Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tatry z balkonu
grzegorzdz72
29-01-2018, 23:44
Łomnica o wschodzie słońca. 2018.01.06
4120
...i panoramka szerzej
4121
Zapraszam do komentowania i pozdrawiam
Sebastianito
30-01-2018, 12:56
OOOOOOOO TAK! Piękne dwa zdjecia, warto było otworzyć ten wątek.
Wrzutka gdzieś przeminęła w tłoku.
Kurde, prawie "moje" strony, zawsze na urlopie niedaleko się kwateruję (trochę w lewo) , widok letni znam na pamięć.
Panoramka super.
Co do zbliżenia to nie jestem przekonany.
piotrekcoleman
30-01-2018, 13:37
Dobre zdjęcia, ładnie zaświeciło
Panorama jest piękna, sama Łomnica jakoś do mnie nie przemawia... ;)
tbogdanowicz
03-02-2018, 21:49
Gdybym nie zobaczył pierwszego, to bym się zachwycał panoramą, a tak to mam pretensje że panoramy nie można powiększyć, tak by widzieć szczegóły na szczytach, które widać na 1 :-).
Zazdroszczę widoku.
Często mi się zdarzalo ogladas kolory na Lomnicy wczesna pora, ale lenistwo nie pozwalalo mi się zatrzymać. Z checia wiec przypominam sobie -jak to było.
jarekf34
03-02-2018, 22:53
Piękne zdjęcia. Fajnie pokazane co robi tele w krajobrazie patrząc na pierwszą fotkę :)
krzysztofz24
04-02-2018, 12:40
Spodziewałem się widoku z Lomnicy;-).
1 taka sobie, ot zwykle poprawne zdjęcia górskie.
Za To 2 jak najbardziej na tak. Osobiście bym chciał może z 1-2 cm dołu jeszcze.
Ale 2 mi się naprawdę podoba.
Góry, światło, kolor wszystko gra.
Ta kepka drzew po środku na dole świetnie dopełnia kadr.
Taka kropka nad i:-)
grzegorzdz72
05-02-2018, 00:22
Była już panoramka ze wschodu słońca, teraz pora na kolorowy zachód z tego samego miejsca.
4513
Dwa pierwsze rewelacyjne prace, Nie wiem co jest na 1, chyba jakiś domek, ale pięknie pokazuje ogrom gór. Panorama również zachwyca skalą tematu.
Gratulacje.
Dwa pierwsze rewelacyjne prace, Nie wiem co jest na 1, chyba jakiś domek, ale pięknie pokazuje ogrom gór. Panorama również zachwyca skalą tematu.
Gratulacje.
Dwa pierwsze zdjęcia są cudowne, zwłaszcza ta panorama.
90s Ten budynek to najprawdopodobniej przystanek/stacja kolejki linowej, która prowadzi na szczyt.
Pozdrawiam
Panorama z zachodu ma piękne kolory. Świetne warunki były.
Pierwsza panoramka bardziej mi się podoba. Pierwszy plan jest fajniejszy niż w drugiej panoramce. Miło popatrzeć.
Podoba się, fajne widoki.
krzysztofz24
06-02-2018, 01:12
Druga panorama ma miażdżycy power:-).
Ogień ma na niebie i te chmury scielace się po górach. Coś pięknego.
Mógłbyś podać dokładną lokalizację z której zrobiłeś zdjęcie.
Bo coś mi świta, ale nie jestem do końca pewien:-)
FotoTraper
06-02-2018, 08:29
Panoramka na kolorowo, Ja na tak. :)
Obstawiamy, kto będzie najbliżej :)
Ja celuję w okolice Starej Leśnej.
Była już panoramka ze wschodu słońca, teraz pora na kolorowy zachód z tego samego miejsca.
grzegorzdz72 Równie dobra jak i poprzednia, nie przesycone kolory, chmury i światło pięknie zagrały. Robisz TimeLapsy może? Te chmurki w ruchu wyglądały by niesamowicie ;)
grzegorzdz72
06-02-2018, 10:02
Druga panorama ma miażdżycy power:-).
Ogień ma na niebie i te chmury scielace się po górach. Coś pięknego.
https://www.google.pl/maps/place/Okru%C5%BEn%C3%A1+1316,+059+52+Ve%C4%BEk%C3%A1+Lom nica,+S%C5%82owacja/@49.1304393,20.3444867,710m/data=!3m2!1e3!4b1!4m13!1m7!3m6!1s0x473e3c991ae394a 5:0x400f7d1c69754c0!2s059+52+Wielka+%C5%81omnica,+ S%C5%82owacja!3b1!8m2!3d49.1134721!4d20.3576211!3m 4!1s0x473e3cbfacfb7b13:0xf8500a3671e4345a!8m2!3d49 .1304358!4d20.3466754
- - - - kolejny post - - - - - -
grzegorzdz72 Równie dobra jak i poprzednia, nie przesycone kolory, chmury i światło pięknie zagrały. Robisz TimeLapsy może? Te chmurki w ruchu wyglądały by niesamowicie ;)
Niestety timelapse nie robiłem, a można było wtedy zrobić :-(
grzegorzdz72
06-02-2018, 16:44
Pytanko takie ? Do kogo napisać o zmianę tytułu wątku ? Mam więcej zdjęć z tego miejsca o różnych porach roku, wschody, zachody, nocne stąd też tytuł: Łomnica, wschód słońca nie pasuje, można by zmienić np. na "Tatry z balkonu" :-)
Uzyj opcji raportowania postu. Trójkącik z wykrzyknikiem.
piotrekcoleman
06-02-2018, 17:31
Jak dla mnie za mało dołu :)
grzegorzdz72
06-02-2018, 23:20
Kontynuując zdjęcia "z balkonu" ... tym razem w użyciu tele
- W R O T A -
4618
Ładnie dowaliłeś :-) Świetne przestrzenne foto !
Fajne, zazdrość bierze, szczególnie jak masz takie widoki z balkonu :D
grzegorzdz72
07-02-2018, 00:27
Fajne, zazdrość bierze, szczególnie jak masz takie widoki z balkonu :D
...mam, ale tylko raz na miesiąc :-)
- - - - kolejny post - - - - - -
Jak Łysy jest w pełni i nie mogę spać, wychodzę na balkon i focę ;-)
4621
Wind Mill
07-02-2018, 01:26
Na Wrota zakablowałem.
2pompony
07-02-2018, 02:35
Serio? Mówimy o tym ostatnim czarnobiałym zdjęciu z wypalonym niebem i czarną plamą wszystkiego u dołu? To jest to dobre zdjęcie?
Nie obraź się Autorze, nie chcę Cię urazić - pokazujesz w tym wątku zdjęcia dużo lepsze, aż mnie zatkało ze zdziwienia że nagle pokazujesz coś, co tak bardzo odstaje in minus.
Warunki miałeś wspaniałe: chmury rozciągnięte pomiędzy zboczami, zamglone dalsze plany - to wszystko frajda, ale fotograficznie wywiązałeś się z zadania fatalnie. Nie przekonuje mnie ani niebo z wypaloną górą (to jeszcze najmniejszy ból), ani konwersja która zrobiła z dnia jakąś ponurą noc. Jakby komuś tam na dole spadła piątka w trawę, to bez solidnej latarki by jej nie znalazł tak jest ciemno, a przecież jest dzień - pochmurny, ponury, ale jednak dzień! Wypadałoby oddać przynajmniej tyle światła, żeby można było przeczytać tytuł w gazecie bez pochodni. Nie wiem czy to wina konwersji czy ekspozycji (czy może i jednego i drugiego), ale to jest niedobre.
Na przykład pierwsze zdjęcie w wątku ma się tak do tych Wrót, jak nie przymierzając Mercedes do hulajnogi - niby oba przeznaczone do jazdy, ale komfort poruszania się jakby inny.
Ja rozumiem, że znajduję tu fanów gór i wszystkiego co ma choćby daleki posmak Himalajów, zimy pod K2 i innych modnych obecnie trendów, ale jesteśmy na forum fotograficznym i ja tam zwracam uwagę bardziej na rzeczy fotograficzne, niż na wspomnienia, że czasem w górach bywało fajnie. Słowem dla mnie widok z balkonu może i niezły, ale fotografia fatalna.
Wind Mill
07-02-2018, 02:44
Serio serio. Obraz do mnie mówi, i wypalone niebo w ogóle mi nie przeszkadza.
A co do czarnej plamy na dole, to widać mam problem z monitorem, bo widzę nieco niuansów w owych cieniach.
2pompony
07-02-2018, 02:47
Moim zdaniem to raczej problem ze wzrokiem, ale co kto lubi - jeśli ten dół to dla Ciebie jest dzień - wypada mi tylko wyrazić najszczerszy żal, że w ten sposób można widzieć świat.
Wind Mill
07-02-2018, 03:13
To musi być ta cholerna krótkowzroczność, że widzę coś czego ktoś inny nie widzi,.
grzegorzdz72
07-02-2018, 12:28
Serio? Mówimy o tym ostatnim czarnobiałym zdjęciu z wypalonym niebem i czarną plamą wszystkiego u dołu? To jest to dobre zdjęcie?
Nie obraź się Autorze, nie chcę Cię urazić - pokazujesz w tym wątku zdjęcia dużo lepsze, aż mnie zatkało ze zdziwienia że nagle pokazujesz coś, co tak bardzo odstaje in minus.
Warunki miałeś wspaniałe: chmury rozciągnięte pomiędzy zboczami, zamglone dalsze plany - to wszystko frajda, ale fotograficznie wywiązałeś się z zadania fatalnie. Nie przekonuje mnie ani niebo z wypaloną górą (to jeszcze najmniejszy ból), ani konwersja która zrobiła z dnia jakąś ponurą noc. Jakby komuś tam na dole spadła piątka w trawę, to bez solidnej latarki by jej nie znalazł tak jest ciemno, a przecież jest dzień - pochmurny, ponury, ale jednak dzień! Wypadałoby oddać przynajmniej tyle światła, żeby można było przeczytać tytuł w gazecie bez pochodni. Nie wiem czy to wina konwersji czy ekspozycji (czy może i jednego i drugiego), ale to jest niedobre.
Na przykład pierwsze zdjęcie w wątku ma się tak do tych Wrót, jak nie przymierzając Mercedes do hulajnogi - niby oba przeznaczone do jazdy, ale komfort poruszania się jakby inny.
Ja rozumiem, że znajduję tu fanów gór i wszystkiego co ma choćby daleki posmak Himalajów, zimy pod K2 i innych modnych obecnie trendów, ale jesteśmy na forum fotograficznym i ja tam zwracam uwagę bardziej na rzeczy fotograficzne, niż na wspomnienia, że czasem w górach bywało fajnie. Słowem dla mnie widok z balkonu może i niezły, ale fotografia fatalna.
Więc tak, co do góry, fakt, częściowo jest przepalone, próbowałem przykadrować bardziej do panoramy tak aby pozbyć się przepaleń i nie podobało mi się, wolę wersję nie przyciętą nawet z tymi przepałami. Co do konwersji, ja tu żadnej nocy nie widzę, owszem jest ciemno, ale zdjęcie było robione tuż przed zachodem słońca, które w dodatku zachodziło po drugiej stronie Tatr i dodatkowo
było jeszcze sporo chmur, więc musi być ciemno. Co do dołu.... nie wiem jaki masz monitor, w każdym razie na moim skalibrowanym cały dół jest dobrze naświetlony, nie ma tam żadnej czarnej plamy, szczegóły są widoczne. Sprawdzałem też w pracy na innych monitorach (nie skalibrowanych) i na WSZYSTKICH szczegóły są widoczne w dolnej części kadru, więc nie wiem skąd u Ciebie takie "egipskie ciemności". Poza tym, wrzuciłem to zdjęcie tutaj bo mi się po prostu podoba (zresztą jak widać nie tylko mnie) i nie uważam je za fatalne. Oczywiście masz prawo do swojego zdania i je szanuje.
Więc tak, co do góry,...
Pozwoliłem sobie na przeróbkę, jak by coś to oczywiście post do kosza aby nie przeszkadzało ;)
4633
grzegorzdz72 Rób swoje. Nie ma nic gorszego jak półśrodki które mają zapewnić bezpieczny odbiór. Wtedy powstają właśnie szaro szare zdjęcia a nie czarno białe.
Skoro wybrałeś B&W to niech to będzie czarno białe. Spokojnie wyciemniaj to co nieistotne wtedy mgła zyska potęgi, tak samo dlaczego te góry są takie szare skoro to temat Twojego zdjęcia?
http://anseladams.com/wp-content/uploads/2016/07/Mount-McKinley-Wonder-Lake-1000x815.jpg
2pompony
07-02-2018, 14:30
grzegorzdz72 - przyjmuję że się usprawiedliwiasz (nic w tym złego), ale nie przyjmuję tych wyjaśnień.
Nie mówiłbym, że na dole jest ciemnica, gdybyś pokazał tak dobre zdjęcie jak zalinkował poprzednik, ale porównując - widać, że Twoje zdjęcie po prostu kompletnie nie ma blasku, jest jak powiedział przedmówca szaro-szare. Z tym że ja bym powiedział raczej, że jest za-bardzo-ciemnoszaro za-bardzo-ciemnoszare. I tyle.
To, że cokolwiek widać w cieniach też mnie nie przekonuje, bo cokolwiek nie oznacza, że jest dobrze. W tej postaci cokolwiek oznacza, że jest źle.
I na koniec - wiedziałem oczywiście, że pojawi się wzmianka o moim monitorze. Nie ma sensu teraz prężyć internetowo muskułów, upajać się kto i ile razy kalibrowanych ma monitorów. Ja pokazuję w stopce swoje zdjęcia ze swoją ekspozycją i obróbką - a każdy kto chce sam sobie wyciągnie wnioski, jakiej klasy mam monitor. Czyjekolwiek najbardziej solenne zapewnienia o najlepszej kalibracji na świecie nic nie znaczą; znaczy to - jakie zdjęcia, jaką ekspozycję i obróbkę się pokazuje.
cz4rnuch
07-02-2018, 15:02
W sumie podoba mnie się ta czarno-biała fotografia. Gdybym miał stopniować to nawet bardziej niż pozostałe z tego wątku. Ino wolałbym żeby czernie były jednak trochę bardziej czarne. A może to nie o czernie chodzi a bardziej o to by było deczko bardziej kontrastowo?
grzegorzdz72
07-02-2018, 15:54
grzegorzdz72 - przyjmuję że się usprawiedliwiasz (nic w tym złego), ale nie przyjmuję tych wyjaśnień.
Nie mówiłbym, że na dole jest ciemnica, gdybyś pokazał tak dobre zdjęcie jak zalinkował poprzednik, ale porównując - widać, że Twoje zdjęcie po prostu kompletnie nie ma blasku, jest jak powiedział przedmówca szaro-szare. Z tym że ja bym powiedział raczej, że jest za-bardzo-ciemnoszaro za-bardzo-ciemnoszare. I tyle.
To, że cokolwiek widać w cieniach też mnie nie przekonuje, bo cokolwiek nie oznacza, że jest dobrze. W tej postaci cokolwiek oznacza, że jest źle.
I na koniec - wiedziałem oczywiście, że pojawi się wzmianka o moim monitorze. Nie ma sensu teraz prężyć internetowo muskułów, upajać się kto i ile razy kalibrowanych ma monitorów. Ja pokazuję w stopce swoje zdjęcia ze swoją ekspozycją i obróbką - a każdy kto chce sam sobie wyciągnie wnioski, jakiej klasy mam monitor. Czyjekolwiek najbardziej solenne zapewnienia o najlepszej kalibracji na świecie nic nie znaczą; znaczy to - jakie zdjęcia, jaką ekspozycję i obróbkę się pokazuje.
Sorry, ale nie kupuję tego...
To co mówił poprzednik, że zdjęcie jest szaro-szare to rozumiem była ironia, przeczytaj całość jego wypowiedzi.
A jak odniesiesz się do wypowiedzi cz4rnucha cyt."W sumie podoba mnie się ta czarno-biała fotografia. Gdybym miał stopniować to nawet bardziej niż pozostałe z tego wątku. Ino wolałbym żeby czernie były jednak trochę bardziej czarne. A może to nie o czernie chodzi a bardziej o to by było deczko bardziej kontrastowo?"
P.S.
Widać, że dla jednych to zdjęcia to totalna kicha, a dla innych najlepsze w całym wątku ;-)
2pompony
07-02-2018, 16:03
A jak odniesiesz się do wypowiedzi cz4rnucha...
Oczywiście odniosę się tak, że każdemu podoba się co innego, jeden woli kiełbasę, inny szare mydło. Jeśli uważasz, że szaro-szare zdjęcia są dobre - przecież nikt i nic na świecie nie powstrzyma Cię od robienia takich zdjęć. Podkreślałem to niejednokrotnie, że - niestety - nie jest karalne robienie kiepskich zdjęć, więc można robić i szaro-szare.
Wolna wola, ja naprawdę nie zmuszam nikogo do niczego - wyraziłem swoje zdanie, a jeśli ktoś tu zajrzy za tydzień lub rok, zobaczy, że są na ten temat różne opinie, i niechże sobie wyrabia własną jak zechce...
nikoniarz
07-02-2018, 16:04
Zdecydowanie nie ma żadnej czarnej plamy na dole... Wzrok mam dobry, monitor też...
grzegorzdz72
07-02-2018, 16:15
Jeśli uważasz, że szaro-szare zdjęcia są dobre - przecież nikt i nic na świecie nie powstrzyma Cię od robienia takich zdjęć. Podkreślałem to niejednokrotnie, że - niestety - nie jest karalne robienie kiepskich zdjęć, więc można robić i szaro-szare.
Dziwne jest to, że z wszystkich osób udzielających się w tym wątku, tylko Ty uważasz to zdjęcie za kiepskie :-) Widać wszyscy lubią szaro-szare zdjęcia bez wyrazu :-) Pozdrawiam
2pompony
07-02-2018, 16:32
Dla mnie to nie dziwne (mogę nawet Ci powiedzieć czemu, ale to już na privie). :)
Co do zdjęć - spoko, już ostatni raz: Grzegorz, rób spokojnie szaro-szare zdjęcia i tak często, jak Ci się tylko zachce, poważnie. Mnie to naprawdę nei zaboli nawet przez ćwierć sekundy (ponieważ szczęśliwie to będą nie moje zdjęcia). Ja swoje komentarze piszę takie a nie inne, bo takie a nie inne mam zdanie i uważam, że ogólnie z komentarzy - jeśli tylko są rzetelne, tzn. nie w stylu 'ale fajne' i koniec - można się czasem czegoś nauczyć, nie tylko autor, ale i ludzie którzy tu zajrzą w przyszłości. W sumei to piszę je chyba właśnie po to (a przynajmniej tak mi się zdaje, że po to).
nikoniarz
07-02-2018, 16:41
2pompony, Twoje wypowiedzi odnośnie zdjęć krajobrazu/architektury (a może i nawet w innych kategoriach tematycznych) są w większości kategoryczne. W dodatku brzmią dość "autorytatywnie", tak jakby Twoje podejście do tematu było jedynym słusznym. A jak ktoś ma stanowczo inne zdanie to od razu piszesz, że Tobie to wisi, że nic Cię nie boli, że tak na prawdę jest Ci bez różnicy co kto robi... Może po prostu warto przyjąć do świadomości, że nie ma idealnego przepisu na zdjęcie, i każdy ma na to swój sposób. I nawet jeśli Twoje zdjęcia są świetne, to nie oznacza, że każdy powinien dążyć do takiego stylu obróbki. I inne podejście do tematu może dać równie świetne zdjęcia, a może nawet i lepsze...
Dziwne jest to, że z wszystkich osób udzielających się w tym wątku, tylko Ty uważasz to zdjęcie za kiepskie :-) Widać wszyscy lubią szaro-szare zdjęcia bez wyrazu :-) PozdrawiamMoim zdaniem, to zdjecie jest szaro-szaroburo-czarne i mi sie nie podoba.
cz4rnuch
07-02-2018, 16:46
Mnie też nie dziwi, że większości się podoba lub przynajmniej względnie podoba :)
2pompony
07-02-2018, 16:49
2pompony, Twoje wypowiedzi odnośnie zdjęć krajobrazu/architektury (a może i nawet w innych kategoriach tematycznych) są w większości kategoryczne. W dodatku brzmią dość "autorytatywnie", tak jakby Twoje podejście do tematu było jedynym słusznym. A jak ktoś ma stanowczo inne zdanie to od razu piszesz, że Tobie to wisi, że nic Cię nie boli, że tak na prawdę jest Ci bez różnicy co kto robi... Może po prostu warto przyjąć do świadomości, że nie ma idealnego przepisu na zdjęcie, i każdy ma na to swój sposób. I nawet jeśli Twoje zdjęcia są świetne, to nie oznacza, że każdy powinien dążyć do takiego stylu obróbki. I inne podejście do tematu może dać równie świetne zdjęcia, a może nawet i lepsze...
Cóż, każdy sobie sądzi wedle siebie.
Jedni moje wypowiedzi mają za kategoryczne (vide wyżej), inni za niebywale bezczelne (mam takie privy z inwektywami :) ), jeszcze inni uważają, że czasem coś pozytywnego wnoszę, są w końcu tacy, którzy uważają, że wręcz można się z moich wypowiedzi sporo nauczyć.
Teraz pytanie: czy to oznacza, że tylko Twoje zdanie w tej kwestii jest prawdziwe? :) Tylko Ty masz rację w ocenianiu moich wypowiedzi? Ejże... czy to czasem nie za bardzo kategoryczne? :)
nikoniarz
07-02-2018, 16:54
Jeśli uważasz, że kategorycznie to masz takie prawo :) Nigdzie też nie pisałem, że wypowiedzi nic nie wnoszą. Po prostu dla mnie brzmią tak a nie inaczej, po prostu wystarczy poczytać w innych wątkach :) Napisałem co myślę, Ty również. To tyle z mojej strony, wątek dotyczy zdjęć.
Tak szczerze mówiąc to zamieściłem zdjęcie Ansela Adamsa bo nie zgadzałem się z pierwszą opinią 2pompony. Jednak jego drugi komentarze jest trafny i popieram to co napisał. grzegorzdz72 Twoje zdjęcie nie jest złe jest wręcz bardzo dobre, nikt się na tym forum nie rozwodzi nad słabymi zdjęciami. Ja osobiście bym się bardzo cieszył jakby taką dyskusje jakieś moje wzbudziło.
Myślę nawet że jest to tak dobre zdjęcie że powinieneś mu poświęcić dużo więcej czasu podczas obróbki B&W i spróbować raz jeszcze.
Widzisz wielu traktuje B&W jako ratowanie słabych warunków, braku światła, kolorów itd. Dlatego tak wielu robi szaro szare. Dobre B&W powstaje już na etapie fotografowania gdy mamy pełną świadomość tego wyboru. B&W skupia uwagę na liniach i kontrastach.
Są też świetne zdjęcie z małym kontrastem i pięknymi gradientami ale i one było w zamyśle.
U Ciebie jest taki potencjał że grzechem jest pozostawienie tego w taki sposób. Osobiście ściemniałbym niebo bo jest kształtne, wyglądałoby jakby naciągała burza od strony gór. Same góry bym wyciągnął i rozjaśnił aby powstał kontrast i wzrok przykuwały, w końcu to temat Twojego zdjęcia.
Dodatkowo uzyskałbyś dzięki temu efekt światłą za pleców i burzowych chmur za horyzontu. Jest to jedno z najlepszych światłem w krajobrazie.
Pas pomiędzy górą a mgłą zostawiłbym w średnich albo niskich tonach a pierwszy plan wyciemnił albo zostawił to jak masz. Czyli stworzył perspektywę powietrzną, oddzielił tematy, zwiększył kontrast i nadał dynamiki scenie. Ale nie zwiększaj kontrast suwakiem w LR tylko kilkoma godzinami dokładnej pracy.
W pełni popieram to że masz swoje wizje i je realizujesz, więc powiedziałbym więcej odwagi, więcej kreatywności bo szaro szare to taki właśnie półśrodek który ma sprawiać wrażenie poprawności a w sumie jest bezpłciowe.
Tak szczerze mówiąc to zamieściłem zdjęcie Ansela Adamsa bo nie zgadzałem się z pierwszą opinią 2pompony. Jednak jego drugi komentarze jest trafny i popieram to co napisał. grzegorzdz72 Twoje zdjęcie nie jest złe jest wręcz bardzo dobre, nikt się na tym forum nie rozwodzi nad słabymi zdjęciami. Ja osobiście bym się bardzo cieszył jakby taką dyskusje jakieś moje wzbudziło.
Myślę nawet że jest to tak dobre zdjęcie że powinieneś mu poświęcić dużo więcej czasu podczas obróbki B&W i spróbować raz jeszcze.
Widzisz wielu traktuje B&W jako ratowanie słabych warunków, braku światła, kolorów itd. Dlatego tak wielu robi szaro szare. Dobre B&W powstaje już na etapie fotografowania gdy mamy pełną świadomość tego wyboru. B&W skupia uwagę na liniach i kontrastach.
Są też świetne zdjęcie z małym kontrastem i pięknymi gradientami ale i one było w zamyśle.
U Ciebie jest taki potencjał że grzechem jest pozostawienie tego w taki sposób. Osobiście ściemniałbym niebo bo jest kształtne, wyglądałoby jakby naciągała burza od strony gór. Same góry bym wyciągnął i rozjaśnił aby powstał kontrast i wzrok przykuwały, w końcu to temat Twojego zdjęcia.
Dodatkowo uzyskałbyś dzięki temu efekt światłą za pleców i burzowych chmur za horyzontu. Jest to jedno z najlepszych światłem w krajobrazie.
Pas pomiędzy górą a mgłą zostawiłbym w średnich albo niskich tonach a pierwszy plan wyciemnił albo zostawił to jak masz. Czyli stworzył perspektywę powietrzną, oddzielił tematy, zwiększył kontrast i nadał dynamiki scenie. Ale nie zwiększaj kontrast suwakiem w LR tylko kilkoma godzinami dokładnej pracy.
W pełni popieram to że masz swoje wizje i je realizujesz, więc powiedziałbym więcej odwagi, więcej kreatywności bo szaro szare to taki właśnie półśrodek który ma sprawiać wrażenie poprawności a w sumie jest bezpłciowe.2pompony+90s, cieszę się, że jesteśmy na wspólnym forum. Nawet nie uczestnicząc w dyskusji, lubię ją śledzić z Waszym udziałem.
Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka
emet_b Dziękuje Kolego, komentuje tak jakbym sam chciał być komentowany. Ale cieszę się że choć dla jednej osoby są to jakieś ciekawe i warte uwagi rzeczy. W sumie celem mojej rejestracji była odwrotna sytuacja.
2pompony
08-02-2018, 13:59
emet_b Dziękuję Kolego, komentuję tak jakbym sam chciał być komentowany. Ale cieszę się że choć dla jednej osoby są to jakieś ciekawe i warte uwagi rzeczy. :)
fader_audio
29-05-2019, 11:39
fajne fotki, byłem w okolicach Łomnicy jak i na szczycie, więc troszke znam miejsce. Promianie słońca zwłaszcza o świecie poteguja urok miejca