PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 150 Macro + D610/750

dranio
29-01-2018, 13:42
Chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post na forum (chociaż czytuję je od kilku ładnych) lat.
Czy ktoś z forumowiczów korzysta z takiego zestawu i może podzielić się wrażeniami z użytkowania, tzn. jakości w makro w skalach odwzorowania od 1:4 do 1:1 i przy przysłonach f/8 do f/16?
Jak jest z celnością i prędkością AF (czy AF jest na tyle szybki, że można go stosować w praktyce, czy można dać sobie spokój i ostrzyc ręcznie)?
Chodzi mi o tę nowszą Sigmę ze stabilizacją obrazu, czyli Sigma 150 mm f/2.8 APO EX DG OS HSM Macro.

Umbra
29-01-2018, 20:23
Prędzej na makropasji coś znajdziesz. Sporo ludzi używało tam Sigmy i zawsze była bardzo chwalona.

dranio
29-01-2018, 20:32
Parę lat temu nawet się tam zarejestrowałem, ale jakoś mi nie leży tamto forum. :)

poste
29-01-2018, 21:25
Mam starą wersję z DX, to nie wiem, czy będziesz zainteresowany, choć obiektywy chyba b. podobne optycznie. Różnic w jakości obrazka między f8 a f16 nie zauważyłem. Do większych robaczków af jest w porządku, mniejsze bliżej skali 1:1 wolę ręcznie, choć też się da, ale wiadomo jak to jest przy takich obrazkach. W ostrzeniu pomaga limiter, ale nawet jeśli af przejeżdża skalę, to nie ma tragedii. Plus można w każdej chwili ostrzyć pierścieniem, ma sprzęgło, a przy okazji ów pierścień jest duży i wygodny. Można szybko przełączać między af a ręcznym, dzyndzelkiem na aparacie, bez szukania przełączników (albo przenieść przycisk ostrzenia, wiadomo, co kto lubi). Z celnością w praktyce nie zauważyłem problemów, ale bateryjek na f2.8 nie fotografowałem ;) . Powiedziałbym, że poza pracą pod słońce (i ciężarem ) szkło idealne (no, lampy błyskowej w kadrze też lepiej unikać).

dranio
29-01-2018, 21:54
Dzięki za wypowiedź. Masa mi nie przeszkadza, bo fotografuję korpusem FF i Tamronem 180 Macro - co prawda innego systemu i powoli sonduję możliwość przejścia na Nikona i wspomniana Sigmę.
Tamron jest bardzo ostry po przymknięciu, jednak jest bardzo wolny i włączanie AF w makro praktycznie mija się z celem.

poste
29-01-2018, 22:47
A Twój Tamron ma napęd af? Sigma ma HSM, ogólnie kultura pracy tego szkła jest bardzo przyzwoita.

dranio
29-01-2018, 22:51
A Twój Tamron ma napęd af? Sigma ma HSM, ogólnie kultura pracy tego szkła jest bardzo przyzwoita.

Tamron ma AF na śrubokręt.

poste
29-01-2018, 23:17
To nie ma co porównywać. Ogólnie HSM w Sigmach działa całkiem sprawnie.

dranio
29-01-2018, 23:30
OK. Dzięki!

dranio
05-04-2018, 10:00
No dobra, odpowiadam sam sobie. :)
Obiektyw sprawuje się bardzo dobrze, AF dość szybki, jakość optyczna super.