PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 50 1.8G szum z obiektywu (?)

NTK
30-01-2018, 03:10
Witam.
Przedstawię krótko sytuację.
Po podłączeniu obiektywu do body i włączeniu aparatu słychać bardzo delikatny "szum ewentualnie nikotonowy pisk. Sytuacja ma miejsce gdy nie robię kompletnie nic.

Czy ktoś ma podpowiedź co może się dziać? Obiektyw póki co pracuje prawidłowo jednak ciekawi mnie ten dźwięk. Tym bardziej, że n 35mm tego nie mam.

NTK
30-01-2018, 12:13
Nadmienię, że nie chodzi o szum w postaci ISO, tylko fizycznie dźwięk.

witus83
30-01-2018, 21:36
Nadmienię, że nie chodzi o szum w postaci ISO, tylko fizycznie dźwięk.Jak przestawisz na MF jest to samo?

Eskimoss
30-01-2018, 21:52
słychać bardzo delikatny "szum ewentualnie nikotonowy pisk.

To niskotonowy, czy pisk? ;) Piszczeć może nieumocowana, luźna cewka, a wtedy kropelka kleju, czy lakieru powinna pomóc.

NTK
31-01-2018, 05:00
Jak przedstawiam na MF jest cicho, ta sama sytuacja jest jak aparat przejdzie w stan czuwania (ekran zgasnie). Szum słychać tylko jak jest w trybie af i z włączonym wyświetlaczem.

To niskotonowy, czy pisk? ;) Piszczeć może nieumocowana, luźna cewka, a wtedy kropelka kleju, czy lakieru powinna pomóc.
Ciężko sprecyzować jaki to rodzaj dźwięku, ja słyszę coś z pogranicza szumu i pisku. Ustalmy, że jest to szum.

Teu
04-02-2018, 15:09
Obiektyw wtedy przeostrza, czy zupełnie nic się nie dzieje? Masz włączony AF-C?
W moim 50 1.4G jak ostrzy wydaje cichy szum, a w jednym miejscu (około 3m) jest pisk- pewnie jakiś paproszek podszedł pod AF, ale mnie to w niczym nie przeszkadza.

NTK
09-02-2018, 01:48
Obiektyw wtedy przeostrza, czy zupełnie nic się nie dzieje? Masz włączony AF-C?
W moim 50 1.4G jak ostrzy wydaje cichy szum, a w jednym miejscu (około 3m) jest pisk- pewnie jakiś paproszek podszedł pod AF, ale mnie to w niczym nie przeszkadza.

Nic się nie dzieje, kompletnie zero działania poza tym szumem. Również na AF-C.

Teu
10-02-2018, 13:11
Ok to kumam o co chodzi już.

Spróbuj poruszać pierścieniem ostrości (tj. cofnij w okolice środka podziałki)- ja jak ręcznie ostrze i przesunę na 0.45m i mniej to czasem (tj. baardzo rzadko) coś w środku nie styka- wystarczy cofnąć i jest ok. Na zagranicznych forach piszą, że to norma.

nikoniarz
10-02-2018, 13:19
Ok to kumam o co chodzi już.

Spróbuj poruszać pierścieniem ostrości (tj. cofnij w okolice środka podziałki)- ja jak ręcznie ostrze i przesunę na 0.45m i mniej to czasem (tj. baardzo rzadko) coś w środku nie styka- wystarczy cofnąć i jest ok. Na zagranicznych forach piszą, że to norma.

Norma w czym? W 50/1.4G? Bo raczej nie w 50/1.8G...