PDA

Zobacz pełną wersję : SD-9 – jaki sprawdzony zamiennik?

stig
29-01-2018, 19:23
Jeszcze mnie nie pogrzało na tyle, żeby za plastikowe pudełeczko ze śrubką i kabelkiem płacić 900 pln (tym bardziej, że potrzebuję 2 sztuki). Mam nadzieję, że z tym pragmatyzmem nie jestem odosobniony. Rzućcie proszę jakimiś typami sprawdzonych zamienników.

nikoniarz
29-01-2018, 19:36
Chyba tylko Pixel. Jakiś wątek był tu nawet o nim http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189427 Cena znośna, sam rozważam https://www.cyfrowe.pl/aparaty/pixel-td-382-battery-pack-do-lamp-nikon-sb-900.html

stig
29-01-2018, 20:05
nikoniarz, dzięki! Poczytałem i pewnie jutro zamówię Pixele.

nikoniarz
29-01-2018, 20:17
stig, zastanawia mnie jedno- w niektórych informacjach widnieje jedynie obsługa SB-900, a w niektórych SB-900/910. Czy możesz potwierdzić, że obie lampy mają to samo gniazdo?

stig
29-01-2018, 20:40
SB-900 i SB-910 to tak bliżniacze lampy, że zakładam, iż te "niektóre informacje" powstawały wtedy, gdy jeszcze 910 nie było na rynku. Dlatego w niektórych zostało (po copy&paste) tylko SB-900.
Mnie zaskoczyła jedna rzecz. Byłem wręcz święcie przekonany, że ten BP przykręca się do gniazda statywowego body, i że właśnie do takiego mocowania jest jakoby dedykowany i zaprojektowany. Tak dla pewności zacząłem szukać zdjęć jakichś 1-cyfrowych korpusów z podpiętym SD-9 i... nic! Nie znalazłem żadnego zdjęcia! Przejrzałem materiały na YT – to samo. W końcu trafiłem na jeden filmik, ale z jakimś Yongnuo, gdzie koleś dopiero po czasie pokazał, że można to przykręcić do korpusu. To co zobaczyłem, kompletnie mnie załamało. Po zamocowaniu powstaje taki koszmarek, że dość znacznie utrudni pracę. O ile osobiście nie fotografuję w trybie portretowym (przynajmniej w repo), o tyle nawet przy normalnej orientacji aparatu, to... porażka. Z kolei przy używaniu dwóch zestawów jednocześnie, szarpanie się z dwoma kablami z dwóch BP, podpiętych do paska... Nie. Zabiję się tym, albo wcześniej rzucę tym cholerstwem o glebę. :(
4111

nikoniarz
29-01-2018, 20:54
Tak, masz rację z tym mocowaniem. Ulokowali śrubę w dziwnym miejscu i niestety BP "wystaje". Ale ja od początku o tym wiedziałem. Myślałem, żeby go "wystawić" do przodu, ale wtedy może upośledzać obsługę obiektywu...

DaroD300S
22-02-2018, 07:59
Jeszcze mnie nie pogrzało na tyle, żeby za plastikowe pudełeczko ze śrubką i kabelkiem płacić 900 pln (tym bardziej, że potrzebuję 2 sztuki). Mam nadzieję, że z tym pragmatyzmem nie jestem odosobniony. Rzućcie proszę jakimiś typami sprawdzonych zamienników.
No niestety kolego to nie jest tylko pudełko ze śrubką i pojemnikiem na baterie. W środku znajduje się wysokowydajna przetwornica napięcia z 12V na ok 320V. Dostarcza ona wysokiego napięcia bezpośrednio do kondensatora wyładowczego.

stig
22-02-2018, 09:48
W środku znajduje się wysokowydajna przetwornica napięcia z 12V na ok 320V. Dostarcza ona wysokiego napięcia bezpośrednio do kondensatora wyładowczego.Może faktycznie za bardzo uprościłem, pomijając najważniejszy dla tego "bajeru" element elektryczny, ale bez przesady z tym demonizowaniem. Jaki jest koszt wyprodukowania takiej przetwornicy? 2x tyle, co tego plastikowego pudełka i kabelka, czy może aż 3x? :) Bez jaj, ale układy elektryczno-elektroniczne, to może były drogie -- dziesiątki lat temu, gdy pojawiały się pierwsze produkty danego rozwiązania, ale nie teraz. To niedopasowane do niczego "pudełko", nie powinno kosztować więcej niż 200 PLN, włącznie z marżą producenta, sprzedawców i podatkami.

docxxx
22-02-2018, 11:45
Stig, kogo jak kogo, ale Ciebie nie podejrzewałbym o to, że nie wiesz, że części z ASO są przesadnie drogie w stosunku do innych?

stig
22-02-2018, 12:33
@docxxx (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=15719), Stary… Ja to wiem, i jedynie stwierdzam fakt i próbowałem znaleźć coś w adekwatnej cenie.

!AGresT
22-02-2018, 13:59
Powiedz mi, Marcinie, do czego Ci te powerbanki? Brakuje szybkości ładowania? Czasu pracy?
Pytam z ciekawości, bo ja to już praktycznie bezlampowy jestem, a eneloopy ładowałem ostatnio chyba rok temu :)

stig
22-02-2018, 14:12
Powiedz mi, Marcinie, do czego Ci te powerbanki? Brakuje szybkości ładowania? Czasu pracy?Ja prawie wszystko robię z lampami (oprócz sytuacji w których nie sięga, popsuje efekt lub jest po prostu zakazane). No i tu jest clue -- czasami trafiam na świetny ujęcie, gdzie akurat lampa nie zdążyła się doładować i wybić. Do tego dochodzą też sytuacje na długich repo, gdzie często właśnie zaskakuje koniec prądu. Wymiana swoje trwa, a w tym czasie ujęcia uciekają. Z tym co można wepchnąć do BP (+ to co w samej lampie) miałbym spokojnie naście godzin całkowicie bezstresowego fotografowania.

!AGresT
22-02-2018, 14:23
Czyli jednak szybkość. Mam gdzieś jeszcze taki bank do SB-28 (chyba) na osiem, czy dziesięć paluszków. Chyba, poza testami, nigdy go nie używałem :)