70-200/300 Tamron / Sigma / Nikkor
alesales
30-01-2018, 12:52
Witam wszystkich użytkowników Forum. Czytałem bardzo wiele tematów, dużo się nauczyłem, w dalszym ciągu nie umiem podjąć decyzji. Proszę Was zatem o poradę.
Robię zdjęcia amatorsko, syna, żony, przyjaciół, na spacerach, w mieszkaniu itp. Nie obrabiam zdjęć w programach. Albo wywołuję albo oglądam na telewizorze "podczas biesiad i imprez rodzinnych" jak to wielu zawodowców całkiem słusznie obśmiewa :)
Mam Nikona D7500 z SB700, przesiadka z serii 5xxx to dla mnie kosmos. Dysponuję N35 1.8. Zamówiłem S18-35 1.8 do fotografii domowej oraz na spacery. Szukam drugiego szkła do zastosowań typu:
- występy w przedszkolu
- spacery
- wycieczki w góry/wakacje
- wizyty w zoo
- zdjęcia ptaków
Zastosowanie zróżnicowane. Wytypowałem kilka obiektywów:
- Tamron SP 70-200mm f/2,8 Di VC USD
- Tamron SP 70-200mm f/2,8 Di VC USD G2
- Sigma 70-200 f2.8 APO EX DG OS HSM
Czy 200mm wystarczy na ptaki? Czy w warunkach totalnej amatorki lepiej wziąć ciemniejszego spacer zooma jak:
- Nikon AF-S DX Nikkor 18-200 mm 1:3,5-5,6 G ED VR II
- Tamron 16-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD
Opcja 3, czy podpięcie Nikon AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR, to dobry pomysł? Czy lepiej wziąć "to samo" szkło w wersji DX?
Podsumowując. Dobrzy ludzie pomóżcie. Chcę jakoś sensownie trzema szkłami pokryć zakres ogniskowych. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Kojocisko
30-01-2018, 14:03
Weź pod uwagę jeszcze Nikkora 70-200F4. Nada się idealnie do wszystkich zastosowań może z wyjątkiem pierwszego (po prostu będzie ciemniejszy niż np. Tamron G2).
Z zalet - ostry, lekki, niebyt duży. Można kupić używany (a niekiedy nowy) taniej niż Tamrona G2. Jeśli światło 2.8 nie jest absolutnym priorytetem - warto rozważyć, zwłaszcza pod kątem noszenia.
Ja osobiście pod kątem wakacji zastanawiam się nad Tamronem 100-400. W warunkach wakacyjnych nie przeszkadza, że ciemny, a zakres ogniskowy super ciekawy np. do fotografowania dzieciaków w wodzie.
Oczywiście Tamron 70-200 G2 da z całej listy najlepszą jakość - kosztem ciężaru i wielkości.
nikoniarz
30-01-2018, 14:43
Mój głos na T70-200/2.8G2 + TC2.0 do ptaszków.
Myszowor
31-01-2018, 21:59
Mój głos na T 70-200 VC wersja 1 jest tańszy niż 2, różnicy na fotkach nie zauważysz, na dx na ptaki wystarczy.
Pawel_b52
02-02-2018, 08:56
Pozwolę podpiąć się pod temat - nie znalazłem na forum nic bliższego.
Jestem posiadaczem D7000 i na razie nie rozważam zmiany body jednak bezwzględnie muszę zmienić obiektyw dla 70-200. Obecnie wybór jest duży a ceny spadły. Będę wdzięczny za pomoc fachowców co do wyboru zanim wydam parę tyś.
Fotografuję głównie sport - piłka nożna, dzieciaki . Obecnie mam NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR i brakuje mi światła.
Rozważam:
Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD
Sigma 70-200 mm f/2.8 DG EX APO OS HSM
Nikkor AF-S 70-200 mm f/2.8G IF-ED VR
Słyszałem wiele dobrego o Tamronie w wersji G1. Czy ktoś z Was pracował na tym obiektywie ?
Rozważam zakup szkła na dłużej - następna zmiana body na pełną klatkę.
Proszę o pomoc w wyborze. :)
nikoniarz
02-02-2018, 09:07
Bierz Pan tego Nikkora- do sportu i dzieciaków limiter jest nie do przecenienia. A i przciski AF-Lock się przydają. Do tego masz jeszcze VR-Active. Konkurencja żadnej z tych rzeczy nie posiada. Tylko ważne, żeby omijać te najtańsze sztuki i kupić coś zadbanego.
alesales
02-02-2018, 13:22
Wy mówicie i jakimś innym Nikkorze czy serio porównujecie wydatek 4000 zł do 12? :) Ja mam dalej mętlik, zamówiłem G2 za 5650 zł, dopłata do starszego to tylko 650 zł. Sigma jest do wyjęcia za 3850 zł.
nikoniarz
02-02-2018, 13:38
Wy mówicie i jakimś innym Nikkorze czy serio porównujecie wydatek 4000 zł do 12? :).
Różnica 4000 a 12 jest ogromna, na korzyść 12 ;)
A tak na poważnie to przecież mowa o obiektywach które wymienił Pawel_b52 :)
zamówiłem G2 za 5650 zł
Bardzo dobry wybór. Jak zabraknie zasięgu do ptaszków to dokupisz TC2.0.
alesales
02-02-2018, 13:53
Bardzo dziękuję wszystkim za rady. Ma ktoś jeszcze ochotę wypowiedzieć się jaki statyw pod tego byka? :) Myślałem o czymś takim https://www.e-fotojoker.pl/manfrotto-290-xtra-carbon#.WnRQFOciF8c
nikoniarz
02-02-2018, 14:02
Bardzo dziękuję wszystkim za rady. Ma ktoś jeszcze ochotę wypowiedzieć się jaki statyw pod tego byka? :) Myślałem o czymś takim https://www.e-fotojoker.pl/manfrotto-290-xtra-carbon#.WnRQFOciF8c
Bez przesady- w fotograficznym arsenale to co najwyżej cielaczek :D Statyw jest okej, ale większość w tej cenie się nada, nawet jeśli będą alu...
grzegorzant
03-02-2018, 13:59
aktualnie w RTV-AGD jest b.fajny układ ratalny na Tamrona
tylko to kupowanie obiektywów w tym sklepie ...
Widze że jest parę wersji tego tamrona 70-200 LD Di, nie wiem czy są między nimi różnice ?
A001N
http://allphotolenses.com/public/files/img/391575baf546a5d8513230a04c3bd3c2.jpg
źródło (http://allphotolenses.com/public/files/img/391575baf546a5d8513230a04c3bd3c2.jpg)
A001NII
https://u.cyfrowe.pl/600x0/b/a/obiektyw_tamron_70_200_28_sony_1685199124.jpg
źródło (https://u.cyfrowe.pl/600x0/b/a/obiektyw_tamron_70_200_28_sony_1685199124.jpg)
nikoniarz
03-02-2018, 14:27
Tak jak wspominałem, ten pierwszy to albo fake, albo jakaś "prototypowa" wersja. Nigdy takiego nie widziałem ani na alle, ani w ofertach sklepów.
https://www.euro.com.pl/obiektywy/tamron-af-70-200-mm-f-2-8-di-ld-if-macro-nikon.bhtml
Możliwe że błędne zdjęcia ale chyba napisaliby poprawnie wersje.
nikoniarz
03-02-2018, 14:35
https://www.euro.com.pl/obiektywy/tamron-af-70-200-mm-f-2-8-di-ld-if-macro-nikon.bhtml
:)
Przypuszczam, że to tylko zdjęcie- produkt jest inny. Nawet przy rejestracji Tamrona nie ma czegoś takiego jak wersja A001II...
U mnie i u znajomego na pudełku jest A001NII i fakt nigdy nie widziałem tego niby pierwszego modelu.
grzegorzant
03-02-2018, 14:58
miałem na myśli to : https://www.euro.com.pl/obiektywy/tamron-sp-70-200mm-f-2-8-di-vc-usd-g2-nikon.bhtml
cena ok, i jak by nie liczył prawdziwe 0% :)
nikoniarz
03-02-2018, 15:01
No faktycznie, znalazłem stare zdj i u mnie też było II.
alesales
03-02-2018, 15:43
Zakup na raty w Euro jest bardzo opłacalny ze względu na RSO 0% Mając gotówkę 5500 zł na zakup Tamrona G2 można położyć ją na lokatę na 4 lata (50 rat) x 2,5% w skali roku = 500 zł po 4 latach, dodatkowo kupując na Euro można wejść przez vitay.pl co daje 5 x 5500 zł = 27 000 pkt, co jest warte 100 zł w bonach np do Dechatlonu. Podsumowując można dodatkowo zyskać 6 stów (;
aktualnie w RTV-AGD jest b.fajny układ ratalny na Tamrona
tylko to kupowanie obiektywów w tym sklepie ...
A co jest nie tak z obiektywami z Euro RTV? Możesz to rozwinąć?
grzegorzant
03-02-2018, 16:33
no to ,że z reguły do dyspozycji masz jeden obiektyw.
Przy założeniu lekkiej chociaż rozbieżności w ostrości czy AF nie ma możliwości zamiany czy porównania z innym egzemplarzem.
Trzeba zamawiać następny
Choć słyszałem, że ludzie zamawiają np 2 szt i biorą lepszą ;)
Oczywiście z tym 0% jesteście pewni na 100% ? :)
Bardzo ciężko przeskoczyć kwestie ubezpieczenia, które dolicza sobie bank, a to czy będzie czy nie klient dowie się dopiero po akceptacji przez bank.
nikoniarz
03-02-2018, 17:08
W umowie jest na ile rat i jakiej wysokości rata oraz finalna kwota. Wystarczy zerknąć przed podpisaniem...
Tak zgadza się dlatego znajoma odwróciła się na pięcie i kupiła na ole ole przez net mimo że to ta sama firma to maja faktycznie 0%, a euro rtv tylko teoretycznie.
Kojocisko
03-02-2018, 17:41
Wiele razy kupowałem sprzęt w EuroAGD na raty 0%. Zawsze to były to raty idealnie 0% (cena dzielona przez 10 lub 20). Załatwienie przez sieć poniżej pięciu minut.
Ja byłem w sklepie i niestety nic nie załatwiliśmy bo na pytanie czy jest faktycznie 0% otrzymałem odpowiedź że tak ale plus ubezpieczenie banku, może trafiłem na dziwną ekipę.
nikoniarz
03-02-2018, 18:09
Panowie, wiele zależy też od samego sklepu... Kilka lat temu brałem parę razy na raty w różnych sklepach w swoim mieście i jak raty były 0% to zawsze rata była 1/10 kwoty. Żadnych dodatkowych kosztów.
Kojocisko
03-02-2018, 18:49
Bo sprzedawca ma żywotny interes, żeby dosprzedać ubezpieczenie. No i sklep potrafi mieć jednocześnie kilka ofert kredytowych, w szczególności nie wszystko sprzedaje na ray 0%. Jeżeli na stronie jest coś opisane jako 0%, to w sklepie stacjonarnym też tak będzie.
grzegorzant
03-02-2018, 20:50
ubezpieczenie mijam bez problemu,
podpowiedzcie jak rozgryźć sprawę próbowania kilku sztuk ! :D
alesales
03-02-2018, 21:34
Jedną sztukę bierzesz w systemie ratalnym, a w osobnym zamówieniu bierzesz 2 sztuki z opcją odbioru i płatności w sklepie. Jak ta 1 właściwa nie będzie OK to mówisz obsłudze, że zamawiałeś też inne i mają na stanie więc chcesz wymienić.
A dokładane ubezpieczenie można "obejść" zwykłym "nie, dziękuję".
Bardzo ciężko przeskoczyć kwestie ubezpieczenia, które dolicza sobie bank, a to czy będzie czy nie klient dowie się dopiero po akceptacji przez bank.
Bank niczego sobie nie może doliczyć czego wcześniej nie zaakceptujesz. Pracownicy przyjmujący wnioski ratalne często, a może nawet zawsze proponują różne rzeczy dodatkowe, np ubezpieczenie od niewypłacalności, utraty pracy, rozszerzenie gwaranci itp. Kupujący musi po prostu wiedzieć co mu się opłaca kupić, a za co podziękować. Jest prawdą, że te oferty dodatkowe najczęściej są mało opłacalne i pewnie są sposobem na zrekompensowanie kosztów tych rat 0%, ale świadomy klient może sobie z tym łatwo poradzić. Jeżeli w ofercie (reklamie) jest RSO 0% to tak opcja musi być realnie możliwa, inaczej jest to karalne oszustwo.
Tu nie chodzi kto co może, wybieram towar i idę do stanowiska obsługi, pytam o raty 0% i czy sa to faktycznie takie, dostaje informacje że tak ale ubezpieczenie będzie doliczone podczas weyfikacji w banku, pytam ponownie ale macie informacje o 0%, tak ale... no to dowidzenia, zrobiliśmy zakupy na ole ole.
Bank a ubezpieczenie to odrębne tematy.
Na ubezpieczeniu zarabia pośrednik i sprzedawca, i to wcale nie mało.
Bank nic do tego nie ma.
Ja byłem w sklepie i niestety nic nie załatwiliśmy bo na pytanie czy jest faktycznie 0% otrzymałem odpowiedź że tak ale plus ubezpieczenie banku, może trafiłem na dziwną ekipę.
Ogolnie jest tak ze w sklepie wypelniajac wniosek musisz dopilnowac aby nie zaznaczali ubezpieczenia, czyli powiedziec jasno ze chcesz bez ubezpieczenia. Nawet jesli oni beda twierdzic ze tak nie przejdzie, to powiedz ze maja odznaczyc. Oni domyslnie probuja to wcisnac tak sa uczeni. Ja nawet raz slyszalem ze bez ubezpieczenia to on nie slyszal zeby ktos dostal tai kredyt, kazalem odznaczyc i wniosek przeszedl, oczywiscie wszystko zalezy tez od twojej zdolnosci kredytowej i historii kredytowej. Nalezy tez dopilnowac aby nie wcisneli Ci jakiegos produktu powiazanego np karty kredytowej.
Ogolnie w swoim zyciu kupowalem kilkuktornie na 0% i zawsze bylo to 0% tylko trzeba dopilnowac pewnych rzeczy i nie dać sobie wmówić ze sie inaczej nie da. Pamietaj że to Twój wniosek i możesz go wypełnić jak chcesz i nikt nie ma prawa mówić ze ubezpieczenie trzeba zaznaczyć. Najwyżej wniosek nie przejdzie.
I oczywiście to nie jest tak ze "to czy będzie czy nie klient dowie się dopiero po akceptacji przez bank", składasz konkretny wniosek, zaznaczasz brak ubezpieczenia i na ten wniosek dostajesz decyzje: pozytywna lub negatywna, przy negatywnej mogą potem zaproponowac Ci inne rozwiazanie np normalne raty na ktore mozesz sie nie zgodzic i podziekowac.
Z mojego doswiadczenia i nie tylko mojego bo pracuje z ludzmi ktorzy caly sprzet kupuja na raty 0%, wynika ze jak masz odpowiednia zdolnosc kredytową to nie ma problemu z uzyskaniem rat 0% bez dodatkowych kosztów.
Ale dla mnie to obojętne bo w ole ole załatwia się szybko przez net, to ta sama firma co euro rtv.
Z takich ciekawostek co się dowiedziałem przy okazji bo byłem w temacie rozglądania się za sony A7II ale zrezygnowałem, sprzęt z ole ole nie uczestniczył w cashback sony, ciekawe czy euro rtv też ?
Jeśli nie ma wyboru i sprzedawca się upiera, to weź z ubezpieczeniem, następnie napisz oświadczenie o rezygnacji z ubezpieczenia, wyślij do banku (masz na to 14 dni) i dostaniesz od nich harmonogram wpłat bez uwzględnienia kwoty ubezpieczenia.
Co do samego RTV Euro, towaru jaki sprzedają, rat i reklamacji, to wszystko jest w najlepszym porządku. Raty są rzeczywiście 0%, kupiłem u nich masę sprzętu foto, rtv, laptopów i nigdy nie miałem problemów.
grzegorzant
05-02-2018, 17:25
o , to jest jakieś wyjście :)
cybulski
05-02-2018, 18:02
Różnica w wadze między N70-200/4 a Tamronem G2 jest znacząca. Ten nikor wraz z body d7500 będzie ważył tylko trochę więcej niż sam Tamron 70-200 G2.
W praktyce potem okazuje się, że po pierwotnym zachwycie, taki sprzęt zalega w szafie, a nawet nie w plecaku, bo ciężar jest ogromny do noszenia.
Nie chce mi się po prostu wierzyć, że będziesz zabierał tego Tamrona gdziekolwiek po jakimś czasie. Prędzej uwierzę w to że pojawi się tutaj w dziale sprzedam :)
nikoniarz
05-02-2018, 18:10
Różnica w wadze między N70-200/4 a Tamronem G2 jest znacząca. Ten nikor wraz z body d7500 będzie ważył tylko trochę więcej niż sam Tamron 70-200 G2.
W praktyce potem okazuje się, że po pierwotnym zachwycie, taki sprzęt zalega w szafie, a nawet nie w plecaku, bo ciężar jest ogromny do noszenia.
Nie chce mi się po prostu wierzyć, że będziesz zabierał tego Tamrona gdziekolwiek po jakimś czasie. Prędzej uwierzę w to że pojawi się tutaj w dziale sprzedam :)
Nie mierz swoją miarą :) Ja noszę od 4 lat znacznie cięższy sprzęt i jest git :) Także nie ma co generalizować- jednemu coś przeszkadza, a drugiemu nie...
Pawel_b52
06-02-2018, 23:07
Wziąłem Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD bo stan idealny i gwarancja jeszcze dwa lata a cena 3,3 k i do tego recenzje. Dzisiaj zapiąłem do D7000 i od razu spostrzeżenie - Autofocus celny ale .... czas opóźnienia od naciśnięcia spustu do reakcji silnika ok 1,5 sec. Potem w nano sekundę niemal jednym skokiem łapie focus. Czy to jest normalna praca tego obiektywu?
Raczej nie, jest to ta sama konstrukcja co bez stabilizacji i nie powinno być opóźnienia.
Pawel_b52
06-02-2018, 23:23
Wziąłem Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD bo stan idealny i gwarancja jeszcze dwa lata a cena 3,3 k i do tego recenzje. Dzisiaj zapiąłem do D7000 i od razu spostrzeżenie - Autofocus celny ale .... czas opóźnienia od naciśnięcia spustu do reakcji silnika ok 1,5 sec. Potem w nano sekundę niemal jednym skokiem łapie focus. Czy to jest normalna praca tego obiektywu?
W jakich warunkach to sprawdzałeś? Czasem nie przy słabym świetle sztucznym?
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
czomolungma
06-02-2018, 23:36
Nie miałem nigdy tego szkła ale jesli jakiekolwiek szkło reagowałoby po 1,5 s...to niestety wyladowałoby w koszu. Co to za af który działa w...1,5 s ?? Bo nie ma znaczenia czy po naciśnięciu spustu od razu mera silnik ale ustawia go 1,5s czy działa 1,5 s po naciśnięciu spustu ale ustawia od razu. łaczny czas działania to 1,5 s !!! Gdyby tak to działało to nie ma szans niczego w ruchu ustrzelić bo przez 1,5s obiekt przemieści sie ho ho coś nie tak chyba...
Tak dla pewności jeszcze teraz sprawdzałem, nawet przy bardzo śladowym oświetleniu w pokoju silnik reaguje natychmiast.
alesales
07-02-2018, 18:43
Zamówiłem dzisiaj T70-200 G2 u Cichego, dostałem bardzo fajną ofertę. Polecam wszystkim :)
Pawel_b52
08-02-2018, 01:25
Tak przy sztucznym i słabym oświetleniu w pokoju.
Takie opóźnienie to nie jest efekt działania obiektywu tylko body. D7000 zawsze miał problemy z pomiarem AF przy sztucznym świetle, a przy słabym tym bardziej. Gdybyś się zdecydował wyrzucić ten obiektyw do kosza, tak jak niektórzy radą, to powiedz gdzie i kiedy, bo ja chętnie ten kosz opróżnię.
Myszowor
09-02-2018, 14:40
Sprawdź na innym body, prawdopodobnie masz uszkodzonego tego Tamrona.
Pawel_b52
10-02-2018, 02:25
Masz rację , trochę więcej światła i obiektyw robi dobrą robotę. Idę w stronę D750
- - - - kolejny post - - - - - -
Tamron jest mega fajny, to chyba body nie ogarnia ... porobię testy i dam znać jak to wygląda.
Tamron 70-200 2.8 di vc msd - pierwsze wrażenia :
Obiektyw wygląda bardzo solidnie. Dostęp do pierścieni jest wygodny. Same pierścienie działają płynnie i pewnie - z właściwym oporem. Wydaje mi się że materiały pierścieni są solidniejsze niż w Nikkorze ( moje odczucie ). Autofocus przy słabym świetle i body D7000 działa z sekundowym opóźnieniem ale super dokładnie. Za to przy średnich warunkach oświetleniowych wymiata. Średni czas ustawienia to 0.6 sec. Co ciekawe na forach wiele osób się wypowiadało że USD pracuje głośno - osobiście uważam że praca USD jest bardzo kulturalna i precyzyjna.
Ale tego sekundowego opóźnienia nie powinno być, czy dobrze to opisujesz ?
Co do więcej światła to D750 nic tu nie zmieni bo problem jaki opisujesz jest dziwny i można przypuszczać że gdzieś jest wada, której nie powinno być, czy sprawdzałeś obiektyw na innym body ?
Pewnie nie trwa to sekunde, ale subiektywnie za dlugo, d7000 AF ma taki sobie, w gorszych warunkach oświetleniowych jest tym bardziej slabo, tak naprawde to dobiero filmik tutaj by cos powiedzial, bo opis moze byc nie do konca precyzyjny. Fakt ze przy dobrym swietle jest OK raczej wyklucza wade obiektywu.
wookie1982
06-11-2019, 10:21
Nosze sie z zamiarem kupna 70-200 typowo pod sport, ale i plener itp. Przeczytałem mnóstwo opinii na temat Tamrona 70-200 2.8 G2 i zastanawiam sie czy nada sie na sport, jak z jego szybkością AF? Nikor bedzie jednak szybszy? Warto dopłacić tak duzą różnicę?
Nosze sie z zamiarem kupna 70-200 typowo pod sport, ale i plener itp. Przeczytałem mnóstwo opinii na temat Tamrona 70-200 2.8 G2 i zastanawiam sie czy nada sie na sport, jak z jego szybkością AF? Nikor bedzie jednak szybszy? Warto dopłacić tak duzą różnicę?
Pomyśl jeszcze o sigmie sport 70-200 (trochę droższa niż Tamron G2). Niestety nie mam porównania, ale świetnie radzi sobie z np. końmi w biegu czy dziećmi biegającymi.
Sam mając dylemat (Tamron vs sigma vs zbieranie na Nikona) wybrałem sigmę i nie żałuję ani złotówki (mój ulubiony obiektyw obecnie:-).
Dodam takie porównanie jednego z użytkowników forum:):
https://dariuszbres.pl/pojedynek-70-200/
wookie1982
15-11-2019, 17:56
Dziękuję, ciężki wybor. Nikon zabija ceną, a używanego kupowac w cenie nowego Tamrona czy Sigmy to trochę dla mnie ryzykowne.
madebyzosiek
15-11-2019, 21:50
Nikkor 70-200 VR II jest wyceniony mocno, ale na pewno warto. Oczywiście FL jest ciut ostrzejszy i ma jeszcze szybszy AF, ale VR II jest warty każdej złotówki. Ostrość, obrazek, szybkość, pewność i celność AF, najważniejsze zalety ;)
Miałem 70-200 VR II przez kilka lat. Niedawno zamieniłem go na sigme 70-200 sports. Przed zamianą miałem pewne obawy dot. AF i wagi ale przyznam szczerze, że zostałem pozytywnie zaskoczony. Dodatkowo sigma jest sporo cichsza (af i stabilizacja). Wykonanie świetne. Czy jest lepsza od VR 2? Jeszcze za wcześnie u mnie na takie wnioski, na pewno nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu/braków/upośledzeń w stosunku do VR II. Praca z TC 1401 też zadowalająca na tyle na ile sprawdziłem. Reasumując wg mnie oba szkła są warte uwagi. W sigmie kusi jeszcze (nie wiem czy to nadal jest) gwarancja 5 lat.
A co powiecie na temat Tamron 70-210f4.Marzy mi się Tamron 70-200f2.8 G2 ale cena nie na moją kieszeń a druga sprawa waga. Zdjęcia robi też moja żona i obiektyw Tamron 100-400 jest już sporym obciążeniem dla niej. Obecnie posiadam Tamron 70-300 VCUSD i zastanawiam się czy nie zmienić na Tamron 70-210f4?
A co powiecie na temat Tamron 70-210f4.Marzy mi się Tamron 70-200f2.8 G2 ale cena nie na moją kieszeń a druga sprawa waga. Zdjęcia robi też moja żona i obiektyw Tamron 100-400 jest już sporym obciążeniem dla niej. Obecnie posiadam Tamron 70-300 VCUSD i zastanawiam się czy nie zmienić na Tamron 70-210f4?
Tez sie nad nim zastanawiam, do konca roku jest cashback 50€, mozna go za 350€ po rabacie kupic.
Siedzisz w germanii to bierz bo za 1500zł to nie ma nic lepszego, ja juz bym go miał za taka kasę bez zastanawiania :) u nas najtaniej w promo 2000zł i nie ma rabatów żadnych.
lukasz_kk
31-12-2019, 10:46
Siedzisz w germanii to bierz bo za 1500zł to nie ma nic lepszego, ja juz bym go miał za taka kasę bez zastanawiania :) u nas najtaniej w promo 2000zł i nie ma rabatów żadnych.
Akurat w sklepie Foto Koch można zamówić z wysyłką do Polski, co sam wczoraj uczyniłem. Łącznie kosztowało mnie to 359€ (349€ obiektyw, 10€ wysyłka).
Jeszcze tylko muszę rozeznać temat gwarancji.
Edit: 50€ natychmiastowego rabatu w tym sklepie obowiazuje do dzisiaj.
wookie1982
11-01-2020, 11:21
Stoję przed dylematem: nowa Sigma Sport 70-200 2.8 czy używany Nikkor 70-200 2.8 FL. Ten drugi miałem w rękach i mega pozytywne odczucie (szybkość af plus łatwość kręcenia zoomem mimo zmiany miejsca pierścienia), ale cena tej Sigmy plus różne testy i opinie powodują, że sam nie wiem co wybrać, ale tej Sigmy nie miałem w rękach. Dla mnie przy tym szkle najważniejsza sprawa to szybkość AF plus łatwość kręcenia zoomem, no i obrazek oczywiście. Kilkanaście meczów sportowych robiłem VR II i było fajnie pod tym względem, podpowiecie?
Nie miałem FL, ale miałem VR II kilka lat i zamieniłem na sigme sport. Jestem zadowolony z tej zmiany, AF pewny i szybki. OS super. Pytanie czy ma dla Ciebie znaczenie waga bo FL jest ok 500g lżejszy od Sporta. W praktyce nie odczulem dyskomfortu po przejściu z 1500g (vr 2) na 1800g
bomkallo
11-01-2020, 12:15
wookie1982
11-01-2020, 13:25
Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że Sigma ciężka, VR II już też swoje waży i po kilku godzinach ręce to jednak czują. Mam jednak wrażenie, że te nowsze wersje są lepiej wyważone, ale może to tylko takie złudzenie. A zoom jakbyś porównał VRII do S? Są tu jacyś użytkownicy FLa, strasznie mało widzę komentarzy na jego temat. Znaleźć używke w dobrej cenie to też wyczyn.
Jeszcze martwi mnie grubość Sigmy. Czy to nie utrudnia? Potrzebuje sprzęt do sportu, gdzie szybko zmienia się sytuacja i czasem szybkość zmiany ogniskowej ma tu ogromne znaczenie. Mam Tamrona 24-70 G2 i ten chodzi tak topornie pod tym względem przy 70-200 VR II, że szkoda gadać. Nie chciałbym tego samego błędu popełnić z Sigma, a niestety nigdzie jej nie mam w sklepach, żeby wziąć do łapy i mieć możliwość sprawdzenia..
A ten Pan nie jest związany z Sigmą czasem?
To musisz w takim razie gdzieś znaleźć w sklepie i sprawdzić samemu bo tego chyba nikt Ci nie doradzi. Dla mnie zoom w vr II i S jest ok, wyważenie S bdb, stąd pisałem o braku dyskomfortu w użytkowaniu. To wszystko to indywidualne odczucia, dla mnie sigma jest lekka bo na codzień używam 500/4. Kolega Frodo ma FL i bardzo sobie chwali.
wookie1982
11-01-2020, 14:25
Grafo wielkie dzięki za podpowiedzi. Może wypożycze raz ta Sigmę i wtedy podejmę decyzję.
Ps. Właśnie zobaczyłem Twoje foty na Instagramie. Szacun ������
wookie1982
11-01-2020, 15:28
Eh... Sigma akurat tego obiektywu nie wypożycza..
lukasz_kk
11-01-2020, 16:42
wookie1982 piszesz o sporcie i dynamicznych sytuacjach, pamiętaj że Sigma ma odwrotny kierunek pierścienia ogniskowych (jest tak jak w Canonie, Tamron ma tak jak Nikon), jak jesteś przyzwyczajony do zoomów Nikona, to na początku może być ciężko się przestawić, a używanie na przemian np. Sigmy 70-200 i Nikkora 24-70 to juz w ogóle będzie pomieszanie z poplątaniem ;-)
Stoję przed dylematem: nowa Sigma Sport 70-200 2.8 czy używany Nikkor 70-200 2.8 FL.
Miałem dokładnie ten sam dylemat kilka miesięcy temu. Wybrałem Sigmę, jestem zadowolony. Nie miałem w rękach Nikkora więc było bez porównań, miałem do tej pory Sigmy, mam USB Dock, jakoś lubię tę markę. Do tego cena za nowy nieporównywalna z N więc wybór był dość łatwy dla mnie.
Kolega Frodo ma FL i bardzo sobie chwali.
To prawda.
To jedno z dwóch szkieł, o którym mogę powiedzieć, że w ciągu już w sumie 15-letniej przygody fotograficznej - nigdy mnie nie zawiodło.
Przetestuj modele, które Cię interesują, sam wybierzesz.
wookie1982
13-01-2020, 18:10
Dziękuję Frodo ale niestety z tym testowaniem niestety nie mam takiej możliwości. Nigdzie nie widzę Sigmy Sport do wypożyczenia, znam jedynie opinie kilku użytkowników. Natomiast FLa miałem w rękach i było Wow, ale cena nowego mnie zabija, a używanych zbyt wielu nie ma.. Dawno nie miałem tak dużego dylematu. No i nowy to nowy..
FL sporo staniał od momentu premiery, ale faktycznie kosztuje niemało.
Na szczęście taki obiektyw kupuje się na wiele, wiele lat.
wookie1982
15-01-2020, 15:44
Postawiłem jednak na Sigme Sport. Szybko ją konkretnie przetestuje i podzielę się z Wami moimi odczuciami.
wookie1982
19-01-2020, 17:21
Opiszę swoje pierwsze wrażenia po zakupie Sigma 70-200 Sport. Obiektyw uzywalem na meczu koszykówki Stelmet vs Unics. Pierwsze odczucia to waga. Używałem już N70-200 VR2 czy miałem w rękach N70-200 FL, ale ta Sigma Sport waży jednak najwięcej i ja po meczu czułem jednak noszony ciężar mocniej. Wygląda super, ale ja nie kupuje obiektywu dla wyglądu. Irytuje brak możliwości zdjęcia stopki, aczkolwiek są tam śrubki i zastanawiałem się czy nie da się odkręcić chociaż tej ostatniej części. Zoom kręci się ciężej i jednak odwrotny kierunek czasem mnie wkurzał, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia i myślałem, że będzie gorzej. Ustawiłem sobie ostrzenie od 3m, 2 tryb OS, przesłone 2.8, ISO 3000 i praktycznie przez jakiś czas zmienialem tylko czas. Co mnie zdziwiło? Trochę jednak nie trafiłem, ale to się na koszykówce zdarza. Najdziwniejsze dla mnie jednak wyszły trybuny, dużo ciemniejsze niż miałem w Nikkorze VR2. Co mnie niepokoi to dziwny dźwięk i ruch AF. To naturalne, że ten obiektyw tak cyka i rusza delikatnie wizkerem czy mam coś z af? Śledzę graczy w afc, takie ruszanie jest dla mnie mega dziwne i momentami miałem wrażenie, że przez to miałem nietrafione zdjęcie. Coś mi mówi, że to nie jest normalne. grafo podpowiedz proszę czy to naturalne.
Jakość zdjęć.. Hmm... Jeszcze muszę poprobowac, uczucia mam mieszane. Ciekawe barwy, inna głębia ostrości niż nikkor i na pewno nieco wolniejszy AF, ale też mam trochę zdjęć, które mnie bardzo ucieszyły. Chętnie bym wziął teraz N70-200 FL i porównał..
U mnie nie zauwazylem nic niepokojacego, obraz nie drga a wrecz jest dobrze ustabilizowany... A kwestia wagi to tak jak pisalem wyzej - kwestia indywidualna, trzeba samemu sprawdzic :)
Co mnie niepokoi to dziwny dźwięk i ruch AF. To naturalne, że ten obiektyw tak cyka i rusza delikatnie wizkerem czy mam coś z af?
O jakim dokładnie ruszaniu wizjerem mówisz? Może to kwestia trybu stabilizacji i zamrażania obrazu co powoduje swego rodzaju "szarpanie" przy kadrowaniu? Nie wiem - nie zauważyłem u siebie żadnych z tych problemów.
wookie1982
20-01-2020, 07:46
gremed to wygląda mniej więcej tak: w trybie afc śledzę jakiś poruszający się obiekt, stabilizacja działa w trybie 2, w pewnym momencie tak jakby coś nią poruszyło (przestała działać?) i słuchać taki dziwny dźwięk. To niby moment ale oprócz tego, że widzę ten nagły ruch w wizjerze to też go lekko czuje. Takie delikatne szarpniecie, jakby coś stukneło w obiektyw. Postaram się dzisiaj nagrać filmik i dźwięk jak to wygląda. Nie jest to jakiś potężny ruch i dźwięk, ale mocno mnie zdziwił i nie wydaje się czymś naturalnym..
gremed to wygląda mniej więcej tak: w trybie afc śledzę jakiś poruszający się obiekt, stabilizacja działa w trybie 2, w pewnym momencie tak jakby coś nią poruszyło (przestała działać?) i słuchać taki dziwny dźwięk. To niby moment ale oprócz tego, że widzę ten nagły ruch w wizjerze to też go lekko czuje. Takie delikatne szarpniecie, jakby coś stukneło w obiektyw. Postaram się dzisiaj nagrać filmik i dźwięk jak to wygląda. Nie jest to jakiś potężny ruch i dźwięk, ale mocno mnie zdziwił i nie wydaje się czymś naturalnym..
Nic innego mi do głowy nie przychodzi (zakładam, że obiektyw nowy to obiektyw sprawny) jak tylko praca stabilizacji w wizjerze. Ale skoro używasz tryb 1 i 2 to tam jest tylko rozróżnienie w temacie aktywnych czujników drgań (1 pion i poziom, 2 tylko pion). Więc też nie pasuje.
A zmieniałeś coś w trybach "custom" poprzez USB Docka? Bo tam już możemy ustawić tryb OS Dynamic View Mode i to daje w wizjerze obraz "szarpany" (w przeciwieństwie do Moderate View Mode, który łagodzi ten ruch aparatu w wizjerze). Ja z tego trybu nie korzystam (w Nikkorze podobnie) bo 100% zamrożenie ramki w wizjerze powoduje, że (zwłaszcza w Nikkorze) zdarzało mi się gubić punkt AF. To by pasowało do tego co piszesz o nietrafionych zdjęciach. Ale tak jak piszę - to w trybach C1 i C2 - jeśli tam masz na OFF to cała teoria upada.
Tutaj jest pokazana różnica w tych trybach Dynamic i Moderate (od 1:27) https://www.youtube.com/watch?v=kHN746j-8-c
wookie1982
20-01-2020, 13:48
gremed też stawiam na pracę stabilizacji, nie używałem docka ani nie używam tych funkcji własnych ustawień. Postaram się dzisiaj to nagrać i sprawdzić na innych ustawieniach. Mam 2 obiektywy ze stabilizacją (N i T) i oba nie wydaja takich dźwięków i nagle nie poruszają kadrem
wookie1982
20-01-2020, 16:57
Posprawdzałem trochę ustawień i to na bank stabilizacja. Może jestem przewrazliwiony, ale nie podoba mi się taka praca OS czy ma tryb 1 czy 2. Gdy jest wyłączona oczywiście wszystko działa cicho i bardzo przyjemnie. Podłączyłem jeszcze raz Tamrona 24-70G2 i Nikkora 70-200VR2 i żaden nie wykonuje takich dziwnych ruchów i nie wydaje takich dźwięków. Zerknijcie proszę na poniższy link i dajcie znać czy to normalne w tej Sigmie (dźwięk słychać kilka razy, a przesunięcie w wizjerze ciężko złapać ale ok 36s widać lekkie)
gremed grafo będę mega wdzięczny za pomoc
https://we.tl/t-YcMZidK1sJ
Chodzi Ci o dźwięki w 2, 20, 23,29 sekundzie? To dźwięk rozpoczęcia/zakończenia pracy stabilizacji i w mojej jest tak samo. Zakładam, że ten dźwięk jest skorelowany z rozpoczęciem/zakończeniem ostrzenia (?). A te dźwięki pomiędzy? To tryb AF-C? Sorry za banalne pytania ale nie wiadomo właśnie co robiłeś z aparatem w trakcie tego testu. U mnie jest dokładnie to samo: jest dźwięk "chwycenia" stabilizacji w momencie naciśnięcia AF i dalej słychać jak AF pracuje. Jeśli jest tak jak piszę to wg mnie z dźwiękami wszystko ok.
Co do obrazu... Gdybyś nie zwrócił na to uwagi to ja bym niczego nie zauważył. Wg mnie to normalne ruchy wynikające z tego, że stabilizacja w pewnym momencie musi "puścić" zamrożony kadr żeby dostosować się do nowego położenia aparatu. Sprawdzam właśnie teraz i podobnie mam w tych trybach 1,2 (na 2 lepiej to widać). Ale właśnie jak się przełączę na tryb C1 w którym poprzez docka mam ustawiony tryb Moderate View Mode to obraz w wizjerze jest "płynniejszy", nie ma tych skoków.
wookie1982
20-01-2020, 18:01
gremed tak, kilka razy ostrzyłem, bo najczęściej wtedy go słychać (dźwięku pomiędzy to kolejny raz spust). Film jest z trybu AFC, sprawdzałem w AFS i jest tak samo. Ale on potrafi się ruszyć i tak cykac nawst w trakcie śledzenia na afc przy wcisnietym spuście migawki i lekko ruszyć. Jutro będę miał drugą okazję zobaczyć jak to działa. Dziwny ten dźwięk dla mnie, lustrzanką foce już z 15 lat i różne obiektywy miałem w rękach, ale ta praca wydaje mi się dziwna. Zwłaszcza, że czytałem same ochy i achy o kulturze jego pracy. Dziękuję Ci w każdym razie bardzo za podpowiedź, bo już myślałem, że coś jest uszkodzone..
Wiecie może jak wygląda zwrot w przypadku obiektywu? Czytałem regulamin na stronie Sigmy i wynika z niego na mój rozum, że mam 14 dni na zwrot.
gremedWiecie może jak wygląda zwrot w przypadku obiektywu? Czytałem regulamin na stronie Sigmy i wynika z niego na mój rozum, że mam 14 dni na zwrot.
Jeśli zakupiłeś w sieci to zwrot wynika z prawa odstąpienia od umowy. Jeśli stacjonarnie i obiektyw jest bez wad to nie wydaje mi się, żeby był możliwy zwrot. Chyba, że mają jakieś własne "udogodnienia".
Wydaje mi się, że mimo wszystko można nazwać pracę tej Sigmy kulturalną. W N 200-500 jest podobnie, w Tamronach 70-300 stabilizacja robiła jeszcze większy hałas. Sprawdzam teraz u siebie: tryb 2 OS, AF-C - naciskam przycisk AF, załącza się stabilizacja co słychać jak na filmie w 2 s i dalej słychać tylko przeostrzanie obiektywu, stabilizacja jest cały czas trzymana. Dźwięk puszczenia stabilizacji słychać dopiero gdy zwolnię przycisk AF. W trybie AF-S: załącza się stabilizacja, łapie ostrość i jest kompletna cisza. W momencie delikatenego potrząsania aparatu lewo/prawo, góra/dół widać mikroskoki obrazu, obraz w wizjerze "goni" ruch aparatu i przy tym wykazuje jakąś tam bezwładność. Ale to wszystko nadal wg mnie prawidłowa praca systemu.
U mnie również słychać start os'a i po puszczeniu spustu dźwięk wyłączenia os'a. W trakcie szukania ostrości nic nie stuka. Generalnie praca stabilizacji jest u mnie cicha w porównaniu do VR II.
wookie1982
21-01-2020, 09:05
U mnie również słychać start os'a i po puszczeniu spustu dźwięk wyłączenia os'a. W trakcie szukania ostrości nic nie stuka. Generalnie praca stabilizacji jest u mnie cicha w porównaniu do VR II.
Dziękuję grafo ! Może to takie pierwsze wrażenie, inny dźwięk po prostu i wydał mi się dziwny. Dzisiaj będę miał drugą okazję sprawdzić na spokojnie i zobaczę czy to tylko przy uruchomieniu OS czy także w trakcie działania stabilizacji.
wookie1982
08-02-2020, 15:07
Minęło trochę czasu więc muszę nieco sprostować swoje poprzednie wypowiedzi.
Przede wszystkim to jednak trzeba się do każdego szkła nieco przyzwyczaić i wypróbować w różnych warunkach. Krok po kroku zaczynam lepiej rozumieć tę Sigme 70-200 Sport i sprawia mi coraz więcej frajdy. Działaniem stabilizacji przestałem się interesować, bardziej problem mam z przyzwyczajeniem się do kręcenia zoomem w przeciwnym kierunku, ale co zrobić. Ważne, że sprzęt robi swoją robotę, potrafi mnie mega miło zaskoczyć w momentach, w których bym sie tegi nie spodziewał. Czy to jednak porównywalny obiektyw z Nikkorem FL to nie jestem o tym przekonany. Każdy pewnie może mieć swoje odczucia, ale jak wziąłem do ręki Arta 85 to jakoś poczułem od razu, że to kapitalny sprzęt. Z tą Sigmą tak nie mam, ale swoją robotę robi.